Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Noen favoritter

Dagene flyr og matlaging går litt på autopilot for tiden. Favoritter går på repeat og gjentas ofte, men det gjør ingenting. Det er godt å ha stødige matretter å ty til når man ikke gidder å tenke så mye på hva man skal spise i hverdagen.

For det er jo sånn at noen oppskrifter og matretter prøver man en gang eller to og glemmer, selv om det ikke er noe galt med dem. Så er det andre som bare klaffer, som man blir ekstra glad i og lager om og om igjen. Her er noen av mine gjengangere:

Havregrøt kokt på havremel. Min faste frokost for tiden, og har vært det i lang tid. Denne koser jeg meg med foran TV på morgenen før jobb, med smørøye, sukker og kanel. En veldig god start på dagen for meg.

 

 

En annen favorittfrokost er denne hjemmelagde frokostblandinga som var en av de første oppskriftene jeg la ut på bloggen, og også denne varianten som kom senere. Kjempegode begge to. Disse kan jeg også få fullstendig dilla på i lange perioder, akkurat som med havregrøten. Veldig lurt å lage en søndag og dermed ha frokosten klar til uka som kommer.

Som nevnt flere ganger før er fiskepakke min faste mandagsmiddag. Det er merkelig at jeg ennå ikke har blitt lei, men det er så enkelt og godt, og ikke minst veldig praktisk å ha mandagsmiddagen planlagt hver uke. Stort pluss at det er en fiskemiddag!

Lysten på gjærbakst kommer ofte snikende på søndager (eller midt i uka!), og da er fullkornsbollene en slager. Jeg bruker oppskriften som utgangspunkt men blander av og til i litt diverse melrester jeg har stående eller lager skolebollevariant - og de blir alltid vellykka.

Det må jeg si, pesto er godt når man kjøper det, men denne hjemmelaga slår alle varianter jeg har prøvd. Jeg ble oppriktig overraska når jeg smakte den. Gjør både middagen og brødskiva litt mer spennende!

 

 

Det var noen av mine favoritter men jeg er stadig på jakt etter flere, så del gjerne hvis du har noen favoritter som du tyr til i hverdagen. Ha ei riktig fin uke!

Hjemmelaget blåbærsyltetøy uten syltepulver

Det er noe flott over det å bruke frukt, grønt og bær i sesong. Ekstra stas er det jo hvis man plukker og høster selv.

Nå er det tid for blåbær. Enten du plukker selv, får av andre eller kjøper norske bær, så er det noe eget med hjemmelaget blåbærsyltetøy.

Jeg har ikke brukt syltepulver i syltetøyet, og det er heller ikke nødvendig for et godt resultat.

Du kan bruke syltepulver om du vil. Fordelen da er at det både tykner syltetøyet og gir lengre holdbarhet. Det syltetøyet jeg lagde her holder omtrent 1-2 uker i kjøleskapet, og ble tyknet med maizenna.

Smaker upåklagelig gjør det også!

Dette ble spist sammen med litt rømme på disse gode lappekakene.

Blåbærsyltetøy du blir blå på tunga av.

Blåbærsyltetøy du blir blå på tunga av.

Blåbærsyltetøy - et middels stort glass

INGREDIENSER

Ca. 300 gram blåbær
Skall av en halv, liten sitron
2 ss sitronjuice
4 ss sukker, sukrin gold eller tilsvarende søtning du liker
1 drøy ts maizenna eller potetmel (her kan du velge å bruke syltepulver istedenfor, i de mengdene som oppgis på pakken)

FREMGANGSMÅTE

  • Kok opp blåbær sammen med sitronskall og -juice
  • Hell av noe av blåbærsaften og rist dette sammen med maizenna. Bruk et glass med lokk eller en tett boks så det kan ristes og blandes godt
  • Ha blåbærsaften med maizenna i gryta
  • Ha også i sukker/søtning og la alt koke noen minutter til sukker er oppløst

Mens syltetøyet er varmt heller du det over på et tørt og rent glass. Ha på lokk og sett syltetøyet kjølig. Kan også fryses etter avkjøling.

Ideelt sett skal syltetøyglasset og delene vaskes, skylles i kokende vann og ligge 10 minutter i ovnen på 100 grader - for å bli kvitt bakterier og gi best forutsetninger for holdbarheten.

Tips: Syltetøy er en av de matvarene mange har for vane å kaste fordi det har stått åpnet ei stund. Men så lenge du ikke ser noe tydelig mugg på syltetøyet og smaken er god, så kan det trygt spises.


"Alminnelige" lappekaker

Det finnes mange varianter av lapper på bloggen. Disse er mer alminnelige og minner om de lappene jeg har vokst opp med som søndagskos :-)

Lappene ble til fordi jeg hadde kulturmelk stående i kjøleskapet som begynte å nærme seg utløpsdato. En god unnskyldning for å lage lapper til kvelds!

