Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Pai med ost, spekeskinke og tomat

Det kan bli pai av så mangt! Litt spekeskinke som blir nedprioritert framfor andre pålegg i kjøleskapet, en liten rest av løk og paprika og en ensom tomat. Har du liggende noe spinat eller annet bladgrønt, kanskje litt mozzarella, purre eller bacon? Alt går i paien!
Her er også en god variant med fetaost, spinat og soltørka tomat.

Hvis du vil unngå en paideig som krymper i ovnen, så bør deigen stå litt kaldt før den går i forma. Deigen kan også lages kvelden før eller på morgenen, da må du bare ta den ut av kjøleskapet noen minutter før du begynner å arbeide med den :)

Pai med spekeskinke og tomat-5 til bloggeni.jpg

Pai med spekeskinke og tomat
3-4 porsjoner

Bunn

50 gram smør eller margarin
70 gram havremel eller annet fint sammalt mel
70 gram sikta hvetemel
Ca. 0,5 dl melk eller vann
Litt salt

Fyll

4-5 skiver spekeskinke
¼ - ½ løk
¼ - ½ paprika
1 tomat
4 store egg
0,5 dl melk
2 ss créme fraîche eller litt mer melk
Litt revet ost
Salt og pepper

Pai med spekeskinke og tomat-3 til bloggen.jpg

Bland mel, salt og smør og kna det godt sammen med hendene. Ha i litt væske så du får samlet deigen til en ball. Legg i kjøleskapet i 20-30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.

Trykk eller kjevle deigen ut i paiforma og stikk hull i bunnen med en gaffel. Stek paibunnen i 10 minutter mens du gjør klar fyllet.

Kutt opp løk, paprika og spekeskinke i strimler og kutt tomaten i fine skiver. Pisk sammen egg, melk, créme fraîche, salt og pepper. I den forstekte paibunnen legger du først løk, paprika og skinke før du heller over eggeblandingen. Legg skiver av tomat på toppen og rasp over litt ost til slutt.

Sett paien i ovnen igjen og stek i 35-40 minutter.

Pai med spekeskinke og tomat-2 til boggen.jpg

Server paien med en grønn salat eller noen andre gode grønnsaker :)

Om det blir rester igjen holder de seg godt i kjøleskapet noen dager, og blir en finfin lunsj eller restemiddag senere i uka!