Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Frokostlapper med bare tre ingredienser

Innimellom får jeg fullstendig dilla på lapper. 

Disse lappene passer for de fleste. De er glutenfrie (så sant du velger glutenfrie havregryn), sukkerfrie og har godt med mettende proteiner og langsomme karbohydrater.

For å spare tid på morgenen lager jeg ferdig røra på kvelden og setter klar i kjøleskapet. Steikinga er fort gjort dagen etter.

frokostlapper

Frokostlapper - 3 lapper, 1 porsjon

INGREDIENSER

3 ss (30 gram) havregryn (eller erstatt noe med havremel)
2 ss (60 gram) cottage cheese
1 egg

Rosiner
Kanel
Eplebiter/eplerasp

FREMGANGSMÅTE

  • Bland de tre hovedingrediensene til ei tykk røre. Hvis du vil ha røra glatt kjører du alt sammen jevnt med en stavmikser eller tilsvarende, men det er slettes ikke nødvendig
  • Ha så i det fyllet du ønsker. Jeg er veldig glad i rosiner, så det er et fast innslag i frokostlappene mine. Eplerasp og kanel er også kjempegodt og gjør lappene saftigere og søtere
  • Stek på middel varme til begge sidene har fått farge
frokostlapper

Veldig gode med syltetøy ;-)

Tilslørte bondepiker

En versjon av tilslørte bondepiker som er litt sunnere enn den opprinnelige varianten.

Tilslørte bondepiker lages ofte som en trelags dessert, med eplemos, piska krem og kavring eller andre typer tørre, søte smuler. Jeg har brukt ovnsbakte eplebiter, vaniljeyoghurt og karameliserte nøtter. Veldig godt, og ikke så ille usunt heller :-)

Disse bondepikene er uten gluten og har litt sukker, men kan også lages helt uten sukker hvis det er ønskelig.

Tilslørte bondepiker - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 epler
1 ts sukker eller sukrin gold
Kanel

100 gram nøtter (jeg brukte valnøtter og mandler)
1 ss sukker eller sukrin gold
2 ts smør eller margarin, smelta
Litt salt

Vaniljeyoghurt (her kan du også bruke annen type yoghurt, eller slå til med piska krem hvis du vil)

FREMGANGSMÅTE

Lag nøtteblandingen først:

  • Sett ovnen på 180 grader. Hakk nøttene og bland inn salt, sukker og smelta smør

  • Stek i 7-10 minutter, men pass på så det ikke brenner seg på slutten.

Du kan også bruke ei god frokostblanding eller andre alternativer til karameliserte nøtter hvis du foretrekker det.

Så eplene:

  • Mens nøttebitene avkjøles kutter du eplet i små biter og blander med kanel og sukker.

  • Stek eplebitene i den allerede oppvarma ovnen i 20 minutter. Du kan også bruke ei stekepanne, eller lage eplemos.

La eplebitene avkjøle litt før du legger epler, yoghurt og nøtteblanding lagvis i et glass eller ei skål. Ha gjerne litt raspa sjokolade på toppen.

Dette er en veldig god dessert, som også er mektig og nesten et måltid i seg selv. Jeg anbefaler å la middagen synke litt før desserten settes på bordet ;-)

Lettvinte havrekjeks

Jeg har lenge hatt lyst til å lage meg noen skikkelig gode kjeks, og fant noen fristende havrekjeks her for en stund tilbake.

Jeg har trikset litt med oppskriften for å gjøre kjeksene noe magrere og med mindre sukker.

Disse kjeksene er raske å lage og kan fint brukes som kveldskos på en helt vanlig onsdag.

Lettvinte havrekjeks - ca. 10 stk

INGREDIENSER

50 gram mykt smør
50 gram kesam eller mager kesam
0,5 dl sukker
0,5 dl sukrin gold eller mer sukker
1 ts vaniljepulver (kan utelates)
3,5 dl havregryn
1,5 dl valgfritt mel (jeg brukte spelt)
1 egg
1 dl hakkede valnøtter
0,5 dl rosiner

FREMGANGSMÅTE

Sett ovnen på 180 grader og bland alle ingrediensene godt sammen mens ovnen blir varm. Jeg formet 10 mer eller mindre runde, flate kjeks som stekte i 18 minutter midt i ovnen.

Lager du kjeksene mindre trenger de nok noe kortere steketid. Følg med, når de begynner å få farge er de ferdige.

Varier kjeksene etter eget ønske. Du kan bruke andre nøtter, erstatte rosiner med sjokolade eller tørkede bær og teste ulike meltyper.

