Lapskaus er en nydelig høstmiddag, og det finnes ingen bedre enn den som lages med lettsaltet svineknoke.
Det er i hvert fall min mening!
Lapskaus er noe du lager når du har god tid. I hvert fall nok til å la svineknoken koke lenge, minst et par timer.
Da får du god kraft, og det er enklere å få kjøttet løs fra beinet. Du kan også koke knoken i forkant, for eksempel kvelden før. Da er lapskausen gjort på 40 minutter dagen etter.
Lapskaus med lettsaltet svineknoke - 4-5 porsjoner
INGREDIENSER
1 lettsaltet svineknoke
4 poteter
4 gulrøtter
1 liten kålrabi
1 liten knutekål (eller mer kålrabi)
1/2 purre
Timian, salt og pepper
FREMGANGSMÅTE
- Kok først opp knoken i rikelig med vann, så det mer eller mindre dekker knoken
- La den stå å småputre så lenge du har tid, gjerne 2-3 timer eller mer
- Ta knoken ut av vannet og la avkjøle litt før du fjerner kjøttet fra beinet. Her bruker jeg hendene - det er noe gris, men enklere enn å bruk kniv. Sorter ut kjøttet du skal bruke og riv/kutt i passelige små biter
- Øs ut omtrent en liter av kraften som er igjen etter kokinga. Ta vare på den til senere
- Ha kjøttet tilbake i gryta med resten av kraften som er igjen
Når du først er kommet så langt at knoken er kokt og rensket, da er det fort gjort å lage lapskausen ferdig.
- Skrell og kutt opp alt av grønnsaker og ha dem oppi gryta med kjøttet
- Kraften i gryta skal såvidt dekke alt. Fyll på med kraften du satte til side hvis det trengs, eller øs ut mer
- Krydre med litt timian, salt og pepper
- La lapskausen koke i ca. 30 minutter, til du kjenner at grønnsakene er møre
- Øs ut så mye overflødig kraft du kan, før du stamper lapskausen til den får den konsistensen du vil ha. Det er enklere å helle tilbake litt av kraften fordi lapskausen ble for tørr, enn motsatt
- Smak til lapskausen med mer krydder og salt etter behov
Til lapskaus hører det selvfølgelig med både flattbrød og smør. Håper det frister :-)
Og du, spar på kraften som blir til overs. Den kan fryses, og er nydelig å bruke som base i ei god suppe.