Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Pai med ost, spekeskinke og tomat - eller restepai om du vil

Det kan bli pai av så mangt, bruk de restene du har liggende.

Litt spekeskinke som blir nedprioritert framfor andre pålegg i kjøleskapet, en liten rest av løk og paprika og en ensom tomat.

Har du liggende noe spinat eller annet bladgrønt, kanskje litt mozzarella, purre eller bacon? Alt går i paien!

Her er også en god variant med fetaost, spinat og soltørka tomat.

Hvis du vil unngå en paideig som krymper i ovnen, så bør deigen stå litt kaldt før den går i forma. 

Deigen kan du også lage kvelden før eller på morgenen. Du trenger bare ta den ut av kjøleskapet noen minutter før du begynner å arbeide med den.

  Variasjon.  Pai kan varieres i det uendelige, alt etter hva du har i kjøleskapet.

Variasjon. Pai kan varieres i det uendelige, alt etter hva du har i kjøleskapet.

Pai med spekeskinke og tomat - 3-4 porsjoner

INGREDIENSER

BUNN

50 gram smør eller margarin
70 gram havremel eller annet fint, sammalt mel
70 gram sikta hvetemel
Ca. 0,5 dl melk eller vann
Litt salt

FYLL

4-5 skiver spekeskinke
¼ - ½ løk
¼ - ½ paprika
1 tomat
4 store egg
0,5 dl melk
2 ss créme fraîche eller litt mer melk
Litt revet ost
Salt og pepper

Pai med spekeskinke og tomat-3 til bloggen.jpg

FREMGANGSMÅTE

  • Bland mel, salt og smør og kna det godt sammen
  • Ha i nok væske til at du får samlet deigen til en ball
  • Legg i kjøleskapet i 20-30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.

  • Trykk eller kjevle deigen ut i paiforma. Stikk hull i bunnen med en gaffel
  • Stek paibunnen i 10 minutter mens du gjør klar fyllet
  • Kutt opp løk, paprika og spekeskinke i strimler og kutt tomaten i fine skiver
  • Pisk sammen egg, melk, créme fraîche, salt og pepper
  • I den forstekte paibunnen legger du først løk, paprika og skinke før du heller over eggeblandingen
  • Legg skiver av tomat på toppen og rasp over litt ost til slutt.

Sett paien i ovnen igjen og stek i 35-40 minutter.

Pai med spekeskinke og tomat-2 til boggen.jpg

Server paien med en grønn salat eller andre gode grønnsaker.

Om det blir rester igjen, holder de seg godt i kjøleskapet noen dager. Da får du en finfin lunsj eller restemiddag senere i uka :-)