Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Knasende god fennikelsalat med nykål og dressing - perfekt til reker!

Sommermat = reker! 

Loff og majones hører sammen med reker som hånd i hanske. Likevel gjøre det seg godt med litt grønnsaker ved siden av. En salat av fennikel, nykål og en god dressing er helt perfekt!

Reker og skalldyr er ikke bare godt, men også sunt.

Reker er en fin kilde til selen, vitamin D og jod som mange av oss kan trenge påfyll av. Rekene er også proteinrike og inneholder svært lite fett, så dette er vinn vinn i både helse og smak! ;-)

Fargerikt. Fennikelsalat med nykål og dressing.

Fargerikt. Fennikelsalat med nykål og dressing.

Fennikelsalat med reker - 2 porsjoner

INGREDIENSER

FENNIKELSALAT

1 liten fennikel
5-6 blader spisskål eller nykål

DRESSING

2-3 ts mager creme fraiche
2-3 ts majones
Litt sitronsaft
Litt salt og pepper

700-800 gram ferske eller frosne reker
Litt majones eller aioli
Sitron

Dersom du bruker frosne reker; Legg dem til tining i kjøleskapet kvelden før du skal rense og spise dem.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland ingrediensene til dressingen og smak deg fram underveis
  • Kutt fennikel og kål i tynne strimler, ha dem i en bolle og vend dressingen godt inn
  • La salaten stå kaldt mens du renser ferdig rekene

Server fennikelsalat og reker med litt sitron, majones og en skive brød eller to.

Sommermat. Grønnsaker i sesong som tilbehør til reker.

Sommermat. Grønnsaker i sesong som tilbehør til reker.

Dette er en lett og god sommerrett som passer til både lunsj og middag. Salaten blir veldig god og sprø med fennikel og kål, bare prøv ;-)


Rabarbrasyltetøy - søtt, syrlig og kortreist

Det er rabarbrasesong, og jeg syns det er ekstra stas å lage noe godt utav vekster fra egen (eller andres) hage.

Mer kortreist blir det ikke!

Denne gangen prøvde jeg en enkel variant av rabarbrasyltetøy - som så absolutt falt i smak :-)

rabarbrasylt-ovenfra-web.jpg

Rabarbrasyltetøy - et middels stort syltetøyglass

INGREDIENSER

Ca. 350 gram rabarbra
80 gram sukker, sukring gold eller tilsvarende honning eller annen søtning
Litt vaniljepulver eller vaniljesukker
Ev. litt sitronsaft for mer friskhet og syre

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell og kutt rabarbra i biter på 1-2 cm
  • Ha rabarbra og sukker/søtning i en kjele og varm opp
  • Rør i blandingen innimellom til rabarbraen begynner å løse seg opp. La stå og putre forsiktig i en halvtimes tid eller lengre
  • Smak til med vanilje og ev. sitronsaft
  • Tilsett litt vann mot slutten hvis du syns konsistensen blir for tykk.

Jo lenger syltetøyet står på plata, jo brunere blir fargen. Konsisten blir også tykkere og smaken rundere og mer karamelisert. 

Mitt syltetøy stod i ca. 40 minutter og fikk en fin konsistens og god søtsyrlig smak.

rabarbrasyltetøy-web.jpg

Det er ikke noe konserveringsmiddel i dette syltetøyet, så holdebarheten blir ikke allverdens.

Mitt har stått ei uke nå og er fremdeles godt - om det kan stå i to uker vet jeg ikke. Sjansen er uansett stor for at det blir tomt innen den tid ;-) 

Du kan selvfølgelig også velge å fryse det ned - holdbarheten blir den samme etter frysing.

Rabarbra gjør seg veldig godt i syltetøy, og smakte helt nydelig på ristet brød! Det kan også brukes på vafler og pannekaker, som kakefyll, på havregrøten eller hva du enn måtte ønske!

Hvis du er nysgjerrig på andre oppskrifter på rabarbra, så sjekk ut denne smuldrepaien :-)


Smuldrepai med rabarbra

For meg som ikke har rabarbra i hagen var det en gledelig overraskelse å finne rabarbra i butikken.

Jeg har liten erfaring med rabarbra, annet enn det jeg har spist opp gjennom årene med sukker på, så nå var det på tide å utvide rabarbra-repertoaret.

