Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Minestronesuppe med chorizo og bønner

Etter å ha hatt dilla på gulrotsuppe med søtpotet gjennom hele vinteren i fjor, er det i år minestrone som er suppefavoritten.

Jeg har latt meg inspirere av matbloggen "Mat på bordet", og endt opp med en egen variant med deilig chorizopølse, masse bønner og gode grønnsaker.

For meg er det et stort pluss at det er mye bønner i denne suppa.

Bønner og linser (belgfrukter) en av disse matvaregruppene som det anbefales at vi spiser mer av, fordi det har vist seg å følge mange helsefordeler med på lasset.

Belgfrukter inneholder også en god del proteiner, noe som gjør at de metter godt. Det betyr at de er veldig fine å bruke i matretter med lite eller ingenting kjøtt, kanskje spesielt supper og gryteretter.

Et ekstra pluss er at bønner og linser er billig mat!

Minestrone. Ei suppe med masse smak som varmer på kjølige dager.

Minestrone. Ei suppe med masse smak som varmer på kjølige dager.

Minestronesuppe - 4 porsjoner

INGREDIENSER

2 gulrøtter
1/2 løk
1 fedd hvitløk
1 boks (400 gram) hakkede tomater
5 dl kyllingkraft, -fond eller -buljong
1 laurbærblad
Ca. 80 gram chorizo eller annen god, krydret pølse
1 boks røde bønner
1 boks hvite bønner
Basilikum og oregano

Pasta/makaroni, gjerne fullkorn
Parmesan

FREMGANGSMÅTE

  • Kutt opp grønnsakene i små biter og chorizo i strimler
  • Surr grønnsaker og pølse i litt olivenolje på middels varme noen få minutter, til løken er myk og blank
  • Ha så hakka tomat, litt basilikum og oregano, kyllingfond og laurbærblad i gryta
  • La alt putre i ti minutter mens du koker pasta eller makaroni ved siden av
  • Ha i bønner mot slutten av koketiden og ta ut laurbærbladet
  • Ha pasta direkte i suppetallerkenen, hell oppi suppe og rasp litt parmesan over
Smakfull kombinasjon. Gode grønnsaker, smaksrik pølse, mettende bønner og deilig parmesan.

Smakfull kombinasjon. Gode grønnsaker, smaksrik pølse, mettende bønner og deilig parmesan.

Det er lurt å ikke blande pasta direkte i suppegryta. Dersom det blir rester av suppa vil pastaen som er igjen bli slapp og vassen innen restene skal spises.

Suppa kan også serveres uten pasta, eventuelt med litt brød ved siden av.

Du kan fint kutte ut chorizo hvis du ønsker en helt kjøttfri middag - da ville jeg kanskje krydret suppa litt ekstra.

Denne suppa holder seg fint noen dager i kjøleskap, og kan også fryses :-)


Pai med ost, spekeskinke og tomat - eller restepai om du vil

Det kan bli pai av så mangt, bruk de restene du har liggende.

Litt spekeskinke som blir nedprioritert framfor andre pålegg i kjøleskapet, en liten rest av løk og paprika og en ensom tomat.

Har du liggende noe spinat eller annet bladgrønt, kanskje litt mozzarella, purre eller bacon? Alt går i paien!

Her er også en god variant med fetaost, spinat og soltørka tomat.

Hvis du vil unngå en paideig som krymper i ovnen, så bør deigen stå litt kaldt før den går i forma. 

Deigen kan du også lage kvelden før eller på morgenen. Du trenger bare ta den ut av kjøleskapet noen minutter før du begynner å arbeide med den.

Variasjon. Pai kan varieres i det uendelige, alt etter hva du har i kjøleskapet.

Variasjon. Pai kan varieres i det uendelige, alt etter hva du har i kjøleskapet.

Pai med spekeskinke og tomat - 3-4 porsjoner

INGREDIENSER

BUNN

50 gram smør eller margarin
70 gram havremel eller annet fint, sammalt mel
70 gram sikta hvetemel
Ca. 0,5 dl melk eller vann
Litt salt

FYLL

4-5 skiver spekeskinke
¼ - ½ løk
¼ - ½ paprika
1 tomat
4 store egg
0,5 dl melk
2 ss créme fraîche eller litt mer melk
Litt revet ost
Salt og pepper

Pai med spekeskinke og tomat-3 til bloggen.jpg

FREMGANGSMÅTE

  • Bland mel, salt og smør og kna det godt sammen
  • Ha i nok væske til at du får samlet deigen til en ball
  • Legg i kjøleskapet i 20-30 minutter.

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.

  • Trykk eller kjevle deigen ut i paiforma. Stikk hull i bunnen med en gaffel
  • Stek paibunnen i 10 minutter mens du gjør klar fyllet
  • Kutt opp løk, paprika og spekeskinke i strimler og kutt tomaten i fine skiver
  • Pisk sammen egg, melk, créme fraîche, salt og pepper
  • I den forstekte paibunnen legger du først løk, paprika og skinke før du heller over eggeblandingen
  • Legg skiver av tomat på toppen og rasp over litt ost til slutt.

