Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Søte scones

Med det sommerværet vi har her nå er det få gode grunner til å oppholde seg innendørs og på kjøkkenet, men jeg skal bidra med en: Scones!

Scones er et veldig godt alternativ til for eksempel boller og annen gjærbakst når man ikke har tid til (eller gidder) å la deigen heve.

Scones er også et "tyngre" bakverk enn gjærbakst, noe som gjør det enklere å komme unna med litt mer grovt mel uten at det går utover bakeegenskapene.

Jeg er trofast leser av bloggen til Lise von Krogh og har flere ganger blitt inspirert av oppskrifter derfra. Denne gangen gjorde jeg litt om på denne fristende scones-oppskriften.

Søte scones - 8 stk

INGREDIENSER

50 gram temperert smør
25 gram sukker
50 gram sukrin gold eller mer sukker
Juicen og det gule skallet av en sitron
400 gram mel - Her brukte jeg ca 100 gram siktet hvetemel og resten med sammalt spelt, sammalt hvete og havremel, en god anledning til å bruke opp rester
1 ss bakepulver
75 gram mager kesam eller vanlig kesam (kan evt erstattes med smør)
Ca. 2 dl melk
En god slump rosiner

Rosinene kan fint sløyfes eller erstattes med annen tørket frukt, hakkede nøtter eller sjokoladebiter.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland først smør, sukker/søtning, sitronjuice og -skall godt sammen
  • Ha deretter i mel og bakepulver og bland alt sammen før du tilsetter kesam og melk
  • Elt deigen godt sammen
  • Bland inn rosinene til slutt. Deigen skal være nokså klissete, men ikke flyte utover. Ha i mer mel eller melk hvis du syns det trengs.

Form 8 store boller som du legger på et stekebrett. Pensle gjerne med litt melk eller sammenvispet egg. 

Stek i ca.20 minutter midt i ovnen på 200 grader. Følg med mot slutten av steketiden, kanskje må de steke litt kortere eller lengre.

Disse er absolutt best helt ferske og lunkne (med litt smør på), men kan også fint fryses og varmes opp igjen senere :-)


Hjemmelaget potetsalat

Ferien nærmer seg, og da er det også sesong for grillmat og potetsalat.

Jeg har allerede vært i feriemodus ei stund - det er stillere i nabolaget, mindre trafikk når jeg går til jobb og ei mer avslappa stemning jevnt over.

Grillmat har det så langt blitt lite av hos oss i sommer. En naturlig følge av å ikke ha grill. 

Men i dag var det på tide med en skikkelig pølse- og potetsalatmiddag, om så pølsene måtte stekes på stekepanna.

Jeg kom over en enkel hjemmelagd potetsalat (på denne bloggen) som jeg laga en mindre porsjon av, og som kan varieres ut ifra hva du selv liker.

Hjemmelaget potetsalat - 3 porsjoner

INGREDIENSER

300-350 gram poteter - tilsvarer 4 små/medium poteter
1-2 vårløk
1/2 syrlig eple
8-10 skiver syltagurk

2 rause ss lettrømme, evt erstatt noe av rømmen med kesam/mager kesam
1 raus ss majones
1-2 ss lake fra syltagurkene
Et lite dryss sukker eller tilsvarende søtning
Litt salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell potetene og kok dem møre, avkjøl og kutt i biter
  • Kutt eple, vårløk og syltagurk smått og bland sammen med potetene når de er ferdig avkjølt
  • Bland resten av ingrediensene til en dressing og smak deg fram underveis så du får den slik du liker
  • Vend potetblandingen inn i dressingen og sett kaldt til servering.

Potetsalaten holder seg godt i kjøleskap i 3-4 dager.

Ha en fortsatt nydelig sommer! :-)


Hjemmelaget pesto - et av sommerens gode middagstilbehør

Når det er sol og varmt frister det med lettvint mat - grilling, enkle salater og godt tilbehør, som pesto for eksempel.

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre enkel mat litt mer spennende. Pesto kan lages ferdig på forhånd og tas fram som tilbehør til massevis av ulike retter.

Jeg ble overrasket over hvor mye bedre denne pestoen smakte enn de jeg av og til kjøper på glass, så hvis du liker pesto bør du gi hjemmelaget en sjanse!

pesto-1-web.jpg

Tradisjonelt sett skal det være pinjekjerner i pesto, men de er ikke å finne i alle butikker og er også relativt dyre. Jeg brukte valnøtter istedenfor pinjekjerner denne gangen, og syns det var mer enn godkjent på smak.