Først ut ble smuldrepai - absolutt ingen dårlig start!

smuldrepai med rabarbra

Smuldrepai med rabarbra - 2 porsjoner

INGREDIENSER

DEIG

30 gram havremel eller annet mel, gjerne fullkorn
20 gram havregryn
25 gram smør
25 gram sukker, sukrin gold eller annen foretrukket søtning

FYLL

En tykk stilk rabarbra - tilsvarende ca.150 gram
2 ss sukker er annen søtning
0,5 ts kanel
0,5 ss maizenna eller potetmel

FREMGANGSMÅTE

  • Sett ovnen på 190 grader og smuldre sammen smøret med de andre deigingrediensene så det er klart til bruk
  • Skrell så rabarbraen, kutt den i biter på omtrent en cm og bland sammen med sukker, kanel og maizenna
  • Legg rabarbrablandingen i bunnen av to porsjonsskåler eller annen ildfast form og dekk med smuldredeig.
  • Stek midt i ovnen i ca. 30 minutter.

Du kan fint gange opp mengden av ingredienser til ditt bruk. Dersom du skal bruke ei vanlig ildfast form må du nok regne med å firedoble denne oppskriften. Det fine med smuldrepai er at her kan man prøve seg fram og slumpe litt :)

Server smuldrepaien lunken som den er, eller med litt vaniljeis til. Smuldrepai kan du også lage med bær, eple eller annen frukt.

Hvis du har lyst til å lage deg et godt rabarbrasyltetøy, så finner du oppskrift på det her :-) 


Nøtteblanding

Denne oppskriften har blitt oppdatert, ny oppskrift HER!


Vi kommer ikke utenom at nøtter er sunt! Likevel er mange litt redd for nøtter. De inneholder mye fett og mange kalorier, men det bør ikke være en grunn til å kutte ut nøtter fra kostholdet. Så lenge man ikke overdriver mengden kan nøtter fint spises hver dag.

De fleste nøtter har mye en- og flerumettet fett. Dette fettet er i motsetning til mettet fett i all hovedsak bra for helsa vår. I tillegg inneholder nøtter en god del protein og flere andre viktige næringsstoffer.

En liten neve nøtter (20-40 gram) er fint som mellommåltid, kanskje i to-tretida på ettermiddagen når det er litt for lenge siden lunsj og litt for lenge til middag. Har du heller nøttene i yoghurten til frokost eller i salaten til lunsj har du plutselig fått et mye mer næringsrikt måltid som metter lenger, og som kanskje gjør at du ikke trenger et mellommåltid likevel. 

Så er det jo med nøtter som med all annen mat; hvis du legger det til i kostholdet ditt uten å redusere på noe annet, vil du etter all sannsynlighet gå opp i vekt. Men forhåpentligvis vil du med nøtter i kosten få et mer stabilt blodsukker, holde deg mett lenger og automatisk spise mindre av andre ting :)

Med nøttesnakk følger nøtteoppskrift. Kall det en variant av brente mandler/nøtter eller bare nøtteblanding. Inspirasjonen er hentet herfra.

Nøtteblanding

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold
1 ss smør eller margarin
Litt salt

Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne. Når smør og sukrin smelter rører du nøttene godt rundt i blandingen og lar de stå noen få minutter å godgjøre seg. Pass på så ikke varmen blir så sterk at nøttene brenner seg. Ha nøtteblandingen over på et bakepapir og avkjøl. Oppbevar i en tett boks.

Spis blandingen som et lite mellommåltid i seg selv, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid :)

"Ny" havregrøt - grøt kokt på havremel

Dette er såpass lettvint at det nesten ikke kan regnes som en oppskrift. Havregrøt er jo ikke akkurat ukjent for de fleste.

Men la oss kalle det et tips da.

Tipset er havregrøt kokt på havremel. Kanskje ikke veldig spennende, men havregrøt kokt på mel er overraskende ulikt havregrøt kokt på gryn.

Konsistensen har mye å si for opplevelsen av måltidet, og en myk og glatt grøt blir noe helt annet enn en grøt med klumper. Jeg fikk i hvert fall en aha-opplevelse!

En av fordelene med grøt kokt på mel er at den stort sett bare trenger et raskt oppkok for å tykne og bli ferdig.

Noen minutter spart en travel morgen. 

En annen fordel er at den er enklere å spise for de minste barna som skal i gang med grøt, eller eldre og andre med tannproblemer, svelgevansker o.l. Verdt å ha i bakhodet.

Havregrøt - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 dl havremel
2 dl melk
Ei klype salt hvis du syns det trengs

FREMGANGSMÅTE

  • Visp melk, salt og havremel i ei gryte
  • Ha gryta på middels varme og rør underveis til grøten blir passe tykk

    Det er fort gjort at grøten går fra passe tykk til for tykk, men da sper du bare med litt mer melk og har den tilbake på plata.

Server med "standard" sukker, kanel og smørøye eller slå til med fersk eller tørka frukt, bær, hakka nøtter eller frø.