Du kan lage disse lappene med sikta hvetemel og sukker og få helt vanlige lapper. Eller gjøre dem litt sunnere med sammalt mel og alternativ søtning som i oppskriften.

Gode er de uansett! 

Vil du prøve noen litt annerledes lapper kan du også sjekke ut frokostlapper med havregryn og cottage cheese,  fluffy bananlapper eller gulrotlapper.

Lappekaketårn. Lapper er knallgodt med rømme og blåbærsyltetøy.

Lappekaketårn. Lapper er knallgodt med rømme og blåbærsyltetøy.

Lappekaker - 12-15 stk

INGREDIENSER

250 gram mel - jeg brukte 180 gram fibra fullkornshvetemel og 70 gram siktet hvetemel
2 egg
3-4 ss sukker, sukrin gold eller tilsvarende søtning
1 ts natron
5 dl skummet kulturmelk
1/4 ts hjortetakksalt

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og søtning
  • Ha i kulturmelk, natron og hjortetakksalt og rør sammen
  • Ha til slutt i mel litt etter litt mens du visper godt, så unngår du klumper
  • La røra svelle en halvtimes tid
  • Stek lappekakene på middels varme i steikepanna eller på takke

Spis dem helt ferske og lunkne, for eksempel med litt rømme og hjemmelaget blåbærsyltetøy.


Middagsplan uke 36

Jeg slår til med en middagsplan denne uka og! Litt inspirasjon til middager og ei oppfordring om å planlegge noen dager fram. Et par tips i den forbindelse:

  • Gjør plass til minst to fiskemiddager.
  • Hvis fiskemiddager er litt ekstra tiltak, ha en av dem allerede på mandagen så er den ute av verden. Har du ennå ikke prøvd fiskepakkemiddagen, så gjør det!
  • Skriv handleliste samtidig som du planlegger middager, ta i betraktning det du allerede har i kjøleskapet og bruk opp rester.
  • Se over hvilke tilbud matbutikken din har å komme med og ta det med i beregninga.
  • Begrens inntaket av rødt kjøtt. 1-2 middager i uken med rødt kjøtt i hovedrollen er nok.
  • Tenk at det du handler inn av ferske varer skal brukes opp. Planlegger du en middag med brokkoli der du vet bare halve brokkolien blir brukt, så planlegger du en annen middag med brokkoli også. Fornuftig, økonomisk og miljøvennlig.
  • Ha minst en dag i uka med kjøttfri middag - bruk for eksempel egg, belgfrukter og meieriprodukter.

Jeg prøver å følge disse tipsene selv, men selvfølgelig klaffer det ikke alltid. Likevel vil jeg påstå at de gangene det gjør det så blir ofte middagene sunnere, mer varierte og hverdagen littegrann enklere.

Av middagene denne uka finner du både fiskepakke, torskewok og quesadilla i revmat-arkivet :)

Ha en flott start på uka! 

Denne ukas middagsplan

Fordelene er mange med å planlegge ukas middager - men av og til er det lettere sagt enn gjort. Denne uka er jeg veldig fornøyd med å ha middagsplanen klar og kan handle det meste av det jeg trenger for uka allerede i dag.

Her er planen - til inspirasjon, hvis du trenger det :)

Noen av oppskriftene finner du også her på bloggen, slik som laksepakke, spagetti med tomat- og ostesaus (rør inn en slump naturell smøreost i sausen for rundere smak) og lettsaltet torsk med potet- og pastinakkmos (bytt ut blomkål med et par pastinakk i mosen, og ha kanskje i en liten potet ekstra).

Ha ei flott uke!

Søte scones

Med det sommerværet vi har her nå er det få gode grunner til å oppholde seg innendørs og på kjøkkenet, men jeg skal bidra med en: Scones!

Scones er et veldig godt alternativ til for eksempel boller og annen gjærbakst når man ikke har tid til (eller gidder) å la deigen heve.

Scones er også et "tyngre" bakverk enn gjærbakst, noe som gjør det enklere å komme unna med litt mer grovt mel uten at det går utover bakeegenskapene.

Jeg er trofast leser av bloggen til Lise von Krogh og har flere ganger blitt inspirert av oppskrifter derfra. Denne gangen gjorde jeg litt om på denne fristende scones-oppskriften.

