Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner

Eltefrie rundstykker er gode, lettvinte og enkle å lykkes med.

Jeg har ennå til gode å oppleve at eltefritt ikke blir vellykket. Min erfaring er at eltefri bakst har mindre risiko for å bli tung og kompakt sammenlignet med vanlig gjærdeig, når man baker grovt.

Du er nokså fri til å eksperimentere når du lager eltefrie rundstykker.

Ofte tar jeg utgangspunkt i oppskriften under, men bruker litt forskjellig av det jeg har i kjøkkenskapet.

Det går altså fint an å endre oppskriften ut ifra eget behov, men behold gjerne fordelingen mellom siktet og sammalt mel så rundstykkene blir grove.

Lettvint bakst. Bruk det du har av mel og frø, og lag eltefrie rundstykker.

Lettvint bakst. Bruk det du har av mel og frø, og lag eltefrie rundstykker.

Eltefrie rundstykker med havregryn og solsikkekjerner - 16 stk

INGREDIENSER

150 gram hvetemel
200 gram sammalt hvetemel
100 gram sammalt speltmel
50 gram sammalt rugmel
75 gram havregryn
75 gram solsikkekjerner
1 ts salt
0,5 ts tørrgjær
5 dl vann

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle de tørre ingrediensene og ha til slutt i vannet
  • Rør godt sammen til du får en litt klissete deig – mer klissete enn en vanlig gjærdeig
  • La deigen stå å heve under lokk eller plast i minst 6 timer, gjerne over natten

Når deigen er ferdig hevet deler du den i 16 emner.

Form til rundstykker med hjelp av litt ekstra mel hvis du vil, eller bare bruk ei spiseskje og fordel "klatter" med deig på et stekebrett. Litt "uryddige" rundstykker smaker like godt (også går det litt fortere). 

Stek på 200 grader over- og undervarme, midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Er du i tvil om rundstykkene er ferdige, så dunker du med en finger under et rundstykke og hører en hul lyd hvis det er gjennomstekt.

Brødskala. Disse rundstykkene er 76 % grove. Beregn egen bakst med brødskalakalkulatoren.

Brødskala. Disse rundstykkene er 76 % grove. Beregn egen bakst med brødskalakalkulatoren.

Avkjøl på rist og kos deg med herlig, fersk bakst.

Frys gjerne ned de rundstykkene som ikke har blitt spist samme dag og tin opp etter behov - de tiner kjapt.

Et lite tips: Sjekk brødskalakalkulatoren på Opplysningskontoret for brød og korn sine nettsider her. Der kan du beregne hvor grov baksten din er. Mine rundstykker ender opp på 76 % grove:) 


Pannekakerull

Pannekakerullen er den lunsjen jeg velger en dag jeg føler for å spise noe litt ekstra godt, som likevel er sunt og enkelt.

Helst skal pannekaka da smøres med bringebærsyltetøy og brunost, for å få litt søtsmak i tillegg ;-)

Oppskriften gir røre nok til to tykke pannekaker, så enten kan du spise en stor lunsj, spare halvparten eller være grei å dele pannekakemåltidet med noen. 

Røra kan uten problem overnatte i kjøleskapet ei natt eller to. Den vil tykne litt når den står, så spe den gjerne ut med litt ekstra melk før du steiker.

Pannekakerull med brunost og syltetøy.

Pannekakerull med brunost og syltetøy.

Pannekakerull - 2 stk

INGREDIENSER

2 egg
100 gram vanlig eller mager kesam* - tilsvarende 2 overfylte spiseskjeer
50 gram havremel - tilsvarende 4 spiseskjeer
Ca. 0,5 dl melk
Litt kardemomme

*Mager kesam har mer protein og mindre fett enn originalen, bruk den du foretrekker

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og mager kesam før du blander i mel og kardemomme

  • Ha i melka til slutt og pisk til ei tykk, jevn røre

  • Bruk litt margarin i stekepanna og stek på middels varme til pannekaka har fått god farge på begge sider

Serveres lunken med foretrukket pålegg - her er det altså syltetøy og brunost som gjelder for min del!

Pannekakerullen er et fint måltid i seg selv, men skal du virkelig gå for gull så knasker du i deg en frukt eller grønnsak i tillegg :-)


Lakseform med spinat, fetaost og fløte

Matkreativiteten min har vært så som så i januar, men heldigvis er det andre som har gode oppskrifter å by på. 

Rett som det er benytter jeg meg av Trines matblogg, og hennes laks med fetaost og spinat har vært en favoritt i det siste.