Hvis du har lyst til å teste en annen variant av havregrøt, kan jeg varmt anbefale denne med mandel :-)


Frisk yoghurtis med jordbær og sitron

Det er ikke bare bananisen som går ned på høykant her i gården, det gjør også yoghurtisen. 

Yoghurtis er friskt og godt, og også veldig enkelt å lage selv. Bortsett fra den tiden det tar for isen å fryse er denne lagd på 5 minutter.

yoghurtis-crop-web.jpg

Yoghurtis med jordbær og sitron - 2 rause porsjoner

INGREDIENSER

225 gram frosne jordbær
100 gram gresk yoghurt
Skall av 1/2 liten sitron
2 ss melis

FREMGANGSMÅTE

  • Ha de frosne jordbærene i en kjøkkenmaskin og kjør til de er godt hakka
  • Ha i resten av ingrediensene og kjør på høy hastighet til du får en kremete konsistens på isblandingen. Prøv deg fram med mengden sitronskall så det ikke ender opp med å overskygge de andre smakene
  • Ha blandingen i en form og dekk med plastfolie eller lokk. Frys i minimum et par timer.

Så er det bare å kose seg med is - du trenger ikke ei gang sol for å unne deg ei skål av denne!


Muffinsboller med bringebær

Dette blir nok ikke siste gang jeg kombinerer syrlige bringebær med søt gjærbakst.

Disse bollene ble til fordi jeg hadde lyst på boller og bringebær,. I tillegg hadde noen muffinsformer som frista å bruke. 

Muffinsboller med bringebær - 4 store muffinsformer

INGREDIENSER

2,4 dl fullkornshvetemel
1,2 dl sammalt spelt
1,2 dl sikta hvetemel
1/2 pose tørrgjær
1 dl sukker (jeg erstattet halvparten med sukrin gold)
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1,2 dl melk
1 ts smør
1 egg
Rosiner
Noen få bringebær til hver bolle

FREMGANGSMÅTE

  • Bland mel, gjær, sukker/søtning, salt og kardemomme i en bolle
  • Varm melk og smør i en kjele, nok til at smøret smelter
  • La melka avkjøle seg litt så den er bortimot fingervarm, og ha den i melblandingen
  • Bland alt godt sammen og ha til slutt i egget
  • Kna deigen godt for hånd eller kjør den i en kjøkkenmaskin i minst 10 minutter
  • Dekk deigbollen med lokk eller plastikk å la stå og heve i 1-2 timer. 

Etter heving blander du inn rosinene og deler deigen i fire biter.

Ha noen bringebær i hver deigbit og form deigen rundt så bringebærene blir liggende i midten av bollene. Jeg satte bollene i store muffinsformer, men du kan også bruke mindre former eller bare sette bollene rett på et bakepapir. Vær bare obs på at bringebærene kan finne veien ut og renne fra bollene under steking.

Dekk til bollene og la heve enda en times tid.

Etter heving pensler du bollene med sammenpisket egg eller litt melk. Stek på 200 grader midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyllenbrune.

Spiser du en av disse blir du antagelig både mett og fornøyd - det gjorde i hvert fall jeg! ;-)


Bananiskrem med bare to ingredienser

Denne bananisen er en slager hver sommer.

Med sol og varme blir ofte matlysten litt mindre, men man får desto mer lyst på noe kaldt, friskt og godt.

Isen er søt og god, og kan fungere som en liten kveldsmat, et mellommåltid eller hverdagsdessert.

bananis-3-web.jpg

Bananis - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 bananer, frosne i biter
2-3 ss kokosmelk eller annen melk
Sjokoladebiter, hakka nøtter eller andre typer strø du liker

FREMGANGSMÅTE

  • Frys bananene i biter, 4-5 biter per banan er fint. Gjør du som meg og alltid har bananbiter i frysen, så kan du lage deg is på to minutter :-) 
  • Kjør de frosne bananbitene i en kjøkkenmaskin med kniver så de blir godt hakka
  • Ha i kokosmelk og kjør videre til konsistensen endrer seg og blir myk og glatt.

    Kokosmelk/melk er ikke absolutt nødvendig, men jeg syns det runder av banansmaken og gjør seg godt. Jeg har ofte lagd bananis uten kokosmelk/væske, og det går bra det og.

Server isen med en gang, med noe godt strø på toppen eller sjokoladesaus hvis du virkelig skal kose deg :-)

Prøv deg gjerne fram med annen frossen frukt eller bær, kokosmasse, nøttesmør, sitron, mynte osv. i tillegg. Vær likevel obs på at det er bananen som gir den kremete konsistensen, så la den være hovedingrediensen.