Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Slik lager du sylta rødbeter, og sånn bruker du dem

Hva gjør man når man får fanget fullt av rødbeter som går til spille om man ikke bruker dem ganske kjapt? Man sylter!

Rødbete er en litt oversett og glemt grønnsak for min del, og noe jeg spiser relativt sjeldent.

Men sent i høst satt jeg altså med fanget fullt.

Mamma hadde dyrka en haug med rødbeter, og ironisk nok spiser ikke hun så mye av dem heller(!).

Men sylting er en smart og god måte å bevare rødbetene på. Og veldig enkelt, ikke minst.

Jeg brukte ei oppskrift jeg fant på matprat sine nettsider, og den fungerte som den skulle.

Fargerikt. Syltede rødbeter kvikker opp et ellers traust og grått brødmåltid.

Fargerikt. Syltede rødbeter kvikker opp et ellers traust og grått brødmåltid.

Syltede rødbeter - to middels store glass

INGREDIENSER

1 kg rødbeter
6,5 dl eddik, 7%
5 dl vann
3 dl sukker (her kan du kanskje prøve deg fram med alternativ søtning også, om du foretrekker det)
2 ts karve eller andre krydder

FREMGANGSMÅTE

  • Kok først rødbetene. De trenger gjerne en times tid. Kok dem med skallet på, og la det gjerne være noen cm stilk og blader igjen også, slik at minst mulig næringsstoffer lekker ut i kokevannet. Da beholder rødbetene en dypere farge også.

  • Når rødbetene er ferdig kokt og litt avkjølt, kan skrellet bare klemmes rett av - bruk gjerne gummi- eller plasthansker for å slippe farge på hendene. Det hadde ikke jeg, men med litt god håndvask forsvant det aller meste av fargen rimelig greit.

  • La vann, sukker og eddik få et oppkok, før det avkjøles noe.

  • Del opp rødbetene i skiver eller biter og ha dem over i rene, tørre glass.

  • Strø over karve eller annet krydder.

  • Hell laken over rødbetene og sett på lokk. Bruk glass du kan fylle godt opp, med plass til minst mulig luft.

  • La rødbetene stå i fred et par ukers tid før bruk, slik at smaken får utvikle seg. Oppbevar i kjøleskap.


Det er ikke bare på skiva med leverpostei at sylta rødbeter gjør seg godt.

Sylta rødbeter passer blant annet godt i friske salater eller blanda med råkost. Det er også temmelig enkelt å lage sin egen rødbetesalat til pålegg. Ellers kan de brukes i hummus, eller som tilbehør til kjøtt, fisk og kylling.

Noe av fordelen med sylta rødbeter, er jo at de allerede er ferdig tilberedt. Du slipper langvarig koking eller steking der og da, som du må med vanlige, rå rødbeter.

For min egen del, så var det greit å se at det ofte finnes flere alternativer til å kaste mat enn de man først kommer på :-)