Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Grønnsaksstaver med fiskekaker og salat

Utgangspunktet for middagen i dag var fiskekaker. De ble kjøpt ferdig på Meny, så stort enklere blir det ikke! Men det er absolutt ei godkjent middagsløsning, i hvert fall når fiskekakene inneholder mye fisk. De koster gjerne litt mer enn de som bare inneholder rundt 50 % fisk, men man får det man betaler for :)

Til fiskekakene lagde jeg sprø grønnsaksstaver. Tidligere har jeg lagd søtpotetstaver, og i dag ble det samme variant med pastinakk og gulrot i tillegg. Funka fint som bare det!

Sprø grønnsaksstaver
2 store porsjoner

200 gram pastinakk
1/2 middels stor søtpotet
1 gulrot
2 eggehviter
Revet parmesan
Krydder etter eget ønske

Kutt opp grønnsakene i omtrent like store staver.

Ha eggehvitene i ei skål som du dypper grønnsaksstavene i og fordel dem så på et bakepapirkledd stekebrett. Dryss parmesan og krydder over og steik midt i ovnen på 200 grader i ca. 25 minutter. Er du litt crazy kan du sette på grillelementet mot slutten, men da må du passe på! Du kan fint utelate parmesan hvis du ikke har det i kjøleskapet, men da ville jeg absolutt brukt noe godt krydder for mer smak :)

Grønnsaksstaver på tallerken.jpg

Sammen med litt andre salatgrønnsaker (og litt ketchup til dypping av grønnsaksstavene som ikke ble med på bildet) ble dette en sunn og finfin middag. Godt på vei til fem om dagen og uten å savne det typiske potet/pasta/ris-tilbehøret :)

Grove pitabrød

Med en boks strimlet storfekjøtt i kjøleskapet som likevel skulle brukes opp la mannen inn ønske om pita til middag i går. Det kan jo være greit å la ham få viljen sin av og til, så da ble det pita, hjemmelaget sådan :)

Jeg tør ikke tukle for mye med brød- og gjærbakst, så jeg må alltid ha ei oppskrift å gå ut ifra. Men å bytte ut noe hvitt mel, sukker, smør og andre ingredienser vi ikke skal ha for mye av, med sunnere varianter, går stort sett bra!

Denne gangen tok jeg utgangspunkt i denne pitaoppskriften og byttet ut en del av hvetemelet med sammalt spelt og sammalt hvete (fullkornshvetemel) som drar opp fullkornsnivået, metthetsfølelsen og andelen nyttige næringsstoffer. Resultatet ble veldig bra! :)

Grove pitabrød
7-8 stk

125 gram sammalt spelt
125 gram sammalt hvete
150-200 gram siktet hvetemel
1/2 pose tørrgjær (evt. 25 gram fersk gjær)
1 ts salt
1 ss romtemperert smør
3 dl melk, lunken (jeg brukte ekstra lett)

Bland alle ingrediensene, men begynn med 150 gram siktet hvetemel og tilsett heller mer etter hvert hvis du trenger. Det kan være fint å bruke en kjøkkenmaskin hvis du har, deigen har godt av å stå og elte noen minutter..hvis ikke får du trent armene!

Etter elting dekker du bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og lar deigen heve i et kvarters tid.

Etter heving deler du deigen i 7 eller 8 biter og former boller. La bollene stå noen minutter før du kjevler dem flate til pitabrød, ca. 15 cm i diameter. Stek midt i ovnen på 250 grader. I min ovn tok det 5-6 minutter før pitabrødene var ferdige, men de fikk plutselig god farge mot slutten så følg med så de ikke blir brent!

Avkjøl, fyll med ønsket innhold og spis! De pitabrødene som eventuelt blir til overs legger du i frysen til neste pitaanledning.

Hos oss ble pitabrødene fylt med det nevnte strimlede storfekjøttet, salat av ruccola, hjertesalat, agurk og tomat, og en dæsj dressing :)

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Vi er midt i sesongen for norske rotgrønnsaker, og det bør utnyttes.

ovnsbakte rotgrønnsaker

En fin måte å bruke rotgrønnsakene på, er ovnsbaking. Litt skrelling og kutting, så gjør resten seg selv i ovnen.

Ovnsbakte rotgrønnsaker - 2 porsjoner

INGREDIENSER

polkabete

2 gulrøtter
2 polkabeter
1 potet
1 liten rødløk
1 fedd hvitløk
1 pastinakk
Salt og pepper
1-2 ss raps- eller olivenolje
Ev. timian og/eller honning

..Eller bruk de rotgrønnsakene du foretrekker :-)

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell og kutt alle grønnsakene i passe like store biter
  • Bland grønnsakene med olje og krydder og legg i en ildfast form. Du kan også blande i ei teskje eller to med honning for litt søtere smak på grønnsakene.
  • La steke i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter. Vend gjerne grønnsakene ei gang eller to underveis.
  • Hvis du ønsker sprøere grønnsaker, legg dem adskilt i et lag på stekebrett. Stek i ca. 30 minutter.
ovnsbakte rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker kan du bruke til alle typer kjøtt og fisk. Hos oss ble det tilbehør til torsk med bacon :-)


Gryterett med byggryn, bønner og kylling

Det blir mye byggryn for tida, men det er jo så fryktelig anvendelig! I dag brukte jeg rester av byggryn i en gryterett, og den falt i smak her i hus :)

Jeg brukte også bønner og kylling, som begge inngår som viktige komponenter i middelhavskostholdet. Likevel er bønner en matvare jeg ofte glemmer litt. Egentlig er bønner (og linser) veldig enkelt å putte i alle mulige matretter, alt fra taco, til salater, hjemmelagde kjøttkaker, gryteretter og supper. I bønner får du blant annet mye folat, kalsium og jern, og en grei dose fiber. Med andre ord noe jeg godt kan begynne å bruke mer av!

