Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Smuldrepai med epler

Det passer fint å lage smuldrepai nå når epletrærne er fulle av frukt.

En god unnskyldning er det i hvert fall! ;-)

Smuldrepaien er enkel og krever få ingredienser. Den kan også kjapt lages litt sunnere hvis du vil det.

Jeg lagde denne varianten med havremel og fint fullkornsmel av hvete. Jeg brukte også halvt om halvt av sukker og sukrin gold. Jeg syns smaken blir best når man blander kalorifattig sukkererstatning med sukker, heller enn å bruke sukkererstatning alene.

Bakte epler er forresten supergodt både med og uten paideig. Hvis du vil droppe deigen kan du bake eplene i ovnen med litt sukker, kanel og littegrann smør :-)

  Litt sunnere . Bruk grovt mel og sukkererstatning hvis du vil ha en sunnere smuldrepai.

Litt sunnere. Bruk grovt mel og sukkererstatning hvis du vil ha en sunnere smuldrepai.

Smuldrepai med epler - 4 porsjoner

INGREDIENSER

EPLEFYLL
400-500 gram epler
Litt kanel
50 gram sukker eller annen søtning (eller bruk en kombinasjon)

SMULDREDEIG
50 gram margarin
50 gram sukker eller annen søtning (eller bruk en kombinasjon)
70 gram mel, gjerne fullkorn

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell og fjern kjernehus på eplene, før du kutter dem i tynne båter

  • Smør en ildfast form med litt margarin og ha eplene i. Strø over sukker og kanel og bland forsiktig, så sukkeret fordeler seg litt rundt

  • Ha ingrediensene til deigen i en bolle og bruk hendene til å blande alt godt. Etter et par minutter får du en smuldrete deig som du fordeler over eplene i forma

  • Stek smuldrepaien på 200 grader midt i ovnen i ca.30 minutter

  Nydelig høstdessert.  Bruk eplene som nå er modne til å lage noe godt.

Nydelig høstdessert. Bruk eplene som nå er modne til å lage noe godt.

Spis smuldrepaien lunken og nystekt. Den er veldig god alene, men kanskje aller best sammen med litt vaniljeis, vaniljekesam eller pisket krem :-)


3 gode grunner til å bake halvgrove hveteboller

Det er sikkert flere enn meg som liker gjærbakst og hveteboller?

Jeg spiser gjerne vanlig gjærbakst, men innimellom lager jeg den også grovere. Og det er slettes ikke sånn at det grove melet må ødelegge for smaken.

Trikset er å gå for halvgrovt. 100 % grove boller kan funke det og, men de har en tendens til å bli litt tunge og kompakte.

Med halvgrove boller får du blant annet disse tre fordelene:

  1. De metter mer, og da kan du..

  2. spise færre av gangen så de varer lenger

  3. De blir blir like luftige og gode som vanlige boller

Jeg syns disse bollene ble kanongode! Søte, luftige og mettende.

halvgrove boller

At bollene ble såpass luftige må kjøkkenmaskinen ta æren for. Den er mye mer tålmodig enn meg.

Du setter bare på maskinen og lar tida gå. Ikke ta snarveien og elt for lite, da får du ikke et like godt resultat.

PS. Du kan fint doble oppskriften hvis du vil lage flere boller når du først er i gang. Da trenger du ikke doble mengden tørrgjær.


Halvgrove hveteboller med rosiner - 8-10 stk

INGREDIENSER

225 gram siktet hvetemel
225 gram fin, sammalt hvete (for eksempel fibra hvetemel)
100 gram sukker
1/2 pakke tørrgjær
Ei klype salt
2 ts kardemomme
1 egg
2 dl melk
75 gram margarin
..og rosiner hvis du liker det

Stekes på 200 grader, over- og undervarme, midt i ovnen.

FREMGANGSMÅTE

  • Ta ut margarin fra kjøleskapet, mål opp riktig mengde og del i terninger.
    La det ligge på kjøkkenbenken å temperere mens du ordner resten.

  • Bland de tørre ingrediensene i bollen, med unntak av rosinene

  • Visp egget inn i melka og varm opp til nesten fingervarmt

  • Ha melk og egg i med de tørre ingrediensene og start eltinga.
    La kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet i ca.10 minutter

  • Ha i margarin og la elte videre i minst 10 minutter.
    Ha i ønsket mengde rosiner mot slutten.

  • Du skal nå ha en fin, blank og elastisk deig. Dekk den med lokk eller plastikk.
    La heve minst en time, til dobbel størrelse.

halvgrove boller deig

Ha deigen ut på benken og del i åtte-ti like store emner. Jeg lagde åtte store boller av min deig.