Jeg bruker som regel spagetti eller pasta av fullkorn som tilbehør, men det er selvfølgelig mulig å bruke poteter, ris eller andre alternativer.

Oppskriften er omtrent den samme som Trines, bare omgjort til to porsjoner.

Lakseform med spinat, fetaost og fløte - 2 porsjoner

INGREDIENSER

250-300 gram laksefilet
1 sjalottløk eller tilsvarende purre, løk eller vårløk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
150 gram spinat
1 dl matfløte, vanlig eller mager
2 ts maisenna blandet ut i litt fløte
100 gram fetaost
Noen småtomater og litt hakka valnøtter

FREMGANGSMÅTE

Sett på ovnen på 180 grader.

  • Kutt fiskestykkene i biter. Her pleier jeg kjøpe porsjonsstykker som jeg skjærer i 3-4 biter
  • Salt og pepre laksebitene før du steker dem et par minutter på hver side i steikepanna. Legg deretter bitene over i ei ildfast form mens du lager resten.
     
  • Stek løken sammen med hvitløk i panna til det blir blankt. Pass på så ikke varmen blir for sterk
  • Ha oppi spinat og rør litt rundt til spinaten faller sammen
  • Tilsett fløte (her kan du øke mengden hvis du vil ha mer saus) og ev maisenna for å tykne litt
  • La fløten få et oppkok før du smuldrer i fetaosten og tar steikepanna av plata.

Fordel spinatblandingen over fisken, ha gjerne over litt hakka tomat og hakka valnøtter og sett midt i ovnen. Stek i ca. 15 minutter til fisken er ferdig.

Når du setter forma i ovnen har du akkurat passe med tid til å sette på ei gryte med vann og koke pasta :)


Julefudge med sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows

Dette snadderet er slettes ikke forbeholdt julen, men alt som lages på denne tiden må det nesten settes "jule-" foran, eller? ;-) 

Inspirasjonen er hentet fra bloggen Kvardagsmat og kalles Rocky Road Fudge. Kort fortalt er det sjokolade, marsipan, nøtter og marshmallows i ei herlig blanding! Jeg halverte oppskrifta og tilpassa littegrann etter hva og hvor mye jeg hadde av de forskjellige ingrediensene.

julefudge3forweb.jpg

Rocky Road Fudge med marsipan, nøtter og marshmallows

INGREDIENSER

200 gram eller ca 1/2 boks søt, kondensert melk (ikke vikingmelk)
1 ss smør
200 gram mørk sjokolade
0,5 ts vaniljesukker
75 gram marsipan
90 gram nøtter - jeg brukte valnøtt, cashew og pistasj
50 gram mini-marshmallows eller 9-10 store klippet i mindre biter

julefudge2forweb2.jpg

FREMGANGSMÅTE

  • Kle ei form med bakepapir, for eksempel brødform

  • Grovhakk sjokoladen, hakk nøtter, del marsipan i små biter og klipp opp marshmallows

  • Kok opp vann i ei gryte og sett over en bolle som tåler varme. Bollen skal ikke være i kontakt med vannet

  • Skru ned varmen og ha søt, kondensert melk i bollen sammen med smør. Rør innimellom til smøret er smeltet.

  • Ha deretter i sjokoladen sammen med vaniljesukkeret og rør til sjokoladen er smeltet

  • Ta bollen vekk fra gryta og vend inn nøtter, marsipan og marshmallows.

  • Ha blandingen over i forma og sett den kaldt noen få timer før du deler i mindre biter.

Jeg brukte ei standard brødform men fylte den bare 2/3 i lengden for å få litt høyde på fudgen.

julefudge3forweb.jpg

Dette er enkelt og gøy å lage, og kan varieres i det uendelige.

Kanskje må det testes en variant med salte peanøtter og biter av fløtekaramell før jula er omme? Eller kanskje med bringebærtopper?

Farlig godt er det i hvert fall, så vær forberedt på viljestyrketrening hvis du lager disse! Eller sørg for å ha mange som kan hjelpe deg å spise opp ;-)


Arme riddere med grovt brød

Arme riddere husker jeg godt fra jeg var liten. Det var den kveldsmaten som smakte dessert.

Arme riddere var ikke akkurat hverdagskost, og temmelig stas når det en sjelden gang ble servert på en helt vanlig ukedag.

Litt sånn er det fremdeles, selv om jeg nå kan lage det når jeg vil :-)

Velg rett brød

Arme riddere lages opprinnelig med loff. Gjerne restene av en tørr loff som ellers bare ville blitt kastet. En fin måte å unngå og kaste mat på. 

