Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Kjapp bondeomelett med fetaost - en perfekt restemiddag!

Dette er et godt tips til en sunn, lettvint middag der du kan få brukt opp de glemte grønnsaksrestene i kjøleskapet, kokte som rå. Bruk også en rest av påleggskinke, pølse eller laks fra dagen før som kanskje ville blitt kastet om det fikk et par dager til i kjøleskapet.

Oppskriften er altså veiledende, så bruk det du har. Denne omeletten kan også spises kald og tas med i matpakka – anvendelige greier ;-)

Bondeomelett-med-fetaost-og-kokt-brokkoli2.jpg

Bondeomelett med fetaost og kokte poteter
4 porsjoner
Beregn 20-25 minutter fra start til slutt

6 egg
1 dl matfløte
1 dl vann
Salt og pepper
½ purre, i ringer
2 fedd hvitløk, finhakket
4 kokte poteter, kuttet i skiver eller terninger
En brokkoli, lettkokt eller rå og delt i små buketter
Ca. 10 cherrytomater, delt i to
Fetaost, gulost eller parmesan

 • Surr purre og hvitløk i litt olje et par minutter før du fordeler resten av grønnsakene og potetene over
 • Pisk sammen egg, matfløte, vann, litt salt og pepper og hell det over grønnsakene i panna. Dryss over fetaost hvis du vil bruke det
 • La stå på lav til middels varme i ca.15 minutter, til eggeblandingen har stivnet på toppen. Rasp over gulost eller parmesan mot slutten av steketiden hvis du ønsker det.

Server gjerne med litt grønn salat og en skive grovt brød :-)

Lyst til å teste en annen restemiddag? Prøv pai - for eksempel denne med ost, spekeskinke og tomat.


Mandel- og havregrøt – en ny vri på frokosten

Havregrøt er min trofaste frokostvenn, med mindre jeg slår til med frokostblanding. Men nå har havregrøten fått en ny vri, og mandel- og havregrøt har blitt den store dilla. Liker du mandelsmak, så tipper jeg du liker denne grøten også :-)

Jeg bruker en liten hakker som fulgte med stavmikseren min til å finmale mandlene rett før jeg koker grøten. Hvis du syns det blir unødvendig mye bråk og styr på morgenen, så kjør mandler i en egna kjøkkenmaskin kvelden før så du har det klart. Du kan også male mandler til flere dager i slengen når du først er i gang.

mandel-og-havregrøt-sterk-web.jpg

Mandel- og havregrøt
1 porsjon

20 gram finmalte mandler (ca.17-18 stk.)
En slump havremel eller lettkokte havregryn, jeg brukte ca. 40 gram
Et lite dryss salt
1,5 dl melk


Topping; Her kan du, som meg, gå for den tradisjonelle kombinasjonen av smør/margarin, sukker og kanel. Eller du kan være litt mer spenstig å bruke bær, honning, sirup, frukt, hakka nøtter, rosiner osv.

 • Ha de finmalte mandlene i ei gryte sammen med havremel (eller gryn) og litt salt.
 • Ha i melk og rør godt med en visp.
 • Bruk middels varme og følg med når grøten begynner å tykne, rør godt underveis.
 • Ta grøten av plata når du syns konsistensen er passe, eller spe med mer melk eller vann hvis den blir for tykk.

Topp grøten med det du har lyst på og kos deg :-)

mandel-og-havragrøt-croppa-for-web.jpg

Grovt surdeigsbrød med frø - endelig et surdeigsbrød som blir like godt hver gang!

Som nevnt tidligere så er jeg i gang med surdeigsbakst. Etter at jeg fikk gang på surdeigsstarteren min har jeg prøvd litt forskjellig av grove brødoppskrifter med surdeig, og ikke alltid blitt helt fornøyd. Ofte har brødet rett og slett blitt for surt på smak.

Men så prøvde jeg omsider Julianne sin oppskrift på surdeigsbrød, og da klaffa alt! Jeg har ikke brukt akkurat samme mel- og frøtypene hver gang, men lik mengde og like forhold ellers. Og det funker som bare det!

Før du setter i gang er det viktig at surdeigsstarteren din har blitt matet nylig, så hvis den har stått i kjøleskapet noen dager uten oppmerksomhet, bør den tas ut og mates. Kast ca. halvparten av starteren, fyll på med mer mel og vann og la den stå på kjøkkenbenken noen timer, opptil et døgn før baking. Da skal være godt med bobling og liv oppi der.

surdeigsbrød-ovenfra-web.jpg

Grovt surdeigsbrød
2 stk

700 gram sammalt mel, mesteparten hvete og/eller spelt
300 gram sikta hvete- eller speltmel
100 gram frø, gjerne solsikke- og gresskarkjerner
2 ts salt
2 ss surdeigsstarter
8-10 dl kaldt vann

