Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Eggost på julebordet

Eggost er tradisjonsmat jeg måtte bli voksen før jeg fikk skikkelig sansen for, men det har alltid vært noe jeg forbinder med jul. Osten krever hverken mye tid eller mange ingredienser, og den gjør seg veldig godt på julebordet sammen med litt smør og noen gode lefser eller potetkaker. 

eggost-nær-for-web.jpg

Eggost (à la mamma)
Nok til ei raus skål, som på bildet

1 liter helmelk
0,5 l kulturmelk
3 egg

Sukker og kanel

eggost-oversikt-2-for-web.jpg

Fremgangsmåte

 • Ha helmelk i ei gryte og varm forsiktig opp til melka nærmer seg kokepunktet eller så smått begynner å koke. Rør underveis og pass på at det ikke brenner seg i bunnen
 • Visp sammen egg og kulturmelk og slå det oppi den varme melka
 • Du kan røre forsiktig et par runder idet du har hatt oppi kulturmelk og egg så det blander seg med resten, men unngå ellers å røre etter dette
 • La alt få et lite oppkok igjen

  Du vil raskt se at ostemassen tykner, skiller seg og blir liggende på toppen i gryta. Hvis du bruker ei sleiv og forsiktig dytter litt i ostemassen i grytekanten, vil du se en klar gulgrønn væske under osten, dette er mysen som skilles ut og blir til overs.
   
 • Etter oppkok setter du kjelen til side og lar osten stå, gjerne en times tid.
 • Ha så eggosten forsiktig over i et dørslag. Bruk en hullsleiv eller stekespade så du får hele "flak" og ikke smuldrer osten for mye. La ligge å renne av en god halvtime.
 • Legg eggosten forsiktig over i skål. Legg i to-tre lag og strø sukker og kanel mellom lagene. Avslutt med noen rause dryss på toppen også :)
eggost-smurt-lefse-for-web.jpg

Oppbevar eggosten kaldt - den holder godt noen dager i kjøleskap. Dersom du vil lage en større porsjon er det ingenting i veien for å gange opp oppskriften :)

Tips: Ikke kast mysen som blir til overs etter osteproduksjonen. Her er det både gode proteiner og mineraler, så istedenfor å la det gå til spille kan det for eksempel brukes i brødbakst, eller som jeg gjorde, til å lage eltefrie rundstykker.


Eltefri julekake

Jeg har som tradisjon å prøve og lage "en ny slag" til jul hvert år. Siden jeg fort kan bli litt lei de tradisjonelle småkakene blir det som regel testet annen type julebakst eller nye varianter av julegodteri. I år var det julekake som frista mest!

Jeg tenkte det var artig å teste en eltefri variant, og kom til slutt over ei oppskrift på Trines matblogg. Jeg liker å bake eltefritt, og syns det gir godt og luftig bakverk uten den lange og kjedelige elteprosessen. Ulempen er at det krever ei jerngryte eller annen ildfast form med lokk - men det kan godt hende at oppskriften kan brukes til å steke julekake "på vanlig måte" også, jeg har bare aldri gjort det :)

Jeg har gitt oppskrifta to forsøk allerede. Det første ble ok, men jeg syns kaka mangla litt søtsmak og kunne trenge litt mer kardemomme. I tillegg ble varmen for høy i min ovn, så resultatet ble ei litt for mørk og sprø skorpe. Forsøk nummer to ble derimot veldig bra, så hvis du vil prøve deg på julekake og slippe langvarig elting er dette veien å gå! :)

julekake spist

Julekake
Gir ei stor, rund kake

600 gram sikta hvetemel
70 gram sukker (ca. 5 ss)
Et par klyper salt
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts kardemomme
150 gram rosiner
100 gram smør
2,5 dl kald melk
Ca. 1,5 dl kaldt vann

Rosinene valgte jeg å bløtlegge i varmt vann 10-20 minutter i forkant - for å gjøre kaka litt mer saftig. Dette er ikke nødvendig, men hvis du gjør det samme så la isåfall rosinene renne godt av før du bruker dem.

Framgangsmåte

 • Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle
 • Smelt smør, ha det over i et litermål og tilsett melk og vann. Du skal nå ha ca. 5 dl romtemperert væske
 • Ha væske og rosiner over i den tørre blandingen og rør sammen så alt er godt blandet. Om nødvendig tilsetter du litt mer melk eller vann - deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover
 • Ha lokk eller plastfolie over bollen og la stå i 10-15 timer i romtemperatur
julekake-ovenfra-web.jpg

Neste steg er å "brette" deigen før ny heving. Dette er kjapt gjort! 

