Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner

Eltefrie rundstykker er lettvinte greier! Jeg har ennå til gode å oppleve at eltefritt ikke blir vellykket. Min erfaring er at eltefri bakst har mindre risiko for å bli tung og kompakt sammenlignet med vanlig gjærdeig når man baker grovt.

Man er nokså fri til å eksperimentere når man lager eltefrie rundstykker. Ofte tar jeg utgangspunkt i oppskriften under, men bruker litt forskjellig av det jeg har i kjøkkenskapet, slik at jeg slipper å handle inn mel eller frø jeg ellers bruker lite av. Det går altså fint an å endre oppskriften ut ifra eget behov, men behold gjerne fordelingen mellom siktet og sammalt mel så rundstykkene forblir grove :-)

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner
16 stk

150 gram hvetemel
200 gram sammalt hvetemel
100 gram sammalt speltmel
50 gram sammalt rugmel
75 gram havregryn
75 gram solsikkekjerner
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
5 dl vann

Bland alle de tørre ingrediensene og ha til slutt i vannet. Rør godt sammen til du får en litt klissete deig – mer klissete enn en vanlig gjærdeig. La deigen stå å heve under plast eller kjøkkenhåndkle i minst 6 timer, for eksempel over natten.

Når deigen er ferdig hevet deler du den i 16 emner. Form til rundstykker med hjelp av litt ekstra mel hvis du vil, eller bare bruk ei spiseskje og fordel "klatter" med deig på et stekebrett. Litt "uryddige" rundstykker smaker like godt som de litt penere (også går det litt fortere). Stek rundstykkene på 200 grader, varmluft eller vanlig over- og undervarme, midt i ovnen i ca. 20 minutter. Er du i tvil om de er ferdige så dunker du med en finger under et rundstykke og hører etter en hul lyd som forteller at det er gjennomstekt.

Avkjøl på rist og kos deg med herlig, fersk bakst. Frys gjerne ned de rundstykkene som ikke har blitt spist samme dag og tin opp etter behov.

Et lite tips, sjekk brødskalakalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn sine nettsider her hvis du lurer på hvor grov baksten din egentlig er. Mine rundstykker ender opp på 76 % :)