Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Kyllingsuppe med fullkornsnudler på bare 20 minutter

Denne kyllingsuppa smaker nydelig, og sparer deg mye tid.

Den tida kan du heller bruke på å kose deg med maten.

Er du som meg og spiser litt for fort vanligvis, så er ei glovarm suppe midt i blinken for å skru ned tempoet og nyte middagen :-)

Mat som varmer og metter. God og mettende kyllingsuppe med fullkornsnudler.

Mat som varmer og metter. God og mettende kyllingsuppe med fullkornsnudler.

Kyllingsuppe - 2 porsjoner

INGREDIENSER

200-250 gram kyllingfilet eller annet kyllingkjøtt
2 gulrøtter
1 vårløk eller en bit purre
1/2 paprika
En bit kålrabi
Erter
1 ss margarin eller rapsolje
5 dl utblandet kyllingfond eller -buljong
1/2 boks mager crème fraîche
Litt chili eller kajennepepper

FREMGANGSMÅTE

  • Kutt kyllingen i biter og stek den noen minutter med litt margarin eller olje i ei gryte. Kyllingen trenger ikke være helt gjennomstekt.

  • Mens kyllingen steker kutter du opp grønnsakene i små biter eller staver

  • Ha grønnsakene oppi gryta med kyllingen og la alt surre et par minutter

  • Ha kyllingfond i gryta og la alt koke i 10 minutter, til grønnsakene er passe møre

  • Ha crème fraîche i suppa mot slutten av koketida

  • Smak til med litt chili eller kajennepepper

Server gjerne suppa med fullkornsnudler, fullkornsris eller en skive godt brød.


Husk å blåse på suppeskjea før du spiser ;-)


4 grunner til at du får søtsug, og hvordan unngå det

Søtsug er noe de fleste har kjent på, og som mange syns er plagsomt og vanskelig å stå imot.

Så hva er de vanligste grunnene til at søtsuget kommer, og hva kan du gjøre for å unngå det?

Søtsug. Mange får lyst på noe søtt utover ettermiddagen. Hvordan kan du unngå det? Foto: Pixabay.com

Søtsug. Mange får lyst på noe søtt utover ettermiddagen. Hvordan kan du unngå det? Foto: Pixabay.com

1. Du spiser for lite tidlig på dagen

Dette er den vanligste grunnen til søtsug.

Du ønsker kanskje å gå ned i vekt, prøver å ha fokus på å spise litt mindre og sunnere, eller har kanskje ikke så lyst på mat første halvdel av dagen.

Å spise lite til dagens to første måltider kan ofte slå feil.

Det mange opplever når de spiser en liten frokost og en liten lunsj, er at de er mer sultne resten av dagen, og i tillegg får mer søtsug.

Ofte blir måltidene på ettermiddagen og kvelden større enn nødvendig, og du begynner i tillegg å lete etter noe knask i skapene.

For å unngå dette er det viktig at du ikke sparer inn på mat og kalorier tidlig på dagen, men heller spiser jevnt dagen gjennom. Dette henger også sammen med neste punkt på lista;

2. Du spiser for lite variert

I tillegg til å spise nok dagen gjennom, er det viktig at hvert måltid inneholder det som trengs for at du skal holde deg mett lenge nok.

Det betyr et måltid med langsomme karbohydrater og fiber, sunt fett og protein.

Langsomme karbohydrater og fiber får vi fra grønnsaker, ekstra grovt brød, fullkornsprodukter o.l. Sunt fett får vi blant annet fra nøtter og frø, avokado, fet fisk, oliven- og rapsolje. Protein får vi i bønner og linser, magre meieriprodukter, egg, kjøtt eller fisk.

Til lunsj vil en salat med grønnsaker, litt fullkornspasta eller ei skive grovt brød, noen hakka nøtter og egg gi deg litt av alt du trenger. Det samme vil et par skiver grovt brød med makrell i tomat, ei gulrot og en liten yoghurt.

3. Du venter med å spise til du er for sulten

Noen kan klare seg gjennom dagen med to-tre måltider. De kjenner ikke så mye på sultfølelsen og lever greit med få måltider.

