Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Kjapp bondeomelett med fetaost - en perfekt restemiddag!

Bondeomeletten er en sunn, lettvint middag der du kan få brukt opp de glemte grønnsaksrestene.

Bruk også rester av påleggskinke, kylling, laks eller annet. Dette er mat som fort blir kastet om det får noen dager i kjøleskapet.

Oppskriften er altså veiledende, så bruk det du har :-)

Dette er en av oppskriften jeg bidro med i Coop Extra sin artikkel når de ønsket middagsoppskrifter med kokt brokkoli som tilbehør.

Bondeomelett-med-fetaost-og-kokt-brokkoli2.jpg

Bondeomelett med fetaost og kokte poteter - 4 porsjoner

Beregn 20-25 minutter

INGREDIENSER

6 egg
1 dl matfløte
1 dl vann
Salt og pepper
½ purre, i ringer
2 fedd hvitløk, finhakket
4 kokte poteter, kuttet i skiver eller terninger
En brokkoli, lettkokt eller rå og delt i små buketter
Ca. 10 cherrytomater, delt i to
Fetaost, gulost eller parmesan

FREMGANGSMÅTE

  • Surr purre og hvitløk i litt olje et par minutter før du fordeler resten av grønnsakene og potetene over
  • Pisk sammen egg, matfløte, vann, litt salt og pepper og hell det over grønnsakene i panna. Dryss over fetaost hvis du vil bruke det
  • La stå på lav til middels varme i ca.15 minutter, til eggeblandingen har stivnet på toppen. Rasp over gulost eller parmesan mot slutten av steketiden hvis du ønsker det.

Server gjerne med litt grønn salat og en skive grovt brød.

Lyst til å teste en annen restemiddag? Prøv pai - for eksempel denne med ost, spekeskinke og tomat.


Mandel- og havregrøt – en ny vri på frokosten

Havregrøt er min trofaste frokostvenn, med mindre jeg slår til med frokostblanding. 

Men nå har havregrøten fått en ny vri, og mandel- og havregrøt har blitt den store dilla. Liker du mandelsmak, så tipper jeg du digger denne grøten!

Jeg bruker en liten hakker som fulgte med stavmikseren min til å finmale mandlene rett før jeg koker grøten.

Hvis du vil ha alt klart før morgenen, så kjør mandler i en egna kjøkkenmaskin kvelden før. Du kan også male mandler til flere dagers grøtmåltider når du først er i gang.

  Mandler i grøten . Det er ikke bare i julegrøten at det gjør seg med mandler.

Mandler i grøten. Det er ikke bare i julegrøten at det gjør seg med mandler.

Mandel- og havregrøt - 1 porsjon

INGREDIENSER

13-14 mandler, malt til fint mel
En slump havremel eller lettkokte havregryn, jeg brukte ca. 40 gram havremel
Et lite dryss salt
1,5 dl melk

Topping; Her kan du, som meg, gå for den tradisjonelle kombinasjonen av smør/margarin, sukker og kanel. Eller du kan være litt mer spenstig å bruke bær, honning, sirup, frukt, hakka nøtter, rosiner osv.

FREMGANGSMÅTE

  • Ha de finmalte mandlene i ei gryte sammen med havremel (eller gryn) og litt salt.
  • Ha i melk og rør godt med en visp.
  • Bruk middels varme og følg med når grøten begynner å tykne, rør godt underveis.
  • Ta grøten av plata når du syns konsistensen er passe, eller spe med mer melk eller vann hvis den blir for tykk.
  Tradisjonell.  Margarin, sukker og kanel er og blir favorittene på toppen av grøten.

Tradisjonell. Margarin, sukker og kanel er og blir favorittene på toppen av grøten.

Topp grøten med det du har lyst på, og kos deg :-)


Grovt surdeigsbrød med frø

Endelig har jeg fått lagd meg surdeigsstarter og kommet i gang med surdeigsbakst.

