Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Hjemmelaget potetsalat

Ferien nærmer seg, og da er det også sesong for grillmat og potetsalat.

Jeg har allerede vært i feriemodus ei stund - det er stillere i nabolaget, mindre trafikk når jeg går til jobb og ei mer avslappa stemning jevnt over.

Grillmat har det så langt blitt lite av hos oss i sommer. En naturlig følge av å ikke ha grill. 

Men i dag var det på tide med en skikkelig pølse- og potetsalatmiddag, om så pølsene måtte stekes på stekepanna.

Jeg kom over en enkel hjemmelagd potetsalat (på denne bloggen) som jeg laga en mindre porsjon av, og som kan varieres ut ifra hva du selv liker.

Hjemmelaget potetsalat - 3 porsjoner

INGREDIENSER

300-350 gram poteter - tilsvarer 4 små/medium poteter
1-2 vårløk
1/2 syrlig eple
8-10 skiver syltagurk

2 rause ss lettrømme, evt erstatt noe av rømmen med kesam/mager kesam
1 raus ss majones
1-2 ss lake fra syltagurkene
Et lite dryss sukker eller tilsvarende søtning
Litt salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell potetene og kok dem møre, avkjøl og kutt i biter
  • Kutt eple, vårløk og syltagurk smått og bland sammen med potetene når de er ferdig avkjølt
  • Bland resten av ingrediensene til en dressing og smak deg fram underveis så du får den slik du liker
  • Vend potetblandingen inn i dressingen og sett kaldt til servering.

Potetsalaten holder seg godt i kjøleskap i 3-4 dager.

Ha en fortsatt nydelig sommer! :-)


Hjemmelaget pesto - et av sommerens gode middagstilbehør

Når det er sol og varmt frister det med lettvint mat - grilling, enkle salater og godt tilbehør, som pesto for eksempel.

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre enkel mat litt mer spennende. Pesto kan lages ferdig på forhånd og tas fram som tilbehør til massevis av ulike retter.

Jeg ble overrasket over hvor mye bedre denne pestoen smakte enn de jeg av og til kjøper på glass, så hvis du liker pesto bør du gi hjemmelaget en sjanse!

pesto-1-web.jpg

Tradisjonelt sett skal det være pinjekjerner i pesto, men de er ikke å finne i alle butikker og er også relativt dyre. Jeg brukte valnøtter istedenfor pinjekjerner denne gangen, og syns det var mer enn godkjent på smak.

Valnøttpesto

INGREDIENSER

Bladene av ca. en potte basilikum
0,5 dl revet parmesan
1 fedd finhakka hvitløk
Ca. 1 dl valnøttkjerner
0,5 - 1 dl kaldpresset oliven- eller rapsolje
Litt sitronsaft
Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Hakk valnøttene og rist dem noen få minutter i ei varm stekepanne
  • Kjør valnøtter, basilikumblader, parmesan og hvitløk i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser til alt er finhakket
  • Tilsett litt salt, pepper, noen dråper sitron og omtrent en halv desiliter olje og bland godt
  • Hvis du syns pestoen er for tørr så har du i mer olje. Smak også til med mer sitron, salt og pepper ved behov.

    Som du ser på bildet så liker jeg at pestoen er litt tørrere enn den man får kjøpt ferdig, men det er smak og behag.
pesto-2-web.jpg

Oppbevar pestoen i en tett beholder i kjøleskapet - den holder seg minst ei ukes tid.

Bruk pesto til grillmaten, som pizzasaus, i pastaretter, til kylling, hvit fisk eller som pålegg på skiva - kjempegodt!


Knasende god fennikelsalat med nykål og dressing - perfekt til reker!

Sommermat = reker! 

Loff og majones hører sammen med reker som hånd i hanske. Likevel gjøre det seg godt med litt grønnsaker ved siden av. En salat av fennikel, nykål og en god dressing er helt perfekt!

Reker og skalldyr er ikke bare godt, men også sunt.

Reker er en fin kilde til selen, vitamin D og jod som mange av oss kan trenge påfyll av. Rekene er også proteinrike og inneholder svært lite fett, så dette er vinn vinn i både helse og smak! ;-)

Fargerikt. Fennikelsalat med nykål og dressing.