 • Bland alt det tørre i en bolle og ha så i 8 dl vann og surdeigsstarter
 • Elt deigen sammen - antagelig må du ha i litt mer vann. Deigen skal henge godt sammen, men være litt løs og klissete
 • La deigen stå tildekket i bollen 8-10 timer, gjerne natten over
 • Kle to brødformer med bakepapir og fordel deigen oppi med en slikkepott. La stå og heve i 1,5 - 2 timer
 • Forvarm stekeovnen til 220 grader og stek brødene i 50-60 minutter på nederste rille
 • Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist
surdeigsbrød-skive-+-2-brød-web.jpg

Hvis du vil ha frø på toppen av skorpa, kan du legge 1,5 dl frø i bløt mens brødene etterhever. Fordel frøene på toppen av hvert brød før de går i ovnen. Dette gir en litt ekstra god smak og konsistens til skorpa :-)


Surdeig: Slik lager du din egen surdeigsstarter

Etter en meget kort surdeigskarriere for et par år siden har jeg endelig kommet i gang med surdeigsbakst igjen! 
Første steg var å lage en surdeigsstarter, den må være på plass før man kan begynne å bake. Det tar noen dager å få den ferdig, men krever ikke mye jobb underveis.

Surdeigsbaking er en gammel måte å bake på. Man trenger ikke gjær, for deigen hever ved at naturlige melkesyrebakterier i kornet setter i gang en egen gjæringsprosess. Surdeigsbrød har vist seg å kunne være gunstigere for blodsukkeret og mette bedre enn vanlig gjæret brød. Samtidig er bakst lagd på surdeig enklere å fordøye, noe som absolutt gjør det verdt å prøve for de som sliter med mage og fordøyelse. Syren gjør i tillegg brødet mer holdbart.

Så, når du lager surdeigsstarteren er det egentlig bare snakk om å ha et økologisk, sammalt mel for hånden, en grei beholder med lokk og litt tålmodighet. Etter ei uke kan du bake med surdeig, og starteren kan du bruke om igjen og ha i en liten evighet – i hvert fall så lenge du husker å mate den regelmessig.

surdeigsstarter-for-web.jpg

Jeg brukte en framgangsmåte jeg fant på Mors hjemmebakte fra Idun som jeg syns fungerte fint. Jeg lagde starteren min på rugmel, men har i ettertid gått over til å mate den med hvete for å få en litt mer nøytral smak. Du kan med fordel gå i gang med hvete eller spelt fra begynnelsen av.

DAG 1: 

 • Rør sammen ca. 1 dl kaldt vann med 100 g økologisk, sammalt mel i en beholder. Deigen skal være nokså løs, men ikke helt flytende
 • Dekk med lokk og la stå på kjøkkenbenken i to dager

DAG 3, 4 ,5 og 6: 

 • Ta vare på 50 gram av deigen fra dagen før og kast resten
 • Tilsett 100 gram mel, litt vann og rør sammen til konsistensen igjen er passe løs
 • Dekk til beholderen og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag
 • Gjenta i tre dager til, så har du en ferdig surdeigsstarter!

Underveis i prosessen vil du se at det dannes små bobler i deigen, noe som tyder på at gjæringa er i gang og at starteren er som den skal :)

surdeig-naer-for-web.jpg

Den ferdige starteren oppbevarer du i en tett beholder i kjøleskapet og mater en gang i uka for at den skal holde seg i live. Ved mating fjerner du først to tredjedeler av deigen, før du rører resten sammen med nytt mel og vann. Her går det fint an å slumpe til du sitter igjen med omtrent samme mengde surdeigsstarter som før du kastet noe.

Dersom du planlegger bakst samme kveld eller dagen etter kan det være lurt å friske opp surdeigsstarteren med nytt mel og vann noen timer i forkant, eller kvelden før. Så lar du starteren stå i romtemperatur fram til du bruker den.

Hvis du er nysgjerrig på ei god oppskrift på grovbrød med surdeig, så finner du det her :)

Eggost på julebordet

Eggost er tradisjonsmat jeg måtte bli voksen før jeg fikk skikkelig sansen for, men det har alltid vært noe jeg forbinder med jul. Osten krever hverken mye tid eller mange ingredienser, og den gjør seg veldig godt på julebordet sammen med litt smør og noen gode lefser eller potetkaker. 

eggost-nær-for-web.jpg

Eggost (à la mamma)
Nok til ei raus skål, som på bildet

1 liter helmelk
0,5 l kulturmelk
3 egg

Sukker og kanel

eggost-oversikt-2-for-web.jpg

Fremgangsmåte

 • Ha helmelk i ei gryte og varm forsiktig opp til melka nærmer seg kokepunktet eller så smått begynner å koke. Rør underveis og pass på at det ikke brenner seg i bunnen
 • Visp sammen egg og kulturmelk og slå det oppi den varme melka
 • Du kan røre forsiktig et par runder idet du har hatt oppi kulturmelk og egg så det blander seg med resten, men unngå ellers å røre etter dette
 • La alt få et lite oppkok igjen

  Du vil raskt se at ostemassen tykner, skiller seg og blir liggende på toppen i gryta. Hvis du bruker ei sleiv og forsiktig dytter litt i ostemassen i grytekanten, vil du se en klar gulgrønn væske under osten, dette er mysen som skilles ut og blir til overs.
   
