Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Bananiskrem med bare to ingredienser

Denne bananisen er en slager hver sommer.

Med sol og varme blir ofte matlysten litt mindre, men man får desto mer lyst på noe kaldt, friskt og godt.

Isen er søt og god, og kan fungere som en liten kveldsmat, et mellommåltid eller hverdagsdessert.

bananis-3-web.jpg

Bananis - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 bananer, frosne i biter
2-3 ss kokosmelk eller annen melk
Sjokoladebiter, hakka nøtter eller andre typer strø du liker

FREMGANGSMÅTE

  • Frys bananene i biter, 4-5 biter per banan er fint. Gjør du som meg og alltid har bananbiter i frysen, så kan du lage deg is på to minutter :-) 
  • Kjør de frosne bananbitene i en kjøkkenmaskin med kniver så de blir godt hakka
  • Ha i kokosmelk og kjør videre til konsistensen endrer seg og blir myk og glatt.

    Kokosmelk/melk er ikke absolutt nødvendig, men jeg syns det runder av banansmaken og gjør seg godt. Jeg har ofte lagd bananis uten kokosmelk/væske, og det går bra det og.

Server isen med en gang, med noe godt strø på toppen eller sjokoladesaus hvis du virkelig skal kose deg :-)

Prøv deg gjerne fram med annen frossen frukt eller bær, kokosmasse, nøttesmør, sitron, mynte osv. i tillegg. Vær likevel obs på at det er bananen som gir den kremete konsistensen, så la den være hovedingrediensen.


Marsipan med appelsinsmak

Appelsin gjør seg i marsipan, ingen tvil om det.

Det hender jeg lager marsipan fra bunnen av, men jeg har med nysgjerrighet kikka på diverse oppskrifter der marsipan har blitt laget med dadler istedenfor melis som søtning.

Dette måtte testes!

Men det som i utgangspunktet skulle vært marsipan laget med bare to ingredienser, endte til slutt opp med å bli litt mer avansert. 

Ikke at marsipanen er vanskelig å lage, men i en prøve- og smakeprosess kom det til en del flere ingredienser enn jeg hadde tenkt. 

Oppskriften ble, ikke overraskende, temmelig omtrentlig.

Bruk den som inspirajon! 

Har du ikke dadler så tar du heller litt mer melis/sukrinmelis, og motsatt. Er du ikke så gira på appelsin så prøver du andre smakstilsetninger eller lar det være.

Smak deg fram hele veien.

Påskemarsipan - Nok til 12 små egg

INGREDIENSER

100 gram finmalte mandler
3 dadler
2 ss eggehvite
3-4 dråper mandelessens
5-6 ss melis/sukrinmelis
Finrevet skall av en appelsin (bare det ytterste orange)
Litt saft av appelsin
Noen dråper saft av sitron

50 gram mørk sjokolade
1/2-1 ts kokosolje eller annen matolje

FREMGANGSMÅTE

  • Start med finmalte mandler og dadler, og kjørte det sammen i kjøkkenmaskinen til dadlene er hakka og godt blanda med mandelmassen.

    I teorien skal man kunne stoppe der, men marsipanen ble en tanke tørr og kjedelig, og ikke syns jeg den var den søt nok heller.
     
  • Bland i melis/sukrinmelis, fortsett med mandelessens og eggehvite

Dette hjalper på både konsistens og smak, men jeg var ikke helt fornøyd ennå. Appelsin ble løsningen!

  • Ha i appelsinskall, litt appelsinsaft, noen dråper sitron og smak til med enda litt melis/sukrinmelis

Form marsipanen til små egg (obligatorisk hvis det er påske). 

Smelt sjokoladen sammen med oljen i vannbad og ypp eggene i sjokoladen. Pynt med kakestrø og sett dem kaldt til de skal spises.

Lag gjerne en større porsjon. Halvparten av mine marsipanegg er allerede borte, og resten er nok forsvunnet innen påskeferien begynner ;-P


Litt sunnere sjokoladekake

Denne uka har jeg kost meg masse med sjokoladekake, opptil flere ganger. 

Jeg skal ikke kalle kaka direkte sunn, men absolutt en god del sunnere og magrere enn de fleste andre sjokoladekaker. Likevel er den kjempegod!

Kaka er uten smør og har relativt lite sukker, men er saftig og mektig. Cottage cheesen hjelper godt på metthetsfølelsen, så jeg tipper du er rimelig fornøyd etter et stykke :-)

sjokoladekake-ovenfra-web.jpg

Sjokoladekake

INGREDIENSER

3 egg
1 dl sukker og 1 dl sukrin gold (eller prøv deg fram med tilsvarende søtning)
1 dl hvetemel
1 dl kakaopulver
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 ts salt
250 gram cottage cheese, jeg brukte mager
2-4 ss sterk kaffe, sitron eller andre smakstilsetninger (valgfritt)

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk egg og sukker/søtning luftig
  • Bland hvetemel, kakao, vaniljesukker, bakepulver og salt sammen før det helles i eggeblandingen og blandes godt
  • Mos cottage cheesen jevn med en stavmikser eller gaffel og bland i kakerøra sammen med smakstilsetningen.