Jeg har jeg prøvd litt forskjellig av grove brødoppskrifter med surdeig, og ikke alltid blitt helt fornøyd. Ofte har brødet rett og slett blitt for surt på smak.

Omsider så prøvde jeg min gode venninne Julianne sin oppskrift på surdeigsbrød, og da klaffa det. 

Jeg har ikke brukt akkurat samme mel- og frøtypene hver gang, men lik mengde og like forhold ellers. Og det funker som bare det!

Før du setter i gang er det viktig at surdeigsstarteren din har blitt matet nylig, Hvis den har stått i kjøleskapet noen dager uten oppmerksomhet, bør den tas ut og mates.

Kast ca. halvparten av starteren, fyll på med mer mel og vann. La den stå på kjøkkenbenken noen timer, opptil et døgn, før baking.

Det skal være godt med bobling og liv oppi der.

Hvis du ikke har lagd deg egen surdeigsstarter ennå, så finner du oppskrift på det her.

surdeigsbrød-ovenfra-web.jpg

Grovt surdeigsbrød - 2 stk

INGREDIENSER

700 gram sammalt mel, mesteparten hvete og/eller spelt
300 gram sikta hvete- eller speltmel
100 gram frø, gjerne solsikke- og gresskarkjerner
2 ts salt
2 ss surdeigsstarter
8-10 dl kaldt vann

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alt det tørre i en bolle
  • Ha så i 8 dl vann og surdeigsstarter
  • Elt deigen sammen - antagelig må du ha i litt mer vann. Deigen skal henge godt sammen, men være litt løs og klissete
  • La deigen stå tildekket i bollen 8-10 timer, gjerne natten over
  • Kle to brødformer med bakepapir og fordel deigen oppi med en slikkepott. La stå og heve i 1,5 - 2 timer
  • Forvarm stekeovnen til 220 grader og stek brødene i 50-60 minutter på nederste rille
  • Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist
surdeigsbrød-skive-+-2-brød-web.jpg

Hvis du vil ha frø på toppen av skorpa, kan du legge 1,5 dl frø i bløt mens brødene etterhever. Fordel frøene på toppen av hvert brød før de går i ovnen.

Dette gir en litt ekstra god smak og konsistens til skorpa :-)


Surdeig - Slik lager du din egen surdeigsstarter

Før du kan sette i gang med surdeigsbakst, så må surdeigsstarteren være på plass.

Surdeigsbaking er en gammel måte å bake på, og man trenger ikke gjær. Deigen hever ved at naturlige melkesyrebakterier i kornet setter i gang en egen gjæringsprosess.

Surdeigsbrød har vist seg å kunne være gunstigere for blodsukkeret og mette bedre enn vanlig gjæret brød.

Samtidig er baksten enklere å fordøye, noe som gjør det verdt å prøve for deg som sliter med mage og fordøyelse.

Syren gjør i tillegg brødet mer holdbart. 

Det tar ei uke å få surdeigsstarteren klar til bruk første gang, men den krever lite underveis. Når den først er lagd kan den brukes om igjen i lange tider. I hvert fall så lenge du husker å mate den regelmessig :-)

surdeigsstarter-for-web.jpg

Jeg brukte en framgangsmåte jeg fant på Mors hjemmebakte fra Idun som jeg syns fungerte fint. 

Jeg lagde starteren min på rugmel, men har i ettertid gått over til å mate den med hvete for å få en litt mer nøytral smak. Du kan med fordel gå i gang med hvete eller spelt fra begynnelsen av.