Men de fleste av oss blir sultne innen det har gått fire timer etter forrige måltid. Du kan kanskje kjenne hodepine, vondt i magen, manglende konsentrasjon, irritasjon og andre plagsomme tegn på at du er sulten.

Litt må man forvente å kjenne på sultfølelsen innimellom, det er ikke alltid man får sjansen til å spise med en gang. Men å stadig gå sulten lenge er ikke lurt.

Mye sult vil ofte føre til at du spiser mer enn du trenger når du først spiser.

Det gir også mer søtsug utover ettermiddagen.

Da er det bedre å planlegge et mellommåltid, eller ha noe enkelt og sunt tilgjengelig hvis du skulle ende opp i en situasjon der du blir veldig sulten.

Eksempler på små mellommåltider kan være en frukt og litt nøtter, en yoghurt og en grønnsak eller et knekkebrød med pålegg og en frukt eller grønnsak.

4. Du spiser for mye sukker, for ofte

En siste ting som også påvirker søtsuget, er om du pleier å spise sukkerrike matvarer ofte. Ikke så rart kanskje.

For spiser du mye søtt og får i deg en del sukker jevnlig, så vil du også få mer søtsug så fort du prøver å redusere inntaket.

Det er heldigvis ofte snakk om en overgangsperiode - etter ei uke med litt forsiktig inntak av godteri og kaker, så vil søtsuget antagelig være mye mindre.

Spis jevnlig, variert og nok

Kort oppsummert, så skyldes søtsuget ofte mangler i kostholdet gjennom dagen, eller at du er vant med å spise mye søtsaker.

Passer du på å spise jevnlig, variert og nok, og begrenser sukkeret i hverdagen, så vil du med stor sannsynlighet merke mye mindre til det plagsomme søtsuget :-)


Smuldrepai med epler

Det passer fint å lage smuldrepai nå når epletrærne er fulle av frukt.

En god unnskyldning er det i hvert fall! ;-)

Smuldrepaien er enkel og krever få ingredienser. Den kan også kjapt lages litt sunnere hvis du vil det.

Jeg lagde denne varianten med havremel og fint fullkornsmel av hvete. Jeg brukte også halvt om halvt av sukker og sukrin gold. Jeg syns smaken blir best når man blander kalorifattig sukkererstatning med sukker, heller enn å bruke sukkererstatning alene.

Bakte epler er forresten supergodt både med og uten paideig. Hvis du vil droppe deigen kan du bake eplene i ovnen med litt sukker, kanel og littegrann smør :-)

Litt sunnere. Bruk grovt mel og sukkererstatning hvis du vil ha en sunnere smuldrepai.

Litt sunnere. Bruk grovt mel og sukkererstatning hvis du vil ha en sunnere smuldrepai.

Smuldrepai med epler - 4 porsjoner

INGREDIENSER

EPLEFYLL
400-500 gram epler
Litt kanel
50 gram sukker eller annen søtning (eller bruk en kombinasjon)

SMULDREDEIG
50 gram margarin
50 gram sukker eller annen søtning (eller bruk en kombinasjon)
70 gram mel, gjerne fullkorn

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell og fjern kjernehus på eplene, før du kutter dem i tynne båter

  • Smør en ildfast form med litt margarin og ha eplene i. Strø over sukker og kanel og bland forsiktig, så sukkeret fordeler seg litt rundt

  • Ha ingrediensene til deigen i en bolle og bruk hendene til å blande alt godt. Etter et par minutter får du en smuldrete deig som du fordeler over eplene i forma

  • Stek smuldrepaien på 200 grader midt i ovnen i ca.30 minutter

Nydelig høstdessert. Bruk eplene som nå er modne til å lage noe godt.

Nydelig høstdessert. Bruk eplene som nå er modne til å lage noe godt.

Spis smuldrepaien lunken og nystekt. Den er veldig god alene, men kanskje aller best sammen med litt vaniljeis, vaniljekesam eller pisket krem :-)


Lapskaus med lettsaltet svineknoke

Lapskaus er en nydelig høstmiddag, og det finnes ingen bedre enn den som lages med lettsaltet svineknoke.

Det er i hvert fall min mening!

