Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Tradisjonell eggost på julebordet

Eggost er tradisjonsmat jeg måtte bli voksen før jeg fikk skikkelig sansen for. Men det har alltid vært noe jeg forbinder med jul.

Nå syns jeg eggost smaker nydelig på lefser, spesielt i førjulstida!

Osten krever hverken mye tid eller mange ingredienser. Og den gjør seg veldig godt på julebordet sammen med resten av det gode julekoldtbordet.

Ingen jul uten. Eggost hører til på julebordet sammen med lefser og potetkaker.

Ingen jul uten. Eggost hører til på julebordet sammen med lefser og potetkaker.

Eggost laget etter mammas oppskrift - Nok til ei raus skål (se bildet)

INGREDIENSER

1 liter helmelk
0,5 l kulturmelk
3 egg

Sukker og kanel

Tradisjonsmat. Denne eggosten lager jeg etter mamma si oppskrift.

Tradisjonsmat. Denne eggosten lager jeg etter mamma si oppskrift.

FREMGANGSMÅTE

  • Ha helmelk i ei gryte og varm forsiktig opp til melka nærmer seg kokepunktet eller så smått begynner å koke. Rør underveis og pass på at det ikke brenner seg i bunnen
  • Visp sammen egg og kulturmelk og slå det oppi den varme melka
  • Du kan røre forsiktig et par runder idet du har hatt oppi kulturmelk og egg så det blander seg med resten, men unngå ellers å røre etter dette
  • La alt få et lite oppkok igjen

    Du vil raskt se at ostemassen tykner, skiller seg og blir liggende på toppen i gryta.

    Hvis du bruker ei sleiv og forsiktig dytter litt i ostemassen i grytekanten, vil du se en klar gulgrønn væske under osten. Dette er mysen som skilles ut og blir til overs.
     
  • Etter oppkok setter du kjelen til side og lar osten stå, gjerne en times tid.
  • Ha så eggosten forsiktig over i et dørslag. Bruk en hullsleiv eller stekespade så du får hele "flak" og ikke smuldrer osten for mye. La ligge å renne av en god halvtime.
  • Legg eggosten forsiktig over i skål. Legg i to-tre lag og strø sukker og kanel mellom lagene. Avslutt med noen rause dryss på toppen også :)
Lefse med eggost. En av julens mange tradisjoner.

Lefse med eggost. En av julens mange tradisjoner.

Oppbevar eggosten kaldt - den holder godt noen dager i kjøleskap. Dersom du vil lage en større porsjon er det ingenting i veien for å gange opp oppskriften.

Tips: Ikke kast mysen som blir til overs etter osteproduksjonen. Her er det både gode proteiner og mineraler, så istedenfor å la det gå til spille kan det for eksempel brukes i brødbakst, eller som jeg gjorde, til å lage eltefrie rundstykker.


Sprø og god nøttesnacks

Trenger du noe enkelt å spise når du er på farten eller blir sulten mellom to måltider? Da kan litt nøttesnacks være på sin plass!

Nøtter er noe mange av oss spiser sjeldent. Det at nøtter inneholder en del fett og kalorier gjør kanskje noen litt skeptiske. Eller kanskje nøtter blir litt glemt oppi alt det andre vi spiser. 

Nøtter er sunt og bra for hjertet, så det er ingen grunn til å kutte dem ut.

Sunt. Nøtter er sunt og bra for helsa.

Sunt. Nøtter er sunt og bra for helsa.

Fettet i nøtter er sunt, og i tillegg inneholder nøtter en god del proteiner og mange andre viktige næringsstoffer.

En liten neve er en passelig dagsporsjon, og fint som snacks når det er litt for lenge til neste måltid.

Har du nøttene i yoghurten til frokost eller ved siden av nista til lunsj, så får du et mer næringsrikt måltid som gir deg et jevnere blodsukker og holder deg mett lenger.

Nøtteblanding yoghurt eple

Denne oppskriften er en variant av brente mandler og nøtter, inspirasjonen er hentet herfra.

Nøttesnacks

INGREDIENSER

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold (eller sukker)
1 ss smør eller margarin
Litt salt

FREMGANGSMÅTE

  • Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne
  • Når smøret smelter rører du nøttene rundt i blandingen så alt blir godt fordelt
  • La nøtteblandingen stå på varmen noen få minutter. Pass på så det ikke brenner seg
  • Ha nøtteblandingen over på et bakepapir til alt er avkjølt
  • Oppbevar i en tett beholder
Et fullverdig måltid. Nøtteblanding med yoghurt og eple.