Surdeigsstarter

INGREDIENSER

Økologisk, sammalt mel (gjerne hvete eller spelt)
Vann

FREMGANGSMÅTE

Dag 1: 

  • Rør sammen ca. 1 dl kaldt vann med 100 g økologisk, sammalt mel i en beholder. Deigen skal være nokså løs, men ikke helt flytende
  • Dekk med lokk og la stå på kjøkkenbenken i to dager

Dag 3, 4 ,5 og 6: 

  • Ta vare på 50 gram av deigen fra dagen før og kast resten
  • Tilsett 100 gram mel, litt vann og rør sammen til konsistensen igjen er passe løs
  • Dekk til beholderen og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag
  • Gjenta i tre dager til, så har du en ferdig surdeigsstarter!

Underveis i prosessen vil du se at det dannes små bobler i deigen, noe som tyder på at gjæringa er i gang og at starteren er som den skal :-)

surdeig-naer-for-web.jpg

Den ferdige starteren oppbevarer du i en tett beholder i kjøleskapet og mater en gang i uka. Da kan den beholdes og brukes om igjen til utallige surdeigsbrød og annen god bakst av surdeig.

Ved mating fjerner du først to tredjedeler av deigen. Så rører du resten sammen med nytt mel og vann.

Her kan du slumpe til du sitter igjen med omtrent samme mengde surdeigsstarter som før du kastet noe.

I tillegg til mating ei gang i uka er det lurt å mate starteren på nytt før den skal bakes med. Gjerne noen timer i forkant, eller kvelden i forveien. Så lar du starteren stå i romtemperatur i timene fram til du skal bruke den.

Selv om det tar litt tid å få surdeigsstarteren klar, og det kan virke litt omstendelig i starten, så er det absolutt verdt å prøve. Alt man kan lage med gjærdeig kan man også lage med surdeig, så det finnes mange muligheter.

Hvis du er nysgjerrig på ei god oppskrift på grovbrød med surdeig, så finner du det her.


Tradisjonell eggost på julebordet

Eggost er tradisjonsmat jeg måtte bli voksen før jeg fikk skikkelig sansen for. Men det har alltid vært noe jeg forbinder med jul.

Nå syns jeg eggost smaker nydelig på lefser, spesielt i førjulstida!

Osten krever hverken mye tid eller mange ingredienser. Og den gjør seg veldig godt på julebordet sammen med resten av det gode julekoldtbordet.

  Ingen jul uten.  Eggost hører til på julebordet sammen med lefser og potetkaker.

Ingen jul uten. Eggost hører til på julebordet sammen med lefser og potetkaker.

Eggost laget etter mammas oppskrift - Nok til ei raus skål (se bildet)

INGREDIENSER

1 liter helmelk
0,5 l kulturmelk
3 egg

Sukker og kanel

  Tradisjonsmat . Denne eggosten lager jeg etter mamma si oppskrift.

Tradisjonsmat. Denne eggosten lager jeg etter mamma si oppskrift.

FREMGANGSMÅTE

  • Ha helmelk i ei gryte og varm forsiktig opp til melka nærmer seg kokepunktet eller så smått begynner å koke. Rør underveis og pass på at det ikke brenner seg i bunnen
  • Visp sammen egg og kulturmelk og slå det oppi den varme melka
  • Du kan røre forsiktig et par runder idet du har hatt oppi kulturmelk og egg så det blander seg med resten, men unngå ellers å røre etter dette
  • La alt få et lite oppkok igjen

    Du vil raskt se at ostemassen tykner, skiller seg og blir liggende på toppen i gryta.

    Hvis du bruker ei sleiv og forsiktig dytter litt i ostemassen i grytekanten, vil du se en klar gulgrønn væske under osten. Dette er mysen som skilles ut og blir til overs.
     
  • Etter oppkok setter du kjelen til side og lar osten stå, gjerne en times tid.
  • Ha så eggosten forsiktig over i et dørslag. Bruk en hullsleiv eller stekespade så du får hele "flak" og ikke smuldrer osten for mye. La ligge å renne av en god halvtime.
  • Legg eggosten forsiktig over i skål. Legg i to-tre lag og strø sukker og kanel mellom lagene. Avslutt med noen rause dryss på toppen også :)
  Lefse med eggost . En av julens mange tradisjoner.