 • Etter oppkok setter du kjelen til side og lar osten stå, gjerne en times tid.
 • Ha så eggosten forsiktig over i et dørslag. Bruk en hullsleiv eller stekespade så du får hele "flak" og ikke smuldrer osten for mye. La ligge å renne av en god halvtime.
 • Legg eggosten forsiktig over i skål. Legg i to-tre lag og strø sukker og kanel mellom lagene. Avslutt med noen rause dryss på toppen også :)
eggost-smurt-lefse-for-web.jpg

Oppbevar eggosten kaldt - den holder godt noen dager i kjøleskap. Dersom du vil lage en større porsjon er det ingenting i veien for å gange opp oppskriften :)

Tips: Ikke kast mysen som blir til overs etter osteproduksjonen. Her er det både gode proteiner og mineraler, så istedenfor å la det gå til spille kan det for eksempel brukes i brødbakst, eller som jeg gjorde, til å lage eltefrie rundstykker.


Sprø og god nøtteblanding

Det viser seg at nøtter er noe mange av oss spiser for lite av. Det at nøtter inneholder en del fett og kalorier gjør kanskje noen litt skeptiske, eller så har det bare blitt en matvaregruppe vi glemmer litt oppi alt det andre vi spiser. 

Nøtter er faktisk veldig sunt og ikke minst er de sykdomsforebyggende og bra for hjertet, så det er ikke uten grunn at det anbefales å spise mer av dem.

Nøtteblanding yoghurt eple

Fettet i nøtter er sunt en- og flerumettet fett, og i tillegg inneholder nøtter en god del proteiner og mange andre viktige næringsstoffer. En liten neve er en passelig dagsporsjon, og fint som snacks når det er litt for lenge til neste måltid. Har du heller nøttene i yoghurten til frokost eller ved siden av nista til lunsj, så får du et mer næringsrikt måltid som gir deg et jevnere blodsukker og holder deg mett lenger.

Nøtteblanding yoghurt eple

Etter anbefalingen om å spise nok nøtter følger det nøtteoppskrift. Kall det en variant av brente mandler og nøtter, eller bare nøtteblanding. Inspirasjonen er hentet herfra.

Nøtteblanding

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg bruker gjerne valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold eller sukker
1 ss smør eller margarin
Litt salt

Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne. Når smøret smelter rører du nøttene rundt i blandingen så alt blir godt fordelt. La det stå noen få minutter og pass på så ikke varmen blir så sterk at nøttene brenner seg. Ha nøtteblandingen over på et bakepapir til alt er avkjølt. Oppbevar i en tett beholder.

Nøtteblanding yoghurt eple

Spis gjerne blandingen som et lite mellommåltid i seg selv, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid.


Havregrøt med blåbær

Havregrøt er havregrøt, men det går an å fornye den litt! Med blåbær i grøten får du en spenstig farge og en av de fem om dagen på kjøpet :-)

DSC_0263-2_for_web-3-2.jpg

Lilla havregrøt
1 porsjon laget litt på slump med omtrentlige mål

0,5 dl lettkokte havregryn
0,5 dl havremel eller mer havregryn
1,5-2 dl melk
Litt vann ev. mer melk
Ei lita klype salt
1 neve frosne eller ferske blåbær

Ha alt bortsett fra blåbær og vann i ei gryte. Kok opp og rør jevnlig.
La det koke i noen minutter og tilsett litt vann/melk underveis dersom grøten blir for tykk.
Ha i blåbær på slutten og rør til de er godt blandet inn i grøten.

Topp med det du ønsker; smør, sukker, kanel, frukt, nøtter osv. Jeg pleier ikke toppe grøten min med kiwi (smør, sukker og kanel ja takk!), men det var bare så utrolig fin farge til den lilla grøten! :-)

DSC_0259-4_for_web-3.jpg

Eltefritt grovbrød uten hele korn

Jeg er fremdeles stor fan av eltefri bakst, og etter noen runder med eltefrie rundstykker er det nå brød som har blitt dilla igjen. Det beste med denne måten å bake brød på, bortsett fra at det er enkelt, er at brødet får skikkelig sprø og god skorpe over det hele. Dette blir altså brød med god lyd i!

Eltefritt brød stekes helst i jerngryte med lokk. Dersom du ikke har gryte så kan visstnok brødet også stekes i brødform, men uten lokk vil du nok ikke få like sprø skorpe. Men det kan jo likevel være verdt å teste ut? :)

Eltefritt brød uten hele korn

200 gram sikta hvetemel
200 gram sammalt hvete fin
100 gram byggmel
1 ts sukker
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
4 - 4.5 dl kaldt vann

Bland de tørre ingrediensene, tilsett vann og rør sammen til du får en løs, men ikke flytende, deig. Begynn med 4 dl vann og se om du trenger mer.

