Den tradisjonelle julekaka er noe jeg ser fram til å spise i førjulstida hvert år.
Denne gangen hadde jeg lyst til å teste en eltefri variant, og kom til slutt over ei oppskrift jeg ville prøve.
Jeg liker å bake eltefritt, og syns det gir godt og luftig bakverk uten den lange elteprosessen. Ulempen er at det krever ei jerngryte eller annen ildfast form med lokk. Det kan godt hende at oppskriften kan brukes til å steke julekake "på vanlig måte" også, men det har jeg ikke prøvd selv.
Jeg ga oppskrifta to forsøk. Den første kake ble ok, men jeg syns den mangla litt søtsmak og kunne trenge litt mer kardemomme. I tillegg ble varmen for høy i min ovn, så resultatet ble ei litt for mørk og sprø skorpe.
Med litt justeringer ble derimot forsøk nummer to veldig bra, så hvis du vil prøve deg på julekake og slippe langvarig elting er dette veien å gå!
Tradisjonell julekake. Gjærbakst hører også hjemme i jula.
Julekake - ei stor, rund kake
INGREDIENSER
600 gram sikta hvetemel
70 gram sukker (ca. 5 ss)
Et par klyper salt
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts kardemomme
150 gram rosiner
100 gram smør
2,5 dl kald melk
Ca. 1,5 dl kaldt vann
Rosinene valgte jeg å bløtlegge i varmt vann 10-20 minutter i forkant - for å gjøre kaka litt mer saftig. Dette er ikke nødvendig, men hvis du gjør det samme så la isåfall rosinene renne godt av før du bruker dem.
Lag gjerne deigen på kvelden, så den får heve natten gjennom - eltefri bakst trenger å heve lenge.
FRAMGANGSMÅTE
Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle
Smelt smør, ha det over i et litermål og tilsett melk og vann. Du skal nå ha ca. 5 dl romtemperert væske
Ha væske og rosiner over i den tørre blandingen og rør sammen så alt er godt blandet. Om nødvendig tilsetter du litt mer melk eller vann - deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover
Ha lokk eller plastfolie over bollen og la stå i 10-15 timer i romtemperatur
Julekake med smør. Mer trenger man ikke for å få julestemning.
Neste steg er å "brette" deigen før ny heving. Dette er kjapt gjort!
Ha deigen over på et melet underlag og trykk den ut i en firkant, 3-4 cm tykk
Brett inn hver side mot midten, først en, så den tvers ovenfor, og så de to siste
Form deigen til en rund kake og legg med skjøten ned på et melet underlag. Dekk til deigen med bakebollen og la heve i to timer
En halvtime før deigen er ferdig hevet setter du ovnen på 225 grader og plasserer jerngryta med lokk på nederste rille. Dette for å gi gryta en halvtime til å bli varm før deigen skal oppi.
Når deigen er ferdig hevet tar du gryta ut av ovnen. Plasser deigen nedi med skjøten ned, legg på lokket og sett gryta inn i ovnen igjen på nederste rille (pass på så du ikke brenner deg!).
Stek julekaka i ca. 45 minutter. Sjekk under lokket etter 30-35 minutter, og ta det av dersom kaka kunne trenge litt mer farge på toppen.
Når julekaka er ferdig stekt velter du den forsiktig over på ei rist. Bank lett på undersida av kaka for å høre om lyden er hul og kaka gjennomstekt. Hvis ikke gir du den fem minutter ekstra i ovnen.
Julekaka er best fersk, men kan med fordel fryses når den er avkjølt.
Nybakt. Julekaka er best fersk, og gjerne litt lunken.
Nybakt julekake med smør - blir nesten ikke bedre enn det ;-)