Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Marsipan til påske?

Jeg har med nysgjerrighet kikka på diverse oppskrifter der marsipan har blitt laget med dadler istedenfor melis som søtning. Dette måtte testes! Men det som i utgangspunktet skulle vært marsipan laget med bare to ingredienser, endte til slutt opp med å bli litt mer avansert. Ikke at marsipanen er vanskelig å lage, men i en prøve- og smakeprosess kom det til en del flere ingredienser enn det jeg i utgangspunktet hadde tenkt. 

Jeg startet som planlagt med finmalte mandler og dadler, og kjørte det sammen i kjøkkenmaskinen til dadlene var hakka og godt blanda med mandelmassen. I teorien skulle jeg stoppe der, men marsipanen ble en tanke tørr og kjedelig, og ikke var den søt nok heller (etter min smak). Jeg blanda i litt sukrinmelis, fortsatte med mandelessens og etter hvert også litt eggehvite. Det hjalp på både konsistens og smak, men jeg var ikke helt fornøyd ennå. Appelsin ble løsningen! Med appelsinskall, litt appelsinsaft, noen dråper sitron og enda litt sukrinmelis kom jeg omsider i mål.

Oppskriften ble, ikke overraskende, temmelig omtrentlig. Bruk den som inspirajon ;) Har du ikke dadler så tar du heller litt mer melis/sukrinmelis, og motsatt. Er du ikke så gira på appelsin så prøver du andre smakstilsetninger eller lar det være. Smak deg fram hele veien.

Påskemarsipan
Nok til 12 små egg

100 gram finmalte mandler
3 dadler
2 ss eggehvite
3-4 dråper mandelessens
5-6 ss sukrinmelis
Finrevet skall av en appelsin (bare det ytterste orange)
Litt saft av appelsin
Noen dråper saft av sitron

50 gram mørk sjokolade
1/2-1 ts kokosolje eller annen matolje

Form marsipanen til små egg (obligatorisk i påska) og smelt sjokoladen sammen med oljen i vannbad. Olje gjør sjokoladen litt mer tyntflytende slik at den ser jevnere og finere ut. Dypp eggene i sjokoladen, pynt med kakestrø og sett dem kaldt til de skal spises.

Lag gjerne en større porsjon. Halvparten av mine marsipanegg er allerede borte, så resten er nok forsvunnet innen påskeferien begynner i morgen! God påske :)