Rull ut til boller og legg på et stekebrett med bakepapir. Dekk med plastikk, eller spray forsiktig med litt vann og legg et kjøkkenhåndkle over - slik at ikke overflaten på bollene tørker ut.

Sett på stekeovnen mens bollene hever.

halvgrove boller ustekte

La bollene stå i fred i minst 30 minutter, til du ser de har hevet godt. Pensle med sammenpisket egg og stek i omtrent 12 minutter. Følg med mot slutten så ikke bollene blir for godt stekt.

Ta bollene ut av ovnen og avkjøl på rist.

halvgrove boller

Frys de bollene du ikke spiser, og ta dem med på bilturen, skogsturen eller når det ellers kan oppstå akutt behov for niste. Bollene er like luftige og gode selv om de kommer rett fra frysen :-)


Tradisjonell eggost på julebordet

Eggost er tradisjonsmat jeg måtte bli voksen før jeg fikk skikkelig sansen for. Men det har alltid vært noe jeg forbinder med jul.

Nå syns jeg eggost smaker nydelig på lefser, spesielt i førjulstida!

Osten krever hverken mye tid eller mange ingredienser. Og den gjør seg veldig godt på julebordet sammen med resten av det gode julekoldtbordet.

  Ingen jul uten.  Eggost hører til på julebordet sammen med lefser og potetkaker.

Ingen jul uten. Eggost hører til på julebordet sammen med lefser og potetkaker.

Eggost laget etter mammas oppskrift - Nok til ei raus skål (se bildet)

INGREDIENSER

1 liter helmelk
0,5 l kulturmelk
3 egg

Sukker og kanel

  Tradisjonsmat . Denne eggosten lager jeg etter mamma si oppskrift.

Tradisjonsmat. Denne eggosten lager jeg etter mamma si oppskrift.

FREMGANGSMÅTE

  • Ha helmelk i ei gryte og varm forsiktig opp til melka nærmer seg kokepunktet eller så smått begynner å koke. Rør underveis og pass på at det ikke brenner seg i bunnen
  • Visp sammen egg og kulturmelk og slå det oppi den varme melka
  • Du kan røre forsiktig et par runder idet du har hatt oppi kulturmelk og egg så det blander seg med resten, men unngå ellers å røre etter dette
  • La alt få et lite oppkok igjen

    Du vil raskt se at ostemassen tykner, skiller seg og blir liggende på toppen i gryta.

    Hvis du bruker ei sleiv og forsiktig dytter litt i ostemassen i grytekanten, vil du se en klar gulgrønn væske under osten. Dette er mysen som skilles ut og blir til overs.
     
  • Etter oppkok setter du kjelen til side og lar osten stå, gjerne en times tid.
  • Ha så eggosten forsiktig over i et dørslag. Bruk en hullsleiv eller stekespade så du får hele "flak" og ikke smuldrer osten for mye. La ligge å renne av en god halvtime.
  • Legg eggosten forsiktig over i skål. Legg i to-tre lag og strø sukker og kanel mellom lagene. Avslutt med noen rause dryss på toppen også :)
  Lefse med eggost . En av julens mange tradisjoner.

Lefse med eggost. En av julens mange tradisjoner.

Oppbevar eggosten kaldt - den holder godt noen dager i kjøleskap. Dersom du vil lage en større porsjon er det ingenting i veien for å gange opp oppskriften.

Tips: Ikke kast mysen som blir til overs etter osteproduksjonen. Her er det både gode proteiner og mineraler, så istedenfor å la det gå til spille kan det for eksempel brukes i brødbakst, eller som jeg gjorde, til å lage eltefrie rundstykker.


Eltefri julekake

Den tradisjonelle julekaka er noe jeg ser fram til å spise i førjulstida hvert år.

Men jeg har vært bortskjemt med at andre har bakt den ;-) Så når jeg i år skulle prøve meg på en ny type bakst og ikke var helt i småkakemodus, så ble det julekake. 

Jeg tenkte det var artig å teste en eltefri variant, og kom til slutt over ei oppskrift på Trines matblogg.

Jeg liker å bake eltefritt, og syns det gir godt og luftig bakverk uten den lange elteprosessen. Ulempen er at det krever ei jerngryte eller annen ildfast form med lokk. Det kan godt hende at oppskriften kan brukes til å steke julekake "på vanlig måte" også, men jeg har ikke prøvd det selv.

Jeg har gitt oppskrifta to forsøk allerede. Det første ble ok, men jeg syns kaka mangla litt søtsmak og kunne trenge litt mer kardemomme. I tillegg ble varmen for høy i min ovn, så resultatet ble ei litt for mørk og sprø skorpe.