Et fullverdig måltid. Nøtteblanding med yoghurt og eple.

Spis en liten neve nøttesnacks som den er, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid.


Havregrøt med blåbær - frisk og fargerik

Havregrøt er havregrøt, men det går an å gjøre den litt mer spennende.

Med blåbær i grøten får du en spenstig farge og en av de fem om dagen på kjøpet :-)

Fargerikt. Lilla havregrøt med blåbær

Fargerikt. Lilla havregrøt med blåbær

Havregrøt med blåbær - 1 porsjon

Denne er laget litt på slump med omtrentlige mål

INGREDIENSER

0,5 dl lettkokte havregryn
0,5 dl havremel (eller mer havregryn)
1,5-2 dl melk
Ei lita klype salt
1 neve frosne eller ferske blåbær

FREMGANGSMÅTE

  • Ha alt bortsett fra blåbær i gryta. Kok opp og rør jevnlig

  • La koke i 3-4 minutter, rør underveis og tilsett litt mer vann eller melk dersom grøten blir for tykk

  • Ha i blåbær mot slutten og rør til de er godt blandet inn i grøten

Topp med det du ønsker; margarin, sukker, kanel, frukt, nøtter osv. Jeg pleier å holde meg til standard margarin, sukker og kanel - men kiwi i tillegg gjorde seg sannelig godt både i smak og farge! :-)

Fargerik frokost - havregrøt med blåbær

Fargerik frokost - havregrøt med blåbær

Lyst på en annen spennende variant av havregrøten? Prøv denne med malte mandler - absolutt en frokostfavoritt!


Tomatrisotto med fetaost

Risotto er kosemat - i hvert fall denne.

Det er noe med den kremete konsistensen og parmesanosten - skikkelig snadder. 

Jeg prøvde en ny vri med tomat denne gangen, og det er slettes ikke alltid jeg blir såpass fornøyd når jeg prøver meg på noe nytt!

Har du byggryn i kjøkkenskapet kan det fint erstatte risottoris - bare husk å bløtlegge dem natten over, hvis ikke trenger de en del lengre koketid.

Tomatrisotto med fetaost - 2-3 porsjoner

INGREDIENSER

2 ss olivenolje
½ løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1,5 dl risottoris eller byggryn
2 dl sterk kylling- eller grønnsaksbuljong (jeg brukte kyllingfond beregnet til 5 dl væske)
1 boks hakkede tomater (400 gram)
1 laurbærblad
Paprikakrydder, gjerne røkt/smoked
Chilikrydder

100 gram spinat, ruccola eller tilsvarende bladgrønt
3 ss revet parmesan
Fetaost, 75 - 100 gram

FREMGANGSMÅTE

  • Ha olje i ei gryte og fres løk og hvitløk på middels varme et par minutter

  • Ha i risottorisen og noen dryss paprika- og chilikrydder som du blander godt sammen

  • Tilsett buljong, hakkede tomater og et laurbærblad

  • La småkoke til det meste av væsken har kokt inn og risen har fin tyggekonsistens. Beregn 35-40 minutter. Rør innimellom.

Før servering tar du ut laurbærbladet og har i bladgrønt og parmesan. Rør godt sammen og smak ev. til med salt og mer krydder. Fetaosten strør du over til slutt.

Tomatrisottoen kan serveres som tilbehør til kylling eller annet kjøtt/fisk, men den gjør seg veldig godt alene også.


Enkel frokostblanding med havre, nøtter og frø

Dette er ei enkel, god og sunn frokostblanding uten for mange ingredienser.

Den inneholder mest havregryn, en del nøtter, noe frø og litt til.

Og vil du ha andre gryn, nøtter eller frø enn oppskriften sier så er det bare å bruke det du foretrekker eller har tilgjengelig i kjøkkenskapet. 

Frokost. En veldig godt og mettende frokost som du har til flere dager når du først lager.

Frokost. En veldig godt og mettende frokost som du har til flere dager når du først lager.

Frokostblanding med havre, nøtter og frø - 1 stekebrett

INGREDIENSER

200 gram store havregryn
50 gram hakka valnøtter
50 gram hakka mandler
25 gram solsikkekjerner
25 gram gresskarkjerner
Et par klyper salt
1 ss nøytral olje, gjerne raps, eller margarin
0,5 dl vann

Og, hvis du vil;
Et par ss søtning (honning, sukker, sukrin gold eller tilsvarende - jeg bruker ofte aksiehonning)
Rosiner, revet kokos, tørket aprikos eller eller annen tørket frukt

FREMGANGSMÅTE

Forvarm ovnen til 150 grader.