Lapskaus er noe du lager når du har god tid. I hvert fall nok til å la svineknoken koke lenge, minst et par timer.

Da får du god kraft, og det er enklere å få kjøttet løs fra beinet. Du kan også koke knoken i forkant, for eksempel kvelden før. Da er lapskausen gjort på 40 minutter dagen etter.

Tradisjonsmat. Lapskaus er nydelig tradisjonsmat som passer perfekt på høsten.

Tradisjonsmat. Lapskaus er nydelig tradisjonsmat som passer perfekt på høsten.

Lapskaus med lettsaltet svineknoke - 4-5 porsjoner

INGREDIENSER

1 lettsaltet svineknoke
4 poteter
4 gulrøtter
1 liten kålrabi
1 liten knutekål (eller mer kålrabi)
1/2 purre
Timian, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Kok først opp knoken i rikelig med vann, så det mer eller mindre dekker knoken
  • La den stå å småputre så lenge du har tid, gjerne 2-3 timer eller mer
  • Ta knoken ut av vannet og la avkjøle litt før du fjerner kjøttet fra beinet. Her bruker jeg hendene - det er noe gris, men enklere enn å bruk kniv. Sorter ut kjøttet du skal bruke og riv/kutt i passelige små biter
  • Øs ut omtrent en liter av kraften som er igjen etter kokinga. Ta vare på den til senere
  • Ha kjøttet tilbake i gryta med resten av kraften som er igjen
Ferdig kokt. Her er svineknoken ferdig kokt, og en liter kraft øst ut.

Ferdig kokt. Her er svineknoken ferdig kokt, og en liter kraft øst ut.

Når du først er kommet så langt at knoken er kokt og rensket, da er det fort gjort å lage lapskausen ferdig.

  • Skrell og kutt opp alt av grønnsaker og ha dem oppi gryta med kjøttet
  • Kraften i gryta skal såvidt dekke alt. Fyll på med kraften du satte til side hvis det trengs, eller øs ut mer
  • Krydre med litt timian, salt og pepper
  • La lapskausen koke i ca. 30 minutter, til du kjenner at grønnsakene er møre
  • Øs ut så mye overflødig kraft du kan, før du stamper lapskausen til den får den konsistensen du vil ha. Det er enklere å helle tilbake litt av kraften fordi lapskausen ble for tørr, enn motsatt
  • Smak til lapskausen med mer krydder og salt etter behov
Bruk tid. Lapskausen trenger litt tid når du bruker svineknoke, men det er det verdt!

Bruk tid. Lapskausen trenger litt tid når du bruker svineknoke, men det er det verdt!

Til lapskaus hører det selvfølgelig med både flattbrød og smør. Håper det frister :-)

Og du, spar på kraften som blir til overs. Den kan fryses, og er nydelig å bruke som base i ei god suppe.


Bør du egentlig tenke på vekta?

En del bør gå ned i vekt for helsa sin del. Men det gjelder ikke alle som føler de har noen kilo for mye.

Det er nemlig stor forskjell på litt overvekt og helsefarlig fedme. 

For å være litt teknisk: Overvekt og fedme defineres ved Body Mass Index (BMI). Tallet sier noe om forholdet mellom vekt og høyde. Overvekt ligger mellom 25 og 30, mens BMI over 30 regnes som fedme (sjekk din BMI her). 

Jo høyere BMI over 30, og desto mer av vekten som sitter rundt livet, jo mer alvorlig fedme.

Dette øker sjansene kraftig for diabetes, hjerte- og karsykdom og for tidlig død.

Fedme og risikofaktorer for sykdom ønsker vi å gjøre noe med. Det kommer jeg tilbake til.

Men hva med deg som har en BMI på 26 og syns du er litt bred over rumpa, men ellers er frisk og fin?

Ikke fasiten. Det er ikke vekta som bestemmer hvor god helse du har. Foto: Pixabay

Ikke fasiten. Det er ikke vekta som bestemmer hvor god helse du har. Foto: Pixabay

Tre tips til deg som har noen få kilo for mye

Som lettere overvektig og frisk bør du fokusere på tre konkrete ting for å behandle kroppen din bra

  1. spis sunt

  2. vær aktiv

  3. få nok søvn

Ikke tenk på vekt, diett og slanking.

