Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Slik kan du unne deg noe godt og likevel gå ned i vekt

Det er ikke så lett å finne en balanse mellom det å gå ned i vekt og fremdeles kunne unne seg noe ekstra godt av mat, søtt eller snacks.

For jeg syns det skal være rom for å kose seg med noe usunt når man går ned i vekt. Jeg syns det skal være forskjell på hverdag og helg, og at man skal ha noe ekstra godt å se fram mot når uka nærmer seg slutten.

Men mange syns dette er vanskelig. En del opplever at det er fort gjort å skeie ut for mye når man først skeier ut litt. Det kan føles enklere å leve strengt og kutte ut kosen fullstendig.

Og det er klart, om du fullstendig kutter kosen i helga, så vil du antagelig gå litt mer ned i vekt enn om du unner deg litt mer, i hvert fall på kort sikt.

Men det er jo fryktelig kjedelig og demotiverende!

Det å ha en dag eller to innimellom hvor du går i null når det kommer til kalorier inn og kalorier ut, altså hverken går opp eller ned i vekt, er positivt.

Da holder du forbrenningen oppe, du får bedre utbytte av trening, og i det lange løp vil det ofte gjøre at motivasjonen din holder seg mer stabil.

Du vil antagelig føle at du lever mer normalt, at du ofrer mindre, og over tid gjør det vektnedgangen enklere å opprettholde.

Det blir også enklere å stabilisere den nye vekta og ha en sunn og balansert livsstil på sikt - for du kommer antagelig ikke utenom situasjoner der du har lyst til å unne deg noe ekstra godt på andre siden av vektnedgangen heller.

Noen tips

Etter å ha hatt en del klienter som vil ned i vekt (og etter å selv ha vært overvektig for en del år siden), har jeg samlet noen tips til hvordan du kan kose deg uten at du tar helt av og må starte helt på nytt mandag morgen.

  1. Hva har du lyst på?

    Tenker du gjennom hva du skal kose deg med i helga?

    Velger du det du har skikkelig lyst på, eller tar du resten av smågodtet til ungene eller det første og beste du blir tilbudt hos svigermor?

    Hvis det beste du kan få på en lørdag er et wienerbrød, så kjøp det, og ikke spis alt mulig annet.

    Dette er så vanlig - vi spiser fordi vi har lyst på noe, men vi spiser ikke det vi har mest lyst på.

    Da får vi heller ikke den samme tilfredstillelsen, og spiser gjerne mer.

    Derfor er det lurt å planlegge hva man skal kose seg med, og kjøpe inn akkurat det når helga kommer.

  2. Mengdekontroll

    Mengde har vanvittig mye å si, spesielt når det kommer til kosemat som har mye sukker og/eller fett. Det er stor forskjell på noen biter sjokolade og ei hel plate i kaloribudsjettet.

    Her er det lurt å være bevisst i butikken.

    Skal du kjøpe ei hel plate med sjokolade? Er dere flere som skal dele den, eller kommer du til å spise hele greia alene?

    Hvis svaret er det siste, så kanskje du heller skal kjøpe en melkerull eller litt løsvekt sjokolade i smågodthylla, selv om det koster like mye som den store sjokoladeplata. Du taper ikke penger på det - du spiser bare litt mindre sjokolade.

  3. Bruk tid

    Når det kommer til typisk helgemat som taco og pizza, så har også mengden mye å si. Her er det fort gjort å spise mer enn man trenger for å bli mett.

    Her er et av triksene å bruke tid på å kose seg med maten.

    Du setter like mye pris på to-tre pizzastykker som spises i løpet av 30 minutter, enn fire pizzastykker i løpet av den samme tida.

    På de 30 minuttene rekker du antagelig også å bli mett - passe mett av to-tre pizzastykker eller litt sånn stappa og mett med dårlig samvittighet av fire.

  4. Spis som vanlig på dagen og spar kosen til kvelden

    Få i deg skikkelige måltider gjennom dagen. Ikke slurv med spisinga til frokost eller lunsj fordi du skal unne deg noe godt senere. Spis som normalt og spar kosen til kvelden.

    Da har du noe å se fram til, og du har antagelig bedre tid til å sette deg ned og virkelig nyte det.

    Sjansen er også mindre for at du overspiser på noe usunt på kvelden når du har spist skikkelig gjennom dagen.

