Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Grovt surdeigsbrød med frø

Endelig har jeg fått lagd meg surdeigsstarter og kommet i gang med surdeigsbakst.

Jeg har jeg prøvd litt forskjellig av grove brødoppskrifter med surdeig, og ikke alltid blitt helt fornøyd. Ofte har brødet rett og slett blitt for surt på smak.

Omsider så prøvde jeg min gode venninne Julianne sin oppskrift på surdeigsbrød, og da klaffa det. 

Jeg har ikke brukt akkurat samme mel- og frøtypene hver gang, men lik mengde og like forhold ellers. Og det funker som bare det!

Før du setter i gang er det viktig at surdeigsstarteren din har blitt matet nylig, Hvis den har stått i kjøleskapet noen dager uten oppmerksomhet, bør den tas ut og mates.

Kast ca. halvparten av starteren, fyll på med mer mel og vann. La den stå på kjøkkenbenken noen timer, opptil et døgn, før baking.

Det skal være godt med bobling og liv oppi der.

Hvis du ikke har lagd deg egen surdeigsstarter ennå, så finner du oppskrift på det her.

surdeigsbrød-ovenfra-web.jpg

Grovt surdeigsbrød - 2 stk

INGREDIENSER

700 gram sammalt mel, mesteparten hvete og/eller spelt
300 gram sikta hvete- eller speltmel
100 gram frø, gjerne solsikke- og gresskarkjerner
2 ts salt
2 ss surdeigsstarter
8-10 dl kaldt vann

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alt det tørre i en bolle
  • Ha så i 8 dl vann og surdeigsstarter
  • Elt deigen sammen - antagelig må du ha i litt mer vann. Deigen skal henge godt sammen, men være litt løs og klissete
  • La deigen stå tildekket i bollen 8-10 timer, gjerne natten over
  • Kle to brødformer med bakepapir og fordel deigen oppi med en slikkepott. La stå og heve i 1,5 - 2 timer
  • Forvarm stekeovnen til 220 grader og stek brødene i 50-60 minutter på nederste rille
  • Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist
surdeigsbrød-skive-+-2-brød-web.jpg

Hvis du vil ha frø på toppen av skorpa, kan du legge 1,5 dl frø i bløt mens brødene etterhever. Fordel frøene på toppen av hvert brød før de går i ovnen.

Dette gir en litt ekstra god smak og konsistens til skorpa :-)


Surdeig - Slik lager du din egen surdeigsstarter

Før du kan sette i gang med surdeigsbakst, så må surdeigsstarteren være på plass.

Surdeigsbaking er en gammel måte å bake på, og man trenger ikke gjær. Deigen hever ved at naturlige melkesyrebakterier i kornet setter i gang en egen gjæringsprosess.

Surdeigsbrød har vist seg å kunne være gunstigere for blodsukkeret og mette bedre enn vanlig gjæret brød.

Samtidig er baksten enklere å fordøye, noe som gjør det verdt å prøve for deg som sliter med mage og fordøyelse.

Syren gjør i tillegg brødet mer holdbart. 

Det tar ei uke å få surdeigsstarteren klar til bruk første gang, men den krever lite underveis. Når den først er lagd kan den brukes om igjen i lange tider. I hvert fall så lenge du husker å mate den regelmessig :-)

surdeigsstarter-for-web.jpg

Jeg brukte en framgangsmåte jeg fant på Mors hjemmebakte fra Idun som jeg syns fungerte fint. 

Jeg lagde starteren min på rugmel, men har i ettertid gått over til å mate den med hvete for å få en litt mer nøytral smak. Du kan med fordel gå i gang med hvete eller spelt fra begynnelsen av.