Fargerikt. Fennikelsalat med nykål og dressing.

Fennikelsalat med reker - 2 porsjoner

INGREDIENSER

FENNIKELSALAT

1 liten fennikel
5-6 blader spisskål eller nykål

DRESSING

2-3 ts mager creme fraiche
2-3 ts majones
Litt sitronsaft
Litt salt og pepper

700-800 gram ferske eller frosne reker
Litt majones eller aioli
Sitron

Dersom du bruker frosne reker; Legg dem til tining i kjøleskapet kvelden før du skal rense og spise dem.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland ingrediensene til dressingen og smak deg fram underveis
  • Kutt fennikel og kål i tynne strimler, ha dem i en bolle og vend dressingen godt inn
  • La salaten stå kaldt mens du renser ferdig rekene

Server fennikelsalat og reker med litt sitron, majones og en skive brød eller to.

Sommermat. Grønnsaker i sesong som tilbehør til reker.

Sommermat. Grønnsaker i sesong som tilbehør til reker.

Dette er en lett og god sommerrett som passer til både lunsj og middag. Salaten blir veldig god og sprø med fennikel og kål, bare prøv ;-)


Laks og grønnsaker i foliepakke - en fiskefavoritt på grillen

Fisk og grønnsaker i folie er en skikkelig smart fiskemiddag.

Å ovnsbake fisk og grønnsaker på denne måten er veldig lettvint, gir lite oppvask, og fisken blir kjempe god og saftig.

Test det ut hvis du ikke allerede har gjort det - gjerne på grillen hvis du har anledning til det. De fleste av oss griller nok kjøtt i løpet av sommeren.

Enkel middag. Lite oppvask og arbeid, men veldig god smak.

Enkel middag. Lite oppvask og arbeid, men veldig god smak.

Laks og grønnsaker i folie - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 laksestykker (125-150 gram per person)
1-2 gulrøtter
1-2 pastinakk
2 små poteter
1/2 paprika
2 sjalottløk eller 1 vårløk
1-2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
Litt finhakka chili (kan sløyfes)
Litt smør/margarin
Dill eller annet krydder etter ønske

FREMGANGSMÅTE

Ovn: 200 grader over- og undervarme. 

Hvis du vil ha potetene i foliepakken bør de kokes på forhånd eller kuttes i veldig tynne skiver for å bli ferdige. Du kan også velge å koke poteter ved siden av og kun ha fisk og andre grønnsaker i folien.

  • Skrell og kutt alt av grønnsaker. Vær obs på hvor stort du kutter. Gulrot og pastinakk må kuttes i tynne skiver for at de skal rekke å bli gjennomvarme
  • Fordel grønnsakene på to store ark med aluminiumsfolie. Legg hvert sitt fiskestykke oppå. Pass på så du har nok folie, grønnsakene må ikke ligge i et for tykt lag. Bruk heller en ekstra foliepakke bare til grønnsaker hvis foliearkene er for små
  • Ha litt smør eller margarin på fisken, og krydre med dill
  • Pakk folien sammen og stek pakkene midt i ovnen ca. 20-25 minutter. Sjekk at fisken er ferdig ved at den flaker seg når du dytter litt i den. Beregn samme tid når du har fiskepakkene på grillen, men sjekk gjerne en gang underveis.
Bare steking gjenstår. Grønnsaker er kuttet i tynne skiver og fisken er lagt oppå. Obs: Her er folien i smaleste laget, så grønnsakene ble fordelt i tre pakker istedenfor to.

Bare steking gjenstår. Grønnsaker er kuttet i tynne skiver og fisken er lagt oppå. Obs: Her er folien i smaleste laget, så grønnsakene ble fordelt i tre pakker istedenfor to.

Server gjerne med en klatt rømme på.

Dette er knallgodt, sunt og en litt morsommere måte å spise fisk på, også for barn som kan være med å bestemme innholdet i foliepakken selv :)

Hvis du vil prøve en av mine andre oppskrifter med fisk, så anbefaler jeg hjemmelagde fiskepinner eller laksefilet med byggrynsrisotto.