  5. Vær i aktivitet

    Det er kostholdet som har desidert mest å si når man skal ned i vekt, men det å trene og bevege seg kan ha mye å si for motivasjonen!

    Man føler seg flink når man har vært på trening, gått en lang tur, jobba i hagen eller lødd ved - og man vil ofte ikke “ødelegge” for den følelsen ved å spise noe som er helt på trynet usunt.

    Så er det selvfølgelig en haug av andre fine fordeler med trening og aktivitet - blant annet at vi blir glade av det, og at vi kan øke muskelmasse og forbrenning slik at det er rom for å spise litt mer og likevel gå ned i vekt.

Det finnes mengder av råd når man skal ned i vekt - men til syvende og sist så må man gjøre den tunge jobben selv.

Men å forberede seg mentalt, ha tenkt gjennom de situasjonene hvor det blir vanskelig, hva man skal gjøre i helgene og situasjoner der hverdagsrutinen brytes - det kan ha veldig mye å si for hvordan du møter og takler utfordringene.


Kjøleskapsgrøt med smak av kanel og vanilje

Kjøleskapsgrøt har inntil ganske nylig vært på mi liste over mat jeg ikke syns er så særlig stas.

Jeg har vært nokså påståelig på at den der kalde grøten, den kan du få billig av meg. Grøt skal jo tross alt være varm!

Men så feil kan man ta. Kanskje var det bare de rette smakene som skulle til. Og det er jo en bra ting å like nye matretter, tross alt!

Trenger du noen gode argumenter for å prøve kjøleskapsgrøt?

Det er et veldig godt alternativ til annen grøt på morgenen, spesielt hvis du har dårlig tid eller bare ikke gidder å gå i gang med koking. Og den metter godt!

Du kan også spise grøten på farten eller ta den med deg som niste, for du trenger jo ikke være redd for at den skal bli kald.

Det er mange måter å lage denne grøten på, men jeg har falt for en variant med havregryn, litt chiafrø og gresk yoghurt. Samt en dæsj kanel og vaniljesukker - snadder!

Kjøleskapsgrøt med hjemmelaget kirsebærsyltetøy - nydelig!

Kjøleskapsgrøt med hjemmelaget kirsebærsyltetøy - nydelig!

Kjøleskapsgrøt med kanel og vanilje - 1 porsjon

INGREDIENSER

5 ss lettkokte havregryn
1 ss chiafrø
2 store ss gresk yoghurt
0,75 - 1 dl melk (alt etter hvor tykk du liker grøten)
1 ts akasiehonning eller annen søtning
0,5 ts vaniljesukker
Noen gode dryss med kanel

FREMGANGSMÅTE

Rør alle ingrediensene godt sammen i en boks, sett på lokk og la stå i kjøleskapet natten over. Grøten trenger ikke nødvendigvis ei hel natt på å tykne, men noen timer må den ha.

Når grøten er ferdig rører du litt i den og spiser med noe godt på toppen.

Jeg har falt helt for kirsebærsyltetøy på denne grøten, men du kan også bruke andre typer syltetøy, frukt, noen friske eller frosne bær, litt hakka nøtter eller noe annet godt :-)

Jeg håper du liker den!


Kan du kunsten å planlegge og tilrettelegge? Eller satser du på viljestyrke og impulskontroll?

Planlegger du hva du skal spise? Tilrettelegger du for deg selv sånn at du enklere klarer å spise som du vil?

Det høres litt strengt og kjedelig ut. Og jeg mener ikke at du skal planlegge hver minst matvare og hvert eneste mellommåltid, alltid.

Men om du vil gjøre noen endringer i kostholdet ditt, så må det antagelig litt planlegging til.

Ting skjer ikke av seg selv.

Å legge til rette

Når jeg prater med mine klienter eller holder et foredrag om kosthold, så dukker gjerne ordene “planlegge” og “tilrettelegge” opp flere ganger.

Endringer i kostholdet, enten det er å spise mer grønnsaker, ha fisk til middag oftere eller kutte ut godteri og brus midt i uka, krever litt planlegging og tilrettelegging fram til det blir en vane.

