Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Lettvinte havrekjeks

Jeg har lenge hatt lyst til å lage meg noen skikkelig gode kjeks, og da jeg var innom bloggen sprudlende sunn for en stund tilbake kom jeg over noen havrekjeks som fristet veldig! Disse kjeksene er raske å lage og kan fint brukes som kveldskos på en helt vanlig onsdag.

Jeg har trikset litt med oppskriften for å gjøre kjeksene noe magrere og med mindre sukker. Min versjon er heller ikke glutenfri. Hvis du har cøliaki eller av andre grunner reagerer dårlig på gluten, som også noen revmatikere gjør, velger du et glutenfritt mel (for eksempel bokhvetemel slik som i orginaloppskriften).

Lettvinte havrekjeks

50 gram mykt smør
50 gram mager kesam
0,5 dl sukrin gold
0,5 dl sukker
1 ts vaniljepulver (kan utelates)
3,5 dl havregryn
1,5 dl valgfritt mel (jeg brukte spelt)
1 egg
1 dl hakkede valnøtter
0,5 dl rosiner

Sett ovnen på 180 grader og bland alle ingrediensene godt sammen mens ovnen blir varm. Jeg formet 10 mer eller mindre runde, flate kjeks som stekte i 18 minutter midt i ovnen. Lager du kjeksene mindre trenger de nok noe kortere steketid. Følg med, når de begynner å få farge er de ferdige.

Varier kjeksene etter eget ønske. Du kan bruke andre nøtter, erstatte rosiner med sjokolade eller tørkede bær og teste ulike meltyper. Dersom du har diabetes eller får forverrede revmatismeplager av å spise sukker kan du likevel lage disse litt søte kjeksene ved å kutte ut sukker og bare bruke sukrin gold eller andre foretrukne sukkererstatninger.

Slå deg løs og bruk fantasien.

De smaker i hvert fall helt fortreffelig, både med brunost, litt smør eller akkurat som de er!