Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Pai med spinat og fetaost

Denne paien med spinat og fetaost spiser jeg ofte.

Og selv om fyllet kan varieres i det uendelige, så ender jeg stadig opp med den samme kombinasjonen.

Orginaloppskriften er hentet herfra, men jeg har gjort noen endringer.

Den største forskjellen ligger i bunnen som nå har blitt grov, og med mer proteiner og mindre smør. Kjempegod er den uansett!

Pai til middag. Paien krever litt forarbeid, men det er den verdt.

Pai til middag. Paien krever litt forarbeid, men det er den verdt.

Man trenger litt tid for å lage pai.

Selve kokkeleringen tar ikke så lang tid, men deigen skal helst stå kaldt en liten halvtime før man trykker den ut i forma. Den trenger også litt steketid. 

For å spare tid kan du lage paideigen kvelden før og la den ligge i kjøleskapet til neste ettermiddag. Bare ta den ut av kjøleskapet ti minutter før du skal bruke den.


Pai med spinat og fetaost - 4 porsjoner

INGREDIENSER

Bunn

60 gram smør/margarin
85 gram kesam/mager kesam
1 ts salt
130 gram eller litt over 2 dl mel

Fyll

1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
200 gram spinat
150 gram fetaost
6 soltørkede tomater i biter
2 egg
1,5 dl melk
Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Smuldre sammen smør og mel. Jeg brukte like deler havremel og fullkornshvetemel, men her kan du bruke det du ønsker. Bruk for eksempel havremel og bokhvetemel for å gjøre deigen glutenfri.

  • Bland så i salt og kesam til du får en relativt tørr og kompakt deig som henger godt sammen. Er deigen for bløt tilsetter du litt mer mel. 

Sett deigen i kjøleskap 20-30 minutter.

Trykk deigen ut i ei paiform og stikk hull med gaffel i bunnen for å hindre at deigen skal krympe. Forstek bunnen på 200 grader midt i ovnen i 10 minutter mens du forbereder fyllet.

Paien er klar til steking.

Paien er klar til steking.

  • Stek rødløk og hvitløk på middels varme et par minutter til løken blir blank

  • Ha i spinaten litt etter litt til den har krympet og falt sammen

  • Ha spinat- og løkblandingen over på paibunnen

  • Pisk deretter egg og melk, ha i salt og pepper og hell blandingen over spinaten i paiforma

  • Dryss hakka soltørka tomat og fetaost over

Stek paien i 35-40 minutter. Ta paien ut av ovnen å la hvile noen minutter før du kutter den opp.

Sunn middag. Server et stort stykke pai med en blandet grønn salat, så har du en god, mettende og næringsrik middag.

Sunn middag. Server et stort stykke pai med en blandet grønn salat, så har du en god, mettende og næringsrik middag.

Jeg serverte pai med en enkel salat av ruccola, tomat og reddik, med en dæsj dressing :-)


Karridressing

Hjemmelaget dressing er undervurdert! 

Nå skal jeg ikke skryte på meg at denne dressingen er laget helt fra bunnen av, men jeg våger å kalle den hjemmelaget likevel.

Dressingen lages nesten like enkelt som å åpne ei flaske med Thousand Island, men her kan du bestemme smaken selv.

Denne varianten med karri er veldig god til kylling, og oppskrift på kyllingwrap med bokhvetepannekaker finner du her!

Karridressing

INGREDISENSER

4 ss majones
3 ss lettrømme

3 ts karri
2 ts sitronsaft
Kayennepepper, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Bland majones og rømme, ha i karri og sitronsaft og smak til med resten av krydderne.

Hvis du vil ha en magrere dressing kan du forsøke å bytte ut noe eller alt av rømmen med kesam eller naturell yoghurt.

Ønsker du andre smaker er det også bare å eksperimentere. Til hamburgerdressing kan du forsøke å bytte ut karri med biter av syltagurk, litt chilisaus og chilipulver :-)


Bokhvetepannekaker med kylling og karridressing

I dag ble lunsjen inntatt sammen med min gode venninne Julianne.

