Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Fiskemiddag?

De fleste kan ha godt av å spise mer fisk, og revmatikere eller andre med mye betennelse i kroppen kan i tillegg få en ekstra betennelsesdempende effekt av omega 3 fra fisk. For friske personer anbefales det av Helsedirektoratet å spise fiskemiddag to-tre ganger i uka, noe som tilsvarer mellom 300 og 450 gram, der 200 bør være fra fet fisk som makrell, laks, ørret eller sild.
Dette er ikke alltid like lett, spesielt hvis man ikke er vant til å spise så mye fisk.

Det krever egentlig ikke all verdens å legge inn en ekstra fiskemiddag i uka, men det må bli en vane. Det kan være enkelt å velge kjøtt, egg eller kyllingfilet til middag, og plutselig har uka gått uten en eneste fiskerett på tallerkenen.

Jeg syns det funker å ha et par gode (og enkle) fiskeoppskrifter å gå ut ifra. Det skal lite til å forandre litt og plutselig få en helt ny rett, avhengig av hva som er tilgjengelig av tilbehør i kjøleskapet.

Jeg tenkte å dele ei oppskrift som jeg bruker mye, og som er inspirert av en torskerett på Trines matblogg.

Ovnsbakt torsk med paprikasmør, blomkålstappe og brokkoli
(2 porsjoner)

350-400 gram lettsaltet torskefilet
Litt salt og pepper

1 potet
½ blomkålhode
Et fedd hvitløk
Litt melk
1 ss smør
Litt salt

1 ss smør
½  ts paprikapulver
Litt chili
1 sjalottløk
Litt sitronsaft
Spekeskinke

Brokkoli eller andre grønne saker

Sett ovnen på 200 grader.
Kok potetene og blomkålen sammen med finhakket hvitløk til de er møre og klare til og stappes. Når de er ferdig kokt heller du av vannet, tar oppi smør og litt melk og stapper til du får den konsistensen du vil ha. Smak til med litt salt.

Mens poteter og blomkål koker kan du gjøre klar fisken. Legg den i en ildfast form, dryss over salt og pepper og sett den i ovnen. Etter ti minutter sjekker du om fisken har begynt å flake seg, har den det kan du ta den ut av ovnen. Steketiden avhenger av tykkelse på fiskestykkene, så her må du prøve deg fram. Ikke stek fisken for lenge, da blir den fort tørr.

Mens fisken står i ovnen og godgjør seg kan du smelte smør i en kjele, ha oppi paprikapulver, chili, sjalottløk, sitronsaft og spekeskinke og la det putre et par minutter.

Kok brokkolien et par minutter. Jeg syns den smaker best når den fremdeles gir litt tyggemotstand og har beholdt den klare, grønne fargen.

Det er viktig å beregne så tilbehøret er ferdig til torsken skal ut av ovnen, ellers må du spise kald fisk. Legg eventuelt litt aluminiumsfolie over hvis du ikke har blitt ferdig med tilbehøret.

Denne oppskriften bruker jeg noen ganger som den er, andre ganger bytter jeg blomkål med søtpotet, bytter spekekskinke med bacon eller velger en annen type fisk (på bildene har jeg brukt steinbitfilet). Paprikasmøret kan fint byttes ut med en dæsj pesto hvis du liker det. Det skal ikke være nødvendig å gå lei av det samme tilbehøret ;)