Kan du tilrettelegge for å unngå sjokolade midt i uka? Foto: Pixabay

Kan du tilrettelegge for å unngå sjokolade midt i uka? Foto: Pixabay

Et eksempel fra min hverdag:

Jeg prøver å begrense godteri, kaker og den type sukkerrike matvarer, spesielt midt i uka. Likevel kan det jo skli litt ut i perioder, og da må jeg prøve å hente meg inn igjen.

For eksempel så vet jeg at jeg er svak for sjokolade, og spiser mer sjokolade hvis jeg har det tilgjengelig.

Det betyr at hvis jeg går på butikken og handler sjokolade på en mandag, så er det litt naivt å regne med at den sjokoladen skal ligge uåpnet helt til lørdag.

Kjenner du deg igjen? ;-)

Min måte å tilrettelegge på, er å handle inn sjokolade når helga kommer, og handle den mengden jeg tenker er greit å spise i løpet av helga. Hvis jeg i tillegg begrenser hvor mange ganger jeg er på butikken i løpet av uka, så blir det desto lettere å unngå og kjøpe sjokolade.

Selvfølgelig hender det at jeg lar meg friste og spiser sjokolade midt i uka. Sånn er det, og det gjør jo ingenting så lenge jeg ikke overdriver.

Men for noen kan det bety mer, være demotiverende, skje ofte og ødelegge for vektnedgang eller andre mål man ønsker å oppnå.

Da er det fort gjort å tenke at man har lite viljestyrke, og at man ikke får til noe som man egentlig vet veldig godt hvordan man skal gjøre.

I siste rekke gjør dette det enklere å gi opp hele målet.

Slik lykkes du

Det finnes mange lignende problemstillinger som den jeg har med sjokolade, og en hel del kan løses ved relativt enkle tiltak. For eksempel å skrive handleliste, gå på butikken sjeldnere, ha huskelapper på telefonen, spise mellommåltider, lage større porsjoner med middag som kan fryses til en dag du har dårlig tid, osv.

Poenget er at det gjelder å vite hvor du har svake punkter, slik at du kan planlegge og tilrettelegge for å lykkes.

Dette gjelder spesielt om du skal gjøre flere endringer på en gang, for eksempel hvis du ønsker å gå ned i vekt. Det er vanskelig nok uten at man skal satse på viljestyrke og stole på impulskontroll.

Realiteten er den, at om du har hatt en ekstra lang og slitsom dag på jobb, kommer hjem og har en stri ettermiddag i tillegg, så har du brukt det meste av viljestyrken på å holde deg fra å gå opp i sømmene.

Da er det ikke særlig mye viljestyrke igjen til å motstå den sjokoladen eller chipsposen du har liggende i skapet.

Så start med planlegging!

  1. Vær veldig konkret når du bestemmer deg for hva du vil oppnå og hva du vil endre på.

  2. Tenk gjennom hva som kan komme i veien og gjøre endringene vanskelige å gjennomføre i din hverdag.

  3. Vær ærlig med deg selv, tenk praktisk og finn måter du kan legge til rette på, sånn at du gjør det enklest mulig å nå målet ditt.

Lykke til :-)

Grove polarbrød

Jeg syns brødbakst er litt mer gøy når jeg kan lage porsjonsbrød - sånn som polarbrød, eller disse pannebrødene som jeg har lagd tidligere.

Og polarbrød ble en like stor suksess som pannebrød, må jeg si!

Disse polarbrødene er av det grovere slaget. Mettende og sunne, men likevel lette og luftige. Slettes ingen dårlig kombinasjon!

Hjemmelagde polarbrød er også helt ypperlige i matpakka, de er praktisk å ha liggende i frysen og tiner raskt når du trenger dem.

Praktiske småbrød. Grove polarbrød er mettende og gode, og passer veldig godt i matpakka.

Praktiske småbrød. Grove polarbrød er mettende og gode, og passer veldig godt i matpakka.

Polarbrød - 20 stk

INGREDISENSER

200 gram sikta hvetemel
500 gram sammalt hvete, fin
100 gram sammalt spelt (eller annet grovt mel)
⅓ pose tørrgjær
4,5 dl melk
1,5-2 dl vann
1 ts salt
1 ts sukker
70 gram margarin

FREMGANGSMÅTE

  • Ha alle ingredienser bortsett fra margarin i en kjøkkenmaskin, men hold igjen litt på væsken. Væsken bør være omtrent romtemperert. Elt på lav hastighet i starten, og videre på middels når deigen har samlet seg. Ha i mer væske om nødvendig. Elt i 6-8 minutter til sammen.