Julianne skriver om kosthold ved irritabel tarm på lyngstadernaering.no, som er vel verdt en titt. Det er ikke helt uvanlig at revmatikere også sliter med irritabel tarm eller omvendt, så der kan det være nyttig informasjon å hente.

Når vi først skulle møtes å lage lunsj måtte det jo bli noe som var både mage- og leddvennlig. 

Vi endte opp med pannekaker laget av bokhvetemel som vi fylte med litt salat, kyllingfilet og en nydelig karridressing. 

Etter min mening gjorde vi en temmelig god jobb, det smakte i hvert fall helt upåklagelig!

Bokhvete er glutenfritt, og det samme er disse pannekakene. Bokhvete finner du blant annet i større matbutikker eller helsekost.

Tåler du gluten kan du bruke andre typer pannekaker, lomper eller lefser (gjerne fullkorn) hvis du ønsker det, men disse var utrolig gode og vel verdt å prøve ut!

Bokhvetepannekaker - 8-10 stk

INGREDIENSER

6 dl melk
2 egg
2,5 dl bokhvetemel
2 ss smelta smør
0,5 ts salt

FREMGANGSMÅTE

Pisk sammen egg og melk, deretter melet og resten av ingrediensene.

Slump litt med mel eller melk hvis røra blir for tynn eller tykk.

Stek på middels varme og bruk litt smør eller margarin i panna hvis det trengs.

Dette var første gang jeg prøvde bokhvete, men det blir ikke siste! Karridressingen ble også en ny favoritt, den finner du her :-)


Frokostlapper med bare tre ingredienser

Innimellom får jeg fullstendig dilla på lapper. 

Disse lappene passer for de fleste. De er glutenfrie (så sant du velger glutenfrie havregryn), sukkerfrie og har godt med mettende proteiner og langsomme karbohydrater.

For å spare tid på morgenen lager jeg ferdig røra på kvelden og setter klar i kjøleskapet. Steikinga er fort gjort dagen etter.

frokostlapper

Frokostlapper - 3 lapper, 1 porsjon

INGREDIENSER

3 ss (30 gram) havregryn (eller erstatt noe med havremel)
2 ss (60 gram) cottage cheese
1 egg

Rosiner
Kanel
Eplebiter/eplerasp

FREMGANGSMÅTE

  • Bland de tre hovedingrediensene til ei tykk røre. Hvis du vil ha røra glatt kjører du alt sammen jevnt med en stavmikser eller tilsvarende, men det er slettes ikke nødvendig
  • Ha så i det fyllet du ønsker. Jeg er veldig glad i rosiner, så det er et fast innslag i frokostlappene mine. Eplerasp og kanel er også kjempegodt og gjør lappene saftigere og søtere
  • Stek på middel varme til begge sidene har fått farge
frokostlapper

Veldig gode med syltetøy ;-)

Tilslørte bondepiker

En versjon av tilslørte bondepiker som er litt sunnere enn den opprinnelige varianten.

Tilslørte bondepiker lages ofte som en trelags dessert, med eplemos, piska krem og kavring eller andre typer tørre, søte smuler. Jeg har brukt ovnsbakte eplebiter, vaniljeyoghurt og karameliserte nøtter. Veldig godt, og ikke så ille usunt heller :-)

Disse bondepikene er uten gluten og har litt sukker, men kan også lages helt uten sukker hvis det er ønskelig.

Tilslørte bondepiker - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 epler
1 ts sukker eller sukrin gold
Kanel

100 gram nøtter (jeg brukte valnøtter og mandler)
1 ss sukker eller sukrin gold
2 ts smør eller margarin, smelta
Litt salt

Vaniljeyoghurt (her kan du også bruke annen type yoghurt, eller slå til med piska krem hvis du vil)

FREMGANGSMÅTE

Lag nøtteblandingen først:

  • Sett ovnen på 180 grader. Hakk nøttene og bland inn salt, sukker og smelta smør

  • Stek i 7-10 minutter, men pass på så det ikke brenner seg på slutten.

