Det kan bli pai av så mangt, bruk de restene du har liggende.
Litt spekeskinke som blir nedprioritert framfor andre pålegg i kjøleskapet, en liten rest av løk og paprika og en ensom tomat.
Har du liggende noe spinat eller annet bladgrønt, kanskje litt mozzarella, purre eller bacon? Alt går i paien!
Her er også en god variant med fetaost, spinat og soltørka tomat.
Hvis du vil unngå en paideig som krymper i ovnen, så bør deigen stå litt kaldt før den går i forma.
Deigen kan du også lage kvelden før eller på morgenen. Du trenger bare ta den ut av kjøleskapet noen minutter før du begynner å arbeide med den.
Variasjon. Pai kan varieres i det uendelige, alt etter hva du har i kjøleskapet.
Pai med spekeskinke og tomat - 3-4 porsjoner
INGREDIENSER
BUNN
50 gram smør eller margarin
70 gram havremel eller annet fint, sammalt mel
70 gram sikta hvetemel
Ca. 0,5 dl melk eller vann
Litt salt
FYLL
4-5 skiver spekeskinke
¼ - ½ løk
¼ - ½ paprika
1 tomat
4 store egg
0,5 dl melk
2 ss créme fraîche eller litt mer melk
Litt revet ost
Salt og pepper
FREMGANGSMÅTE
- Bland mel, salt og smør og kna det godt sammen
- Ha i nok væske til at du får samlet deigen til en ball
- Legg i kjøleskapet i 20-30 minutter.
Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.
- Trykk eller kjevle deigen ut i paiforma. Stikk hull i bunnen med en gaffel
- Stek paibunnen i 10 minutter mens du gjør klar fyllet
- Kutt opp løk, paprika og spekeskinke i strimler og kutt tomaten i fine skiver
- Pisk sammen egg, melk, créme fraîche, salt og pepper
- I den forstekte paibunnen legger du først løk, paprika og skinke før du heller over eggeblandingen
- Legg skiver av tomat på toppen og rasp over litt ost til slutt.
Sett paien i ovnen igjen og stek i 35-40 minutter.
Server paien med en grønn salat eller andre gode grønnsaker.
Om det blir rester igjen, holder de seg godt i kjøleskapet noen dager. Da får du en finfin lunsj eller restemiddag senere i uka :-)