En av mine favorittmiddager er komper - skikkelige sørlandskomper!
Komper er ikke spesielt sunt, dessverre. Blant annet inneholder de en god del salt og ingen grønnsaker foruten potet.
Til gjengjeld er det såpass godt med kompe at det ville vært en skam å ikke unne seg det innimellom!
Det er også mulig å gjøre kompene sunnere hvis man vil. Ved å for eksempel servere grønnsaker ved siden av, vil du med en gang få et sunnere måltid.
Hvetemel kan også enkelt byttes ut for å gjøre kompene glutenfrie. Jeg har prøvd havremel i kompene mine, og det ødelegger absolutt ingenting for den gode smaken.
Havre er naturlig glutenfritt men kan likevel bli forurenset av kornsorter med gluten under behandling og pakking. Velg derfor havre som er merket glutenfri hvis du lager disse kompene til noen med cøliaki.
Komper - 4 stk, nok til 2 glupske voksne
INGREDIENSER
1,5 kg poteter (avhengig av hvor mye vann det er i dem - dette var nypoteter med mye vann)
Mel, begynn med 0,5-1 dl
1-2 ts salt
Lettsaltet sideflesk
Timian
Dersom du lager komper til flere så ganger du opp potetmengden og prøver deg fram med hvor mye mel og salt du trenger
FREMGANGSMÅTE
Skrell potetene, kutt dem i biter og kjør dem gjennom ei kjøttkvern eller bruk en foodprosessor med kutteskiver. Jeg brukte foodprosessor, halvparten av potetene om gangen. Konsistensen skal være helt finhakket/most
Vri vannet av de oppmalte potetene. Jeg brukte et gammelt kjøkkenhåndkle og vrei et par håndfuller med poteter om gangen. Vri godt 4-5 ganger. Det er viktig å få en del vann ut av potetene slik at man kan være sparsom med melet. For mye mel gjør kompene "tyngre" og mer kompakte
Når potetene er vridd tilsetter du saltet og litt mel av gangen til konsistensen blir slik at deigen henger godt sammen
Ta en god håndfull deig, putt oppi noen terninger med lettsaltet sideflesk og form til en rund ball
Ha kompene forsiktig ned i ei gryte med kokende vann. Bruk rikelig med timian i vannet.
La kompene koke forsiktig/trekke i 1 - 1,5 time.
Så er det bare å hive innpå!
Smør er det eneste tilbehøret som gjelder på min tallerken, men her er det flere ulike tradisjoner ute og går. Bruk det du er vant med og liker.
Vel bekomme!