Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Byggrynsrisotto

Risotto er et middagstilbehør som blir brukt titt og ofte her i heimen, og det smaker ypperlig både til fisk, kjøtt og kylling. Likevel skal det sies at hvit ris, også risottoris, er relativt næringsfattig. Et godt alternativ er derfor å lage byggrynsrisotto. Smaken blir kjempegod og du får mye mer fiber, mer vitaminer og mineraler og færre kalorier. Sunnere, magrere og mer mettende. På toppen av det hele inneholder byggryn en god dose betaglukaner som er bra for kolesterolet.

Hovedforskjellen når man lager risotto av byggryn og ikke ris, er at byggrynene må ligge i bløt natten over. Det glemte selvfølgelig jeg første gang dette skulle testes ut, så da ble det speilegg til middag den dagen. Men, når du da husker å legge grynene i vann kvelden før så er risottoen gjort på 20 minutter.

Vær oppmerksom på at bygg inneholder gluten, så denne risottoen er ikke glutenfri.

DSC_0193.JPG

Byggrynsrisotto med spinat
2 personer

100 gram byggryn
2 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
5 dl varm grønnsaksbuljong (For å være helt ærlig syns jeg det er så godt med kyllingbuljong i risottoen at jeg av og til bruker den til fisk og)
Spinat (jeg brukte en pose med 65 gram)
1 ss smør
1-2 ss Parmesan (kan utelates)
Salt og pepper

Hell vannet av de bløtlagte byggrynene og skyll dem godt i et dørslag. Smelt 1 ss smør i en kjele og ha oppi sjalottløk og hvitløk. La løken bli blank før du har i byggrynene. Vend grynene rundt i smøret og løken et halvt minutt før du tilsetter et par desiliter av buljongen. Rør jevnlig og la det meste av buljongen koke inn før du har i et par desiliter til og gjentar prosessen. Til slutt har du i spinat, parmesan og den siste desiliteren med buljong og rører innimellom til risottoen har en kremet konsistens og grynene har passe tyggemotstand. Se an væskemengden litt mot slutten, kan hende må du ha litt mindre eller mer buljong. Smak til med salt og pepper.

Mens du står der og rører i risottoen kan du for eksempel steke et par fiskestykker ved siden av og gi noen aspargesbønner et raskt oppkok. Enkel, rask og god fiskemiddag!

Lager du byggrynsrisotto til kylling eller kjøtt bruker du den kraften eller buljongen som hører til. Det er også fint å variere med sopp eller andre grønnsaker istedenfor spinat :)