Men så var det gryteretten! 

Til 3 porsjoner trenger du

2 kyllingfileter, i biter
1/2 løk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1,5 dl byggryn, bløtlagt kvelden før
En boks bønner, avrent (jeg brukte røde kidneybønner)
Ca. 4 dl kyllingkraft eller fond
1 boks hakka, hermetiske tomater, avrent
Raspet ost
Spisskumin
Chilikrydder
Salt og pepper

2 vårløk
1
 tomat

Rømme
Guacamole

Stek løk og hvitløk i litt olje til den blir blank. Ha oppi kyllingfilet og brun den et par minutter før du har i byggrynene. La alt surre et par minutter til før du har i hermetiske tomater, kyllingkraft, bønner og krydder. La alt koke på lav varme til byggrynene er møre og kraften har kokt inn, omtrent 20-25 minutter. Du kan være lurt å holde litt igjen på kyllingkraften og heller tilsette litt mer etter hvert som det koker inn.

Når alt er ferdig kokt har du i ønsket mengde raspet ost (jeg brukte ca. 2 dl) og lar det smelte. Til slutt har du over vårløk og tomat. Server med rømme og guacamole, hvis du har lyst :) En enkel guacamole lager du ved å mose en avokado med gaffel, tilsette et hakka hvitløksfedd, litt sitronsaft og et dryss salt og pepper. 

Prøv deg gjerne fram med ulike krydder. Jeg er sikker på at også tacokrydder er godt i denne gryteretten :)

Laks med blomkålstappe og brokkoli

Nå er det på tide med en fiskemiddag igjen. Denne er gjort på under en halvtime, så det kan vi like!

Når det er fisk til middag er det fort gjort å ende opp med laks, torsk eller ørret, stekt med litt salt og pepper i panne eller stekeovn. Det er ingenting i veien med det - så lenge man varierer tilbehøret kan man få mange ulike fiskemiddager utav en enkel filetbit. Foruten byggrynsrisotto og søtpotetstaver som jeg har delt tidligere, er også ulike stapper fint som tilbehør. Denne gangen ble det stappe av blomkål med potet og hvitløk. Med litt brokkoli ved siden av ble dette en enkel, sunn og god middag. Ypperlig for revmatikere og de fleste andre :)

Blomkålstappe med potet og hvitløk
2 porsjoner

½ stort blomkålhode, delt i buketter
1 potet, i biter
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss creme fraiche eller en dæsj med fløte
1 ss smør
Salt og pepper (evt. muskat og andre krydder hvis du ønsker det)

Annet

3-400 gram laks
Salt og pepper
Litt smør til steking

½-1 brokkoli, i buketter

Ha blomkål, potet, hvitløk og ei klype salt i en kjele med vann. Kok opp og la putre i 15-20 minutter. Når blomkålen og potetbitene er møre heller du ut alt vannet og moser til ønsket konsistens. Tilsett creme fraiche og smør og bland godt. Smak til med salt, pepper og eventuelt andre krydder.

Mens blomkål og poteter koker kan du forberede resten. Fisken saltes og pepres, men ikke sett på stekepanna før stappa nærmer seg ferdig. Bruker du porsjonsstykker er fisken ferdig stekt på 5 minutter, når den begynner å flake seg og fremdeles er litt mørkerosa i midten. Husk at det er bedre at stappa holdes varm mens fisken steker enn at fisken stekes tørr mens stappa blir ferdig.

Brokkolien kan du sette på plata i en kjele med litt lettsaltet vann samtidig med fisken, 5 minutter er mer enn nok til å få den gjennomvarm og passe kokt. Når laks, brokkoli og stappe er ferdig legger du alt over på en tallerken og koser deg med middagen :)

Byggrynsgrøt - et godt alternativ til risgrøten

Byggrynsgrøt kan spises til middag like godt som til frokost. For eksempel som et alternativ til risgrøt eller havregrøt.

Eller bare for variasjonen og smaken sin skyld, selvfølgelig :-)

Sammenlignet med risgrøt har den haugevis av fiber og generelt flere nyttige næringsstoffer, blant annet de ulike B-bitaminene, kalium, jern og magnesium. 

Grøten er veldig enkel å lage, husk bare å legge grynene i bløt kvelden før. Da er grøten klar på 20 minutter.