 • Ha deigen over på et melet underlag og trykk den ut i en firkant, 3-4 cm tykk
 • Brett inn hver side mot midten, først en, så den tvers ovenfor, og så de to siste
 • Form deigen til en rund kake og legg med skjøten ned på et melet underlag. Dekk til deigen med bakebollen og la heve i to timer

En halvtime før deigen er ferdig hevet setter du ovnen på 225 grader og plasserer jerngryta med lokk på nederste rille. Dette for å gi gryta en halvtime til å bli varm før deigen skal oppi.

Når deigen er ferdig hevet tar du gryta ut av ovnen. Plasser deigen nedi med skjøten ned, legg på lokket og sett gryta inn i ovnen igjen på nederste rille (pass på så du ikke brenner deg!).

Stek julekaka i ca. 45 minutter. Sjekk under lokket etter 30-35 minutter, og ta det av dersom kaka kunne trenge litt mer farge på toppen.

Når julekaka er ferdig stekt velter du den forsiktig over på ei rist. Bank lett på undersida av kaka for å høre om lyden er hul og kaka gjennomstekt. Hvis ikke gir du den fem minutter ekstra i ovnen. 

Julekaka er best fersk, men kan med fordel fryses når den er avkjølt.

julekake spist

Nybakt julekake med smør - blir nesten ikke bedre enn det ;)


Sprø og god nøtteblanding

Det viser seg at nøtter er noe mange av oss spiser for lite av. Det at nøtter inneholder en del fett og kalorier gjør kanskje noen litt skeptiske, eller så har det bare blitt en matvaregruppe vi glemmer litt oppi alt det andre vi spiser. 

Nøtter er faktisk veldig sunt og ikke minst er de sykdomsforebyggende og bra for hjertet, så det er ikke uten grunn at det anbefales å spise mer av dem.

Nøtteblanding yoghurt eple

Fettet i nøtter er sunt en- og flerumettet fett, og i tillegg inneholder nøtter en god del proteiner og mange andre viktige næringsstoffer. En liten neve er en passelig dagsporsjon, og fint som snacks når det er litt for lenge til neste måltid. Har du heller nøttene i yoghurten til frokost eller ved siden av nista til lunsj, så får du et mer næringsrikt måltid som gir deg et jevnere blodsukker og holder deg mett lenger.

Nøtteblanding yoghurt eple

Etter anbefalingen om å spise nok nøtter følger det nøtteoppskrift. Kall det en variant av brente mandler og nøtter, eller bare nøtteblanding. Inspirasjonen er hentet herfra.

Nøtteblanding

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg bruker gjerne valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold eller sukker
1 ss smør eller margarin
Litt salt

Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne. Når smøret smelter rører du nøttene rundt i blandingen så alt blir godt fordelt. La det stå noen få minutter og pass på så ikke varmen blir så sterk at nøttene brenner seg. Ha nøtteblandingen over på et bakepapir til alt er avkjølt. Oppbevar i en tett beholder.

Nøtteblanding yoghurt eple

Spis gjerne blandingen som et lite mellommåltid i seg selv, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid.


Gledelig jul!

Nå nærmer det seg! For min del kan tida bare fly fram mot mandag ettermiddag når jeg endelig kan sette meg på toget hjem til jul :) Jeg kommer hjem til ferdige julekaker og julemiddager og kan bare nøye meg med å være villig kjøkkenhjelp når det trengs. Jeg er heldig!

Derfor blir det ikke lagd så veldig mye julemat og julegodt her før hjemreise, men noe blir det alltid. I år ble det fløtekarameller, marsipan, fudge og noen gode sjokoladepepperkaker. Jeg syns det er moro å lage noe nytt hvert år, og denne gangen var det fudge og sjokoladepepperkakene som ble testet ut og begge deler falt i smak. Jeg har også prøvd meg på en veldig god sjokoladepavlova som absolutt kan anbefales hvis du vil lage ei flott kake til juleselskapet. Ekstra pluss for at den er enkel å lage og lett å tilpasse til både cøliakere, laktoseintolerante og de med IBS (lav fodmap).