Du kan også bruke ei god frokostblanding eller andre alternativer til karameliserte nøtter hvis du foretrekker det.

Så eplene:

  • Mens nøttebitene avkjøles kutter du eplet i små biter og blander med kanel og sukker.

  • Stek eplebitene i den allerede oppvarma ovnen i 20 minutter. Du kan også bruke ei stekepanne, eller lage eplemos.

La eplebitene avkjøle litt før du legger epler, yoghurt og nøtteblanding lagvis i et glass eller ei skål. Ha gjerne litt raspa sjokolade på toppen.

Dette er en veldig god dessert, som også er mektig og nesten et måltid i seg selv. Jeg anbefaler å la middagen synke litt før desserten settes på bordet ;-)

Ratatouille - grønnsaker i form

Ratatouille (som egentlig bare er ei grønnsaksform) er både enkelt, sunt og godt. 

I denne forma finner du en hel haug av gode grønnsaker som fungerer godt som tilbehør til blant annet kylling, eller som en rett i seg selv. Jeg foretrekker det til pasta!

Bruker du fullkornspasta får du gratis fiber med på kjøpet.

Det er ikke nødvendig med kjøtt til for her er det så masse godt allerede, og mett blir du!

Ratatouille - tilbehør til 4 porsjoner

INGREDIENSER

1 squash
1/2 aubergine
1/2 løk
1/2 paprika
En boks med hakka hermetiske tomater (jeg brukte cherrytomater)
3 fedd hvitløk
6 soltørka tomater
4 ss olivenolje
1 ts tomatpurè
1-2 ts italiensk krydderblanding (i min var det basilikum, oregano og timian)
1 ts salt
1 ts sukker
Litt pepper

Fullkornsspagetti
Fersk basilikum
Revet parmesan

FREMGANGSMÅTE

Sett ovnen på 175 grader

Kutt opp squash, aubergine, paprika og løk og ha det i ei ildfast form sammen med de hermetiske tomatene. 

Rør olivenolje, krydder, sukker, finhakka hvitløk, hakka soltørka tomat og tomatpurè sammen i ei skål før du heller det over grønnsakene og blander godt.

Sett den ildfaste forma midt i ovnen og la den stå i minst 45 minutter, gjerne en time hvis du har tid. Kok spagetti mot slutten av steiketida. 

Bland ratatouille og spagetti sammen på en tallerken, ha over litt hakka fersk basilikum og masse(!!!) revet parmesan. Snadder!

Her kan du fint bytte ut og mikse med andre grønnsaker, for eksempel søtpotet, gulrot eller kålrabi. Bruk det du liker og har i kjøleskapet :-)


Kyllingsuppe med fullkornsdumplings

Høsten nærmer seg og det samme gjør suppe-sesongen.

Jeg ville lage ei suppe med kylling, og når jeg lette etter inspirasjon på nettet fant jeg ei fristende Chicken-N-Dumplings Soup. Med noen forandringer ble det dagens middag.

Dumplings oversettes nok best som melballer, men det høres ikke særlig fristende ut. Så jeg holder meg til dumplings-navnet foreløpig!

Noe av det som gjør denne suppen bra er blant annet at den inneholder hvitt kjøtt til fordel for rødt og har greit med grønnsaker. I tillegg vil fullkornsdumplingene bidra med fiber og øke metthetsfølelse.

Hvis du vil ha flere sunne kalorier kan du med fordel tilsette litt kaldpresset olivenolje etter at suppen er ferdig, det tilfører både sunt fett og god smak.