Digg lasagne med feta og grønnsaker

Endelig fikk jeg laget lasagne med feta og grønnsaker.

Jeg kom over denne oppskriften på Trines matblogg, og den er uten kjøtt men med fetaost og masse gode grønnsaker. Jeg lover at kjøttet ikke vil bli noe savn!

Jeg måtte lage lasagnen i går også, og satt igjen med nok til middag i dag og luksuslunsj til jobb i morgen.

Hvorfor ikke lage større middag oftere?

Det som er genialt med denne lasagnen er at det er masse grønnsaker i den. Utenom ost, litt matfløte og noen få lasagneplater er det faktisk bare grønnsaker.

Mange er litt dårlige på å få i seg nok grønt, kanskje de fleste av oss, så her er sjansen til å komme et godt stykke på vei.

Vegetarlasagne

INGREDIENSER

GRØNNSAKSSAUS

3 sjalottløk, i biter
3 fedd hvitløk, finhakket
1 chili, finhakket
3 gulrøtter, i biter eller tynne staver
1 paprika, i biter
1 squash, i biter
1 boks hakka, hermetiske tomater (400 gram)
1 dl matfløte
Krydder etter smak - jeg brukte basilikum, oregano, rosmarin og timian

FYLL OG TOPPING

300 gram spinat
150-200 gram fetaost
6-9 lasagneplater
Nok gulost til å dekke forma

FREMGANGSMÅTE

  • Kutt opp alle grønnsakene slik at de er klare
  • Fres sjalottløken i litt olje til den er blank, før du tilsetter chili og hvitløk
  • Etter et par minutter har du i gulrøtter, paprika og squash
  • La det gå enda et par minutter før du har i fløte, hakka tomater og krydder
  • Sett ovnen på 200 grader mens du lar sausen stå å putre i minst 10 minutter
  • Smak til med mer krydder, salt og pepper hvis du syns det trengs.

Varm spinaten i ei steikepanne eller gryte til den faller sammen, gjerne i to omganger, så blir det litt enklere å få plass til alt.

Finn fram ei ildfast form. Ha 1/3 av grønnsakssausen i bunnen av forma, forsett med halvparten av spinaten og smuldre så over halvparten av fetaosten.

Dekk med lasagneplater før du har en ny runde med saus, spinat og fetaost.

Ha over siste rest av saus, legg på enda et lag med lasagneplater hvis du har plass (det hadde ikke jeg) og topp med et lag ost.

Stek på 200 grader i ca. 30 minutter.

God middag! :-)


Fargerik søtpotetsuppe med bacon

Suppe er det perfekte middagsalternativ, og denne med søtpotet er verdt å prøve. 

Søtpotet er kjempegodt i suppe, og med litt ingefær og chili i tillegg blir den litt mer spennende i smaken.

Topp suppa med litt salt bacon eller spekeskinke, og du får garantert høre masse "mmmmm"-ing rundt middagsbordet!

Søtpotetsuppe - 2 porsjoner

INGREDIENSER

Ca. 400 gram søtpotet kuttet i biter
2 dl kokosmelk, vanlig eller mager
Ca. 2 dl vann
2 finhakka hvitløksfedd
0,5 finhakka chili eller litt chilipulver
Ca. 1 ss konsentrert kyllingfond eller en buljongterning
Litt revet ingefær, ca 1 ts.
Salt og pepper

Bacon eller spekeskinke

FREMGANGSMÅTE

  • Ha søtpotet, hvitløk, chili og ingefær i ei gryte sammen med kokosmelk og kyllingfond
  • Fyll på med vann så det såvidt dekker søtpotetbitene og kok opp
  • La stå å småputre til søtpotetbitene er møre, omtrent 15-20 minutter. Jo mindre biter jo kortere putretid

Når bitene er møre bruker du en stavmikser og moser til en jevn suppe. Smak til med salt, pepper og ev. mer fond.

Hvis du syns suppa blir for tykk kan du også tilsette mer vann.

