Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Fullkornspannekaker og litt om sukker

I dag deler jeg ei enkel oppskrift på pannekaker. Disse er sukkerfrie og laget med fullkornsmel, som gjør dem ok også til hverdags.

Men først litt om sukker. Som jeg såvidt har vært inne på tidligere kan noen revmatikere oppleve å føle seg dårligere av å spise sukker. Her er det igjen bare egne erfaringer som kan gi deg svar på om dette gjelder deg. Mengden sukker man eventuelt reagerer på vil også være forskjellig fra person til person. Spiser du sukker daglig er det kanskje verdt å kutte helt ut en periode for å se om du føler deg bedre, eller begrense deg til små mengder i helgene.

Sukker tilfører mange kalorier, men ingenting kroppen vår trenger. For mye sukker vil ta plassen til andre viktige næringsstoffer fordi vi spiser det istedenfor mat. Alternativt vil sukkeret komme i tillegg til annen mat, som igjen kan gi vektøkning. Ingen av delene er å foretrekke, og gode grunner for de fleste til å ikke overdrive sukkerinntaket. For revmatikere og personer med annen kronisk sykdom er det spesielt viktig å få tilført nok av de viktige næringsstoffene, for eksempel antioksidanter, da kroppen er under konstant belastning og har et økt forbruk og behov. Overvekt er heller ikke gunstig, da det vil gi ytterligere belastning på utsatte ledd.

Men nok alvorsprat, pannekaker er triveligere!

Fullkornspannekaker

200 gram fullkornshvetemel
3 egg
100 gram mager kesam (kan utelates)
4 dl melk (se an hvor tykk du vil ha røra)
3 ss sukrin gold
2 ss smelta smør
Litt salt

Pisk sammen alle ingrediensene og la svelle litt før du begynner å steike. Jeg fikk 10 store pannekaker av denne røra og slapp også en god del irritasjon da ingen satt fast i steikepanna!

Pannekakene funker fint til middag, gjerne sammen med tomatsuppe (som jeg omsider har skjønt at er et normalt tilbehør). Likevel vil nok pannekaker for meg alltid være et kosemåltid, så her ble de spist til kvelds med rørte bringebær og banan..kjempegodt!