Som en siste julehilsen har jeg samlet noen enkle, gode måltider og annet snadder du kan lage både nå og i romjula - hvis du skulle få plass og tid innimellom alt det andre ;)

Frokosten er kanskje ikke så tradisjonspreget som flere andre måltider i jula, så her kan det være litt enklere å teste ut noe nytt, for eksempel noen gode, sunne vafler, ei deilig frokostblandingarme riddere eller scones. Er du ute etter julesmak så gjør litt nellik, kanel og kardemomme underverker. Veldig godt i scones er det i hvert fall! 

Hvis det blir litt mye risgrøt i desember kan byggrynsgrøt være et fint alternativ. Og akkurat som med risgrøten kan man lage dessert av restene, byggrynskrem med rød saus. Den røde bringebærsausen er også nydelig til is og andre desserter.

Av søtt, sunnere snadder er kakemenn, kokosboller og karamellisert nøtteblanding gode forslag. Eller du kan velge å gå for noe godt og usunt, slik som Rocky Road Fudge.

Til slutt et ønske om ei riktig god jul og et godt nytt år :)

Julefudge med sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows

Det hender jeg prøver å "forsunne" mat med mye sukker og fett - det er ikke tilfellet her ;) Dette snadderet er slettes ikke forbeholdt julen, men alt som lages på denne tiden må det nesten settes "jule-" foran, eller?

Inspirasjonen er hentet fra bloggen Kvardagsmat og kalles Rocky Road Fudge. Kort fortalt er det sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows i ei herlig blanding! Jeg halverte oppskrifta og tilpassa littegrann etter hva og hvor mye jeg hadde av de forskjellige ingrediensene.

julefudge3forweb.jpg

Rocky Road Fudge med marsipan, nøtter og marshmallows

200 gram eller ca 1/2 boks søt, kondensert melk (ikke vikingmelk)
1 ss smør
200 gram mørk sjokolade
0,5 ts vaniljesukker
75 gram marsipan*
90 gram nøtter - jeg brukte valnøtt, cashew og pistasj
50 gram mini-marshmallows eller 9-10 store klippet i mindre biter

*Kjøp marsipan eller lag selv. Jeg lagde av 250 gram skoldede, finmalte mandler, 250-300 gram melis og en eggehvite - og sitter igjen med en god del ekstra marsipan som skal brukes til annet julegodteri. Vil du ha sukkerfri marsipan kan du prøve deg fram med alternativ søtning som sukrinmelis eller ta en kikk på min noe omtrentlige oppskrift på påskemarsipan.

julefudge2forweb2.jpg

Framgangsmåte:

 • Kle ei brødform eller tilsvarende med bakepapir
 • Grovhakk sjokoladen, hakk nøtter, del marsipan i små biter og klipp eventuelt opp marshmallows
 • Kok opp vann i ei gryte og sett over en bolle som tåler varme. Bollen skal ikke være i kontakt med vannet
 • Skru ned varmen og ha søt, kondensert melk i bollen sammen med smør. Rør innimellom til smøret er smeltet.
 • Ha deretter i sjokoladen sammen med vaniljesukkeret og rør til sjokoladen er smeltet
 • Ta bollen vekk fra gryta og vend inn nøtter, marsipan og marshmallows.
 • Ha blandingen over i form og sett den kaldt noen få timer før du deler i mindre biter.

Jeg brukte ei standard brødform men fylte den bare 2/3 i lengden for å få litt høyde på fudgen.

julefudge3forweb.jpg

Dette er enkelt og gøy å lage, og kan varieres i det uendelige. Kanskje må det testes en variant med salte peanøtter og biter av fløtekaramell før jula er omme? Eller kanskje med bringebærtopper? Farlig godt er det i hvert fall, så vær forberedt på viljestyrketrening hvis du lager disse! Eller sørg for å ha mange som kan hjelpe deg å spise opp ;)


Julematen - noen tips

Nå ligger selve juleuka foran oss, og med all den gode maten som da er tilgjengelig kan det være på sin plass å dele disse ordene jeg skrev for Sørlandsbadet trening for et par uker tilbake :)

Å spise sunt har kanskje ikke det store fokuset i disse juletider. Nå er det julemat, tradisjoner og sju slag som gjelder, ikke fem om dagen, fisk og fullkorn. 

Samtidig har man jo ikke lyst til å sitte i timevis med stinn mage i stram kjole eller trang dressbukse på julebordet, julekvelden eller i juleselskapet. Det finnes noen ting du kan gjøre for å unngå de verste utskeielsene, uten at det går utover julekosen. Her er mine forslag:

 • Ikke sult deg, og spis sakte. Du tenker kanskje ikke over det, men hvis du er skrubbsulten vil du spise både mer og fortere når maten først kommer på bordet. Innen du rekker å kjenne på metthetsfølelsen er du langt forbi å være passe mett og godt på vei til å føle deg som en litt stramt surra svinesteik. Spis sakte og vent noen minutter før du eventuelt tar en ny porsjon.