Ha røra i ei rund kakeform og stek på 200 grader i 20-25 minutter.

Min form er omtrent 24 cm i diameter og gir ei lav kake. Ønsker du ei høyere kake kan du forsøke ei mindre form og heller prøve deg fram ift. steketid.

Stikk en gaffel, kniv eller strikkepinne (!) ned i midten av kaka for å se om den nærmer seg gjennomstekt. Den kan gjerne være litt fuktig i midten.

sjokoladekake-1-web.jpg

Dekorer kaka med et melisdryss eller bruk glasur. Jeg måtte teste begge deler. Til glasur brukte jeg smøreosten Philadelphia melkesjokolade, og det funka som bare det, men lag gjerne din egen :-)


Supergod smoothie med banan, kakao og peanøtt

Kall det milkshake, dessert eller smoothie. Godt er det uansett!

Og selv om den smaker dessert, er den absolutt innafor som en liten lunsj, en god og mettede frokost eller en søt avslutning på dagen.

Bare husk å fryse ned banan på forhånd.

peanøttsmoothie peanøtt banan kakao

Banan- og peanøttsmoothie - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 frossen banan i biter
1 snau ss peanøttsmør
1 strøken ss kakaopulver (eller smak til med mer)
1-2 dl melk
Ev. noen få nøtter til pynt

FREMGANGSMÅTE

  • Kjør alt utenom nøttene sammen i en blender, kjøkkenmaskin eller med stavmikser.

  • Ha i melk etter hvor tykk eller tynn du ønsker smoothien. Jeg spiste med skje og brukte rundt en 1 dl melk.

  • Ha over i glass eller skål, og strø over noen nøtter til slutt

peanøttsmoothie peanøtt banan kakao cashenøtter

Kaldt, godt og mettende i varmen. Håper det smaker :-)


Mellommåltidskjeks med nøtter, kokos og havregryn

Mange har en tendens til å bli sultne ei stund etter lunsj når middagen ennå er litt for langt unna.

Da kan det fungere med litt frukt, noen nøtter, ei brødskive med noe godt pålegg osv.

Men det som skjer mange er at de ikke var helt forberedet på å bli sultne, og det er da Narvesen tjener penger på 3 boller til prisen av 2.

Er vi sultne spiser vi det som er lett tilgjengelig. Det kan være kjeks eller twist som står framme på arbeidsplassen, ei pølse på bensinstasjon, noen julekaker du har liggende igjen i en kakeboks eller noe godt fra snacksautomaten på jobb. 

Hvis du vil slippe å gå i disse fellene så planlegger du hva du skal spise når du blir sulten kl.14 i morgen. Jeg skal spise kjeks..gode, mettende og sunne kjeks!

mellommåltidskjeks

Mellommåltidskjeks - 10-12 stk

INGREDIENSER

3,5 dl havregryn
1 dl finmalt mandel
En neve valnøtter (10-12 stk)
En neve paranøtter (8-9 stk)
1 egg
1 dl kokosmasse
En dæsj vaniljepulver
1 godt moden banan
Ei klype salt
0,5 dl rapsolje

FREMGANGSMÅTE

  • Mos bananen med en gaffel, hakk nøttene og bland alle ingrediensene sammen i en bolle
  • Form 10-12 store kjeks og legg dem på et stekebrett
  • Stek på 180 grader i 20-25 minutter, til kjeksene er brune i kantene.

Kjeksene inneholder mye sunt fett, særlig fra nøtter, så disse er supre hvis du er litt dårlig til å få deg nøtter.

Egentlig kan du bruke de ingrediensene du føler for, så lenge deigen henger sånn passe sammen. Et tips er å bruke en base av havregryn, mel av noe slag, egg og noe rapsolje, så kan du egentlig trikse og mikse som du vil med resten.

Kjeksene er ikke veldig søte, selv med banan, men vil du ha de søtere kan du ha i mer banan eller annen søtning. Eller du kan teste disse havrekjeksene som jeg har lagd tidligere :-)


Sukkerfrie kakemenn

I jula skal helst det som lages av mat og kaker smake som det alltid har gjort.

Kanskje er det heller ikke kostholdet i jula man skal fokusere mest på hvis man ønsker å gjøre noen sunnere endringer. For de fleste er det tross alt flere hverdager enn festdager, og dermed hverdagskostholdet som blir viktigst.

Likevel slår jeg i dag til med sukkerfrie kakemenn, for de som ønsker et sukkerfritt alternativ. Disse smaker overraskende likt tradisjonelle, gode, myke kakemenn.