Det kan nemlig være uheldig å slanke seg når man bare er litt overvektig. 

Det kan fort bli starten på en slitsom karusell der vekta svinger mye opp og ned, noe som fort kan gjøre deg mer overvektig enn du var i utgangspunktet.

Det er ingen hemmelighet at mange som går ned i vekt, legger på seg igjen. Det krever mye å holde den nye vekta.

Og det er ikke nødvendigvis viljestyrken din som er problemet.

Kroppens måter å sabotere på

Kroppen din lengter tilbake til den høyere vekta som den var vant til, og den forsøker å sabotere dine forsøk på å holde ei lavere vekt.

Det gjør den blant annet ved å gi deg:

  1. mer sult

  2. mindre metthetsfølelse.

Som om ikke det var nok, så blir kroppen flinkere til klare seg på færre kalorier. Spesielt dersom vekta går mye opp og ned.

Det betyr at du ender med å måtte spise mindre og mindre mat for ikke å gå opp igjen i vekt.

Dette er en prosess du helst vil unngå, og som er spesielt unødvendig å rote seg borti om du bare ønsker litt flatere mage og har ei sunn vekt ellers.

Nøkkelen til suksess. Velg livsstilsendring foran slankekurer og dietter. Foto: Pixabay

Nøkkelen til suksess. Velg livsstilsendring foran slankekurer og dietter. Foto: Pixabay

Når bør du gå ned i vekt?

Ved større overvekt og fedme vil vektnedgang uten tvil være positivt for egen kropp og helse.

Det samme gjelder hvis du er overvektig med:

  • høyt kolesterol

  • høyt blodtrykk

  • pre-diabetes

  • eller får andre signaler fra kroppen din om at livsstilen ikke er som den burde være.

Heldigvis trenger du ikke bli normalvektig før du får avkastning av vektnedgangen. Noen få kilo i minus kan gi en merkbar helsegevinst i seg selv, både i form av lavere kolesterol og blodtrykk, eller mindre plager i tungt belastende ledd.

Endringer som er til å leve med

Selv om vektnedgang kan være vanskelig, så er det ikke et håpløst prosjekt. Spesielt ikke om man satser på livsstilsendring framfor diett og kur.

Du må ha et kosthold og en livsstil som er til å leve med i lengden, DET er nøkkelen til suksess.

Ta utgangspunkt i eget kosthold og jobb med dine problemområder. Er det vanskelig på egenhånd, så få hjelp til en sunn og varig vektnedgang, en gang for alle. 


Lasagne med hvit saus, tomatsaus og grønnsaker

Lasagne lager du en dag det er litt mer enn en halvtime til middag.

Til gjengjeld kan du beregne raust å få rester til en digg lasagnemiddag senere i uka også.

Når jeg lager lasagne midt i uka blir det som regel uten kjøtt. Det er også denne oppskriften. Vil du lage med kjøtt så gjør du det. Du må antagelig redusere litt på grønnsakene eller ha i litt mer væske/hakka tomat.

Det er også veldig godt å ha i litt stekt, finstrimlet bacon - mer trengs ikke for litt kjøttsmak.

Oppskriften kan uten problemer dobles og varieres med ulike grønnsaker. Hvis du vil, kan du godt ha en pakke røde eller grønne linser i tomatsausen - da får du enda litt mer mat i lasagnen, men beholder den kjøttfri.

Lasagne på fredagskvelden. Kosemat kan også ha mye grønnsaker.

Lasagne på fredagskvelden. Kosemat kan også ha mye grønnsaker.

Lasagne - 4 porsjoner

INGREDIENSER

TOMATSAUS MED GRØNNSAKER

Olivenolje
Et par hvitløksfedd
1/2 løk
3 gulrøtter
1/2 squash
En paprika
En boks hakka tomat (jeg bruker Mutti)
Basilikum og oregano
Salt og pepper

HVIT SAUS

2 ss margarin
3 ss sikta mel
Ca. 6 dl melk
2-3 ss revet ost
Muskat, salt og pepper

ANNET

Spinat, 60-100 gram
6 lasagneplater
Revet ost til å strø over (bruk gjerne en blanding, feks. mozzarella og cheddar)

Før steking. Slik ser lasagnen ut før den settes i ovnen.

