Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Hva er forskjellen? Kjøttdeig og karbonadedeig

Kjøttdeig og karbonadedeig ser temmelig like ut der de ligger ved siden av hverandre i kjøledisken. Og de er nokså like også, begge inneholder kun oppmalt storfekjøtt - kanskje med unntak av litt tilsatt vann og salt hos enkelte produsenter.

Når det kommer til bruk i matretter står også de to råvarene nokså likt. De gjør seg bra i både gryter, taco, lasagne og på pizza. Unntaket er i hamburgere og kjøttkaker, der det gjerne blir et litt bedre resultat med kjøttdeig.

Den egentlige forskjellen på kjøttdeig og karbonadedeig ligger i behandlingen av kjøttet, og hva man sitter igjen med etterpå - og litt i prisen. I karbonadedeigen blir nesten alt av sener og fett fjernet fra kjøttet, mens mer blir beholdt i kjøttdeigen. Dette gir utslag på pris og fettinnhold i det ferdige produktet. Kjøttdeig er litt rimeligere enn karbonadedeig, men inneholder også nesten tre ganger så mye fett, der rundt halvparten er mettet. Dette viser seg også i kaloriinnholdet, som blir en del høyere i kjøttdeig.

 Næringsinnhold per 100 gram kjøttdeig og karbonadedeig

Næringsinnhold per 100 gram kjøttdeig og karbonadedeig

Karbonadedeig og kjøttdeig er altså to nokså like produkter med et par viktige forskjeller, som kan være greit å ha i bakhodet når man skal velge. Så kan man ta et valg basert på pris, helse, bruksområde eller andre ting, og vite hva man får.

Hvis du vil lese mer om fett og hjertevennlig kosthold finner du det innlegget her.


Kilder:
Bramat.no
Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matprat.no