Surdeigsstarter

INGREDIENSER

Økologisk, sammalt mel (gjerne hvete eller spelt)
Vann

FREMGANGSMÅTE

Dag 1: 

  • Rør sammen ca. 1 dl kaldt vann med 100 g økologisk, sammalt mel i en beholder. Deigen skal være nokså løs, men ikke helt flytende
  • Dekk med lokk og la stå på kjøkkenbenken i to dager

Dag 3, 4 ,5 og 6: 

  • Ta vare på 50 gram av deigen fra dagen før og kast resten
  • Tilsett 100 gram mel, litt vann og rør sammen til konsistensen igjen er passe løs
  • Dekk til beholderen og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag
  • Gjenta i tre dager til, så har du en ferdig surdeigsstarter!

Underveis i prosessen vil du se at det dannes små bobler i deigen, noe som tyder på at gjæringa er i gang og at starteren er som den skal :-)

surdeig-naer-for-web.jpg

Den ferdige starteren oppbevarer du i en tett beholder i kjøleskapet og mater en gang i uka. Da kan den beholdes og brukes om igjen til utallige surdeigsbrød og annen god bakst av surdeig.

Ved mating fjerner du først to tredjedeler av deigen. Så rører du resten sammen med nytt mel og vann.

Her kan du slumpe til du sitter igjen med omtrent samme mengde surdeigsstarter som før du kastet noe.

I tillegg til mating ei gang i uka er det lurt å mate starteren på nytt før den skal bakes med. Gjerne noen timer i forkant, eller kvelden i forveien. Så lar du starteren stå i romtemperatur i timene fram til du skal bruke den.

Selv om det tar litt tid å få surdeigsstarteren klar, og det kan virke litt omstendelig i starten, så er det absolutt verdt å prøve. Alt man kan lage med gjærdeig kan man også lage med surdeig, så det finnes mange muligheter.

Hvis du er nysgjerrig på ei god oppskrift på grovbrød med surdeig, så finner du det her.


Tradisjonell eggost på julebordet

Eggost er tradisjonsmat jeg måtte bli voksen før jeg fikk skikkelig sansen for. Men det har alltid vært noe jeg forbinder med jul.

Nå syns jeg eggost smaker nydelig på lefser, spesielt i førjulstida!

Osten krever hverken mye tid eller mange ingredienser. Og den gjør seg veldig godt på julebordet sammen med resten av det gode julekoldtbordet.

Ingen jul uten. Eggost hører til på julebordet sammen med lefser og potetkaker.

Ingen jul uten. Eggost hører til på julebordet sammen med lefser og potetkaker.

Eggost laget etter mammas oppskrift - Nok til ei raus skål (se bildet)

INGREDIENSER

1 liter helmelk
0,5 l kulturmelk
3 egg

Sukker og kanel

Tradisjonsmat. Denne eggosten lager jeg etter mamma si oppskrift.

Tradisjonsmat. Denne eggosten lager jeg etter mamma si oppskrift.

FREMGANGSMÅTE

  • Ha helmelk i ei gryte og varm forsiktig opp til melka nærmer seg kokepunktet eller så smått begynner å koke. Rør underveis og pass på at det ikke brenner seg i bunnen
  • Visp sammen egg og kulturmelk og slå det oppi den varme melka
  • Du kan røre forsiktig et par runder idet du har hatt oppi kulturmelk og egg så det blander seg med resten, men unngå ellers å røre etter dette
  • La alt få et lite oppkok igjen

    Du vil raskt se at ostemassen tykner, skiller seg og blir liggende på toppen i gryta.

    Hvis du bruker ei sleiv og forsiktig dytter litt i ostemassen i grytekanten, vil du se en klar gulgrønn væske under osten. Dette er mysen som skilles ut og blir til overs.
     
  • Etter oppkok setter du kjelen til side og lar osten stå, gjerne en times tid.
  • Ha så eggosten forsiktig over i et dørslag. Bruk en hullsleiv eller stekespade så du får hele "flak" og ikke smuldrer osten for mye. La ligge å renne av en god halvtime.
  • Legg eggosten forsiktig over i skål. Legg i to-tre lag og strø sukker og kanel mellom lagene. Avslutt med noen rause dryss på toppen også :)
Lefse med eggost. En av julens mange tradisjoner.

