De fleste vet at det anbefales å velge grovt brød framfor fint, men hva er egentlig forskjellen?
Med brødskalaen har det blitt enklere å se forskjell på grovt og fint brød i butikken. For selv om grovt og fint brød kan se nokså likt ut i form og farge, er forskjellen stor til såpass like matvarer å være.
Forskjellen ligger i melet
Der loff og fint brød blir bakt med mye siktet mel, blir grovt brød bakt med sammalt. I siktet mel brukes bare kjernen av kornet, men i sammalt er skallet med.
Som med en del annet i planteverdenen, så sitter det mye næring i skallet.
Den største forskjellen mellom grovt og fint brød ligger altså i det man får mer av i grovbrød enn i fint brød.
Mer for pengene i grovt brød
Grovt brød med mye sammalt mel har blant annet mer protein, fiber, jern, magnesium, antioksidanter og B-vitaminer.
I fint brød får vi færre næringsstoffer og litt flere kalorier.
I tabellen under ser kanskje ikke forskjellene så store ut, og spiser man bare brød en gang iblant har det ikke like mye å si hva man velger.
Men mange av oss spiser brød daglig, og da blir forskjellene større, og det samme blir effekten på kropp og helse.
Fordelene med fiber
Mengden fiber er kanskje den viktigste helsemessige forskjellen på grovt og fint brød.
Grove kornprodukter er en av våre viktigste kilder til fiber. Nok fiber gjør at man føler seg mett lenger og det gjør det også enklere å holde kroppsvekta stabil.
Fiber motvirker i tillegg forstoppelse, er med å redusere kolesterolet og holde blodsukkeret jevnt.
Sliter du med høyt kolesterol, kan det altså være lurt å velge fullkorn og gjøre noen grep i kostholdet, som jeg har skrevet mer om her.
I tillegg virker fiber forebyggende mot kreft i tykk- og endetarm.
Velger du ofte fint brød, vil du antagelig trenge mer mat for å bli mett. I tillegg blir du raskere sulten igjen.
Alt i alt er det fort gjort å spise mer enn man trenger, gå opp i vekt, og samtidig få en litt ugrei fordøyelse.
Hvis du lurer på om brødet du kjøper er grovt, så se på brødskalaen som mange butikkbrød nå har fått. På brødskala-kalkulatoren kan du også sjekke om brødet du baker er grovt nok.
Kilder:
Bramat.no
Opplysningskontoret for brød og korn, brodogkorn.no