La deigen heve over natten, minst 8 timer. Den kan fint stå til utpå ettermiddagen.

Etter heving tar du deigen ut på et melet underlag. Strekk litt i deigen og "brett den" noen ganger. Se for deg en firkant og brett hver av sidene over til motsatt kant. Form så til et rundt brød og legg deigen tilbake i bollen. Det er lurt å ha litt mel i bunnen så deigen ikke sitter fast senere.

La deigen heve i minst en time, til den har dobbel størrelse. En halv time ut i heveprosessen setter du ovnen på 250 grader (over- og undervarme) med jerngryta inni så den er varm til brødet skal stekes. Jeg bruker ei jerngryte som er 24 cm i diameter.

Når deigen er ferdig hevet tar du ut gryta fra ovnen og velter oppi deigen fra bollen. Rist litt på gryta hvis deigen lander på skakke, men vær forsiktig så du ikke brenner deg! :)

Ha på lokket og stek brødet på nederste rille i 30 minutter. Skru deretter ned varmen til 200 grader, ta av lokket og la brødet steke i 15 minutter til.

Velt brødet ut av gryta og avkjøl på rist. Vær litt tålmodig og ikke skjær i brødet når det er glovarmt - selv om det kan være vanskelig å styre seg ;)

grytebrød-grovt-2.jpg

Vanvittig knasende og godt, og digg med bare smør på når det er helt ferskt! Heldig er den som får skalken ;)

Tips; For å beholde den sprø skorpa kan brødet oppbevares i et kjøkkenhåndkle etter at det har blitt avkjølt.


Enkel frokostblanding

Dette er ei enkel frokostblanding uten for mye dilldall. Den inneholder mest havregryn, en del nøtter, noe frø og litt til. Og vil du ha andre gryn, nøtter eller frø enn oppskriften sier så er det bare å trikse og mikse. Jeg vil også påstå at denne frokostblandinga smaker bedre enn mange du finner i butikken, og antagelig også er sunnere!

Hjemmelaget frokostblanding har for meg blitt en måte å få mer nøtter inn i kostholdet på. Jeg er nemlig skikkelig dårlig til å spise nøtter. De blir handlet inn, plassert i kjøkkenskapet og der blir de stående. Grunnen til at jeg ønsker å spise mer nøtter er fordi det tross alt er veldig godt og smakfullt, men det bidrar også til sunn variasjon i kostholdet mitt, og variasjon kan de fleste ha godt av av og til. Nøtter er en veldig fin kilde til både sunt fett, flere ulike mineraler, fettløselige vitaminer og ikke minst fiber, og man kan med fordel spise litt usalta nøtter hver dag.

Så da gjør jeg det litt enklere for meg selv å få nøtter inn i det daglige kostholdet, og lager ei god frokostblanding som jeg vet at jeg husker å spise :)

Enkel frokostblanding med havregryn, nøtter og frø
Nok til et stekebrett

200 gram havregryn
50 gram hakka valnøtter
50 gram hakka mandler
50 gram solsikkekjerner
Et par klyper salt
1 ss nøytral olje, gjerne raps
0,5 dl vann


Og, hvis du vil;
Et par ss søtning (honning, sukker, sukrin gold eller tilsvarende - jeg bruker ofte aksiehonning)
Rosiner, revet kokos, tørket aprikos eller eller annen tørket frukt

Forvarm ovnen til 150 grader.

Bland alle ingrediensene bortsett fra den tørka frukten godt sammen i en bolle. Fordel på et stekebrett og stek midt i ovnen i ca. 30 minutter til frokostblandingen har fått en gyllen farge. Rør gjerne rundt i blandingen et par ganger underveis så alt blir jevnt stekt.
Følg med mot slutten av steketiden så du ikke ender opp med litt for godt stekt frokostblanding.

La blandingen avkjøle før du eventuelt blander inn tørket frukt. Oppbevar i en tett boks og spis med fryd (og melk) når sulten melder seg!

Hvis du har har lyst til å teste en annen variant finner du oppskrift på frokostblanding med gresskarkjerner, pistasjnøtter og kakao her :)


Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner

Eltefrie rundstykker er lettvinte greier! Jeg har ennå til gode å oppleve at eltefritt ikke blir vellykket. Min erfaring er at eltefri bakst har mindre risiko for å bli tung og kompakt sammenlignet med vanlig gjærdeig når man baker grovt.