  • Bland det tørre i en bolle (bortsett fra rosiner/tørket frukt)

  • Ha så i vann, olje/margarin og ev. søtning, og bland godt

  • Fordel alt på et stekebrett og stek midt i ovnen i ca. 26-30 minutter

Følg med mot slutten av steketiden så du ikke ender opp med litt for godt stekt frokostblanding. Fargen på blandingen skal være gyllen og lys brun..

La alt avkjøle før du eventuelt blander inn tørket frukt og har frokostblandinga over i en tett boks.

Spis med fryd (og melk) når sulten melder seg :-)

Hvis du har har lyst til å teste en annen variant finner du oppskrift på frokostblanding med gresskarkjerner, pistasjnøtter og kakao her.


Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær

Gulrotsuppe har vært min mest spiste suppe etter at jeg fant oppskriften på Mat på bordet i høst.

Noen små forandringer har den gått gjennom i vinter. Blant annet har den fått selskap av limejuice som jeg syns gir en fin og syrlig smak til de søte grønnsakene.

Med litt sprøstekt bacon eller noe annet salt på toppen (saltede frø eller spekeskinke for eksempel) blir dette virkelig et snaddermåltid.

Ikke bare er suppa god, men eventuelle rester er også fine å fryse ned og bruke en dag man står i fare for å velge en kjedelig ferdigmiddag. Dette gjelder egentlig de fleste supper, så lag ekstra når du først er i gang.

Og forresten, er du en av dem som tror at man ikke blir mett av suppe? Da har du spist feil suppe.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær - 4-5 porsjoner

INGREDIENSER

En pakke gulrøtter, ca 750 gram
En middels søtpotet
5-6 fedd hvitløk, eller mer hvis du er vågal
Ca. 1 ss revet ingefær
1 liter kyllingkraft/buljong
1 boks lett eller vanlig kokosmelk
Saften av ½-1 lime
Litt finhakka chili eller chilipulver
Salt, pepper og gjerne litt kajennepepper

FREMGANGSMÅTE

  • Begynn med å gjøre klar grønnsakene. Skrell søtpotet og gulrøtter og kutt i passe store biter. Riv ingefær og finhakk eller riv hvitløk
  • Ha litt raps- eller olivenolje i ei gryte og surr hvitløken et minutt eller to på middels varme til den begynner å få litt farge
  • Ha så oppi gulrot, søtpotet, ingefær, kyllingkraft og kokosmelk
  • Kok opp å la stå og putre i 20-30 minutter, til grønnsakene er møre
  • Ha i finhakket chili mot slutten av koketiden, eller bruk litt chilipulver

Kjør suppa glatt med en stavmikser og smak til med salt, pepper og limesaft. Ha også i noen rause dryss kajennepepper hvis du har.

Fiks ferdig middag! :)


Pannekakerull

Pannekakerullen er den lunsjen jeg velger en dag jeg føler for å spise noe litt ekstra godt, som likevel er sunt og enkelt.

Helst skal pannekaka da smøres med bringebærsyltetøy og brunost, for å få litt søtsmak i tillegg ;-)

Oppskriften gir røre nok til to tykke pannekaker, så enten kan du spise en stor lunsj, spare halvparten eller være grei å dele pannekakemåltidet med noen. 

Røra kan uten problem overnatte i kjøleskapet ei natt eller to. Den vil tykne litt når den står, så spe den gjerne ut med litt ekstra melk før du steiker.

Pannekakerull med brunost og syltetøy.

Pannekakerull med brunost og syltetøy.

Pannekakerull - 2 stk

INGREDIENSER

2 egg
100 gram vanlig eller mager kesam* - tilsvarende 2 overfylte spiseskjeer
50 gram havremel - tilsvarende 4 spiseskjeer
Ca. 0,5 dl melk
Litt kardemomme

*Mager kesam har mer protein og mindre fett enn originalen, bruk den du foretrekker

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og mager kesam før du blander i mel og kardemomme

  • Ha i melka til slutt og pisk til ei tykk, jevn røre

  • Bruk litt margarin i stekepanna og stek på middels varme til pannekaka har fått god farge på begge sider

Serveres lunken med foretrukket pålegg - her er det altså syltetøy og brunost som gjelder for min del!

Pannekakerullen er et fint måltid i seg selv, men skal du virkelig gå for gull så knasker du i deg en frukt eller grønnsak i tillegg :-)