Denne paien med spinat og fetaost spiser jeg ofte.
Og selv om fyllet kan varieres i det uendelige, så ender jeg stadig opp med den samme kombinasjonen.
Orginaloppskriften er hentet herfra, men jeg har gjort noen endringer.
Den største forskjellen ligger i bunnen som nå har blitt grov, og med mer proteiner og mindre smør. Kjempegod er den uansett!
Man trenger litt tid for å lage pai.
Selve kokkeleringen tar ikke så lang tid, men deigen skal helst stå kaldt en liten halvtime før man trykker den ut i forma. Den trenger også litt steketid.
For å spare tid kan du lage paideigen kvelden før og la den ligge i kjøleskapet til neste ettermiddag. Bare ta den ut av kjøleskapet ti minutter før du skal bruke den.
Pai med spinat og fetaost - 4 porsjoner
INGREDIENSER
Bunn
60 gram smør/margarin
85 gram kesam/mager kesam
1 ts salt
130 gram eller litt over 2 dl mel
Fyll
1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
200 gram spinat
150 gram fetaost
6 soltørkede tomater i biter
2 egg
1,5 dl melk
Salt og pepper
FREMGANGSMÅTE
Smuldre sammen smør og mel. Jeg brukte like deler havremel og fullkornshvetemel, men her kan du bruke det du ønsker. Bruk for eksempel havremel og bokhvetemel for å gjøre deigen glutenfri.
Bland så i salt og kesam til du får en relativt tørr og kompakt deig som henger godt sammen. Er deigen for bløt tilsetter du litt mer mel.
Sett deigen i kjøleskap 20-30 minutter.
Trykk deigen ut i ei paiform og stikk hull med gaffel i bunnen for å hindre at deigen skal krympe. Forstek bunnen på 200 grader midt i ovnen i 10 minutter mens du forbereder fyllet.
Stek rødløk og hvitløk på middels varme et par minutter til løken blir blank
Ha i spinaten litt etter litt til den har krympet og falt sammen
Ha spinat- og løkblandingen over på paibunnen
Pisk deretter egg og melk, ha i salt og pepper og hell blandingen over spinaten i paiforma
Dryss hakka soltørka tomat og fetaost over
Stek paien i 35-40 minutter. Ta paien ut av ovnen å la hvile noen minutter før du kutter den opp.
Jeg serverte pai med en enkel salat av ruccola, tomat og reddik, med en dæsj dressing :-)