Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Kokosboller med eller uten sukker

Jeg er veldig glad i kokosboller, hele året!

De har kanskje ikke så mye med jul å gjøre, men for meg det har blitt en slags tradisjon å lage kokosboller før jul.

Disse kokosbollene ble lagd uten bunn, men bunn gir den fordelen at bollene blir litt enklere å spise. Samtidig blir det mindre søl når sjokolade og kokos skal på.

Har du noen tynne kjeks kan de brukes til bunn. Alternativt kan du kjevle ut og steke marsipan eller kransekakedeig.

Marsipanbunn har jeg testet, og det ble skikkelig snadder!

Selve kokosbollene er nokså magre sammenlignet med mye annet av julebakst og -godteri - i tilfelle du skulle trenge enda en grunn til å lage dem ;-)

kokos1forweb.jpg

Kokosboller - ca. 20 stykker

INGREDIENSER

2 eggehviter
½ dl melis (sukrinmelis hvis du ønsker sukkerfritt)
½ ss vaniljesukker eller ei klype vaniljepulver
3 plater gelatin

100 gram sjokolade
15 gram kokosolje eller delfiafett (ikke helt nødvendig, men sjokoladen blir litt enklere å jobbe med)
½-1 pose kokosmasse

FREMGANGSMÅTE

  • Legg gelatinplatene i bløt i litt kaldt vann
  • Pisk eggehvitene stive og tilsett melis og vaniljesukker litt etter litt mens vispen går på høy hastighet
  • Klem vannet av gelatinen og la den smelte i vannbad
  • Tilsett så gelatin i en tynn stråle i eggehviteblandingen mens du pisker godt


Fyll blandingen i en sprøytepose og strø godt med kokos på et bakepapir (eller bruk kjeks/bunn) og sprøyt ut passelige boller. Sett dem så kaldt i minst en time.

Smelt sjokolade og kokosolje i vannbad før du lar det avkjøle og tykne litt. 

Løft opp en og en kokosbolle med en gaffel og hell over sjokolade med ei skje. La sjokoladen renne av litt før du setter kokosbollene tilbake på bakepapiret. 

Pass på at det er nok kokos under hvis du ikke har kjeksbunn. Dryss kokos over sjokoladen før den stivner eller bruk kakestrø o.l. 

Sett kokosbollene kaldt til sjokoladen stivner.

kokos3forweb.jpg

Oppbevar kokosbollene i en boks i kjøleskapet, kjelleren eller et annet kaldt rom så ikke sjokoladen smelter.