Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Søte scones

Med det sommerværet vi har her nå er det få gode grunner til å oppholde seg innendørs og på kjøkkenet, men jeg skal bidra med en: Scones!

Scones er et veldig godt alternativ til for eksempel boller og annen gjærbakst når man ikke har tid til (eller gidder) å la deigen heve. Scones er også et "tyngre" bakverk enn gjærbakst, noe som gjør det enklere å komme unna med mer grovt mel uten at det går utover bakeegenskapene. Dette passer meg veldig godt, da jeg som kjent er fan av å bake grovere ;)

Jeg er trofast leser av bloggen til Lise von Krogh og har flere ganger blitt inspirert av oppskrifter derfra. Denne gangen gjorde jeg litt om på en fristende scones-oppskrift.

Disse sconesene ble virkelig gode og skal garantert bakes igjen!

Søte scones
8 stk

50 gram temperert smør
25 gram sukker
50 gram sukrin gold eller mer sukker
Juicen og det gule skallet av en sitron
400 gram mel - Her brukte jeg ca 100 gram siktet hvetemel og resten med sammalt spelt, sammalt hvete og havremel, en god anledning til å bruke opp rester
2 ss bakepulver
75 gram mager kesam eller vanlig kesam (kan evt erstattes med smør)
Ca. 2 dl melk
En god slump rosiner

Rosinene kan fint sløyfes eller erstattes med annen tørket frukt, hakkede nøtter eller sjokoladebiter.

Bland først smør, sukker/søtning, sitronjuice og -skall. Ha deretter i mel og bakepulver og bland alt sammen før du tilsetter kesam og melk. Elt deigen godt sammen. Bland inn rosinene til slutt. Deigen skal være nokså klissete, men ikke flyte utover. Ha i mer mel eller melk hvis du syns det trengs.

Form 8 store boller som du legger på et stekebrett. Pensle gjerne med litt melk eller sammenvispet egg. Stek i ca.20 minutter midt i ovnen på 200 grader. Følg med mot slutten av steketiden, kanskje blir 20 minutter i lengste laget med en annen ovn.

Disse er absolutt best helt ferske og lunkne (med litt smør på), men kan også fryses og varmes opp igjen senere når du får lyst på :)