Slå deg løs og bruk fantasien.

De smaker i hvert fall helt fortreffelig, både med brunost, litt smør eller akkurat som de er!


Himlanne go` frokostblanding

Hverdagen er i gang igjen og da er det fint å ha en rask og mettende frokost og ty til. Tørre skiver slår ikke så veldig an på morgenen for min del, og havregrøt kan bli kjedelig i lengden. Denne frokostblandinga tar det tid å bli lei, og den er finfin for revmatikere i tillegg!

Du trenger:

200 g havregryn
100 g hakka valnøtter
50 g solsikkekjerner eller andre frø/kjerner
40 g sukrin gold (her kan du også bruke honning eller annen søtning)
1-2 ts maldonsalt (eller vanlig salt)
1 ss smeltet smør eller margarin
0,5 dl vann

Bland alle ingrediensene og fordel utover et steikebrett med bakepapir.

Stek midt i ovnen på 150 grader i en halvtime. Rør rundt i blandingen et par ganger underveis og følg litt med mot slutten så ikke det brenner seg.

Bruk oppskriften som den er eller prøv deg fram med det du liker av frø, nøtter og gryn. Selv ble jeg inspirert av denne karamellgranolaen som jeg tok utgangspunkt i. Det er heller ikke noe problem å gjøre denne frokostblandinga glutenfri, pass bare på å velge glutenfrie havregryn.

Her får du masse godt fett fra nøtter og frø og langsomme karbohydrater og betaglukaner (som er bra for kolesterolet) fra havregryn. Ha gjerne over litt skyr, kesam eller cottage cheese, det tilfører mer protein du får et supert frokostmåltid som metter lenge!

Søtpotetstaver som tilbehør til fiskemiddagen

Jeg hadde litt grønnsaker å bruke opp før kjøleskapet ble forlatt i ferien, så denne gangen ble det laksefilet med søtpotetstaver, brokkoli og gulrøtter. Enkelt og greit og med få ingredienser.

Søtpotetstaver, eller søtpotetfries, er en slager rundt om på ulike mat- og kostholdsblogger, og et middagstilbehør som har vært en gjenganger på mitt kjøkken ei god stund. Det er også et finfint alternativ til poteter, ris eller pasta.

Søtpotetstaver
2 personer

1 midddels stor søtpotet
2 eggehviter
Salt
Revet parmesan

Skrell og kutt søtpotet i staver på størrelse med vanlige pommes frites. Dypp søtpotetstavene i eggehvite og legg dem på et steikebrett med bakepapir. Dryss over parmesan, krydder og litt salt og steik på nest øverste eller øverste rille i ovnen på 200 grader.

Jeg pleier å la de steike i 20 minutter, men steiketida avhenger av størrelsen på stavene og ovnen din. Står brettet på øverste rille må man være litt obs så de ikke blir brent. Hvis jeg står på kjøkkenet og passer på pleier jeg slå på grillelementet på ovnen de siste minuttene. 

Det er ikke alltid jeg får søtpotetstavene like sprø, men gode blir de uansett! En dæsj med ketchup gjør også susen.

Sammen med laksen, som jeg bare stekte i steikepanna med litt salt og pepper, og de andre grønnsakene som jeg kokte ved siden av ble dette kjempegodt! :)

Ekte sørlandskomper

En av mine favorittmiddager er komper - skikkelige sørlandskomper! 

Komper er ikke spesielt sunt, dessverre. Blant annet inneholder de en god del salt og ingen grønnsaker foruten potet.

Til gjengjeld er det såpass godt med kompe at det ville vært en skam å ikke unne seg det innimellom! 

Det er også mulig å gjøre kompene sunnere hvis man vil. Ved å for eksempel servere grønnsaker ved siden av, vil du med en gang få et sunnere måltid.

Hvetemel kan også enkelt byttes ut for å gjøre kompene glutenfrie. Jeg har prøvd havremel i kompene mine, og det ødelegger absolutt ingenting for den gode smaken.

