Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Byggrynskrem med rød saus

På søndag som var tyvstarta jeg jula med byggrynskrem og rød saus. Selv om det er vanlig riskrem som gjelder på julaften for min del, er ikke byggrynskrem noen dum førjulsdessert. Har du litt byggryn eller byggrynsgrøt til overs etter en middag så er det byggrynskrem du bør teste ut!:)

Rød saus hører også med, og denne bringebærsausen er vanvittig god! Den kan fint serveres til både byggrynskrem, riskrem, is og andre desserter.

Men først byggrynskremen!

Byggrynskrem
4 porsjoner

1 dl byggryn
3 dl kremfløte
2 ts sukker (eller surkin gold)
1 ts vaniljesukker eller et par dryss med vaniljepulver

Legg byggrynene i bløt natten over. Kok opp grynene i nytt vann og la koke i minst 45 minutter. Hell av kokevannet og la grynene avkjøle. Hvis du lager grøt så følger du denne framgangsmåten, men la også grøten koke 45 minutter for å få ekstra møre gryn. 

Pisk fløte, sukker og vaniljesukker til krem og bland i grynene til slutt.

Et godt tips er å mose byggryn med stavmikser før de blir blandet i kremen for å få en litt finere konsistens. Det gjør også fargen hvitere og mer som riskrem enn med hele gryn.

Den røde sausen kan du lage mens byggrynene koker eller dagen før hvis du ønsker det. Den bør være kald når du har den over byggrynskremen, så beregn god tid til avkjøling.

Rød bringebærsaus

300 gram frosne eller ferske bringebær
150 gram sukker (eller sukrin gold for sukkerfri variant)
2 dl vann
1 ss maisenna eller potetmel rørt ut i 2 ss vann

Dersom du bruker sukrin gold her kan jeg nesten garantere at det ikke vil merkes på smaken at bringebærsausen er sukkerfri ;)

Kok opp vann, sukker/søtning og bringebær. Etter oppkok kan du sile blandingen gjennom et dørslag for å unngå frø i sausen. Bruk ei skje til å røre i bringebærblandingen så du får med deg all saften, og skrap godt av undersiden av dørslaget.

Ha saften tilbake i gryta og tilsett maisenna mens du rører. Varm opp sausen til den begynner å tykne og ta den så av platen og avkjøl.

Klar til bruk på julens desserter :)