Stek litt bacon eller spekeskinke som du serverer sammen med suppa, og ha gjerne noe godt brød eller flatbrød til.

Ei skikkelig fargerik suppe som gjør seg godt på middagsbordet :-)


Tacosalat - hverdagsvarianten av taco

Tacosalat er en fin hverdagsvariant av den vanlige fredagstacoen.

Det eneste som skiller denne salaten fra vanlig taco er mangelen på lefse eller skjell. Isteden er det heller mer grønnsaker.

Velg gjerne også karbonadedeig framfor kjøttdeig.

Det ekstra mettede fettet i kjøttdeigen har de færreste godt av, og det utgjør faktisk en forskjell i kostholdet å bytte den ut hvis du spiser det regelmessig.

tacosalat-ovenfra-2-for-web.jpg

Jeg har ikke oppgitt mengder i denne oppskriften. Beregn som du pleier når du lager taco, men noe mer grønnsaker og tilbehør.

Tacosalat

INGREDIENSER

Hjertesalat
Ruccola
Cherrytomater
Agurk
Mais
Rødløk
Paprika
Karbonadedeig m/tacokrydder
Revet ost

Lettrømme
Tomatsalsa
Guacamole av avokado, sitronsaft og hvitløk

FREMGANGSMÅTE

Kutt opp grønnsaker først og lag guacamolen. Guacamole lages enkelt ved å mose avokado, ha i et-to fedd hakka hvitløk og litt sitronsaft, salt og pepper.

Stek så karbonadedeig med tacokrydder og ta fram resten av det ferdige tilbehøret.

Lag gjerne tomatsalsa selv hvis du vil det - jeg brukte ferdig.

Vips så er middagen klar!

tacosalat-2-for-web.jpg

Veldig enkel og kjapplagd middag, som også er sunn, god og gir en følelse av helg midt i uka :-)


Smakfull suppe med kokosmelk og rød karripasta

Denne suppa er en av mine middagsfavoritter for tiden.

Før jul delte jeg en oppskrift på torskewok hvor jeg brukte rød karripasta, og i dag får du bruk for karripastaen igjen. 

Denne suppa lager jeg både titt og ofte, og originalen er hentet fra Trines matblogg.

Jeg har endret oppskriften til 2 personer. Av grønnsaker kan du bruke det du har tilgjengelig.

Av tilbehør kan du bruke både brød, nudler, ris eller pasta. Her i hus blir det som regel servert fullkornsnudler til denne suppa. 

Kjempegod er den i alle fall!

thaisuppe

Thai-suppe med rød karripasta - 2 personer

INGREDIENSER

2 kyllingfileter, i biter
2 sjalottløk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 liten paprika, i tynne staver
1 stor gulrot, i tynne staver
2 never sukkererter, delt i to
1/2 ts revet ingefær
3-4 ts rød karripasta
2,5 dl kokosmelk, lett eller vanlig
1,5 dl utblandet kyllingkraft eller -fond
1 ts soyasaus
1/2-1 ts fishsauce (kan sløyfes)
1/2-1 ts sukker (kan sløyfes)
Eventuelt mer krydder hvis du ønsker det

FREMGANGSMÅTE

  • Finn fram alle ingredienser og kutt opp kylling og grønnsaker
  • Varm kyllingen i stekepanna til den er nesten gjennomstekt og legg over i ei skål
  • Stek deretter løk, hvitløk, paprika og gulrot noen få minutter til løken er blank og sett til side
  • Nå passer det fint å koke ris, nudler etc.

Hvis du ikke har for lave kanter på stekepanna kan du fint forsette å bruke den nå. Da tar du først ut de ferdigstekte grønnsakene.

Ha kokosmelk og karripasta i stekepanna og rør til karripastaen er oppløst i melka. Ha også i kyllingkraft og revet ingefær og kok opp.

Tilsett de stekte grønnsakene og soyasausen (og eventuelt fishsauce og sukker) og la koke noen få minutter. Tilsett så kyllingbitene og sukkerertene og la koke et par minutter til.

thaisuppe

Kjempegod, krydret og varmende suppe - håper det smaker :-)