Sett paien i ovnen igjen og stek i 35-40 minutter.

Pai med spekeskinke og tomat-2 til boggen.jpg

Server paien med en grønn salat eller andre gode grønnsaker.

Om det blir rester igjen, holder de seg godt i kjøleskapet noen dager. Da får du en finfin lunsj eller restemiddag senere i uka :-)


Tomatrisotto med fetaost

Risotto er kosemat - i hvert fall denne.

Det er noe med den kremete konsistensen og parmesanosten - skikkelig snadder. 

Jeg prøvde en ny vri med tomat denne gangen, og det er slettes ikke alltid jeg blir såpass fornøyd når jeg prøver meg på noe nytt!

Har du byggryn i kjøkkenskapet kan det fint erstatte risottoris - bare husk å bløtlegge dem natten over, hvis ikke trenger de en del lengre koketid.

Tomatrisotto med fetaost - 2-3 porsjoner

INGREDIENSER

2 ss olivenolje
½ løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1,5 dl risottoris eller byggryn
2 dl sterk kylling- eller grønnsaksbuljong (jeg brukte kyllingfond beregnet til 5 dl væske)
1 boks hakkede tomater (400 gram)
1 laurbærblad
Paprikakrydder, gjerne røkt/smoked
Chilikrydder

100 gram spinat, ruccola eller tilsvarende bladgrønt
3 ss revet parmesan
Fetaost, 75 - 100 gram

FREMGANGSMÅTE

  • Ha olje i ei gryte og fres løk og hvitløk på middels varme et par minutter

  • Ha i risottorisen og noen dryss paprika- og chilikrydder som du blander godt sammen

  • Tilsett buljong, hakkede tomater og et laurbærblad

  • La småkoke til det meste av væsken har kokt inn og risen har fin tyggekonsistens. Beregn 35-40 minutter. Rør innimellom.

Før servering tar du ut laurbærbladet og har i bladgrønt og parmesan. Rør godt sammen og smak ev. til med salt og mer krydder. Fetaosten strør du over til slutt.

Tomatrisottoen kan serveres som tilbehør til kylling eller annet kjøtt/fisk, men den gjør seg veldig godt alene også.


Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær

Gulrotsuppe har vært min mest spiste suppe etter at jeg fant oppskriften på Mat på bordet i høst.

Noen små forandringer har den gått gjennom i vinter. Blant annet har den fått selskap av limejuice som jeg syns gir en fin og syrlig smak til de søte grønnsakene.

Med litt sprøstekt bacon eller noe annet salt på toppen (saltede frø eller spekeskinke for eksempel) blir dette virkelig et snaddermåltid.

Ikke bare er suppa god, men eventuelle rester er også fine å fryse ned og bruke en dag man står i fare for å velge en kjedelig ferdigmiddag. Dette gjelder egentlig de fleste supper, så lag ekstra når du først er i gang.

Og forresten, er du en av dem som tror at man ikke blir mett av suppe? Da har du spist feil suppe.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med bacon.

Gulrotsuppe med søtpotet og ingefær - 4-5 porsjoner

INGREDIENSER

En pakke gulrøtter, ca 750 gram
En middels søtpotet
5-6 fedd hvitløk, eller mer hvis du er vågal
Ca. 1 ss revet ingefær
1 liter kyllingkraft/buljong
1 boks lett eller vanlig kokosmelk
Saften av ½-1 lime
Litt finhakka chili eller chilipulver
Salt, pepper og gjerne litt kajennepepper

FREMGANGSMÅTE

  • Begynn med å gjøre klar grønnsakene. Skrell søtpotet og gulrøtter og kutt i passe store biter. Riv ingefær og finhakk eller riv hvitløk
  • Ha litt raps- eller olivenolje i ei gryte og surr hvitløken et minutt eller to på middels varme til den begynner å få litt farge
  • Ha så oppi gulrot, søtpotet, ingefær, kyllingkraft og kokosmelk
  • Kok opp å la stå og putre i 20-30 minutter, til grønnsakene er møre
  • Ha i finhakket chili mot slutten av koketiden, eller bruk litt chilipulver

Kjør suppa glatt med en stavmikser og smak til med salt, pepper og limesaft. Ha også i noen rause dryss kajennepepper hvis du har.

Fiks ferdig middag! :)


Lakseform med spinat, fetaost og fløte

Matkreativiteten min har vært så som så i januar, men heldigvis er det andre som har gode oppskrifter å by på. 

Rett som det er benytter jeg meg av Trines matblogg, og hennes laks med fetaost og spinat har vært en favoritt i det siste.

Jeg bruker som regel spagetti eller pasta av fullkorn som tilbehør, men det er selvfølgelig mulig å bruke poteter, ris eller andre alternativer.

Oppskriften er omtrent den samme som Trines, bare omgjort til to porsjoner.