Man er nokså fri til å eksperimentere når man lager eltefrie rundstykker. Ofte tar jeg utgangspunkt i oppskriften under, men bruker litt forskjellig av det jeg har i kjøkkenskapet, slik at jeg slipper å handle inn mel eller frø jeg ellers bruker lite av. Det går altså fint an å endre oppskriften ut ifra eget behov, men behold gjerne fordelingen mellom siktet og sammalt mel så rundstykkene forblir grove :-)

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner
16 stk

150 gram hvetemel
200 gram sammalt hvetemel
100 gram sammalt speltmel
50 gram sammalt rugmel
75 gram havregryn
75 gram solsikkekjerner
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
5 dl vann

Bland alle de tørre ingrediensene og ha til slutt i vannet. Rør godt sammen til du får en litt klissete deig – mer klissete enn en vanlig gjærdeig. La deigen stå å heve under plast eller kjøkkenhåndkle i minst 6 timer, for eksempel over natten.

Når deigen er ferdig hevet deler du den i 16 emner. Form til rundstykker med hjelp av litt ekstra mel hvis du vil, eller bare bruk ei spiseskje og fordel "klatter" med deig på et stekebrett. Litt "uryddige" rundstykker smaker like godt som de litt penere (også går det litt fortere). Stek rundstykkene på 200 grader, varmluft eller vanlig over- og undervarme, midt i ovnen i ca. 20 minutter. Er du i tvil om de er ferdige så dunker du med en finger under et rundstykke og hører etter en hul lyd som forteller at det er gjennomstekt.

Avkjøl på rist og kos deg med herlig, fersk bakst. Frys gjerne ned de rundstykkene som ikke har blitt spist samme dag og tin opp etter behov.

Et lite tips, sjekk brødskalakalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn sine nettsider her hvis du lurer på hvor grov baksten din egentlig er. Mine rundstykker ender opp på 76 % :) 


Pannekakerull

Pannekakerull har vært et av mine favorittmåltider gjennom hele vinteren. Jeg har det med å få dilla på matretter en lang periode før jeg går fullstendig lei, men jeg har ennå ikke møtt veggen med denne, heldigvis. 

Noe av det jeg liker med pannekakerullen er at den gir litt følelsen av å ha unnet seg noe ekstra, selv om den er både sunn og enkel å lage. Jeg spiser den som regel til lunsj, men jeg blir overraska om den ikke fungerer like bra til frokost eller kveldsmat.

Oppskriften gir røre nok til to porsjoner, så enten kan du spare halvparten eller du kan være grei å dele pannekakemåltidet med noen. Røra kan uten problem overnatte i kjøleskapet ei natt eller to. Røra vil tykne litt når den står, så spe den gjerne ut med litt ekstra melk før du steiker.

 Foto: Renate Foss Skardal

Foto: Renate Foss Skardal

Pannekakerull
2 stk

2 egg
100 gram vanlig eller mager kesam* - tilsvarende 2 overfylte spiseskjeer
50 gram havremel - tilsvarende 4 spiseskjeer
Ca. 0,5 dl melk
Litt kardemomme

*Mager kesam har mer protein og mindre fett enn originalen, bruk den du foretrekker

 • Pisk sammen egg og mager kesam før du blander i mel og kardemomme
 • Ha i melka til slutt og pisk til ei tykk, jevn røre
 • Bruk litt margarin i stekepanna og stek på middels varme til pannekaka har fått god farge på begge sider

Serveres lunken med foretrukket pålegg - her er det syltetøy og brunost som gjelder for min del!

Pannekakerullen er nokså komplett som måltid i seg selv, men skal du virkelig gå for gull så knasker du i deg en frukt eller grønnsak i tillegg :)


Gledelig jul!

Nå nærmer det seg! For min del kan tida bare fly fram mot mandag ettermiddag når jeg endelig kan sette meg på toget hjem til jul :) Jeg kommer hjem til ferdige julekaker og julemiddager og kan bare nøye meg med å være villig kjøkkenhjelp når det trengs. Jeg er heldig!

Derfor blir det ikke lagd så veldig mye julemat og julegodt her før hjemreise, men noe blir det alltid. I år ble det fløtekarameller, marsipan, fudge og noen gode sjokoladepepperkaker. Jeg syns det er moro å lage noe nytt hvert år, og denne gangen var det fudge og sjokoladepepperkakene som ble testet ut og begge deler falt i smak. Jeg har også prøvd meg på en veldig god sjokoladepavlova som absolutt kan anbefales hvis du vil lage ei flott kake til juleselskapet. Ekstra pluss for at den er enkel å lage og lett å tilpasse til både cøliakere, laktoseintolerante og de med IBS (lav fodmap).

Som en siste julehilsen har jeg samlet noen enkle, gode måltider og annet snadder du kan lage både nå og i romjula - hvis du skulle få plass og tid innimellom alt det andre ;)

Frokosten er kanskje ikke så tradisjonspreget som flere andre måltider i jula, så her kan det være litt enklere å teste ut noe nytt, for eksempel noen gode, sunne vafler, ei deilig frokostblandingarme riddere eller scones. Er du ute etter julesmak så gjør litt nellik, kanel og kardemomme underverker. Veldig godt i scones er det i hvert fall! 