Lefse med eggost. En av julens mange tradisjoner.

Oppbevar eggosten kaldt - den holder godt noen dager i kjøleskap. Dersom du vil lage en større porsjon er det ingenting i veien for å gange opp oppskriften.

Tips: Ikke kast mysen som blir til overs etter osteproduksjonen. Her er det både gode proteiner og mineraler, så istedenfor å la det gå til spille kan det for eksempel brukes i brødbakst, eller som jeg gjorde, til å lage eltefrie rundstykker.


Sprø og god nøttesnacks

Trenger du noe enkelt å spise når du er på farten eller blir sulten mellom to måltider? Da kan litt nøttesnacks være på sin plass!

Nøtter er noe mange av oss spiser sjeldent. Det at nøtter inneholder en del fett og kalorier gjør kanskje noen litt skeptiske. Eller kanskje nøtter blir litt glemt oppi alt det andre vi spiser. 

Nøtter er sunt og bra for hjertet, så det er ingen grunn til å kutte dem ut.

Sunt. Nøtter er sunt og bra for helsa.

Sunt. Nøtter er sunt og bra for helsa.

Fettet i nøtter er sunt, og i tillegg inneholder nøtter en god del proteiner og mange andre viktige næringsstoffer.

En liten neve er en passelig dagsporsjon, og fint som snacks når det er litt for lenge til neste måltid.

Har du nøttene i yoghurten til frokost eller ved siden av nista til lunsj, så får du et mer næringsrikt måltid som gir deg et jevnere blodsukker og holder deg mett lenger.

Nøtteblanding yoghurt eple

Denne oppskriften er en variant av brente mandler og nøtter, inspirasjonen er hentet herfra.

Nøttesnacks

INGREDIENSER

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold (eller sukker)
1 ss smør eller margarin
Litt salt

FREMGANGSMÅTE

  • Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne
  • Når smøret smelter rører du nøttene rundt i blandingen så alt blir godt fordelt
  • La nøtteblandingen stå på varmen noen få minutter. Pass på så det ikke brenner seg
  • Ha nøtteblandingen over på et bakepapir til alt er avkjølt
  • Oppbevar i en tett beholder
Et fullverdig måltid. Nøtteblanding med yoghurt og eple.

Et fullverdig måltid. Nøtteblanding med yoghurt og eple.

Spis en liten neve nøttesnacks som den er, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid.


Pai med ost, spekeskinke og tomat - eller restepai om du vil

Det kan bli pai av så mangt, bruk de restene du har liggende.

Litt spekeskinke som blir nedprioritert framfor andre pålegg i kjøleskapet, en liten rest av løk og paprika og en ensom tomat.

Har du liggende noe spinat eller annet bladgrønt, kanskje litt mozzarella, purre eller bacon? Alt går i paien!

Her er også en god variant med fetaost, spinat og soltørka tomat.

Hvis du vil unngå en paideig som krymper i ovnen, så bør deigen stå litt kaldt før den går i forma. 

Deigen kan du også lage kvelden før eller på morgenen. Du trenger bare ta den ut av kjøleskapet noen minutter før du begynner å arbeide med den.

Variasjon. Pai kan varieres i det uendelige, alt etter hva du har i kjøleskapet.

Variasjon. Pai kan varieres i det uendelige, alt etter hva du har i kjøleskapet.

Pai med spekeskinke og tomat - 3-4 porsjoner

INGREDIENSER

BUNN

50 gram smør eller margarin
70 gram havremel eller annet fint, sammalt mel
70 gram sikta hvetemel
Ca. 0,5 dl melk eller vann
Litt salt

FYLL

4-5 skiver spekeskinke
¼ - ½ løk
¼ - ½ paprika
1 tomat
4 store egg
0,5 dl melk
2 ss créme fraîche eller litt mer melk
Litt revet ost
Salt og pepper

Pai med spekeskinke og tomat-3 til bloggen.jpg

FREMGANGSMÅTE

  • Bland mel, salt og smør og kna det godt sammen
  • Ha i nok væske til at du får samlet deigen til en ball
  • Legg i kjøleskapet i 20-30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.

