Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Grovt surdeigsbrød med frø

Endelig har jeg fått lagd meg surdeigsstarter og kommet i gang med surdeigsbakst.

Jeg har jeg prøvd litt forskjellig av grove brødoppskrifter med surdeig, og ikke alltid blitt helt fornøyd. Ofte har brødet rett og slett blitt for surt på smak.

Omsider så prøvde jeg min gode venninne Julianne sin oppskrift på surdeigsbrød, og da klaffa det. 

Jeg har ikke brukt akkurat samme mel- og frøtypene hver gang, men lik mengde og like forhold ellers. Og det funker som bare det!

Før du setter i gang er det viktig at surdeigsstarteren din har blitt matet nylig, Hvis den har stått i kjøleskapet noen dager uten oppmerksomhet, bør den tas ut og mates.

Kast ca. halvparten av starteren, fyll på med mer mel og vann. La den stå på kjøkkenbenken noen timer, opptil et døgn, før baking.

Det skal være godt med bobling og liv oppi der.

Hvis du ikke har lagd deg egen surdeigsstarter ennå, så finner du oppskrift på det her.

surdeigsbrød-ovenfra-web.jpg

Grovt surdeigsbrød - 2 stk

INGREDIENSER

700 gram sammalt mel, mesteparten hvete og/eller spelt
300 gram sikta hvete- eller speltmel
100 gram frø, gjerne solsikke- og gresskarkjerner
2 ts salt
2 ss surdeigsstarter
8-10 dl kaldt vann

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alt det tørre i en bolle
  • Ha så i 8 dl vann og surdeigsstarter
  • Elt deigen sammen - antagelig må du ha i litt mer vann. Deigen skal henge godt sammen, men være litt løs og klissete
  • La deigen stå tildekket i bollen 8-10 timer, gjerne natten over
  • Kle to brødformer med bakepapir og fordel deigen oppi med en slikkepott. La stå og heve i 1,5 - 2 timer
  • Forvarm stekeovnen til 220 grader og stek brødene i 50-60 minutter på nederste rille
  • Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist
surdeigsbrød-skive-+-2-brød-web.jpg

Hvis du vil ha frø på toppen av skorpa, kan du legge 1,5 dl frø i bløt mens brødene etterhever. Fordel frøene på toppen av hvert brød før de går i ovnen.

Dette gir en litt ekstra god smak og konsistens til skorpa :-)