Hvis det blir litt mye risgrøt i desember kan byggrynsgrøt være et fint alternativ. Og akkurat som med risgrøten kan man lage dessert av restene, byggrynskrem med rød saus. Den røde bringebærsausen er også nydelig til is og andre desserter.

Av søtt, sunnere snadder er kakemenn, kokosboller og karamellisert nøtteblanding gode forslag. Eller du kan velge å gå for noe godt og usunt, slik som Rocky Road Fudge.

Til slutt et ønske om ei riktig god jul og et godt nytt år :)

Arme riddere

Av og til må gamle matretter dras frem fra glemselen. Arme riddere hadde jeg ikke spist på flere år inntil nå nylig da det plutselig ble forslått som svar på et av ukas mange "Hva skal vi spise?"-spørsmål. Arme riddere forbinder jeg med loff og fint brød, men det er ingenting i veien for å bruke grovbrød. Jeg syns resultatet blir best med et luftig grovbrød uten hele kjerner og frø. Et tyngre og kompakt brød suger til seg mindre væske, og da forsvinner litt av poenget. Jeg syns også det blir såpass mye smak av mange kjerner og frø at det rett og slett ikke går så godt overens med den søte eggeblandingen. Det er i hvert fall min erfaring i løpet av de siste par ukene med diverse ridder-måltider.

Arme riddere
2 porsjoner

4 brødskiver

2 egg
2 dl melk
2 ss sukker eller tilsvarende søtning
En god dæsj kanel og kardemomme

Pisk sammen alle ingrediensene til røra i en bolle. Legg oppi brødskiver og la dem ligge et par minutter å bli gjennomtrukne mens stekepanna blir varm. Stek brødskivene 2-3 minutter på hver side til de blir gyllenbrune. Serveres varme med syltetøy eller det du måtte foretrekke.

Sannelig ingen dum frokost eller kveldsmat dette her - en lur måte å bruke opp litt tørt brød på også, hvis du trenger en unnskyldning ;)

Brødbakst - nytt forsøk, vellykka sådan!

Jeg har prøvd meg på brødbakst igjen, og denne gangen ble jeg veldig godt fornøyd! En stor takk til Eirik som delte sin enkle framgangsmåte og tips når det gjaldt brødbakst under havrebrød-innlegget, det ble i høyeste grad brukt som utgangspunkt.

Grovbrød med linfrø og gresskarkjerner
2 stk

150 gram kjerner og frø - jeg brukte linfrø og gresskarkjerner
2,5 dl vann

450 gram siktet hvetemel
400 gram sammalt mel - jeg brukte rester av rug, hvete og spelt
1 ts salt
2 ss olivenolje
Ca. 600 gram lunkent vann
25 gram fersk gjær


Legg kjerner og frø i bløt natta over eller et par timer før bakst.

Ha mel og salt i en bakebolle,. Rør gjæren ut i vannet og ha det i bakebollen sammen med oljen. Bruk en kjøkkenmaskin hvis du har og la den gå på lav hastighet i et par minutter. Ha så i de bløtlagte frøene før du lar maskinen gå enda noen minutter - her gjelder det å få mye luft inn i deigen så elt gjerne litt lengre enn du egentlig har tålmodighet til.

Jeg hadde i mer grovt mel underveis, så litt tilpasninger må man regne med. Husk at deigen skal være litt klissete.

Dekk bollen med et klede eller plast og la deigen heve minst en time. Ha deigen ut på et melet underlag, elt godt og del i to emner som du legger i hver sin smurte brødform. La brødene heve under dekke i 45 minutter.

Før steking kan du gjerne pensle med vann, melk eller sammenpisket egg og drysse over frø. Stek brødene på nederste rille i ovnen på 220 grader i 35-40 minutter. Vær tålmodig og ikke skjær i det glovarme brødet, gi det litt tid til å avkjøle på rist først - selv om det er vanskelig å vente ;)

På nybakt brød må nesten helgepålegget tas fram - brie og en god salami. Snadder!

Vaffeldilla

En god og lun frokost eller kvelds de dagene du har et kvarter til overs? Disse vaflene har blitt spist noen ganger hos meg de siste par ukene. Oppskriften fant jeg på denne bloggen, men den er nokså lik gulrotlappene jeg har lagd tidligere, bare uten banan i røra denne ganga. Gulrot i vafler og lapper gjør dem saftige og gode, så ikke dropp den - da får du et tørrere resultat.

Av denne oppskrifta får du to store vaffelplater, nok til en eller to personer - det kommer an på hvor stort måltid du vil ha. Ei plate uten pålegg blir i overkant av 200 kalorier - ikke allverdens altså.

