Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Grovt surdeigsbrød med frø - endelig et surdeigsbrød som blir like godt hver gang!

Som nevnt tidligere så er jeg i gang med surdeigsbakst. Etter at jeg fikk gang på surdeigsstarteren min har jeg prøvd litt forskjellig av grove brødoppskrifter med surdeig, og ikke alltid blitt helt fornøyd. Ofte har brødet rett og slett blitt for surt på smak.

Men så prøvde jeg omsider Julianne sin oppskrift på surdeigsbrød, og da klaffa alt! Jeg har ikke brukt akkurat samme mel- og frøtypene hver gang, men lik mengde og like forhold ellers. Og det funker som bare det!

Før du setter i gang er det viktig at surdeigsstarteren din har blitt matet nylig, så hvis den har stått i kjøleskapet noen dager uten oppmerksomhet, bør den tas ut og mates. Kast ca. halvparten av starteren, fyll på med mer mel og vann og la den stå på kjøkkenbenken noen timer, opptil et døgn før baking. Da skal være godt med bobling og liv oppi der.

surdeigsbrød-ovenfra-web.jpg

Grovt surdeigsbrød
2 stk

700 gram sammalt mel, mesteparten hvete og/eller spelt
300 gram sikta hvete- eller speltmel
100 gram frø, gjerne solsikke- og gresskarkjerner
2 ts salt
2 ss surdeigsstarter
8-10 dl kaldt vann

  • Bland alt det tørre i en bolle og ha så i 8 dl vann og surdeigsstarter
  • Elt deigen sammen - antagelig må du ha i litt mer vann. Deigen skal henge godt sammen, men være litt løs og klissete
  • La deigen stå tildekket i bollen 8-10 timer, gjerne natten over
  • Kle to brødformer med bakepapir og fordel deigen oppi med en slikkepott. La stå og heve i 1,5 - 2 timer
  • Forvarm stekeovnen til 220 grader og stek brødene i 50-60 minutter på nederste rille
  • Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist
surdeigsbrød-skive-+-2-brød-web.jpg

Hvis du vil ha frø på toppen av skorpa, kan du legge 1,5 dl frø i bløt mens brødene etterhever. Fordel frøene på toppen av hvert brød før de går i ovnen. Dette gir en litt ekstra god smak og konsistens til skorpa :-)