Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

3 gode grunner til å bake halvgrove hveteboller før ferien

Det er sikkert flere som skal på lange bilturer i sommer?

Hvis du vil forberede deg litt, så baker du litt grovere boller på forhånd og tar med på turen. Hvorfor?

  1. Du slipper seige bensinstasjonboller
  2. Du sparer penger
  3. Du og gjengen i bilen trenger bare spise en bolle hver for å holde dere mette til neste pause

Jeg syns disse bollene ble kanongode! Både søte, og ikke minst, skikkelig luftige. Det er jo nesten det viktigste.

halvgrove boller

At bollene ble såpass luftige må kjøkkenmaskinen ta æren for. Den er mye mer tålmodig enn meg.

Du setter bare på maskinen og lar tida gå. Ikke ta snarveien og elt for lite, da får du ikke et like godt resultat.

PS. Du kan fint doble oppskriften hvis du vil lage flere boller når du først er i gang. Da trenger du ikke doble mengden tørrgjær.


Halvgrove hveteboller med rosiner - 8-10 stk

INGREDIENSER

225 gram siktet hvetemel
225 gram fin, sammalt hvete (for eksempel fibra hvetemel)
100 gram sukker
1/2 pakke tørrgjær
Ei klype salt
2 ts kardemomme
1 egg
2 dl melk
75 gram margarin
..og rosiner hvis du liker det

Stekes på 200 grader, over- og undervarme, midt i ovnen.

FREMGANGSMÅTE

  • Ta ut margarin fra kjøleskapet, mål opp riktig mengde og del i terninger.
    La det ligge på kjøkkenbenken å temperere mens du ordner resten.
  • Bland de tørre ingrediensene i bollen, med unntak av rosinene
  • Visp egget inn i melka og varm opp til nesten fingervarmt
  • Ha melk og egg i med de tørre ingrediensene og start eltinga.
    La kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet i ca.10 minutter
  • Ha i margarin og la elte videre i minst 10 minutter.
    Ha i ønsket mengde rosiner mot slutten.
  • Du skal nå ha en fin, blank og elastisk deig. Dekk den med lokk eller plastikk.
    La heve minst en time, til dobbel størrelse.
halvgrove boller deig

Ha deigen ut på benken og del i åtte-ti like store emner. Jeg lagde åtte store boller av min deig.

Rull ut til boller og legg på et stekebrett med bakepapir. Dekk med plastikk, eller spray forsiktig med litt vann og legg et kjøkkenhåndkle over - slik at ikke overflaten på bollene tørker ut.

Sett på stekeovnen mens bollene hever.

halvgrove boller ustekte

La bollene stå i fred i minst 30 minutter, til du ser de har hevet godt. Pensle med sammenpisket egg og stek i omtrent 12 minutter. Følg med mot slutten så ikke bollene blir for godt stekt.

Ta bollene ut av ovnen og avkjøl på rist.

halvgrove boller

Frys de bollene du ikke spiser, og ta dem med på bilturen eller når det ellers kan oppstå akutt behov for niste. Bollene er like luftige og gode selv om de kommer rett fra frysen og tiner på veien.

Da skulle alt ligge til rette for en fin tur :-)