Havre er naturlig glutenfritt men kan likevel bli forurenset av kornsorter med gluten under behandling og pakking. Velg derfor havre som er merket glutenfri hvis du lager disse kompene til noen med cøliaki.

kompe

Komper - 4 stk, nok til 2 glupske voksne

INGREDIENSER

1,5 kg poteter (avhengig av hvor mye vann det er i dem - dette var nypoteter med mye vann)
Mel, begynn med 0,5-1 dl
1-2 ts salt
Lettsaltet sideflesk
Timian

Dersom du lager komper til flere så ganger du opp potetmengden og prøver deg fram med hvor mye mel og salt du trenger

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell potetene, kutt dem i biter og kjør dem gjennom ei kjøttkvern eller bruk en foodprosessor med kutteskiver. Jeg brukte foodprosessor, halvparten av potetene om gangen. Konsistensen skal være helt finhakket/most

  • Vri vannet av de oppmalte potetene. Jeg brukte et gammelt kjøkkenhåndkle og vrei et par håndfuller med poteter om gangen. Vri godt 4-5 ganger. Det er viktig å få en del vann ut av potetene slik at man kan være sparsom med melet. For mye mel gjør kompene "tyngre" og mer kompakte

  • Når potetene er vridd tilsetter du saltet og litt mel av gangen til konsistensen blir slik at deigen henger godt sammen

  • Ta en god håndfull deig, putt oppi noen terninger med lettsaltet sideflesk og form til en rund ball

Ha kompene forsiktig ned i ei gryte med kokende vann. Bruk rikelig med timian i vannet.

La kompene koke forsiktig/trekke i 1 - 1,5 time.

Så er det bare å hive innpå!

Smør er det eneste tilbehøret som gjelder på min tallerken, men her er det flere ulike tradisjoner ute og går. Bruk det du er vant med og liker.
Vel bekomme!


Fiskemiddag?

De fleste kan ha godt av å spise mer fisk, og revmatikere eller andre med mye betennelse i kroppen kan i tillegg få en ekstra betennelsesdempende effekt av omega 3 fra fisk. For friske personer anbefales det av Helsedirektoratet å spise fiskemiddag to-tre ganger i uka, noe som tilsvarer mellom 300 og 450 gram, der 200 bør være fra fet fisk som makrell, laks, ørret eller sild.
Dette er ikke alltid like lett, spesielt hvis man ikke er vant til å spise så mye fisk.

Det krever egentlig ikke all verdens å legge inn en ekstra fiskemiddag i uka, men det må bli en vane. Det kan være enkelt å velge kjøtt, egg eller kyllingfilet til middag, og plutselig har uka gått uten en eneste fiskerett på tallerkenen.

Jeg syns det funker å ha et par gode (og enkle) fiskeoppskrifter å gå ut ifra. Det skal lite til å forandre litt og plutselig få en helt ny rett, avhengig av hva som er tilgjengelig av tilbehør i kjøleskapet.

Jeg tenkte å dele ei oppskrift som jeg bruker mye, og som er inspirert av en torskerett på Trines matblogg.

Ovnsbakt torsk med paprikasmør, blomkålstappe og brokkoli
(2 porsjoner)

350-400 gram lettsaltet torskefilet
Litt salt og pepper

1 potet
½ blomkålhode
Et fedd hvitløk
Litt melk
1 ss smør
Litt salt

1 ss smør
½  ts paprikapulver
Litt chili
1 sjalottløk
Litt sitronsaft
Spekeskinke

Brokkoli eller andre grønne saker

Sett ovnen på 200 grader.
Kok potetene og blomkålen sammen med finhakket hvitløk til de er møre og klare til og stappes. Når de er ferdig kokt heller du av vannet, tar oppi smør og litt melk og stapper til du får den konsistensen du vil ha. Smak til med litt salt.

Mens poteter og blomkål koker kan du gjøre klar fisken. Legg den i en ildfast form, dryss over salt og pepper og sett den i ovnen. Etter ti minutter sjekker du om fisken har begynt å flake seg, har den det kan du ta den ut av ovnen. Steketiden avhenger av tykkelse på fiskestykkene, så her må du prøve deg fram. Ikke stek fisken for lenge, da blir den fort tørr.

Mens fisken står i ovnen og godgjør seg kan du smelte smør i en kjele, ha oppi paprikapulver, chili, sjalottløk, sitronsaft og spekeskinke og la det putre et par minutter.

Kok brokkolien et par minutter. Jeg syns den smaker best når den fremdeles gir litt tyggemotstand og har beholdt den klare, grønne fargen.

Det er viktig å beregne så tilbehøret er ferdig til torsken skal ut av ovnen, ellers må du spise kald fisk. Legg eventuelt litt aluminiumsfolie over hvis du ikke har blitt ferdig med tilbehøret.

Denne oppskriften bruker jeg noen ganger som den er, andre ganger bytter jeg blomkål med søtpotet, bytter spekekskinke med bacon eller velger en annen type fisk (på bildene har jeg brukt steinbitfilet). Paprikasmøret kan fint byttes ut med en dæsj pesto hvis du liker det. Det skal ikke være nødvendig å gå lei av det samme tilbehøret ;)