Lakseform med spinat, fetaost og fløte - 2 porsjoner

INGREDIENSER

250-300 gram laksefilet
1 sjalottløk eller tilsvarende purre, løk eller vårløk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
150 gram spinat
1 dl matfløte, vanlig eller mager
2 ts maisenna blandet ut i litt fløte
100 gram fetaost
Noen småtomater og litt hakka valnøtter

FREMGANGSMÅTE

Sett på ovnen på 180 grader.

  • Kutt fiskestykkene i biter. Her pleier jeg kjøpe porsjonsstykker som jeg skjærer i 3-4 biter
  • Salt og pepre laksebitene før du steker dem et par minutter på hver side i steikepanna. Legg deretter bitene over i ei ildfast form mens du lager resten.
     
  • Stek løken sammen med hvitløk i panna til det blir blankt. Pass på så ikke varmen blir for sterk
  • Ha oppi spinat og rør litt rundt til spinaten faller sammen
  • Tilsett fløte (her kan du øke mengden hvis du vil ha mer saus) og ev maisenna for å tykne litt
  • La fløten få et oppkok før du smuldrer i fetaosten og tar steikepanna av plata.

Fordel spinatblandingen over fisken, ha gjerne over litt hakka tomat og hakka valnøtter og sett midt i ovnen. Stek i ca. 15 minutter til fisken er ferdig.

Når du setter forma i ovnen har du akkurat passe med tid til å sette på ei gryte med vann og koke pasta :)


Noen favoritter

Dagene flyr og matlaging går litt på autopilot for tiden. Favoritter går på repeat og gjentas ofte, men det gjør ingenting. Det er godt å ha stødige matretter å ty til når man ikke gidder å tenke så mye på hva man skal spise i hverdagen.

For det er jo sånn at noen oppskrifter og matretter prøver man en gang eller to og glemmer, selv om det ikke er noe galt med dem. Så er det andre som bare klaffer, som man blir ekstra glad i og lager om og om igjen. Her er noen av mine gjengangere:

Havregrøt kokt på havremel. Min faste frokost for tiden, og har vært det i lang tid. Denne koser jeg meg med foran TV på morgenen før jobb, med smørøye, sukker og kanel. En veldig god start på dagen for meg.

 

 

En annen favorittfrokost er denne hjemmelagde frokostblandinga som var en av de første oppskriftene jeg la ut på bloggen, og også denne varianten som kom senere. Kjempegode begge to. Disse kan jeg også få fullstendig dilla på i lange perioder, akkurat som med havregrøten. Veldig lurt å lage en søndag og dermed ha frokosten klar til uka som kommer.

Som nevnt flere ganger før er fiskepakke min faste mandagsmiddag. Det er merkelig at jeg ennå ikke har blitt lei, men det er så enkelt og godt, og ikke minst veldig praktisk å ha mandagsmiddagen planlagt hver uke. Stort pluss at det er en fiskemiddag!

Lysten på gjærbakst kommer ofte snikende på søndager (eller midt i uka!), og da er fullkornsbollene en slager. Jeg bruker oppskriften som utgangspunkt men blander av og til i litt diverse melrester jeg har stående eller lager skolebollevariant - og de blir alltid vellykka.

Det må jeg si, pesto er godt når man kjøper det, men denne hjemmelaga slår alle varianter jeg har prøvd. Jeg ble oppriktig overraska når jeg smakte den. Gjør både middagen og brødskiva litt mer spennende!

 

 

Det var noen av mine favoritter men jeg er stadig på jakt etter flere, så del gjerne hvis du har noen favoritter som du tyr til i hverdagen. Ha ei riktig fin uke!

Middagsplan uke 36

Jeg slår til med en middagsplan denne uka og! Litt inspirasjon til middager og ei oppfordring om å planlegge noen dager fram. Et par tips i den forbindelse:

  • Gjør plass til minst to fiskemiddager.
  • Hvis fiskemiddager er litt ekstra tiltak, ha en av dem allerede på mandagen så er den ute av verden. Har du ennå ikke prøvd fiskepakkemiddagen, så gjør det!
  • Skriv handleliste samtidig som du planlegger middager, ta i betraktning det du allerede har i kjøleskapet og bruk opp rester.
  • Se over hvilke tilbud matbutikken din har å komme med og ta det med i beregninga.
  • Begrens inntaket av rødt kjøtt. 1-2 middager i uken med rødt kjøtt i hovedrollen er nok.
  • Tenk at det du handler inn av ferske varer skal brukes opp. Planlegger du en middag med brokkoli der du vet bare halve brokkolien blir brukt, så planlegger du en annen middag med brokkoli også. Fornuftig, økonomisk og miljøvennlig.
  • Ha minst en dag i uka med kjøttfri middag - bruk for eksempel egg, belgfrukter og meieriprodukter.

Jeg prøver å følge disse tipsene selv, men selvfølgelig klaffer det ikke alltid. Likevel vil jeg påstå at de gangene det gjør det så blir ofte middagene sunnere, mer varierte og hverdagen littegrann enklere.

Av middagene denne uka finner du både fiskepakke, torskewok og quesadilla i revmat-arkivet :)

Ha en flott start på uka!