Men du kan også lage arme riddere med grovbrød, og resultatet blir like bra som med loff. Det gjelder bare å velge rett brød. 

Brødet må være luftig, ikke kompakt, og uten hele kjerner og frø. Det gjør ingenting om brødet er tørt og noen dager gammelt.

Med grove arme riddere får du et måltid som metter godt, og som er en del sunnere enn den tradisjonelle varianten.

Sunnere altnernativ. Arme riddere kan også lages med grovt brød.

Sunnere altnernativ. Arme riddere kan også lages med grovt brød.

Arme riddere - 2 porsjoner

INGREDIENSER

4 brødskiver
2 egg
2 dl melk
1-2 ss sukker eller tilsvarende søtning
En god dæsj kanel og kardemomme

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen alle ingrediensene til røra i en bolle
  • Legg oppi brødskiver og la dem ligge et minutt å bli gjennomtrukne av eggeblandingen
  • Stek brødskivene et par minutter på hver side til de blir gyllenbrune
  • Server de arme ridderne varme, og med syltetøy på toppen


Dette er sannelig ingen dum frokost eller kveldsmat en dag du får lyst på noe ekstra godt. En smart måte å bruke opp tørt brød på også, hvis du trenger en unnskyldning :-)


Brødbakst - vellykka grovbrød

Jeg har prøvd meg på brødbakst igjen, og denne gangen ble jeg veldig godt fornøyd.

En stor takk til Eirik som delte sin enkle framgangsmåte og tips når det gjaldt brødbakst under havrebrød-innlegget, det ble i høyeste grad brukt som utgangspunkt.

Grovbrød med linfrø og gresskarkjerner - 2 stk

INGREDIENSER

150 gram kjerner og frø - jeg brukte linfrø og gresskarkjerner
2,5 dl vann

450 gram siktet hvetemel
400 gram sammalt mel - jeg brukte rester av rug, hvete og spelt
1 ts salt
2 ss olivenolje
Ca. 600 gram lunkent vann
25 gram fersk gjær

FREMGANGSMÅTE

Legg kjerner og frø i bløt natta over eller et par timer før bakst.

  • Ha mel, gjær og salt i en bakebolle, men ikke bland gjær og salt.
  • Ha vann og olje i sammen med det tørre og bland godt. Bruk en kjøkkenmaskin hvis du har og la den gå på lav hastighet i et par minutter
  • Ha så i de bløtlagte frøene før du lar maskinen gå enda noen minutter - her gjelder det å få mye luft inn i deigen så elt gjerne litt lengre enn du egentlig har tålmodighet til.

Jeg hadde i mer grovt mel underveis, så litt tilpasninger må man regne med. Husk at deigen skal være litt klissete.

Dekk bollen med et lokk eller plast og la deigen heve minst en time.

Ha deigen ut på et melet underlag, elt godt og del i to emner som du legger i hver sin smurte brødform. La brødene heve under dekke i 45 minutter.

Før steking kan du gjerne pensle med vann, melk eller sammenpisket egg og drysse over frø.

Stek brødene på nederste rille i ovnen på 220 grader i 35-40 minutter. Vær tålmodig og ikke skjær i det glovarme brødet. Gi det litt tid til å avkjøle på rist først - selv om det er vanskelig å vente ;)

På nybakt brød må nesten helgepålegget tas fram - brie og en god salami. Snadder!


Gulrotvafler

En god og lun frokost eller kveldsmat de dagene du har et kvarter til overs?

Disse vaflene har blitt spist noen ganger hos meg de siste par ukene. Oppskriften fant jeg på denne bloggen, men den er nokså lik gulrotlappene jeg har lagd tidligere.

Gulrot i vafler og lapper gjør dem saftige og gode, så ikke dropp den - da får du et tørrere resultat.

Av denne oppskrifta får du to store vaffelplater, nok til en eller to personer - det kommer an på hvor stort måltid du vil ha. Ei plate uten pålegg blir i overkant av 200 kalorier - ikke allverdens altså.

Gulrotvafler - 2 plater i stort vaffeljern

INGREDIENSER

2 egg
2 rause ss cottage cheese eller kesam
5 ss lettkokte havregryn eller havremel
0,5 ts bakepulver
Ei lita gulrot, raspet
0,5 - 1 ss søtning/sukker hvis du ønsker

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle ingrediensene og bruk gjerne en stavmikser for å få ei jevnere røre, spesielt om du bruker cottage cheese
  • La røra svelle i ti minutter før du steiker vaflene

Spis vaflene lunkne, gjerne med jordbærsyltetøy og lettrømme som er en slager her :-)