Byggrynsgrøt - 2 store porsjoner

INGREDIENSER

2 dl byggryn
5 dl melk
Litt vaniljesukker
Ei klype salt

FREMGANGSMÅTE

  • La grynene ligge i kaldt vann natten over

  • Hell av vannet, skyll av grynene og kok opp gryn sammen med melk. Rør innimellom og la det putre forsiktig i ca. 20 minutter eller til du syns grynene er myke nok. Spe i mer melk hvis du syns grøten blir for tykk

  • Ha i salt og vaniljesukker mot slutten av koketida og smak til

Uansett type grøt er smørøye, sukker og kanel et must i for meg! Kald er den også god med litt yoghurt og biter av frukt og bær. Når det nærmer seg jul (tida går fort!) er også byggrynskrem med rød saus verdt å prøve :-)

Hverdagsvafler - sunne, grove og gode!

Disse vaflene er supergode og kan fint erstatte brødskivene innimellom. 

Et veldig godt alternativ for barn (og voksne) som kan bli litt kresne og lei av brødmat innimellom :-)

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Hverdagsvafler - 2 porsjoner/3-4 plater

INGREDIENSER

2 egg
80 gram sammalt mel - jeg bruker ofte en blanding av havremel og fint, sammalt spelt/hvete
80 gram kesam eller cottage cheese
20 gram sukker/sukrin gold eller tilsvarende (kan fint utelates)
1 ts bakepulver
Litt kardemomme
0,5 dl melk (evt. vann)

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og kesam/cottage cheese. Bruker du cottage cheese vil jeg anbefale å bruke en stavmikser så du slipper klumper i røra

  • Bland i melet litt etter litt og deretter resten av de tørre ingrediensene

  • Til slutt har du i melk i røra til den får en passe tykk konsistens

  • La alt svelle i noen minutter før du steiker

  • Server vaflene lunkne og nystekte

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Med vafler er det mange muligheter for variasjon. Søtning er ikke nødvendig, men du kan også variere med most banan eller honning.

Type mel kan varieres etter hva du har i kjøkkenskapet, men bruk gjerne sammalt mel, så er fiber- og næringsinnholdet på topp. Å raspe ei gulrot oppi røra er heller ikke verst!

Jeg hadde litt rømme og syltetøy på vaflene. Du kan fint bruke "vanlig" pålegg også, men da ville jeg kanskje valgt å kutte søtning og kardemomme i røra. Prøv gjerne smøreost med røkelaks og vårløk eller gulost, skinke og paprika :-)


Kosttilskudd: Gurkemeie

I dag har jeg lyst til å komme med litt informasjon og betraktninger rundt kosttilskudd, og spesielt gurkemeie. 

Jeg vet at mange med revmatisk sykdom prøver ulike kosttilskudd i håp om å bedre smerter og plager. Det finnes en del kosttilskudd beregnet på revmatikere, og felles for de fleste er at de ikke kan garantere noen effekt. Om man merker bedring, og eventuelt hvor mye, er forskjellig fra person til person. Jeg kommer ikke til å anbefale et spesifikt kosttilskudd (med unntak av omega 3), men jeg har inntrykk av at mange er nysgjerrige og interessert i å prøve noe. Da er det greit å være klar over hva som finnes, hva man eventuelt bør velge og hva man kan forvente dersom man bruker det.

Et utbredt kosttilskudd for revmatikere og andre med betennelsessykdom er gurkemeie. Gurkemeie har blitt brukt som krydder og medisinplante i tusener av år, og forskning har vist at komponenter i gurkemeie kan ha medisinske fordeler. Den viktigste komponenten kalles curcumin. Curcumin er en sterk antioksidant som også virker betennelsesdempende. Det er dette som gjør at gurkemeie kan være gunstig for revmatikere.

Gjengitt foto fra flickr, delt av Steven Jackson

Gjengitt foto fra flickr, delt av Steven Jackson

Likevel er det ikke bare å gå i krydderhylla på matbutikken å kjøpe gurkemeie og bruke det i middagen. I vanlig gurkemeiekrydder er det bare rundt 3 % curcumin, så det skal mye krydder til for å få noen medisinske fordeler av det. For de fleste vil det mest aktuelle være å kjøpe kapsler med ekstrakt , for eksempel på helsekost. I ekstrakten er gjerne mengden curcumin 95 %. Vær likevel obs på at opptaket av curcumin i tarmen kan være lavt, så det er lurt å velge et gurkemeie-tilskudd som er tilsatt piperin. Piperin finnes blant annet i svart pepper og øker absorpsjonen av curcumin. Curcumin er også fettløselig, noe som betyr at kapslene bør tas sammen med et måltid som inneholder fett slik at absorpsjonen økes ytterligere. Det er veldig synd å bruke penger på et tilskudd som kan gi effekt men som kroppen ikke klarer å utnytte. 

Det er vanskelig å si hvor mye og hvor lenge man må bruke tilskudd av gurkemeie før man eventuelt merker bedring, dette er individuelt og lite forsket på.

Jeg vil understreke at jeg ikke har noen forutsetning for å anbefale gurkemeie. For noen vil det kunne hjelpe og for andre kan det være penger ut av vinduet. Del gjerne erfaringer med meg hvis du har :)