Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Grove pitabrød

Med en boks strimlet storfekjøtt i kjøleskapet som likevel skulle brukes opp la mannen inn ønske om pita til middag i går. Det kan jo være greit å la ham få viljen sin av og til, så da ble det pita, hjemmelaget sådan :)

Jeg tør ikke tukle for mye med brød- og gjærbakst, så jeg må alltid ha ei oppskrift å gå ut ifra. Men å bytte ut noe hvitt mel, sukker, smør og andre ingredienser vi ikke skal ha for mye av, med sunnere varianter, går stort sett bra!

Denne gangen tok jeg utgangspunkt i denne pitaoppskriften og byttet ut en del av hvetemelet med sammalt spelt og sammalt hvete (fullkornshvetemel) som drar opp fullkornsnivået, metthetsfølelsen og andelen nyttige næringsstoffer. Resultatet ble veldig bra! :)

Grove pitabrød
7-8 stk

125 gram sammalt spelt
125 gram sammalt hvete
150-200 gram siktet hvetemel
1/2 pose tørrgjær (evt. 25 gram fersk gjær)
1 ts salt
1 ss romtemperert smør
3 dl melk, lunken (jeg brukte ekstra lett)

Bland alle ingrediensene, men begynn med 150 gram siktet hvetemel og tilsett heller mer etter hvert hvis du trenger. Det kan være fint å bruke en kjøkkenmaskin hvis du har, deigen har godt av å stå og elte noen minutter..hvis ikke får du trent armene!

Etter elting dekker du bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og lar deigen heve i et kvarters tid.

Etter heving deler du deigen i 7 eller 8 biter og former boller. La bollene stå noen minutter før du kjevler dem flate til pitabrød, ca. 15 cm i diameter. Stek midt i ovnen på 250 grader. I min ovn tok det 5-6 minutter før pitabrødene var ferdige, men de fikk plutselig god farge mot slutten så følg med så de ikke blir brent!

Avkjøl, fyll med ønsket innhold og spis! De pitabrødene som eventuelt blir til overs legger du i frysen til neste pitaanledning.

Hos oss ble pitabrødene fylt med det nevnte strimlede storfekjøttet, salat av ruccola, hjertesalat, agurk og tomat, og en dæsj dressing :)

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Vi er midt i sesongen for norske rotgrønnsaker, og det bør utnyttes.

ovnsbakte rotgrønnsaker

En fin måte å bruke rotgrønnsakene på, er ovnsbaking. Litt skrelling og kutting, så gjør resten seg selv i ovnen.

Ovnsbakte rotgrønnsaker - 2 porsjoner

INGREDIENSER

polkabete

2 gulrøtter
2 polkabeter
1 potet
1 liten rødløk
1 fedd hvitløk
1 pastinakk
Salt og pepper
1-2 ss raps- eller olivenolje
Ev. timian og/eller honning

..Eller bruk de rotgrønnsakene du foretrekker :-)

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell og kutt alle grønnsakene i passe like store biter
  • Bland grønnsakene med olje og krydder og legg i en ildfast form. Du kan også blande i ei teskje eller to med honning for litt søtere smak på grønnsakene.
  • La steke i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter. Vend gjerne grønnsakene ei gang eller to underveis.
  • Hvis du ønsker sprøere grønnsaker, legg dem adskilt i et lag på stekebrett. Stek i ca. 30 minutter.
ovnsbakte rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker kan du bruke til alle typer kjøtt og fisk. Hos oss ble det tilbehør til torsk med bacon :-)


Gryterett med byggryn, bønner og kylling

Det blir mye byggryn for tida, men det er jo så fryktelig anvendelig! I dag brukte jeg rester av byggryn i en gryterett, og den falt i smak her i hus :)

Jeg brukte også bønner og kylling, som begge inngår som viktige komponenter i middelhavskostholdet. Likevel er bønner en matvare jeg ofte glemmer litt. Egentlig er bønner (og linser) veldig enkelt å putte i alle mulige matretter, alt fra taco, til salater, hjemmelagde kjøttkaker, gryteretter og supper. I bønner får du blant annet mye folat, kalsium og jern, og en grei dose fiber. Med andre ord noe jeg godt kan begynne å bruke mer av!

Men så var det gryteretten! 