Ønsker du en glutenfri variant kan du forsøke å lage dumplings med bokhvetemel, eller bare lage suppa som den er uten dumplings :-)

Kyllingsuppe med fullkornsdumplings - 3 porsjoner

INGREDIENSER

Ca. 300 gram kylling eller kyllingfilet, i biter
En halv løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 pastinakker, i staver eller biter
2 gulrøtter, i staver eller biter
1 ss smør eller margarin
8-9 dl utblandet kyllingbuljong eller -fond
1 laubærblad
Salt og pepper

Dumplings

1,5 dl fullkornshvetemel
3 ss revet parmesan
1 dl melk
2 ts timian
Litt rosmarin, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Stek først kyllingbitene (ikke helt gjennomstekt) og sett til siden

  • Ha smør oppi ei gryte sammen med løk, hvitløk, pastinakk og gulrot. La det stå å surre litt på middels varme i noen minutter, rør innimellom

  • Tilsett kyllingfond og krydder, kok opp og la trekke i et kvarters tid.

Mens suppen trekker blander du sammen dumplingingrediensene til du får en klissete deig.

Etter trekketiden er ferdig lar du suppen få et oppkok igjen og tilsetter deigbiter på størrelse med ei teskje eller mindre.

La dumplingene trekke i suppen i 5 minutter. Tilsett kyllingbitene mot slutten, ta ut laubærbladet og suppa er fiks ferdig. Velbekomme!


Byggrynsrisotto med spinat - tilbehøret som passer de fleste middager

Risotto er et middagstilbehør som blir brukt titt og ofte her i heimen.

Det smaker ypperlig både til fisk, kjøtt og kylling.

Likevel skal det sies at hvit ris, også risottoris, er relativt næringsfattig. Et godt alternativ er derfor å lage byggrynsrisotto.

Smaken blir kjempegod og du får mye mer fiber, mer vitaminer og mineraler og færre kalorier. Sunnere, magrere og mer mettende.

Hovedforskjellen når man lager risotto av byggryn og ikke ris, er at byggrynene må ligge i bløt natten over.

Så lenge du husker det, er risottoen ferdig på 20 minutter neste dag :-)

Vær oppmerksom på at bygg inneholder gluten, så denne risottoen er ikke glutenfri.

Byggrynsrisotto, eller byggotto som det også kalles, passer til det meste.

Byggrynsrisotto, eller byggotto som det også kalles, passer til det meste.

Byggrynsrisotto med spinat - 2 porsjoner

INGREDIENSER

100 gram byggryn
2 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
5 dl varm grønnsaksbuljong (For å være helt ærlig syns jeg det er så godt med kyllingbuljong i risottoen at jeg av og til bruker den til fisk og)
Spinat (jeg brukte en pose med 65 gram)
1 ss smør eller margarin
1-2 ss Parmesan (kan utelates)
Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Hell vannet av de ferdig bløtlagte byggrynene og skyll dem godt i et dørslag

  • Smelt 1 ss smør i en kjele og ha oppi sjalottløk og hvitløk

  • La løken bli blank før du har i byggrynene. Vend grynene rundt i smøret og løken et halvt minutt før du tilsetter et par desiliter av buljongen

  • Rør jevnlig og la det meste av buljongen koke inn før du har i et par desiliter til og gjentar prosessen

  • Til slutt har du i spinat, parmesan og den siste desiliteren med buljong og rører innimellom til risottoen har en kremet konsistens og grynene gir passe tyggemotstand. Se an væskemengden litt mot slutten, kan hende må du ha litt mindre eller mer buljong. Smak til med salt og pepper.

Mens du står der og rører i risottoen kan du for eksempel steke et par fiskestykker ved siden av og gi noen aspargesbønner et raskt oppkok. Enkel, rask og god fiskemiddag!

Lag gjerne mer byggrynsrisotto når du først er i gang, og bruk restene til lunsj eller middag neste dag.

Lag gjerne mer byggrynsrisotto når du først er i gang, og bruk restene til lunsj eller middag neste dag.

Lager du byggrynsrisotto til kylling eller kjøtt bruker du den kraften eller buljongen som hører til.

Det er også fint å variere med sopp eller andre grønnsaker istedenfor eller i tillegg til spinat :-)