 • Ta til deg litt av gangen. De fleste av oss spiser opp det som er på tallerkenen, selv om vi er mette før den er tom. Ikke spis etter at du har blitt mett. Hvis du syns det er uhøflig å la noe bli liggende igjen på tallerkenen, ta mindre til å begynne med og forsyn deg heller flere ganger.

 • Frukt og grønt. Pass på å fremdeles få i deg nok frukt og grønnsaker. I jula som ellers i året kan med fordel minst en tredjedel av middagstallerkenen være grønnsaker. I tillegg til å fylle opp med få kalorier og gode næringsstoffer gjør grønnsakene godt for fordøyelsen som har en litt ekstra tøff jobb i jula.
   
 • Ikke spis på impuls. Kjenn etter om du virkelig har lyst på før du spiser. Står det noe spiselig på bordet foran deg er det fort gjort å spise på impuls. Flytt gjerne kakefatet eller godteriskåla vekk fra der du sitter. Det er mye lettere å overspise når man bare kan strekke seg bort å ta en bit enn når man må be noen sende fatet

 • Beveg deg. Selv om kostholdet kan være i en unntakstilstand i jula, trenger ikke resten av livsstilen å være det. Gå en fin tur i skogen eller nabolaget, dra innom treningssenteret eller lek ute med barn og barnebarn. Bruk aktivitet og frisk luft som et pusterom fra alt det andre som skjer i jula, og slapp av med god samvittighet etterpå.
   
 • Sist men ikke minst; Kos deg! Det er bare jul ei gang i året. Dersom du lot være å starte jula i oktober og gir deg etter nyttårsfesten, betyr de fete middagene, kakene og godteriet lite for helse og vekt i det store og hele. Nyt jula!

Med ønske om ei nydelig jul,
Renate

Bildene er hentet fra matprat.no

Sukkerfrie kakemenn

I jula skal helst det som lages av mat og kaker smake som det alltid har gjort. De færreste lager sunnere småkaker hvis de ikke gir den samme gode smaken av jul. Kanskje er det heller ikke kostholdet i jula man skal fokusere mest på hvis man ønsker å gjøre noen endringer. For de fleste er det tross alt flere hverdager enn festdager, og dermed hverdagskostholdet som blir viktigst.

Likevel slår jeg i dag til med sukkerfrie kakemenn, selv om det kanskje er i seneste laget å komme med julebakst tre dager før julaften. Verdt å dele er de uansett, for disse smaker overraskende likt tradisjonelle, gode, myke kakemenn :) 

Oppskriften fant jeg her, og den ga 3 brett med kaker.

Sukkerfrie kakemenn

60 gram smør
1,5 ts hornsalt
2 dl melk
120 gram sukrinmelis
120 gram sukrin gold
ca.400 gram hvetemel

Bland sukrinmelis, sukrin gold og mesteparten av hvetemelet i en bolle. Hold igjen litt på melet så du kan tilpasse deigen når alle ingrediensene er oppi. Smelt smør, ta det av platen og ha oppi hornsaltet. La det stå og boble et minutt eller to og ha så oppi melken. Bland væsken i det tørre og elt en fin og fast deig. Ha eventuelt i mer mel hvis deigen blir klissete. Pakk deigen i plastfolie og la ligge i kjøleskapet noen timer eller natten over.

Kjevle deigen ut på en melet overflate til den blir ca.3-4 mm tykk. Stikk ut figurer, legg på et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen på 190 grader. I min ovn var de ferdige etter ca. 10 minutter. Her er det viktig å følge med underveis, så ikke gå fra kakene dine i ovnen. Det kan være lurt å steke bare et par stykker første runde så du ser at tykkelsen på deigen er passelig og ovnen ikke for varm. Kakene skal være hvite og ikke gyldne.

Nyt siste rest av førjulstida! :)

Kokosboller

Jeg er veldig glad i kokosboller, hele året! De har kanskje ikke mye med jul å gjøre, men for meg det har blitt en slags tradisjon å lage dem på denne tida :) 

Disse kokosbollene ble lagd uten bunn, men bunn gir den fordelen at bollene blir litt enklere å spise. Samtidig blir det mindre søl når sjokolade og kokos skal på. Har du noen tynne kjeks du liker kan de godt brukes til bunn. Alternativt kan du kjevle ut og steke marsipan eller kransekakedeig. Marsipanbunn har jeg testet, og det ble skikkelig snadder!