  • Ha i margarin og elt videre i 8-10 min

  • La så deigen heve til den er dobbel i størrelse, omtrent en times tid

Del deigen i 20 biter, form til boller og kjevl ut til de er ca. en halv cm tykke. Jeg fikk akkurat plass til ti brød på hvert bakepapir, så det kan være en grei målestokk å gå etter.

Stikk noen hull i brødene med for eksempel en gaffel eller et sugerør. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i minst 20 minutter til.

Stek polarbrødene midt i ovnen på 220 grader i 8-10 minutter, til de såvidt får farge. Jeg lar mine steke i ni minutter. Ikke bli fristet til å steke for lenge, da blir brødene fort tørre.

Avkjøl polarbrød på rist med et kjøkkenhåndkle over. Frys de polarbrødene du ikke spiser samme dag - de tiner fort i romtemperatur :-)


Slik lager du sylta rødbeter, og sånn bruker du dem

Hva gjør man når man får fanget fullt av rødbeter som går til spille om man ikke bruker dem ganske kjapt? Man sylter!

Rødbete er en litt oversett og glemt grønnsak for min del, og noe jeg spiser relativt sjeldent.

Men sent i høst satt jeg altså med fanget fullt.

Mamma hadde dyrka en haug med rødbeter, og ironisk nok spiser ikke hun så mye av dem heller(!).

Men sylting er en smart og god måte å bevare rødbetene på. Og veldig enkelt, ikke minst.

Jeg brukte ei oppskrift jeg fant på matprat sine nettsider, og den fungerte som den skulle.

Fargerikt. Syltede rødbeter kvikker opp et ellers traust og grått brødmåltid.

Fargerikt. Syltede rødbeter kvikker opp et ellers traust og grått brødmåltid.

Syltede rødbeter - to middels store glass

INGREDIENSER

1 kg rødbeter
6,5 dl eddik, 7%
5 dl vann
3 dl sukker (her kan du kanskje prøve deg fram med alternativ søtning også, om du foretrekker det)
2 ts karve eller andre krydder

FREMGANGSMÅTE

  • Kok først rødbetene. De trenger gjerne en times tid. Kok dem med skallet på, og la det gjerne være noen cm stilk og blader igjen også, slik at minst mulig næringsstoffer lekker ut i kokevannet. Da beholder rødbetene en dypere farge også.

  • Når rødbetene er ferdig kokt og litt avkjølt, kan skrellet bare klemmes rett av - bruk gjerne gummi- eller plasthansker for å slippe farge på hendene. Det hadde ikke jeg, men med litt god håndvask forsvant det aller meste av fargen rimelig greit.

  • La vann, sukker og eddik få et oppkok, før det avkjøles noe.

  • Del opp rødbetene i skiver eller biter og ha dem over i rene, tørre glass.

  • Strø over karve eller annet krydder.

  • Hell laken over rødbetene og sett på lokk. Bruk glass du kan fylle godt opp, med plass til minst mulig luft.

  • La rødbetene stå i fred et par ukers tid før bruk, slik at smaken får utvikle seg. Oppbevar i kjøleskap.


Det er ikke bare på skiva med leverpostei at sylta rødbeter gjør seg godt.

Sylta rødbeter passer blant annet godt i friske salater eller blanda med råkost. Det er også temmelig enkelt å lage sin egen rødbetesalat til pålegg. Ellers kan de brukes i hummus, eller som tilbehør til kjøtt, fisk og kylling.

Noe av fordelen med sylta rødbeter, er jo at de allerede er ferdig tilberedt. Du slipper langvarig koking eller steking der og da, som du må med vanlige, rå rødbeter.

For min egen del, så var det greit å se at det ofte finnes flere alternativer til å kaste mat enn de man først kommer på :-)

Pannebrød - brød stekt i stekepanna

Vanlig grovt brød er godt, men det må variasjon til innimellom. Da er pannebrød et godt alternativ!

Jeg har hatt en periode i det siste der jeg har vært lei det meste av brød og knekkebrød.

Akkurat det er litt krise for meg, for normalt sett er jeg veldig glad i brødmat, spesielt til kveldsmat.