Oppskriften fant jeg her.

Sukkerfrie kakemenn - 3 brett

INGREDIENSER

60 gram smør
1,5 ts hornsalt
2 dl melk
120 gram sukrinmelis
120 gram sukrin gold
ca.400 gram hvetemel

FREMGANGSMÅTE

  • Bland sukrinmelis, sukrin gold og mesteparten av hvetemelet i en bolle. Hold igjen litt på melet så du kan tilpasse deigen når alle ingrediensene er oppi
  • Smelt smør, ta det av platen og ha oppi hornsaltet. La det stå og boble et minutt eller to og ha så oppi melken
  • Bland væsken i det tørre og elt en fin og fast deig. Ha eventuelt i mer mel hvis deigen blir klissete
  • Pakk deigen i plastfolie og la ligge i kjøleskapet noen timer eller natten over.

Kjevle deigen ut på en melet overflate til den blir ca.3-4 mm tykk.

Stikk ut figurer, legg på et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen på 190 grader i ca.10 minutter. Følg med underveis, og ikke gå fra kakene dine i ovnen.

Det kan være lurt å steke bare et par stykker første runde så du ser at tykkelsen på deigen er passelig og ovnen ikke for varm. Kakene skal være hvite og ikke gyldne.

Nyt siste rest av førjulstida! :-)


Skoleboller med fullkorn

Gjærbakst er like godt i jula som ellers.

Lysten på julebakst er ikke helt tilstede, men gjærbakst har jeg derimot lyst på omtrent ukentlig, Derfor ble det bakt skoleboller. Jeg brukte oppskriften min på fullkornsboller som du finner her, og fikk 12 skoleboller.

skoleboller fullkorn

For å lage skoleboller trenger du i tillegg:

Vaniljekrem, kjøpt eller hjemmelagd
Melis, sukrinmelis eller en kobinasjon av disse + litt vann eller eggehvite
Kokosmasse

Etter at du har rullet ut bollene og de er ferdig hevet, lager du en fordypning i midten og fyller med vaniljekrem. Pensle med egg og stek midt i ovnen på 210 grader i 10-15 minutter og avkjøl deretter på rist.

Bland melis og vann til tykk glasur og ha på bollene. Dypp i kokosmasse og du har ferdige, sunnere og mer mettende skoleboller :-)


Kokosboller med eller uten sukker

Jeg er veldig glad i kokosboller, hele året!

De har kanskje ikke så mye med jul å gjøre, men for meg det har blitt en slags tradisjon å lage kokosboller før jul.

Disse kokosbollene ble lagd uten bunn, men bunn gir den fordelen at bollene blir litt enklere å spise. Samtidig blir det mindre søl når sjokolade og kokos skal på.

Har du noen tynne kjeks kan de brukes til bunn. Alternativt kan du kjevle ut og steke marsipan eller kransekakedeig.

Marsipanbunn har jeg testet, og det ble skikkelig snadder!

Selve kokosbollene er nokså magre sammenlignet med mye annet av julebakst og -godteri - i tilfelle du skulle trenge enda en grunn til å lage dem ;-)

kokos1forweb.jpg

Kokosboller - ca. 20 stykker

INGREDIENSER

2 eggehviter
½ dl melis (sukrinmelis hvis du ønsker sukkerfritt)
½ ss vaniljesukker eller ei klype vaniljepulver
3 plater gelatin

100 gram sjokolade
15 gram kokosolje eller delfiafett (ikke helt nødvendig, men sjokoladen blir litt enklere å jobbe med)
½-1 pose kokosmasse

FREMGANGSMÅTE

  • Legg gelatinplatene i bløt i litt kaldt vann
  • Pisk eggehvitene stive og tilsett melis og vaniljesukker litt etter litt mens vispen går på høy hastighet
  • Klem vannet av gelatinen og la den smelte i vannbad
  • Tilsett så gelatin i en tynn stråle i eggehviteblandingen mens du pisker godt


Fyll blandingen i en sprøytepose og strø godt med kokos på et bakepapir (eller bruk kjeks/bunn) og sprøyt ut passelige boller. Sett dem så kaldt i minst en time.

Smelt sjokolade og kokosolje i vannbad før du lar det avkjøle og tykne litt. 

Løft opp en og en kokosbolle med en gaffel og hell over sjokolade med ei skje. La sjokoladen renne av litt før du setter kokosbollene tilbake på bakepapiret. 

Pass på at det er nok kokos under hvis du ikke har kjeksbunn. Dryss kokos over sjokoladen før den stivner eller bruk kakestrø o.l. 

Sett kokosbollene kaldt til sjokoladen stivner.

kokos3forweb.jpg

Oppbevar kokosbollene i en boks i kjøleskapet, kjelleren eller et annet kaldt rom så ikke sjokoladen smelter.