Selve kokosbollene er faktisk nokså magre sammenlignet med mye annet av julebakst og -godteri - i tilfelle du skulle trenge enda en grunn til å lage dem ;)

kokos1forweb.jpg

Kokosboller
ca. 20 stykker

2 eggehviter
½ dl melis (sukrinmelis hvis du ønsker sukkerfritt)
½ ss vaniljesukker (bruk vaniljepulver, -ekstrakt eller lignende hvis du ønsker sukkerfritt)
3 plater gelatin

100 gram sjokolade
15 gram kokosolje eller delfiafett (ikke helt nødvendig, men sjokoladen blir litt enklere å jobbe med)
½-1 pose kokosmasse

Legg gelatinplatene i bløt i litt kaldt vann. Pisk eggehvitene stive og tilsett melis og vaniljesukker litt etter litt mens vispen går på høy hastighet. Klem vannet av gelatinen og la den smelte i vannbad. Tilsett så gelatin i en tynn stråle i eggehviteblandingen mens du pisker godt

Fyll blandingen i en sprøytepose og strø godt med kokos på et bakepapir (eller bruk kjeks/bunn) og sprøyt ut passelige boller. Sett dem så kaldt i minst en time.

Smelt sjokolade og kokosolje i vannbad før du lar det avkjøle og tykne litt. Løft opp en og en kokosbolle med en gaffel og hell over sjokolade med ei skje. La sjokoladen renne av litt før du setter kokosbollene tilbake på bakepapiret. Pass på at det er nok kokos under hvis du ikke har kjeksbunn. Dryss kokos over sjokoladen før den stivner eller bruk kakestrø o.l. Sett kokosbollene kaldt til sjokoladen stivner.

kokos3forweb.jpg

Oppbevar kokosbollene i en boks i kjøleskapet, kjelleren eller et annet kaldt rom så ikke sjokoladen smelter.

God førjulstid! :)


Byggrynskrem med rød saus

På søndag som var tyvstarta jeg jula med byggrynskrem og rød saus. Selv om det er vanlig riskrem som gjelder på julaften for min del, er ikke byggrynskrem noen dum førjulsdessert. Har du litt byggryn eller byggrynsgrøt til overs etter en middag så er det byggrynskrem du bør teste ut!:)

Rød saus hører også med, og denne bringebærsausen er vanvittig god! Den kan fint serveres til både byggrynskrem, riskrem, is og andre desserter.

Men først byggrynskremen!

Byggrynskrem
4 porsjoner

1 dl byggryn
3 dl kremfløte
2 ts sukker (eller surkin gold)
1 ts vaniljesukker eller et par dryss med vaniljepulver

Legg byggrynene i bløt natten over. Kok opp grynene i nytt vann og la koke i minst 45 minutter. Hell av kokevannet og la grynene avkjøle. Hvis du lager grøt så følger du denne framgangsmåten, men la også grøten koke 45 minutter for å få ekstra møre gryn. 

Pisk fløte, sukker og vaniljesukker til krem og bland i grynene til slutt.

Et godt tips er å mose byggryn med stavmikser før de blir blandet i kremen for å få en litt finere konsistens. Det gjør også fargen hvitere og mer som riskrem enn med hele gryn.

Den røde sausen kan du lage mens byggrynene koker eller dagen før hvis du ønsker det. Den bør være kald når du har den over byggrynskremen, så beregn god tid til avkjøling.

Rød bringebærsaus

300 gram frosne eller ferske bringebær
150 gram sukker (eller sukrin gold for sukkerfri variant)
2 dl vann
1 ss maisenna eller potetmel rørt ut i 2 ss vann

Dersom du bruker sukrin gold her kan jeg nesten garantere at det ikke vil merkes på smaken at bringebærsausen er sukkerfri ;)

Kok opp vann, sukker/søtning og bringebær. Etter oppkok kan du sile blandingen gjennom et dørslag for å unngå frø i sausen. Bruk ei skje til å røre i bringebærblandingen så du får med deg all saften, og skrap godt av undersiden av dørslaget.

Ha saften tilbake i gryta og tilsett maisenna mens du rører. Varm opp sausen til den begynner å tykne og ta den så av platen og avkjøl.

Klar til bruk på julens desserter :)