Heldigvis var det ikke mer enn litt forandring som skulle til, og løsningen ble en ny brødvariant - brød stekt i stekepanna.

Dette brødet kan minne litt om polarbrød i smak og nanbrød i utseende. Det er mykt, godt og luftig.

Lettvint å lage er det også, så jeg syns du skal gi det en sjanse! :-)

Pannebrød med ost, agurk og paprika. Luftig, godt og uten skorpe.

Pannebrød med ost, agurk og paprika. Luftig, godt og uten skorpe.

Pannebrød - 7 stk

INGREDIENSER

500 gram mel - jeg har brukt halvt om halvt av siktet hvete og fin, sammalt hvete
1/3 pose tørrgjær
1/2 ts salt
1 ss rapsolje
3,5 - 4 dl vann, litt kaldere enn fingervarmt

FREMGANGSMÅTE

  • Ha alle ingrediensene i en bolle. Start med 3,5 dl vann og ha heller i mer om deigen blir tørr. Bruk kjøkkenmaskin og elt godt, minst 10 minutter på lav til middels hastighet

  • La deigen heve under lokk i minst en time til den får dobbel størrelse

  • Del deigen i sju emner som du former til boller

  • Sett stekepanna på middels/høy varme. Bruk litt mel på hendene og klapp flat en bolle til den er ca. 0,5 cm tykk. Stek den i tørr panne

  • Snu brødet når deigen begynner å boble og du ser det har fått farge under. Brødet trenger ikke mer enn et minutt eller to på hver side

  • Fortsett å klappe resten av bollene flate og stek fortløpende

La brødene avkjøle på rist, og frys de du ikke skal spise så fort de er kalde. Da holder de seg bedre. Tininga går uansett veldig kjapt når du tar dem ut av frysen igjen!

Enkelt pannebrød som bare trenger en heving før det stekes raskt i panna.

Enkelt pannebrød som bare trenger en heving før det stekes raskt i panna.

Jeg håper du fikk lyst til å teste pannebrødet! Prøv deg gjerne fram med ulike typer mel og lag din egen variant :-)

5 måter du kan gjøre middagen litt sunnere på

Blir det av gammel vane mye pizza, pølser og kjøttdeig til middag?

Her gir jeg deg 5 tips til hvordan du kan gjøre middagen litt sunnere.

1. Grønnsaker

Antagelig er det ingen overraskelse at grønnsaker blir nevnt.

Uansett hva du spiser til middag, ha grønnsaker til.

Kanskje litt merkelig til risgrøten, men da får du heller ta deg litt kålrabi før middag.

En god huskeregel er at en tredjedel av tallerkenen/porsjonen bør være grønnsaker.

Varier også hvilke grønnsaker du spiser. Vi er vanemennesker, men hvis du alltid koker gulrot og brokkoli går du fort lei.

Kok, ovnsbak, tilsett i en suppe eller gryterett eller server rå som salat eller råkost.

2. Poteter, ris eller pasta?

Er du skeptisk til poteten? Ikke vær det!

Poteten er veldig fin som tilbehør til middagen, og absolutt sunnere og mer næringsrik enn hvit ris, hvit pasta og nudler.

Poteten har mye fiber, metter godt og er mer kortreist og miljøvennlig enn mange av alternativene.

Men selv om potet er bra, så trenger vi variasjon også.

Fullkornsvariantene av pasta, ris o.l. er slettes ikke verst, så bruk dem. Det er liten forskjell i smaken sammenlignet med de hvite, men du holder deg mett og fornøyd mye lenger.

3. Kjøtt er ikke bare kjøtt

Ordet variasjon blir gjentatt igjen, for også kjøttet må varieres.

Spis både rødt kjøtt, hvitt kjøtt og fisk gjennom uka.

Bruk også egg, bønner, linser og andre kjøttfrie alternativer.

Vi har godt av det og kloden har godt av det.

Tre middager med rødt kjøtt (storfe/svin/sau) i uka er nok hvis du skal få plass til alt det andre.

Psst! Pølser, bacon, kjøttkaker og kjøttdeig er også rødt kjøtt.

Middag uten kjøtt. En middag uten kjøtt trenger ikke være kjedelig, sånn som denne lasagnen.