Til 3 porsjoner trenger du

2 kyllingfileter, i biter
1/2 løk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1,5 dl byggryn, bløtlagt kvelden før
En boks bønner, avrent (jeg brukte røde kidneybønner)
Ca. 4 dl kyllingkraft eller fond
1 boks hakka, hermetiske tomater, avrent
Raspet ost
Spisskumin
Chilikrydder
Salt og pepper

2 vårløk
1
 tomat

Rømme
Guacamole

Stek løk og hvitløk i litt olje til den blir blank. Ha oppi kyllingfilet og brun den et par minutter før du har i byggrynene. La alt surre et par minutter til før du har i hermetiske tomater, kyllingkraft, bønner og krydder. La alt koke på lav varme til byggrynene er møre og kraften har kokt inn, omtrent 20-25 minutter. Du kan være lurt å holde litt igjen på kyllingkraften og heller tilsette litt mer etter hvert som det koker inn.

Når alt er ferdig kokt har du i ønsket mengde raspet ost (jeg brukte ca. 2 dl) og lar det smelte. Til slutt har du over vårløk og tomat. Server med rømme og guacamole, hvis du har lyst :) En enkel guacamole lager du ved å mose en avokado med gaffel, tilsette et hakka hvitløksfedd, litt sitronsaft og et dryss salt og pepper. 

Prøv deg gjerne fram med ulike krydder. Jeg er sikker på at også tacokrydder er godt i denne gryteretten :)

Byggrynsgrøt - et godt alternativ til risgrøten

Byggrynsgrøt kan spises til middag like godt som til frokost. For eksempel som et alternativ til risgrøt eller havregrøt.

Eller bare for variasjonen og smaken sin skyld, selvfølgelig :-)

Sammenlignet med risgrøt har den haugevis av fiber og generelt flere nyttige næringsstoffer, blant annet de ulike B-bitaminene, kalium, jern og magnesium. 

Grøten er veldig enkel å lage, husk bare å legge grynene i bløt kvelden før. Da er grøten klar på 20 minutter.

Byggrynsgrøt - 2 store porsjoner

INGREDIENSER

2 dl byggryn
5 dl melk
Litt vaniljesukker
Ei klype salt

FREMGANGSMÅTE

  • La grynene ligge i kaldt vann natten over

  • Hell av vannet, skyll av grynene og kok opp gryn sammen med melk. Rør innimellom og la det putre forsiktig i ca. 20 minutter eller til du syns grynene er myke nok. Spe i mer melk hvis du syns grøten blir for tykk

  • Ha i salt og vaniljesukker mot slutten av koketida og smak til

Uansett type grøt er smørøye, sukker og kanel et must i for meg! Kald er den også god med litt yoghurt og biter av frukt og bær. Når det nærmer seg jul (tida går fort!) er også byggrynskrem med rød saus verdt å prøve :-)

Pai med spinat og fetaost

Denne paien med spinat og fetaost spiser jeg ofte.

Og selv om fyllet kan varieres i det uendelige, så ender jeg stadig opp med den samme kombinasjonen.

Orginaloppskriften er hentet herfra, men jeg har gjort noen endringer.

Den største forskjellen ligger i bunnen som nå har blitt grov, og med mer proteiner og mindre smør. Kjempegod er den uansett!

Pai til middag. Paien krever litt forarbeid, men det er den verdt.

Pai til middag. Paien krever litt forarbeid, men det er den verdt.

Man trenger litt tid for å lage pai.

Selve kokkeleringen tar ikke så lang tid, men deigen skal helst stå kaldt en liten halvtime før man trykker den ut i forma. Den trenger også litt steketid. 

For å spare tid kan du lage paideigen kvelden før og la den ligge i kjøleskapet til neste ettermiddag. Bare ta den ut av kjøleskapet ti minutter før du skal bruke den.


Pai med spinat og fetaost - 4 porsjoner

INGREDIENSER

Bunn

60 gram smør/margarin
85 gram kesam/mager kesam
1 ts salt
130 gram eller litt over 2 dl mel

Fyll

1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
200 gram spinat
150 gram fetaost
6 soltørkede tomater i biter
2 egg
1,5 dl melk
Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Smuldre sammen smør og mel. Jeg brukte like deler havremel og fullkornshvetemel, men her kan du bruke det du ønsker. Bruk for eksempel havremel og bokhvetemel for å gjøre deigen glutenfri.

  • Bland så i salt og kesam til du får en relativt tørr og kompakt deig som henger godt sammen. Er deigen for bløt tilsetter du litt mer mel. 

Sett deigen i kjøleskap 20-30 minutter.

Trykk deigen ut i ei paiform og stikk hull med gaffel i bunnen for å hindre at deigen skal krympe. Forstek bunnen på 200 grader midt i ovnen i 10 minutter mens du forbereder fyllet.

Paien er klar til steking.

Paien er klar til steking.