Gulrotvafler
2 plater

2 egg
2 rause ss cottage cheese
5 ss havregryn eller havremel
0,5 ts bakepulver
Ei lita gulrot, raspet
0,5 - 1 ss søtning/sukker hvis du ønsker

Bland alle ingrediensene og bruk gjerne en stavmikser for å få ei jevnere røre. La røra svelle i ti minutter før du steiker vaflene. Spis dem lunkne, gjerne med jordbærsyltetøy og lettrømme som har vært en slager hos meg i det siste :)

Noen favoritter

Dagene flyr og matlaging går litt på autopilot for tiden. Favoritter går på repeat og gjentas ofte, men det gjør ingenting. Det er godt å ha stødige matretter å ty til når man ikke gidder å tenke så mye på hva man skal spise i hverdagen.

For det er jo sånn at noen oppskrifter og matretter prøver man en gang eller to og glemmer, selv om det ikke er noe galt med dem. Så er det andre som bare klaffer, som man blir ekstra glad i og lager om og om igjen. Her er noen av mine gjengangere:

Havregrøt kokt på havremel. Min faste frokost for tiden, og har vært det i lang tid. Denne koser jeg meg med foran TV på morgenen før jobb, med smørøye, sukker og kanel. En veldig god start på dagen for meg.

 

 

En annen favorittfrokost er denne hjemmelagde frokostblandinga som var en av de første oppskriftene jeg la ut på bloggen, og også denne varianten som kom senere. Kjempegode begge to. Disse kan jeg også få fullstendig dilla på i lange perioder, akkurat som med havregrøten. Veldig lurt å lage en søndag og dermed ha frokosten klar til uka som kommer.

Som nevnt flere ganger før er fiskepakke min faste mandagsmiddag. Det er merkelig at jeg ennå ikke har blitt lei, men det er så enkelt og godt, og ikke minst veldig praktisk å ha mandagsmiddagen planlagt hver uke. Stort pluss at det er en fiskemiddag!

Lysten på gjærbakst kommer ofte snikende på søndager (eller midt i uka!), og da er fullkornsbollene en slager. Jeg bruker oppskriften som utgangspunkt men blander av og til i litt diverse melrester jeg har stående eller lager skolebollevariant - og de blir alltid vellykka.

Det må jeg si, pesto er godt når man kjøper det, men denne hjemmelaga slår alle varianter jeg har prøvd. Jeg ble oppriktig overraska når jeg smakte den. Gjør både middagen og brødskiva litt mer spennende!

 

 

Det var noen av mine favoritter men jeg er stadig på jakt etter flere, så del gjerne hvis du har noen favoritter som du tyr til i hverdagen. Ha ei riktig fin uke!

Meg og brødbakst - havrebrød

Som jeg avslørte på instagram så stod det brødbakst på planen søndag som var. Jeg skrev også at hvis det ikke kom en påfølgende brødoppskrift på bloggen så var det et dårlig tegn. Jeg og brødbakst har nemlig aldri vært helt full klaff.

Heldigvis blir brødbaksten som regel fullt spiselig, men den har hatt en tendens til å bli litt "tung" og ikke få den høyden vanlige brød har. Dette har nok sammenheng med at jeg stort sett prøver meg på nokså grove brød. Veldig grove brød får man sjeldent spesielt luftige og høye pga fiberinnholdet og fuktigheten. Det er også derfor industribakte grove brød blir tilsatt ekstra gluten - noe jeg eller de fleste andre ikke har hjemme i kjøkkenskapet.

Jeg foretrekker altså å spise nokså grovt brød, men måtte fire litt på kravene når jeg kom over denne oppskriften. En kjapp tur innom brødskala-kalkulatoren viste meg at dette brødet var mellom 50 og 75 % grovt, antagelig nærmere 50 enn 75. Med litt mindre grovt brød ante jeg muligheten for både god, høy og luftig bakst!

Brødene ble veldig gode - men de ble ikke spesielt høye. Ikke full klaff enda altså! Min teori er at jeg burde brukt litt mindre mel og heller tålt en litt mer klissete deig. Kan også hende jeg brukte litt store brødformer, men det blir liksom for kleint å klage på utstyret. Jeg syns likevel det var for galt å ikke dele oppskriften, for smaken var det ingenting å si på. I dette tilfellet er nok også sjansen rimelig stor for at det er noe galt med bakeren og ikke oppskrifta ;)

Brøddeigen må lages i to trinn slik at noe står over natta,  men de ti minuttene du bruker kvelden i forveien er innafor syns jeg!

Havrebrød
2 stk

Skålding:
220 g kokende vann
110 g havremel

Fordeig:
2 g gjær (på størrelse med en ert)
110 g vann
110 g siktet hvetemel

Hoveddeig:
370 g vann
250 g siktet hvetemel
165 g sammalt hvete, fin (feks fibra)
175 g store havregryn
16 g gjær
16 g salt

Kvelden i forkant gjør du unna skålding og fordeig. Hell det kokende vannet over havremelet, rør godt sammen og sett i kjøleskap til neste dag. Rør også sammen ingrediensene til fordeigen i en bakebolle og dekk med plast. Fordeigen skal stå i romtemperatur natten over.

