Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Muffinsboller med bringebær

I helga fikk jeg endelig prioritert litt kjøkkenetid og kost meg med baking, noe som blant annet resulterte i en ny variant av fullkornsboller. Oppskriften fant jeg på en veldig fin nederlandsk (engelskspråklig) matblogg. Jeg endte likevel opp med å endre oppskriten en hel del, ut ifra hva som fantes i kjøkkenskapene og det faktum at jeg hadde skikkelig lyst på bringebær. Det blir nok ikke siste gang jeg kombinerer syrlige bringebær med søt gjærbakst!

Muffinsboller med bringebær
4 store eller 6 mindre

2,4 dl fullkornshvetemel
1,2 dl sammalt spelt
1,2 dl sikta hvetemel
1/2 pose tørrgjær
0,5 dl sukker + 0,5 dl sukrin gold
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1,2 dl melk
1 ts smør
1 egg
Rosiner
Noen få bringebær til hver bolle

Bland mel, gjær, sukker/søtning, salt og kardemomme i en bolle. Varm melk og smør i en kjele, nok til at smøret smelter. La melka avkjøle seg litt så den er bortimot fingervarm, og ha den i melblandingen. Bland alt godt sammen og ha til slutt i egget. Kna deigen godt for hånd i noen minutter eller kjør den i en kjøkkenmaskin. Dekk deigbollen med plastikk eller et kjøkkenhåndkle å la stå og heve i 1-2 timer. 

Etter heving blander du inn rosinene og deler deigen i fire biter. Ha noen bringebær i hver deigbit og form deigen rundt så bringebærene blir liggende i midten av bollene. Jeg satte bollene i store, "amerikanske" muffinsformer, men du kan også bruke mindre former eller bare sette bollene rett på et bakepapir. Vær bare obs på at bringebærene kan finne veien ut og renne fra bollene under steking. Dekk til bollene og la heve enda en times tid.

Etter heving pensler du bollene med sammenpisket egg eller litt melk. Stek på 200 grader midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyllenbrune.

Spiser du en av disse blir du både mett, fornøyd og glad..det gjorde i hvert fall jeg!