Valnøttpesto

INGREDIENSER

Bladene av ca. en potte basilikum
0,5 dl revet parmesan
1 fedd finhakka hvitløk
Ca. 1 dl valnøttkjerner
0,5 - 1 dl kaldpresset oliven- eller rapsolje
Litt sitronsaft
Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Hakk valnøttene og rist dem noen få minutter i ei varm stekepanne
  • Kjør valnøtter, basilikumblader, parmesan og hvitløk i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser til alt er finhakket
  • Tilsett litt salt, pepper, noen dråper sitron og omtrent en halv desiliter olje og bland godt
  • Hvis du syns pestoen er for tørr så har du i mer olje. Smak også til med mer sitron, salt og pepper ved behov.

    Som du ser på bildet så liker jeg at pestoen er litt tørrere enn den man får kjøpt ferdig, men det er smak og behag.
pesto-2-web.jpg

Oppbevar pestoen i en tett beholder i kjøleskapet - den holder seg minst ei ukes tid.

Bruk pesto til grillmaten, som pizzasaus, i pastaretter, til kylling, hvit fisk eller som pålegg på skiva - kjempegodt!


Knasende god fennikelsalat med nykål og dressing - perfekt til reker!

Sommermat = reker! 

Loff og majones hører sammen med reker som hånd i hanske. Likevel gjøre det seg godt med litt grønnsaker ved siden av. En salat av fennikel, nykål og en god dressing er helt perfekt!

Reker og skalldyr er ikke bare godt, men også sunt.

Reker er en fin kilde til selen, vitamin D og jod som mange av oss kan trenge påfyll av. Rekene er også proteinrike og inneholder svært lite fett, så dette er vinn vinn i både helse og smak! ;-)

Fargerikt. Fennikelsalat med nykål og dressing.

Fargerikt. Fennikelsalat med nykål og dressing.

Fennikelsalat med reker - 2 porsjoner

INGREDIENSER

FENNIKELSALAT

1 liten fennikel
5-6 blader spisskål eller nykål

DRESSING

2-3 ts mager creme fraiche
2-3 ts majones
Litt sitronsaft
Litt salt og pepper

700-800 gram ferske eller frosne reker
Litt majones eller aioli
Sitron

Dersom du bruker frosne reker; Legg dem til tining i kjøleskapet kvelden før du skal rense og spise dem.

FREMGANGSMÅTE

  • Bland ingrediensene til dressingen og smak deg fram underveis
  • Kutt fennikel og kål i tynne strimler, ha dem i en bolle og vend dressingen godt inn
  • La salaten stå kaldt mens du renser ferdig rekene

Server fennikelsalat og reker med litt sitron, majones og en skive brød eller to.

Sommermat. Grønnsaker i sesong som tilbehør til reker.

Sommermat. Grønnsaker i sesong som tilbehør til reker.

Dette er en lett og god sommerrett som passer til både lunsj og middag. Salaten blir veldig god og sprø med fennikel og kål, bare prøv ;-)


Nøtteblanding

Denne oppskriften har blitt oppdatert, ny oppskrift HER!


Vi kommer ikke utenom at nøtter er sunt! Likevel er mange litt redd for nøtter. De inneholder mye fett og mange kalorier, men det bør ikke være en grunn til å kutte ut nøtter fra kostholdet. Så lenge man ikke overdriver mengden kan nøtter fint spises hver dag.

De fleste nøtter har mye en- og flerumettet fett. Dette fettet er i motsetning til mettet fett i all hovedsak bra for helsa vår. I tillegg inneholder nøtter en god del protein og flere andre viktige næringsstoffer.

En liten neve nøtter (20-40 gram) er fint som mellommåltid, kanskje i to-tretida på ettermiddagen når det er litt for lenge siden lunsj og litt for lenge til middag. Har du heller nøttene i yoghurten til frokost eller i salaten til lunsj har du plutselig fått et mye mer næringsrikt måltid som metter lenger, og som kanskje gjør at du ikke trenger et mellommåltid likevel. 

Så er det jo med nøtter som med all annen mat; hvis du legger det til i kostholdet ditt uten å redusere på noe annet, vil du etter all sannsynlighet gå opp i vekt. Men forhåpentligvis vil du med nøtter i kosten få et mer stabilt blodsukker, holde deg mett lenger og automatisk spise mindre av andre ting :)

Med nøttesnakk følger nøtteoppskrift. Kall det en variant av brente mandler/nøtter eller bare nøtteblanding. Inspirasjonen er hentet herfra.