Før steking. Slik ser lasagnen ut før den settes i ovnen.

FREMGANGSMÅTE

TOMATSAUS

  • Finhakk hvitløk og kutt resten av grønnsakene i tynne staver eller små biter

  • Fres løk og hvitløk lett i litt olivenolje, før du har i resten av grønnsakene

  • Rør om et par minutter før du har i hakka tomat og krydder

  • La putre i minst 10 minutter, rør innimellom og lag samtidig den hvite sausen

  • Her kan det også passe å sette på stekeovnen, 200 grader.

HVIT SAUS

  • Smelt margarinen helt og visp så inn melet

  • Tilsett omtrent halvparten av melka og visp godt så klumpene løser jeg opp - ikke bruk for høy varme

  • Når sausen tykner har du i resten av melka og visper videre

  • La sausen stå å putre på lav varme i 10 minutter, rør innimellom

  • Ha i osten mot slutten av koketida og smak til med muskat, salt og pepper

Sett sammen lasagnen i forma.

Begynn med et lag tomatsaus, deretter pastaplater, hvit saus og til slutt spinat. Fortsett med tomatsaus igjen, pastaplater, spinat og ostesaus før du har over revet ost.

Jeg hadde ei relativt stor form, og fikk derfor bare to lag.

Stek lasagnen på 200 grader over- og undervarme, midterste rille i ca.30 minutter.

Servering. Spis lasagnen som den er, eller med godt tilbehør.

Servering. Spis lasagnen som den er, eller med godt tilbehør.

Lasagnen er et fullverdig måltid i seg selv, men det gjør seg med litt frisk, grønn salat ved siden av. Og kanskje en bit focaccia eller annet godt brød hvis du har ;-)


Tzatziki - dressingen som passer til nesten alt!

Tzatziki er en favoritt til grillmat, koldtbord og salat - og veldig enkel å lage!

Tzatziki brukes nok mest i Sør-Europa og Midtøsten, men har for lengst blitt vanlig her også. Den er yoghurtbasert, og dermed også litt sunnere og lettere enn de typiske majones- og rømmebaserte dressingene.

Det eneste du trenger for å lage tzatziki er gresk yoghurt, agurk, litt hvitløk, salt og pepper. Og kanskje en skvis sitron eller dill/annet krydder hvis du vil.

Agurken skal raspes først, og kan med fordel stå å renne av i et dørslag en stund i forkant.

Få ingredienser. Tzatziki krever lite arbeid og få ingredienser.

Få ingredienser. Tzatziki krever lite arbeid og få ingredienser.

Tzatziki

INGREDIENSER

Et beger (350 gram) gresk yoghurt
1 agurk
2 fedd hvitløk
Salt, pepper
Ev. sitron og litt dill eller annet krydder

FREMGANGSMÅTE

  • Del agurken i to på langs, og skjær vekk den innerste, myke delen som inneholder mest vann
  • Rasp agurken på et grovt rivjern. Ha over i et dørslag, bland i ei klype salt og la stå og renne av. Har du god tid så kan den fint stå å renne av et par timer i kjøleskapet, men 30 minutter på kjøkkenbenken duger bra det også. Du kan også hjelpe til med hendene og klemme vannet ut
  • Finhakk hvitløken og bland den sammen med yoghurt og revet agurk i en bolle
  • Smak til med salt, pepper og gjerne litt sitron

Du kan også smaksette med andre krydder og urter. Dill er veldig godt i tzatziki hvis du skal servere den til fisk.

Magert. Tzatziki er et godt alternativ til fetere dressinger og sauser.

Magert. Tzatziki er et godt alternativ til fetere dressinger og sauser.

Til sommermat er jeg ikke så fan av varme sauser, men vil heller ha en dressing eller annet tilbehør, og da er tzatziki midt i blinken!

Hvis du er nysgjerrig på lignende tilbehør, så sjekk ut denne gode pestoen eller karridressing :-)