Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Havrelapper - lapper med supermatvarene egg og havre

Det er veldig enkelt å lage noen skikkelig sunne og gode lapper. Samtidig er de litt mer stas å spise enn et par kjedelige brødskiver.

Derfor blir det ofte lagd lapper på mitt kjøkken.

I bunn og grunn trenger du bare to ingredienser, egg og mel, så tilsetter du vann eller melk til røra får passe konsistens.

Jeg bruker ofte havremel når jeg lager lapper. Havre og egg er to av mine favoritter når det kommer til anvendelige, sunne og gode matvarer.

Kombinasjonen av næringsstoffer i disse to også en vinner.

I egg får du masse gode proteiner, en mengde ulike vitaminer og mineraler og en god slump sunt, umetta fett.

Egg har tidligere hatt dårlig rykte på seg med tanke på kolesterol-innholdet, men med mindre du allerede har et veldig høyt kolesterol er ikke egg noe du trenger å være spesielt forsiktig med.

Fargerikt. Egg fra en salig blanding av Pål sine høner.

Fargerikt. Egg fra en salig blanding av Pål sine høner.

Du får imidlertid minimalt med karbohydrater fra egg, og ingenting fiber.

Her kommer havren inn i bildet. Den har masse fiber, langsomme karbohydrater og også noe sunt fett og protein.

På toppen av det hele får du kolesterol- og hjertevennlige betaglukaner. Lurer du på hva betaglukaner er, så kan du lese mer på her på bramat.no.

Kort fortalt; lapper er bra for deg ;-)


Havrelapper - 4-5 stk

INGREDIENSER

2 egg
4 ss havremel
1/2 ts bakepulver (hvis du ønsker lappene luftigere, kan utelates)
Melk eller vann til passe konsistens

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og væske

  • Ha i bakepulver og mel litt etter litt mens du pisker/rører godt

  • La gjerne røra svelle 10-15 minutter hvis du har tid

  • Stek på middels varme

Deilig lunsj. Havrelapper med margarin og rørte bringebær.

Deilig lunsj. Havrelapper med margarin og rørte bringebær.

Jeg pleier å ha litt sukker eller søtning i røra når jeg spiser lappene med bær, eller ei lita klype salt når jeg spiser dem med vanlig pålegg.

Prøv deg gjerne fram med cottage cheese. kesam, yoghurt, hakkede nøtter, nøttemel, gulrot- eller eplerasp i røra. Det meste kan brukes, og det blir nesten godt uansett.


Juicing

Ennå drikker nok de fleste ferdig juice kjøpt på butikken, men de siste årene har det blitt mer og mer populært å kjøpe seg juicepresse og lage juice selv, såkalt juicing. 

Argumentene for å presse sin egen juice er gode. Man kan bestemme selv akkurat hva man vil ha i og få den smaken man har lyst på.

I tillegg får man en fersk juice med noe mer næringsstoffer som ikke har vært gjennom noen form for konserverende behandling eller blitt tilsatt noe.

Ulempen er at det blir en del avfall, som også inneholder litt næring, men mest av alt fiberstoffer.

Fiber er for de fleste viktig for at fordøyelsen skal fungere optimalt og gir mer metthetsfølelse. Dette går du altså glipp når du drikker juice istedenfor å spise hele grønnsaken eller frukten. 

Dette er også en av grunnene til at man ikke bør gjøre det til en fast vane å erstatte frukt og grønt i "fast form" med juice. Men en gang iblant er det helt ypperlig!

Ingredienser som går igjen når jeg lager juice er gulrot, sitron og eple.

Utover det bruker jeg ananas, rødbeter, selleri, paprika, appelsin, spinat osv.

Det meste kan presses i en juicemaskin, så dette er en fin måte å bruke grønnsaksrester på. Som regel er heller ikke skrelling nødvendig, med unntak av sitrusfruktene.

Noen grønnsaker gir en litt bitter smak til juice, mens gulrot og det meste av frukt gir en søt smak. Det beste er en balanse mellom disse hvis du vil ha noe som både smaker godt og er sunt.

I min juice denne gangen hadde jeg:

2 gulrøtter
1 eple
1/2 sitron
1 appelsin
ca. 100 gram spinat
1/2 fennikel
1/2 paprika

Appelsin og sitron skrelles og resten av frukt og grønt vaskes og kuttes opp i store biter. Så går alt i juicepressa.

Juiceavfall

Juiceavfall

Med disse ingrediensene fikk jeg nok til et stort glass, eller to små. Juicen bør drikkes nypresset.

