Det er sikkert flere enn meg som liker gjærbakst og hveteboller?
Jeg spiser gjerne vanlig gjærbakst, men innimellom lager jeg den også grovere. Og det er slettes ikke sånn at det grove melet må ødelegge for smaken.
Trikset er å gå for halvgrovt. 100 % grove boller kan funke det og, men de har en tendens til å bli litt tunge og kompakte.
Med halvgrove boller får du blant annet disse tre fordelene:
De metter mer, og da kan du..
spise færre av gangen så de varer lenger
De blir blir like luftige og gode som vanlige boller
Jeg syns disse bollene ble kanongode! Søte, luftige og mettende.
At bollene ble såpass luftige må kjøkkenmaskinen ta æren for. Den er mye mer tålmodig enn meg.
Du setter bare på maskinen og lar tida gå. Ikke ta snarveien og elt for lite, da får du ikke et like godt resultat.
PS. Du kan fint doble oppskriften hvis du vil lage flere boller når du først er i gang. Da trenger du ikke doble mengden tørrgjær.
Halvgrove hveteboller med rosiner - 8-10 stk
INGREDIENSER
225 gram siktet hvetemel
225 gram fin, sammalt hvete (for eksempel fibra hvetemel)
100 gram sukker
1/2 pakke tørrgjær
Ei klype salt
2 ts kardemomme
1 egg
2 dl melk
75 gram margarin
..og rosiner hvis du liker det
Stekes på 200 grader, over- og undervarme, midt i ovnen.
FREMGANGSMÅTE
Ta ut margarin fra kjøleskapet, mål opp riktig mengde og del i terninger.
La det ligge på kjøkkenbenken å temperere mens du ordner resten.Bland de tørre ingrediensene i bollen, med unntak av rosinene
Visp egget inn i melka og varm opp til nesten fingervarmt
Ha melk og egg i med de tørre ingrediensene og start eltinga.
La kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet i ca.10 minutterHa i margarin og la elte videre i minst 10 minutter.
Ha i ønsket mengde rosiner mot slutten.Du skal nå ha en fin, blank og elastisk deig. Dekk den med lokk eller plastikk.
La heve minst en time, til dobbel størrelse.
Ha deigen ut på benken og del i åtte-ti like store emner. Jeg lagde åtte store boller av min deig.
Rull ut til boller og legg på et stekebrett med bakepapir. Dekk med plastikk, eller spray forsiktig med litt vann og legg et kjøkkenhåndkle over - slik at ikke overflaten på bollene tørker ut.
Sett på stekeovnen mens bollene hever.
La bollene stå i fred i minst 30 minutter, til du ser de har hevet godt. Pensle med sammenpisket egg og stek i omtrent 12 minutter. Følg med mot slutten så ikke bollene blir for godt stekt.
Ta bollene ut av ovnen og avkjøl på rist.
Frys de bollene du ikke spiser, og ta dem med på bilturen, skogsturen eller når det ellers kan oppstå akutt behov for niste. Bollene er like luftige og gode selv om de kommer rett fra frysen :-)