Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Middagspai med spinat og fetaost

I dag er det pai på menyen for andre dag på rad. Restemiddag gjør ingenting så lenge maten er god, og man sparer masse tid som kan brukes på annet enn matlaging :) 

Denne paien spiser vi ofte, og selv om fyllet kan varieres i det uendelige ender jeg stadig opp med denne kombinasjonen. Orginaloppskriften er hentet herfra, men jeg har gjort noen endringer, hovedsaklig på bunnen som nå har blitt en fullkornsvariant med mer proteiner og mindre smør.

Man trenger litt tid for å lage pai. Selve kokkeleringen tar ikke så lang tid, men deigen skal helst stå kaldt en liten halvtime før man trykker den ut i forma, og den trenger også litt steketid. Du kan også lage paideigen kvelden før og bare la den ligge i kjøleskapet til neste ettermiddag, så lenge du tar den ut av kjøleskapet litt før du skal bruke den.

Bunn

60 gram smør
85 gram kesam/mager kesam
1 ts salt
130 gram eller litt over 2 dl mel

Fyll

1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
200 gram spinat
150 gram fetaost
6 soltørkede tomater i biter
2 egg
1,5 dl melk
Salt og pepper

Smuldre sammen smør og mel. Jeg brukte like deler havremel og fullkornshvetemel, men her kan du bruke det du ønsker. Bruk for eksempel havremel og bokhvetemel for å gjøre deigen glutenfri. Bland så i salt og kesam til du får en relativt tørr og kompakt deig som henger godt sammen. Er deigen for bløt tilsetter du litt mer mel. 

Sett deigen i kjøleskap 20-30 minutter.

Trykk deigen ut i ei paiform og stikk hull med gaffel i bunnen for å hindre at deigen skal krympe. Forstek bunnen på 200 grader midt i ovnen i 10 minutter mens du forbereder paifyllet.

Stek rødløk og hvitløk på middels varme et par minutter til løken blir blank. Ha i spinat og la den falle sammen. Her må du kanskje ha i spinaten litt etter litt, den tar mye plass i panna til å begynne med men krymper veldig når den faller sammen. Ha spinat- og løkblandingen over på paibunnen. Pisk deretter egg og melk, ha i salt og pepper og hell blandingen over spinaten i paiforma. Dryss hakka soltørka tomat og fetaost over, og paien er klar til å inn i ovnen igjen.

Stek i 35-40 minutter. Ta paien ut av ovnen å la hvile noen minutter før du kutter den opp.

Pai tallerken.jpg

Jeg serverte pai med en enkel salat av ruccola, tomat og reddik, med en dæsj dressing. Absolutt en godkjent søndags- og mandagsmiddag :)