Mellommåltidskjeks med nøtter, kokos og havregryn

Mange har en tendens til å bli sultne ei stund etter lunsj når middagen ennå er litt for langt unna.

Da kan det fungere med litt frukt, noen nøtter, ei brødskive med noe godt pålegg osv.

Men det som skjer mange er at de ikke var helt forberedet på å bli sultne, og det er da Narvesen tjener penger på 3 boller til prisen av 2.

Er vi sultne spiser vi det som er lett tilgjengelig. Det kan være kjeks eller twist som står framme på arbeidsplassen, ei pølse på bensinstasjon, noen julekaker du har liggende igjen i en kakeboks eller noe godt fra snacksautomaten på jobb. 

Hvis du vil slippe å gå i disse fellene så planlegger du hva du skal spise når du blir sulten kl.14 i morgen. Jeg skal spise kjeks..gode, mettende og sunne kjeks!

mellommåltidskjeks

Mellommåltidskjeks - 10-12 stk

INGREDIENSER

3,5 dl havregryn
1 dl finmalt mandel
En neve valnøtter (10-12 stk)
En neve paranøtter (8-9 stk)
1 egg
1 dl kokosmasse
En dæsj vaniljepulver
1 godt moden banan
Ei klype salt
0,5 dl rapsolje

FREMGANGSMÅTE

  • Mos bananen med en gaffel, hakk nøttene og bland alle ingrediensene sammen i en bolle
  • Form 10-12 store kjeks og legg dem på et stekebrett
  • Stek på 180 grader i 20-25 minutter, til kjeksene er brune i kantene.

Kjeksene inneholder mye sunt fett, særlig fra nøtter, så disse er supre hvis du er litt dårlig til å få deg nøtter.

Egentlig kan du bruke de ingrediensene du føler for, så lenge deigen henger sånn passe sammen. Et tips er å bruke en base av havregryn, mel av noe slag, egg og noe rapsolje, så kan du egentlig trikse og mikse som du vil med resten.

Kjeksene er ikke veldig søte, selv med banan, men vil du ha de søtere kan du ha i mer banan eller annen søtning. Eller du kan teste disse havrekjeksene som jeg har lagd tidligere :-)


Lomper med avokado, kjøttpålegg og grønt

Ny lunsjdille på gang; lomper med pålegg!

Dette kan være et godt tips når man trenger litt variasjon til brødmaten. Jeg er jo en fullkorns-pådriver, men fullkornslomper har jeg ennå ikke funnet.

Enn så lenge blir det vanlige potetlomper eller varianter med spelt eller havre.

lomper

Du kan bruke det du vil av pålegg, men på mine lomper hadde jeg:

Avokado eller guacamole (laget av en most avokado, et finhakka hvitløksfedd og litt sitronsaft)
Kjøttpålegg (røkt kalkunpålegg i dette tilfellet)
Litt majones
Ruccola
Paprika

Jeg syns det lettere å ha en del grønt på lomper og wraps enn på brødskiver og knekkebrød.

Det er nok litt av gammel vane og litt fordi lomper og wraps kan brettes og rulles så ikke alt det grønne på toppen faller av.

I hvert fall hjelper denne lunsjen meg å få opp grønt-inntaket i løpet av dagen, og det liker vi :-)

Variasjonstips til frokostblandingen din!

Jeg vender stadig tilbake til frokostblandinga mi, som regel i følge med melk og rosiner. I dag testa vi en søndagsvariant, med gresk yoghurt og melonbiter..kjempegodt med den søte melonen til den syrlige yoghurten! Litt variasjon fra den vanlige hverdagsfrokosten, men litt mer mettende og fremdeles veldig enkelt, sunt og godt.

Grunnoppskrifta har dere sett før, men her er den igjen.

200-250 g havregryn
100 g hakka valnøtter
50 g solsikkekjerner
40 g sukrin gold
1-2 ts maldonsalt/vanlig salt
1 ss smør, raps- eller kokosolje
0,5 dl vann

Bland sammen, steik på 150 grader i 30-35 minutter, og rør gjerne om ei gang underveis.

For å gjøre den litt mer spennende prøver jeg meg av og til fram med andre typer frø eller nøtter, slik som mandler, pistasjnøtter, knuste linfrø og chia-frø. Det er også veldig godt med kokosmasse i (og gjerne også med kokosolje istedenfor smør eller annen olje), hakka aprikos eller annen tørket frukt. I går prøvde jeg meg fram med appelsinjuice istedenfor vann og 1 ss revet appelsinskall + kanel. Kanelen ga god smak til frokostblandinga, men appelsinen ble litt borte i de andre smakene. Må nok forsøke med mer skall neste gang :) 

Frokostblanding g.y. nærbilde.jpg

Uansett, bruk grunnoppskriften og varier både den og tilbehøret når du blir lei, for denne frokostblandinga er genial å ha stående til travle morgener når frokosten helst bare skal ta et halvt minutt å slenge sammen :)

Mango- og bringebærsmoothie

Det er ikke så ofte jeg slenger sammen en smoothie, men det burde vært oftere.