Nøtteblanding

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold
1 ss smør eller margarin
Litt salt

Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne. Når smør og sukrin smelter rører du nøttene godt rundt i blandingen og lar de stå noen få minutter å godgjøre seg. Pass på så ikke varmen blir så sterk at nøttene brenner seg. Ha nøtteblandingen over på et bakepapir og avkjøl. Oppbevar i en tett boks.

Spis blandingen som et lite mellommåltid i seg selv, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid :)

"Ny" havregrøt - grøt kokt på havremel

Dette er såpass lettvint at det nesten ikke kan regnes som en oppskrift. Havregrøt er jo ikke akkurat ukjent for de fleste.

Men la oss kalle det et tips da.

Tipset er havregrøt kokt på havremel. Kanskje ikke veldig spennende, men havregrøt kokt på mel er overraskende ulikt havregrøt kokt på gryn.

Konsistensen har mye å si for opplevelsen av måltidet, og en myk og glatt grøt blir noe helt annet enn en grøt med klumper. Jeg fikk i hvert fall en aha-opplevelse!

En av fordelene med grøt kokt på mel er at den stort sett bare trenger et raskt oppkok for å tykne og bli ferdig.

Noen minutter spart en travel morgen. 

En annen fordel er at den er enklere å spise for de minste barna som skal i gang med grøt, eller eldre og andre med tannproblemer, svelgevansker o.l. Verdt å ha i bakhodet.

Havregrøt - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 dl havremel
2 dl melk
Ei klype salt hvis du syns det trengs

FREMGANGSMÅTE

  • Visp melk, salt og havremel i ei gryte
  • Ha gryta på middels varme og rør underveis til grøten blir passe tykk

    Det er fort gjort at grøten går fra passe tykk til for tykk, men da sper du bare med litt mer melk og har den tilbake på plata.

Server med "standard" sukker, kanel og smørøye eller slå til med fersk eller tørka frukt, bær, hakka nøtter eller frø.

Hvis du har lyst til å teste en annen variant av havregrøt, kan jeg varmt anbefale denne med mandel :-)


Saftige gulrotlapper

Det er lett å få dilla på lapper.

Det er så enkelt og greit å lage klar ei røre på kvelden og steke morgenen etter. Ferske lapper til frokost er ikke feil.

gulrotlapper-web.jpg

Stort sett ligner lappeoppskriftene mine på hverandre, med nye ingredienser som kommer til innimellom. 

Nå for tiden er revet gulrot en gjenganger. Revet gulrot gjør lappene saftige og en anelse søtere. Så får man sneket inn en ekstra grønnsak også.

Ekstra godt blir det hvis man har i banan i tillegg.

Gulrotlapper - 5-6 stk

INGREDIENSER

5-6 ss havremel
2 egg
2 store ss cottage cheese, most med gaffel
1 revet gulrot
0,5 ts bakepulver
Ev. 0,5-1 banan, most med gaffel
Ev. et lite dryss kanel, kardemomme, vaniljepulver eller annet som frister

FREMGANGSMÅTE

Bland sammen alle ingrediensene til en tykk røre som du lar stå å svelle litt.

La den gjerne stå i kjøleskap over natta.

Stek fem-seks lapper i litt margarin og pass på å lage de tykke, da blir de ekstra saftige.

Jeg tar ofte lapper med på jobb også. En boks frosne bær og litt søtning i tillegg, så har jeg lapper med rørte bær til lunsj :-)


Frokostblanding med kakao, gresskarkjerner og pistasj

Dette er en frokostblanding med gode smaker. En fin variasjon til havregrøten eller brødskivene på morgenen.

Hvis du helst vil bruke andre nøtter eller frø, kan du selvfølgelig det - bruk oppskriften veiledende :-)

Frokostblanding med kakao, gresskarkjerner og pistasj - et stekebrett

INGREDIENSER

200 gram havregryn
50 gram gresskarkjerner
50 gram pistasjnøtter
50 gram valnøtter
1 ss kakao (gir en diskret kakaosmak - bruk gjerne mer)
Ei klype salt

1 ss smør, margarin eller olje
1 ss akasiehonning eller annen søtning
0,5 dl vann

FREMGANGSMÅTE

  • Hakk opp nøtter og frø og bland alt det tørre bortsett fra søtning
  • Smelt smør sammen med honning, annen søtning og vann i en kjele
  • Bland det våte godt med det tørre og spre utover et stekebrett

Stek på 150 grader midt i ovnen i ca. 30 minutter til du ser fargen har blitt mørkere.

Rør litt rundt i blandingen ei gang eller to underveis om du kan. Avkjøl og oppbevar i tett boks.

Tørket frukt og annet stæsj gjør frokostblandinga litt mer spennende både i smak og utseende. Kokos og aprikos kan varmt anbefales!