Middag uten kjøtt. En middag uten kjøtt trenger ikke være kjedelig, sånn som denne lasagnen.

4. Ha en plan

Å planlegge hva du skal ha til middag noen dager fram, er gull verdt for stressnivået.

Da kan du nøye deg med å handle det meste av dagligvarene to dager i uka. Med mindre du koser deg veldig i matbutikken, så har du antagelig triveligere ting å bruke tida på.

Som bonus blir planlagte middager ofte sunnere og mer varierte enn om du bare stikker innom butikken etter jobb og velger noe i farta.

Du kan også ha faste dager i uka for hvilke råvare du spiser.

Hvis du vet at du skal ha fisk på mandag og torsdag, linser på onsdag og rødt kjøtt på lørdag og søndag, så har du allerede kommet langt på vei i planlegginga.

5. Spis saktere

Dette med å spise sakte, nyte maten og ikke kaste den i seg, er undervurdert. Og som med det mest annet har det med vane å gjøre.

Å spise sakte er bra for oss - fordøyelsen har det bedre og det er lettere å spise en passelig mengde.

Hvis du er blant dem som spiser for fort, vil du ha lettere for å spise mer enn du trenger fordi metthetsfølelsen ikke klarer å holde følge.

Skru ned tempoet, tygg lengre, og legg også inn en liten pause før du eventuelt forsyner deg en gang til.

Tilleggstips: Ikke ha kjeler og boller stående på bordet der du sitter og spiser. Hvis du har en tendens til å spise for mye, så er det mye lettere å begrense seg til en porsjon om du må reise deg og gå fra bordet for å ta mer. Såpass lette er vi å lure!

Så, kort oppsummert:

  1. Alltid grønnsaker til middagen, gjerne 1/3 av tallerkenen.

  2. Varier mellom potet, pasta, ris o.l., men velg fullkorn.

  3. Spis både rødt kjøtt, hvitt kjøtt, fisk og vegetar - tre middager med rødt kjøtt i uka er nok.

  4. Ved å planlegge slipper du stress og får sunnere middager.

  5. Spis sakte og nyt maten, så blir du og magen mette samtidig.


Havregrøt med egg - grøten som holder deg mett enda lenger

Det høres kanskje litt sært ut med egg i havregrøten, men ikke døm den før du har prøvd!

Grøten blir faktisk veldig god, og kremete i konsistensen. En bedre smak og konsistens enn vanlig havregrøt syns jeg.

Egget tilsetter du etter at grøten har kokt og tyknet ferdig, og jeg kan love at grøten ikke smaker egg.

Det egget gjør er å tilføre flere gode næringsstoffer som holder deg mett lenger.

Så hvis den vanlige havregrøten ikke duger, test denne!

Hvis du heller vil prøve deg på en annen variant av havregrøt, som også metter litt mer, så kan denne med malte mandler anbefales :-)

Mettende måltid. Havregrøt med egg gir deg et måltid som metter lenger den den tradisjonelle havregrøten.

Mettende måltid. Havregrøt med egg gir deg et måltid som metter lenger den den tradisjonelle havregrøten.

Havregrøt med egg - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 dl lettkokte havregryn
1 dl melk
1 dl vann (eller melk)
Ei klype salt
1 egg

Topping etter eget ønske.

FREMGANGSMÅTE

Ha alle ingrediensene bortsett fra egget i gryta. Kok opp grøten.

La grøten småkoke i noen få minutter, til den har tyknet godt. Den kan godt være litt tykkere enn du foretrekker, for egget vil gjøre konsistensen litt tynnere.

Ta grøten av plata, kakk i egget, rør det godt inn og grøten er klar.

Hvis du av en eller annen grunn vil varme grøten mer etter at egget er oppi, så gjør det forsiktig så egget ikke klumper seg.

Havregrøt med egg. Toppet med bringebær, valnøtter og kokos - eller kiwi, kanel og litt flytende honning.

Havregrøt med egg. Toppet med bringebær, valnøtter og kokos - eller kiwi, kanel og litt flytende honning.

Når det kommer til topping på grøten pleier jeg være veldig trofast mot sukker, kanel og smørøye, uansett grøt. Men her passer det veldig godt med noe syrlig.

Hjemmelaget bringebærsyltetøy, litt kokos og hakka valnøtter var veldig godt!