Smoothie er veldig godt og gir en fin variasjon i kostholdet. Ikke minst er det sunt og faller som regel i smak hos både barn og voksne!

smoothie mango og bringebær

Det kan være greit å ha noe mer enn bare frukt og juice i smoothien, da slipper du å bli så raskt sulten igjen.

Jeg brukte noen spiseskjeer gresk yoghurt denne gangen, men du kan godt bruke mer. Du kan også bruke annen yoghurt eller kesam, eller ha i avokado i tillegg for at smoothien skal mette mer. 

Du kan også ha over litt frokostblanding, hakka nøtter eller frø ved servering hvis du spiser smoothien som et fullverdig måltid.

smoothie bringebær mango

Mango- og bringebærsmoothie - 2 porsjoner

INGREDIENSER

1 mango i biter
2 dl frosne bringebær
2 dl eplejuice
4 ss gresk yoghurt

FREMGANGSMÅTE

Kjør alle ingrediensene i en blender til konsistensen har blitt glatt og kremete.

Smoothien blir nokså tykk og kan spises med skje, men med litt mer juice/væske så får du den mer flytende.

smoothie mango bringebær

Smoothie kan være en veldig fin måte å få i seg frukt og bær på, men også grønnsaker. Å snike inn noen spinatblader eller grønnkål ødelegger ikke for den gode smaken, men vil nok ha sitt utslag på fargen ;-)


Fluffy bananlapper

Er du litt skeptisk til banansmak i alt mulig? Jeg også!

Men jeg ga lapper med banan en sjanse. og det må jeg si - disse lappene var overraskende gode.

Littegrann banansmak, men ikke overveldende..også så luftige!

bananlapper

Vanlige lapper har som regel en god del av både sukker, smør og fint mel.

I bananlappene får du søtning fra bananen, mettende proteiner fra yoghurt og egg, og fullkorn fra havre. Det gjør at disse også fint kan erstatte et vanlig brødmåltid.

Lappene er også glutenfrie så sant du bruker glutenfritt havremel.

Fluffy bananlapper - 6 stk, 2 porsjoner

INGREDIENSER

bananlapper

6 ss/80 gram havremel (eller 50/50 havremel og annet mel)
2 toppa ss/ 60 gram gresk yoghurt
1 godt moden banen, most med gaffel
½  ts natron
1 ss sukker eller annen søtning (kan fint sløyfes)
2 egg

FREMGANGSMÅTE

  • Bland alle ingrediensene sammen til ei tykk og luftig røre

  • La røra stå noen minutter og svelle. Den kan fint stå natten over i kjøleskapet hvis du vil ha lapper til frokost

  • Stek lappene i litt margarin og snu første gang når det kommer et par bobler opp til overflaten

Spis dem ferske eller ta med i matboksen :-)


Byggrynsgrøt - et godt alternativ til risgrøten

Byggrynsgrøt kan spises til middag like godt som til frokost. For eksempel som et alternativ til risgrøt eller havregrøt.

Eller bare for variasjonen og smaken sin skyld, selvfølgelig :-)

Sammenlignet med risgrøt har den haugevis av fiber og generelt flere nyttige næringsstoffer, blant annet de ulike B-bitaminene, kalium, jern og magnesium. 

Grøten er veldig enkel å lage, husk bare å legge grynene i bløt kvelden før. Da er grøten klar på 20 minutter.

Byggrynsgrøt - 2 store porsjoner

INGREDIENSER

2 dl byggryn
5 dl melk
Litt vaniljesukker
Ei klype salt

FREMGANGSMÅTE

  • La grynene ligge i kaldt vann natten over

  • Hell av vannet, skyll av grynene og kok opp gryn sammen med melk. Rør innimellom og la det putre forsiktig i ca. 20 minutter eller til du syns grynene er myke nok. Spe i mer melk hvis du syns grøten blir for tykk

  • Ha i salt og vaniljesukker mot slutten av koketida og smak til

Uansett type grøt er smørøye, sukker og kanel et must i for meg! Kald er den også god med litt yoghurt og biter av frukt og bær. Når det nærmer seg jul (tida går fort!) er også byggrynskrem med rød saus verdt å prøve :-)