Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Enkel frokostblanding

Dette er ei enkel frokostblanding uten for mye dilldall. Den inneholder mest havregryn, en del nøtter, noe frø og litt til. Og vil du ha andre gryn, nøtter eller frø enn oppskriften sier så er det bare å trikse og mikse. Jeg vil også påstå at denne frokostblandinga smaker bedre enn mange du finner i butikken, og antagelig også er sunnere!

Hjemmelaget frokostblanding har for meg blitt en måte å få mer nøtter inn i kostholdet på. Jeg er nemlig skikkelig dårlig til å spise nøtter. De blir handlet inn, plassert i kjøkkenskapet og der blir de stående. Grunnen til at jeg ønsker å spise mer nøtter er fordi det tross alt er veldig godt og smakfullt, men det bidrar også til sunn variasjon i kostholdet mitt, og variasjon kan de fleste ha godt av av og til. Nøtter er en veldig fin kilde til både sunt fett, flere ulike mineraler, fettløselige vitaminer og ikke minst fiber, og man kan med fordel spise litt usalta nøtter hver dag.

Så da gjør jeg det litt enklere for meg selv å få nøtter inn i det daglige kostholdet, og lager ei god frokostblanding som jeg vet at jeg husker å spise :)

Enkel frokostblanding med havregryn, nøtter og frø
Nok til et stekebrett

200 gram havregryn
50 gram hakka valnøtter
50 gram hakka mandler
50 gram solsikkekjerner
Et par klyper salt
1 ss nøytral olje, gjerne raps
0,5 dl vann


Og, hvis du vil;
Et par ss søtning (honning, sukker, sukrin gold eller tilsvarende - jeg bruker ofte aksiehonning)
Rosiner, revet kokos, tørket aprikos eller eller annen tørket frukt

Forvarm ovnen til 150 grader.

Bland alle ingrediensene bortsett fra den tørka frukten godt sammen i en bolle. Fordel på et stekebrett og stek midt i ovnen i ca. 30 minutter til frokostblandingen har fått en gyllen farge. Rør gjerne rundt i blandingen et par ganger underveis så alt blir jevnt stekt.
Følg med mot slutten av steketiden så du ikke ender opp med litt for godt stekt frokostblanding.

La blandingen avkjøle før du eventuelt blander inn tørket frukt. Oppbevar i en tett boks og spis med fryd (og melk) når sulten melder seg!

Hvis du har har lyst til å teste en annen variant finner du oppskrift på frokostblanding med gresskarkjerner, pistasjnøtter og kakao her :)