  • Trykk eller kjevle deigen ut i paiforma. Stikk hull i bunnen med en gaffel
  • Stek paibunnen i 10 minutter mens du gjør klar fyllet
  • Kutt opp løk, paprika og spekeskinke i strimler og kutt tomaten i fine skiver
  • Pisk sammen egg, melk, créme fraîche, salt og pepper
  • I den forstekte paibunnen legger du først løk, paprika og skinke før du heller over eggeblandingen
  • Legg skiver av tomat på toppen og rasp over litt ost til slutt.

Sett paien i ovnen igjen og stek i 35-40 minutter.

Pai med spekeskinke og tomat-2 til boggen.jpg

Server paien med en grønn salat eller andre gode grønnsaker.

Om det blir rester igjen, holder de seg godt i kjøleskapet noen dager. Da får du en finfin lunsj eller restemiddag senere i uka :-)


Eltefritt grovbrød uten hele korn

Jeg er fremdeles stor fan av eltefri bakst. Etter noen runder med eltefrie rundstykker er det nå brød som har blitt dilla igjen.

Det beste med denne måten å bake brød på, bortsett fra at det er enkelt, er at brødet får skikkelig sprø og god skorpe over det hele. Dette blir altså brød med god lyd!

Eltefritt brød stekes helst i jerngryte med lokk.

Dersom du ikke har gryte så kan visstnok brødet også stekes i brødform, men uten lokk vil du nok ikke få like sprø skorpe. Men det kan likevel være verdt å teste ut.

Mønster. Disse eltefrie brødene får en flott struktur og mønster på toppen.

Mønster. Disse eltefrie brødene får en flott struktur og mønster på toppen.

Eltefritt brød uten hele korn - 1 brød

INGREDIENSER

200 gram sikta hvetemel
200 gram sammalt hvete fin
100 gram byggmel
1 ts sukker
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
4 - 4.5 dl kaldt vann

FREMGANGSMÅTE

  • Bland de tørre ingrediensene, tilsett vann og rør sammen til du får en løs, men ikke flytende, deig. Begynn med 4 dl vann og se om du trenger mer.
  • La deigen heve over natten, minst 8 timer. Den kan fint stå til utpå ettermiddagen.
     
  • Etter heving tar du deigen ut på et melet underlag
  • Strekk litt i deigen og "brett den" noen ganger. Se for deg en firkant og brett hver av sidene over til motsatt kant
  • Form deigen til et rundt brød og legg den tilbake i bollen. Det er lurt å ha litt mel i bunnen så deigen ikke sitter fast senere.

    La deigen heve i minst en time, til den har dobbel størrelse. En halv time ut i heveprosessen setter du ovnen på 250 grader (over- og undervarme) med jerngryta inni så den er varm til brødet skal stekes. 

Jeg bruker ei jerngryte som er 24 cm i diameter.

Når deigen er ferdig hevet tar du ut gryta fra ovnen og velter oppi deigen fra bollen. Rist litt på gryta hvis deigen lander på skakke, men vær forsiktig så du ikke brenner deg.

Ha på lokket og stek brødet på nederste rille i 30 minutter. Skru deretter ned varmen til 200 grader, ta av lokket og la brødet steke i 15 minutter til.

Velt brødet ut av gryta og avkjøl på rist. Vær litt tålmodig og ikke skjær i brødet når det er glovarmt - selv om det kan være vanskelig å styre seg ;)

grytebrød-grovt-2.jpg

Vanvittig knasende og godt. Heldig er den som får helt fersk skalk med smør på ;-)

Tips; For å beholde den sprø skorpa kan brødet oppbevares i et kjøkkenhåndkle etter at det har blitt avkjølt.