Forsøk nummer to ble derimot veldig bra, så hvis du vil prøve deg på julekake og slippe langvarig elting er dette veien å gå!

  Tradisjonell julekake . Gjærbakst hører også hjemme i jula.

Tradisjonell julekake. Gjærbakst hører også hjemme i jula.

Julekake - ei stor, rund kake

INGREDIENSER

600 gram sikta hvetemel
70 gram sukker (ca. 5 ss)
Et par klyper salt
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts kardemomme
150 gram rosiner
100 gram smør
2,5 dl kald melk
Ca. 1,5 dl kaldt vann

Rosinene valgte jeg å bløtlegge i varmt vann 10-20 minutter i forkant - for å gjøre kaka litt mer saftig. Dette er ikke nødvendig, men hvis du gjør det samme så la isåfall rosinene renne godt av før du bruker dem.

FRAMGANGSMÅTE

  • Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle
  • Smelt smør, ha det over i et litermål og tilsett melk og vann. Du skal nå ha ca. 5 dl romtemperert væske
  • Ha væske og rosiner over i den tørre blandingen og rør sammen så alt er godt blandet. Om nødvendig tilsetter du litt mer melk eller vann - deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover
  • Ha lokk eller plastfolie over bollen og la stå i 10-15 timer i romtemperatur
  Julekake med smør.  Mer trenger man ikke for å få julestemning.

Julekake med smør. Mer trenger man ikke for å få julestemning.

Neste steg er å "brette" deigen før ny heving. Dette er kjapt gjort! 

  • Ha deigen over på et melet underlag og trykk den ut i en firkant, 3-4 cm tykk
  • Brett inn hver side mot midten, først en, så den tvers ovenfor, og så de to siste
  • Form deigen til en rund kake og legg med skjøten ned på et melet underlag. Dekk til deigen med bakebollen og la heve i to timer

En halvtime før deigen er ferdig hevet setter du ovnen på 225 grader og plasserer jerngryta med lokk på nederste rille. Dette for å gi gryta en halvtime til å bli varm før deigen skal oppi.

Når deigen er ferdig hevet tar du gryta ut av ovnen. Plasser deigen nedi med skjøten ned, legg på lokket og sett gryta inn i ovnen igjen på nederste rille (pass på så du ikke brenner deg!).

Stek julekaka i ca. 45 minutter. Sjekk under lokket etter 30-35 minutter, og ta det av dersom kaka kunne trenge litt mer farge på toppen.

Når julekaka er ferdig stekt velter du den forsiktig over på ei rist. Bank lett på undersida av kaka for å høre om lyden er hul og kaka gjennomstekt. Hvis ikke gir du den fem minutter ekstra i ovnen. 

Julekaka er best fersk, men kan med fordel fryses når den er avkjølt.

  Nybakt . Julekaka er best fersk, og gjerne litt lunken.

Nybakt. Julekaka er best fersk, og gjerne litt lunken.

Nybakt julekake med smør - blir nesten ikke bedre enn det ;-)


Sprø og god nøttesnacks

Trenger du noe enkelt å spise når du er på farten eller blir sulten mellom to måltider? Da kan litt nøttesnacks være på sin plass!

Nøtter er noe mange av oss spiser sjeldent. Det at nøtter inneholder en del fett og kalorier gjør kanskje noen litt skeptiske. Eller kanskje nøtter blir litt glemt oppi alt det andre vi spiser. 

Nøtter er sunt og bra for hjertet, så det er ingen grunn til å kutte dem ut.

  Sunt.  Nøtter er sunt og bra for helsa.

Sunt. Nøtter er sunt og bra for helsa.

Fettet i nøtter er sunt, og i tillegg inneholder nøtter en god del proteiner og mange andre viktige næringsstoffer.

En liten neve er en passelig dagsporsjon, og fint som snacks når det er litt for lenge til neste måltid.

Har du nøttene i yoghurten til frokost eller ved siden av nista til lunsj, så får du et mer næringsrikt måltid som gir deg et jevnere blodsukker og holder deg mett lenger.

Nøtteblanding yoghurt eple

Denne oppskriften er en variant av brente mandler og nøtter, inspirasjonen er hentet herfra.

Nøttesnacks

INGREDIENSER

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold (eller sukker)
1 ss smør eller margarin
Litt salt

FREMGANGSMÅTE

  • Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne
  • Når smøret smelter rører du nøttene rundt i blandingen så alt blir godt fordelt
  • La nøtteblandingen stå på varmen noen få minutter. Pass på så det ikke brenner seg
  • Ha nøtteblandingen over på et bakepapir til alt er avkjølt
  • Oppbevar i en tett beholder
  Et fullverdig måltid . Nøtteblanding med yoghurt og eple.