Dagen etter henter du fram bollen med fordeigen og har i ingrediensene til hoveddeigen. Bland og elt godt. Etter hvert sper du inn det skåldede melet litt etter litt  og elter alt sammen til en jevn deig. Dekk bollen med plast eller klede og la deigen heve en times tid, til den omtrent er doblet i størrelse.

Ta så deigen ut på et lett melet bakebord. Del i to og form til boller som du lar ligge i fred i 15 minutter under et klede. Pass på så det ikke er for mye mel under bollene så undersiden holder seg fuktig.

Snu deigemnene med den fuktige siden opp og klem dem forsiktig utover til en halvflat oval. Brett langsidene inn slik at de møtes i en skjøt på midten. Press forsiktig så skjøten fester seg. Snu deigen med skjøten ned og form til avlange brød som du legger i smurte brødformer. Du kan også pensle brødene med vann og strø over/rulle i havregryn. Dekk brødene med et klede og la heve i 45-60 minutter til dobbel størrelse.

Forvarm ovnen til 250 grader, sett inn brødene og senk temperaturen til 220. Brødene skal stekes midt i ovnen i ca. 40 minutter og avkjøles på rist.

Jeg må presisere igjen, brødet ble kjempegodt på smak og glir ned på høykant (?) her hjemme, så ikke vær redd for å prøve selv om jeg ikke fikk et optimalt resultat. Og hvis noen skulle ha et tips som gjør at jeg kommer litt bedre overens med brødbaksten så tar jeg med glede imot!

Blåbærsyltetøy

Jeg har ikke plukka blåbær selv, men heldigvis har noen andre tatt i et tak så jeg får fatt i ferske, norske blåbær i butikken! Jeg kjøpte med meg en kurv og lagde syltetøy, som blant annet ble spist sammen med litt rømme på de gode lappene jeg lagde forrige uke.

Jeg har ikke brukt syltepulver i syltetøyet, men det er heller ikke nødvendig for et godt resultat. Fordelen med syltepulver er at det både tykner syltetøyet og gir lengre holdbarhet. Dette syltetøyet holder omtrent 1-2 uker i kjøleskapet, og har blitt tyknet med maizenna - smaker upåklagelig gjør det også!

Syltetøy er en av de matvarene mange har for vane å kaste fordi det har stått åpnet ei stund, men så lenge du ikke ser noe tydelig mugg på syltetøyet og smaken er god så kan det trygt spises.

Blåbærsyltetøy
1 middels stort glass

En kurv/ca. 300 gram blåbær
Skall av en halv liten sitron
2 ss sitronjuice
4 ss sukring gold, sukker eller tilsvarende
1 drøy ts maizenna eller potetmel

Kok opp blåbær sammen med sitronskall og -juice. Hell av noe av blåbærsaften og rist dette sammen med maizenna i et glass med lokk eller en tett boks så det blandes godt. Ha i blåbærsaften i gryta igjen sammen med sukker/søtning og la koke noen minutter.

Mens syltetøyet er varmt heller du det over på et tørt og rent glass. Ha på lokk og sett syltetøyet kjølig. Ideelt sett skal syltetøyglasset og delene vaskes, skylles i kokende vann og ligge 10 minutter i ovnen på 100 grader - for å bli kvitt bakterier og gi best forutsetninger for holdbarheten.

Min påstand er at når tunga blir blå, da har du spist skikkelig blåbærsyltetøy!

"Alminnelige" lapper

Det er ikke ofte jeg har kulturmelk i kjøleskapet, men når jeg for en gangs skyld hadde det så måtte den nesten brukes opp før den gikk ut på dato. Gjorde slettes ingenting det, for da ble det lapper til kvelds!

Dette er "alminnelige" lapper som du enten kan lage med sikta hvetemel og sukker, eller gjøre litt sunnere og mer hverdagslige med sammalt mel og alternativ søtning. Gode er de uansett! Vil du prøve noen litt annerledes lapper kan du også sjekke ut frokostlapper med havregryn og cottage cheese,  fluffy bananlapper eller gulrotlapper.

Lapper
12-15 stk

250 gram mel - jeg brukte 180 gram fibra fullkornshvetemel og 70 gram siktet hvetemel
2 egg
3-4 ss sukring gold, sukker eller tilsvarende
1 ts natron
5 dl skummet kulturmelk
1/4 ts hjortetakksalt

Pisk sammen egg og søtning. Ha så i kulturmelk, natron og hjortetakksalt og rør sammen. Ha til slutt i mel litt etter litt mens du visper godt så du unngår klumper. La røra svelle en halvtimes tid. Stek lappene på middels varme i steikepanna eller på takke og spis dem lunkne, for eksempel med litt rømme og syltetøy :)