Enkel frokostblanding med havre, nøtter og frø

Dette er ei enkel, god og sunn frokostblanding uten for mange ingredienser.

Den inneholder mest havregryn, en del nøtter, noe frø og litt til.

Og vil du ha andre gryn, nøtter eller frø enn oppskriften sier så er det bare å bruke det du foretrekker eller har tilgjengelig i kjøkkenskapet. 

Frokost. En veldig godt og mettende frokost som du har til flere dager når du først lager.

Frokost. En veldig godt og mettende frokost som du har til flere dager når du først lager.

Frokostblanding med havre, nøtter og frø - 1 stekebrett

INGREDIENSER

200 gram store havregryn
50 gram hakka valnøtter
50 gram hakka mandler
25 gram solsikkekjerner
25 gram gresskarkjerner
Et par klyper salt
1 ss nøytral olje, gjerne raps, eller margarin
0,5 dl vann

Og, hvis du vil;
Et par ss søtning (honning, sukker, sukrin gold eller tilsvarende - jeg bruker ofte aksiehonning)
Rosiner, revet kokos, tørket aprikos eller eller annen tørket frukt

FREMGANGSMÅTE

Forvarm ovnen til 150 grader.

  • Bland det tørre i en bolle (bortsett fra rosiner/tørket frukt)

  • Ha så i vann, olje/margarin og ev. søtning, og bland godt

  • Fordel alt på et stekebrett og stek midt i ovnen i ca. 26-30 minutter

Følg med mot slutten av steketiden så du ikke ender opp med litt for godt stekt frokostblanding. Fargen på blandingen skal være gyllen og lys brun..

La alt avkjøle før du eventuelt blander inn tørket frukt og har frokostblandinga over i en tett boks.

Spis med fryd (og melk) når sulten melder seg :-)

Hvis du har har lyst til å teste en annen variant finner du oppskrift på frokostblanding med gresskarkjerner, pistasjnøtter og kakao her.


Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær

Gulrotsuppe har vært min mest spiste suppe etter at jeg fant oppskriften på Mat på bordet i høst.

Noen små forandringer har den gått gjennom i vinter. Blant annet har den fått selskap av limejuice som jeg syns gir en fin og syrlig smak til de søte grønnsakene.

Med litt sprøstekt bacon eller noe annet salt på toppen (saltede frø eller spekeskinke for eksempel) blir dette virkelig et snaddermåltid.

Ikke bare er suppa god, men eventuelle rester er også fine å fryse ned og bruke en dag man står i fare for å velge en kjedelig ferdigmiddag. Dette gjelder egentlig de fleste supper, så lag ekstra når du først er i gang.

Og forresten, er du en av dem som tror at man ikke blir mett av suppe? Da har du spist feil suppe.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær - 4-5 porsjoner

INGREDIENSER

En pakke gulrøtter, ca 750 gram
En middels søtpotet
5-6 fedd hvitløk, eller mer hvis du er vågal
Ca. 1 ss revet ingefær
1 liter kyllingkraft/buljong
1 boks lett eller vanlig kokosmelk
Saften av ½-1 lime
Litt finhakka chili eller chilipulver
Salt, pepper og gjerne litt kajennepepper

FREMGANGSMÅTE

  • Begynn med å gjøre klar grønnsakene. Skrell søtpotet og gulrøtter og kutt i passe store biter. Riv ingefær og finhakk eller riv hvitløk
  • Ha litt raps- eller olivenolje i ei gryte og surr hvitløken et minutt eller to på middels varme til den begynner å få litt farge
  • Ha så oppi gulrot, søtpotet, ingefær, kyllingkraft og kokosmelk
  • Kok opp å la stå og putre i 20-30 minutter, til grønnsakene er møre
  • Ha i finhakket chili mot slutten av koketiden, eller bruk litt chilipulver

Kjør suppa glatt med en stavmikser og smak til med salt, pepper og limesaft. Ha også i noen rause dryss kajennepepper hvis du har.

Fiks ferdig middag! :)