Et fullverdig måltid. Nøtteblanding med yoghurt og eple.

Spis en liten neve nøttesnacks som den er, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid.


Sitronsorbet

Is er en nødvendighet på sommeren, og sorbet slår det meste.

Kombinasjonen sommer, rydding, pakking, bæring og flytting akkurat denne sommeren har gjort is helt nødvendig. 

Jeg er spesielt svak for sitronsorbet, og kom tidligere i sommer over ei enkel oppskrift på Matprat.no.

Denne kan anbefales hvis du liker frisk og god is!

 En frisk og god is i varmen.

En frisk og god is i varmen.

Sitronsorbet - 3-4 porsjoner

INGREDIENSER

1,25 dl vann
1 dl sukker
Saften av 2 sitroner, ca 1,25 dl
Saften av en 1/2 appelsin, ca. 0,5 dl
1 eggehvite

FREMGANGSMÅTE

  • Press først ut saften av frukten og sett til side
  • Kok opp vann og sukker i en liten kjele
  • Når sukkervannet har kokt opp, så har du i saften fra sitron og appelsin og koker opp på nytt
  • Kjøl blandingen ned, enten på benken eller i kjøleskapet. Fryser den så i en passende boks
  • La stå i fryseren minst 3-4 timer
  • Før servering tar du isen ut av fryseren og kjører den sammen med eggehviten i en kjøkkenmaskin til den er fin og luftig

    Spis med en gang! :-) 

Vær obs på at denne isen smelter nokså fort, derfor er det heller ikke så lett å forme delikate kuler. 

Jeg forsøkte å sette den tilbake i fryseren etter turen i kjøkkenmaskinen, men da ble ikke konsistensen like god. Så hogg innpå så fort den er ferdig.

God sommer!

Julefudge med sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows

Det hender jeg prøver å "forsunne" mat med mye sukker og fett - det er ikke tilfellet her ;-) 

Dette snadderet er slettes ikke forbeholdt julen, men alt som lages på denne tiden må det nesten settes "jule-" foran, eller?

Inspirasjonen er hentet fra bloggen Kvardagsmat og kalles Rocky Road Fudge. Kort fortalt er det sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows i ei herlig blanding! Jeg halverte oppskrifta og tilpassa littegrann etter hva og hvor mye jeg hadde av de forskjellige ingrediensene.

julefudge3forweb.jpg

Rocky Road Fudge med marsipan, nøtter og marshmallows

INGREDIENSER

200 gram eller ca 1/2 boks søt, kondensert melk (ikke vikingmelk)
1 ss smør
200 gram mørk sjokolade
0,5 ts vaniljesukker
75 gram marsipan*
90 gram nøtter - jeg brukte valnøtt, cashew og pistasj
50 gram mini-marshmallows eller 9-10 store klippet i mindre biter

*Kjøp marsipan eller lag selv. Jeg lagde av 250 gram skoldede, finmalte mandler, 250-300 gram melis og en eggehvite - og sitter igjen med en god del ekstra marsipan som skal brukes til annet julegodteri. Vil du ha sukkerfri marsipan kan du prøve deg fram med alternativ søtning som sukrinmelis eller ta en kikk på min noe omtrentlige oppskrift på påskemarsipan.

julefudge2forweb2.jpg

FREMGANGSMÅTE

  • Kle ei form med bakepapir, for eksempel brødform
  • Grovhakk sjokoladen, hakk nøtter, del marsipan i små biter og klipp opp marshmallows
  • Kok opp vann i ei gryte og sett over en bolle som tåler varme. Bollen skal ikke være i kontakt med vannet
  • Skru ned varmen og ha søt, kondensert melk i bollen sammen med smør. Rør innimellom til smøret er smeltet.
  • Ha deretter i sjokoladen sammen med vaniljesukkeret og rør til sjokoladen er smeltet
  • Ta bollen vekk fra gryta og vend inn nøtter, marsipan og marshmallows.
  • Ha blandingen over i forma og sett den kaldt noen få timer før du deler i mindre biter.

Jeg brukte ei standard brødform men fylte den bare 2/3 i lengden for å få litt høyde på fudgen.

julefudge3forweb.jpg

Dette er enkelt og gøy å lage, og kan varieres i det uendelige.

Kanskje må det testes en variant med salte peanøtter og biter av fløtekaramell før jula er omme? Eller kanskje med bringebærtopper?

Farlig godt er det i hvert fall, så vær forberedt på viljestyrketrening hvis du lager disse! Eller sørg for å ha mange som kan hjelpe deg å spise opp ;-)