Søte scones - 8 stk

INGREDIENSER

50 gram temperert smør
25 gram sukker
50 gram sukrin gold eller mer sukker
Juicen og det gule skallet av en sitron
400 gram mel - Her brukte jeg ca 100 gram siktet hvetemel og resten med sammalt spelt, sammalt hvete og havremel, en god anledning til å bruke opp rester
1 ss bakepulver
75 gram mager kesam eller vanlig kesam (kan evt erstattes med smør)
Ca. 2 dl melk
En god slump rosiner

Rosinene kan fint sløyfes eller erstattes med annen tørket frukt, hakkede nøtter eller sjokoladebiter.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland først smør, sukker/søtning, sitronjuice og -skall godt sammen
  • Ha deretter i mel og bakepulver og bland alt sammen før du tilsetter kesam og melk
  • Elt deigen godt sammen
  • Bland inn rosinene til slutt. Deigen skal være nokså klissete, men ikke flyte utover. Ha i mer mel eller melk hvis du syns det trengs.

Form 8 store boller som du legger på et stekebrett. Pensle gjerne med litt melk eller sammenvispet egg. 

Stek i ca.20 minutter midt i ovnen på 200 grader. Følg med mot slutten av steketiden, kanskje må de steke litt kortere eller lengre.

Disse er absolutt best helt ferske og lunkne (med litt smør på), men kan også fint fryses og varmes opp igjen senere :-)


Hjemmelaget potetsalat

Ferien nærmer seg, og da er det også sesong for grillmat og potetsalat.

Jeg har allerede vært i feriemodus ei stund - det er stillere i nabolaget, mindre trafikk når jeg går til jobb og ei mer avslappa stemning jevnt over.

Grillmat har det så langt blitt lite av hos oss i sommer. En naturlig følge av å ikke ha grill. 

Men i dag var det på tide med en skikkelig pølse- og potetsalatmiddag, om så pølsene måtte stekes på stekepanna.

Jeg kom over en enkel hjemmelagd potetsalat (på denne bloggen) som jeg laga en mindre porsjon av, og som kan varieres ut ifra hva du selv liker.

Hjemmelaget potetsalat - 3 porsjoner

INGREDIENSER

300-350 gram poteter - tilsvarer 4 små/medium poteter
1-2 vårløk
1/2 syrlig eple
8-10 skiver syltagurk

2 rause ss lettrømme, evt erstatt noe av rømmen med kesam/mager kesam
1 raus ss majones
1-2 ss lake fra syltagurkene
Et lite dryss sukker eller tilsvarende søtning
Litt salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell potetene og kok dem møre, avkjøl og kutt i biter
  • Kutt eple, vårløk og syltagurk smått og bland sammen med potetene når de er ferdig avkjølt
  • Bland resten av ingrediensene til en dressing og smak deg fram underveis så du får den slik du liker
  • Vend potetblandingen inn i dressingen og sett kaldt til servering.

Potetsalaten holder seg godt i kjøleskap i 3-4 dager.

Ha en fortsatt nydelig sommer! :-)


Hjemmelaget pesto - et av sommerens gode middagstilbehør

Når det er sol og varmt frister det med lettvint mat - grilling, enkle salater og godt tilbehør, som pesto for eksempel.

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre enkel mat litt mer spennende. Pesto kan lages ferdig på forhånd og tas fram som tilbehør til massevis av ulike retter.

Jeg ble overrasket over hvor mye bedre denne pestoen smakte enn de jeg av og til kjøper på glass, så hvis du liker pesto bør du gi hjemmelaget en sjanse!

pesto-1-web.jpg

Tradisjonelt sett skal det være pinjekjerner i pesto, men de er ikke å finne i alle butikker og er også relativt dyre. Jeg brukte valnøtter istedenfor pinjekjerner denne gangen, og syns det var mer enn godkjent på smak.

Valnøttpesto

INGREDIENSER

Bladene av ca. en potte basilikum
0,5 dl revet parmesan
1 fedd finhakka hvitløk
Ca. 1 dl valnøttkjerner
0,5 - 1 dl kaldpresset oliven- eller rapsolje
Litt sitronsaft
Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Hakk valnøttene og rist dem noen få minutter i ei varm stekepanne
  • Kjør valnøtter, basilikumblader, parmesan og hvitløk i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser til alt er finhakket
  • Tilsett litt salt, pepper, noen dråper sitron og omtrent en halv desiliter olje og bland godt
  • Hvis du syns pestoen er for tørr så har du i mer olje. Smak også til med mer sitron, salt og pepper ved behov.

    Som du ser på bildet så liker jeg at pestoen er litt tørrere enn den man får kjøpt ferdig, men det er smak og behag.
pesto-2-web.jpg

Oppbevar pestoen i en tett beholder i kjøleskapet - den holder seg minst ei ukes tid.

Bruk pesto til grillmaten, som pizzasaus, i pastaretter, til kylling, hvit fisk eller som pålegg på skiva - kjempegodt!