Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner

Eltefrie rundstykker er gode, lettvinte og enkle å lykkes med.

Jeg har ennå til gode å oppleve at eltefritt ikke blir vellykket. Min erfaring er at eltefri bakst har mindre risiko for å bli tung og kompakt sammenlignet med vanlig gjærdeig, når man baker grovt.

Du er nokså fri til å eksperimentere når du lager eltefrie rundstykker.

Ofte tar jeg utgangspunkt i oppskriften under, men bruker litt forskjellig av det jeg har i kjøkkenskapet.

Det går altså fint an å endre oppskriften ut ifra eget behov, men behold gjerne fordelingen mellom siktet og sammalt mel så rundstykkene blir grove.

  Lettvint bakst . Bruk det du har av mel og frø, og lag eltefrie rundstykker.

Lettvint bakst. Bruk det du har av mel og frø, og lag eltefrie rundstykker.

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner - 16 stk

INGREDIENSER

150 gram hvetemel
200 gram sammalt hvetemel
100 gram sammalt speltmel
50 gram sammalt rugmel
75 gram havregryn
75 gram solsikkekjerner
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
5 dl vann

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle de tørre ingrediensene og ha til slutt i vannet
  • Rør godt sammen til du får en litt klissete deig – mer klissete enn en vanlig gjærdeig
  • La deigen stå å heve under lokk eller plast i minst 6 timer, gjerne over natten

Når deigen er ferdig hevet deler du den i 16 emner.

Form til rundstykker med hjelp av litt ekstra mel hvis du vil, eller bare bruk ei spiseskje og fordel "klatter" med deig på et stekebrett. Litt "uryddige" rundstykker smaker like godt (også går det litt fortere). 

Stek på 200 grader over- og undervarme, midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Er du i tvil om rundstykkene er ferdige, så dunker du med en finger under et rundstykke og hører en hul lyd hvis det er gjennomstekt.

  Brødskala . Disse rundstykkene er 76 % grove. Beregn egen bakst med brødskalakalkulatoren.

Brødskala. Disse rundstykkene er 76 % grove. Beregn egen bakst med brødskalakalkulatoren.

Avkjøl på rist og kos deg med herlig, fersk bakst.

Frys gjerne ned de rundstykkene som ikke har blitt spist samme dag og tin opp etter behov - de tiner kjapt.

Et lite tips: Sjekk brødskalakalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn sine nettsider her. Der kan du beregne hvor grov baksten din er. Mine rundstykker ender opp på 76 % grove:)