Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Grove pitabrød

Med en boks strimlet storfekjøtt i kjøleskapet som likevel skulle brukes opp la mannen inn ønske om pita til middag i går. Det kan jo være greit å la ham få viljen sin av og til, så da ble det pita, hjemmelaget sådan :)

Jeg tør ikke tukle for mye med brød- og gjærbakst, så jeg må alltid ha ei oppskrift å gå ut ifra. Men å bytte ut noe hvitt mel, sukker, smør og andre ingredienser vi ikke skal ha for mye av, med sunnere varianter, går stort sett bra!

Denne gangen tok jeg utgangspunkt i denne pitaoppskriften og byttet ut en del av hvetemelet med sammalt spelt og sammalt hvete (fullkornshvetemel) som drar opp fullkornsnivået, metthetsfølelsen og andelen nyttige næringsstoffer. Resultatet ble veldig bra! :)

Grove pitabrød
7-8 stk

125 gram sammalt spelt
125 gram sammalt hvete
150-200 gram siktet hvetemel
1/2 pose tørrgjær (evt. 25 gram fersk gjær)
1 ts salt
1 ss romtemperert smør
3 dl melk, lunken (jeg brukte ekstra lett)

Bland alle ingrediensene, men begynn med 150 gram siktet hvetemel og tilsett heller mer etter hvert hvis du trenger. Det kan være fint å bruke en kjøkkenmaskin hvis du har, deigen har godt av å stå og elte noen minutter..hvis ikke får du trent armene!

Etter elting dekker du bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og lar deigen heve i et kvarters tid.

Etter heving deler du deigen i 7 eller 8 biter og former boller. La bollene stå noen minutter før du kjevler dem flate til pitabrød, ca. 15 cm i diameter. Stek midt i ovnen på 250 grader. I min ovn tok det 5-6 minutter før pitabrødene var ferdige, men de fikk plutselig god farge mot slutten så følg med så de ikke blir brent!

Avkjøl, fyll med ønsket innhold og spis! De pitabrødene som eventuelt blir til overs legger du i frysen til neste pitaanledning.

Hos oss ble pitabrødene fylt med det nevnte strimlede storfekjøttet, salat av ruccola, hjertesalat, agurk og tomat, og en dæsj dressing :)