Lefse med eggost. En av julens mange tradisjoner.

Oppbevar eggosten kaldt - den holder godt noen dager i kjøleskap. Dersom du vil lage en større porsjon er det ingenting i veien for å gange opp oppskriften.

Tips: Ikke kast mysen som blir til overs etter osteproduksjonen. Her er det både gode proteiner og mineraler, så istedenfor å la det gå til spille kan det for eksempel brukes i brødbakst, eller som jeg gjorde, til å lage eltefrie rundstykker.


Sprø og god nøttesnacks

Trenger du noe enkelt å spise når du er på farten eller blir sulten mellom to måltider? Da kan litt nøttesnacks være på sin plass!

Nøtter er noe mange av oss spiser sjeldent. Det at nøtter inneholder en del fett og kalorier gjør kanskje noen litt skeptiske. Eller kanskje nøtter blir litt glemt oppi alt det andre vi spiser. 

Nøtter er sunt og bra for hjertet, så det er ingen grunn til å kutte dem ut.

  Sunt.  Nøtter er sunt og bra for helsa.

Sunt. Nøtter er sunt og bra for helsa.

Fettet i nøtter er sunt, og i tillegg inneholder nøtter en god del proteiner og mange andre viktige næringsstoffer.

En liten neve er en passelig dagsporsjon, og fint som snacks når det er litt for lenge til neste måltid.

Har du nøttene i yoghurten til frokost eller ved siden av nista til lunsj, så får du et mer næringsrikt måltid som gir deg et jevnere blodsukker og holder deg mett lenger.

Nøtteblanding yoghurt eple

Denne oppskriften er en variant av brente mandler og nøtter, inspirasjonen er hentet herfra.

Nøttesnacks

INGREDIENSER

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold (eller sukker)
1 ss smør eller margarin
Litt salt

FREMGANGSMÅTE

  • Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne
  • Når smøret smelter rører du nøttene rundt i blandingen så alt blir godt fordelt
  • La nøtteblandingen stå på varmen noen få minutter. Pass på så det ikke brenner seg
  • Ha nøtteblandingen over på et bakepapir til alt er avkjølt
  • Oppbevar i en tett beholder
  Et fullverdig måltid . Nøtteblanding med yoghurt og eple.

Et fullverdig måltid. Nøtteblanding med yoghurt og eple.

Spis en liten neve nøttesnacks som den er, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid.


Havregrøt med blåbær - friskt og fargerikt

Havregrøt er havregrøt, men det går an å gjøre den litt mer spennende.

Med blåbær i grøten får du en spenstig farge og en av de fem om dagen på kjøpet :-)

  Fargerikt . Lilla havregrøt med blåbær

Fargerikt. Lilla havregrøt med blåbær

Havregrøt med blåbær - 1 porsjon

Denne er laget litt på slump med omtrentlige mål

INGREDIENSER

0,5 dl lettkokte havregryn
0,5 dl havremel (eller mer havregryn)
1,5-2 dl melk
Ei lita klype salt
1 neve frosne eller ferske blåbær

FREMGANGSMÅTE

  • Ha alt bortsett fra blåbær i gryta. Kok opp og rør jevnlig
  • La koke i 3-4 minutter, rør underveis og tilsett litt mer vann eller melk dersom grøten blir for tykk
  • Ha i blåbær mot slutten og rør til de er godt blandet inn i grøten

Topp med det du ønsker; margarin, sukker, kanel, frukt, nøtter osv. Jeg pleier å holde meg til standard margarin, sukker og kanel - men kiwi i tillegg gjorde seg sannelig godt både i smak og farge! :-)

 Fargerik frokost - havregrøt med blåbær

Fargerik frokost - havregrøt med blåbær

Lyst på en annen spennende variant av havregrøten? Prøv denne med malte mandler - absolutt en frokostfavoritt!