  • Stek rødløk og hvitløk på middels varme et par minutter til løken blir blank

  • Ha i spinaten litt etter litt til den har krympet og falt sammen

  • Ha spinat- og løkblandingen over på paibunnen

  • Pisk deretter egg og melk, ha i salt og pepper og hell blandingen over spinaten i paiforma

  • Dryss hakka soltørka tomat og fetaost over

Stek paien i 35-40 minutter. Ta paien ut av ovnen å la hvile noen minutter før du kutter den opp.

Sunn middag. Server et stort stykke pai med en blandet grønn salat, så har du en god, mettende og næringsrik middag.

Sunn middag. Server et stort stykke pai med en blandet grønn salat, så har du en god, mettende og næringsrik middag.

Jeg serverte pai med en enkel salat av ruccola, tomat og reddik, med en dæsj dressing :-)


Karridressing

Hjemmelaget dressing er undervurdert! 

Nå skal jeg ikke skryte på meg at denne dressingen er laget helt fra bunnen av, men jeg våger å kalle den hjemmelaget likevel.

Dressingen lages nesten like enkelt som å åpne ei flaske med Thousand Island, men her kan du bestemme smaken selv.

Denne varianten med karri er veldig god til kylling, og oppskrift på kyllingwrap med bokhvetepannekaker finner du her!

Karridressing

INGREDISENSER

4 ss majones
3 ss lettrømme

3 ts karri
2 ts sitronsaft
Kayennepepper, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Bland majones og rømme, ha i karri og sitronsaft og smak til med resten av krydderne.

Hvis du vil ha en magrere dressing kan du forsøke å bytte ut noe eller alt av rømmen med kesam eller naturell yoghurt.

Ønsker du andre smaker er det også bare å eksperimentere. Til hamburgerdressing kan du forsøke å bytte ut karri med biter av syltagurk, litt chilisaus og chilipulver :-)


Bokhvetepannekaker med kylling og karridressing

I dag ble lunsjen inntatt sammen med min gode venninne Julianne.

Julianne skriver om kosthold ved irritabel tarm på lyngstadernaering.no, som er vel verdt en titt. Det er ikke helt uvanlig at revmatikere også sliter med irritabel tarm eller omvendt, så der kan det være nyttig informasjon å hente.

Når vi først skulle møtes å lage lunsj måtte det jo bli noe som var både mage- og leddvennlig. 

Vi endte opp med pannekaker laget av bokhvetemel som vi fylte med litt salat, kyllingfilet og en nydelig karridressing. 

Etter min mening gjorde vi en temmelig god jobb, det smakte i hvert fall helt upåklagelig!

Bokhvete er glutenfritt, og det samme er disse pannekakene. Bokhvete finner du blant annet i større matbutikker eller helsekost.

Tåler du gluten kan du bruke andre typer pannekaker, lomper eller lefser (gjerne fullkorn) hvis du ønsker det, men disse var utrolig gode og vel verdt å prøve ut!

Bokhvetepannekaker - 8-10 stk

INGREDIENSER

6 dl melk
2 egg
2,5 dl bokhvetemel
2 ss smelta smør
0,5 ts salt

FREMGANGSMÅTE

Pisk sammen egg og melk, deretter melet og resten av ingrediensene.

Slump litt med mel eller melk hvis røra blir for tynn eller tykk.

Stek på middels varme og bruk litt smør eller margarin i panna hvis det trengs.

Dette var første gang jeg prøvde bokhvete, men det blir ikke siste! Karridressingen ble også en ny favoritt, den finner du her :-)


Ratatouille - grønnsaker i form

Ratatouille (som egentlig bare er ei grønnsaksform) er både enkelt, sunt og godt. 

I denne forma finner du en hel haug av gode grønnsaker som fungerer godt som tilbehør til blant annet kylling, eller som en rett i seg selv. Jeg foretrekker det til pasta!

Bruker du fullkornspasta får du gratis fiber med på kjøpet.

Det er ikke nødvendig med kjøtt til for her er det så masse godt allerede, og mett blir du!

Ratatouille - tilbehør til 4 porsjoner

INGREDIENSER

1 squash
1/2 aubergine
1/2 løk
1/2 paprika
En boks med hakka hermetiske tomater (jeg brukte cherrytomater)
3 fedd hvitløk
6 soltørka tomater
4 ss olivenolje
1 ts tomatpurè
1-2 ts italiensk krydderblanding (i min var det basilikum, oregano og timian)
1 ts salt
1 ts sukker
Litt pepper

Fullkornsspagetti
Fersk basilikum
Revet parmesan

FREMGANGSMÅTE

Sett ovnen på 175 grader

Kutt opp squash, aubergine, paprika og løk og ha det i ei ildfast form sammen med de hermetiske tomatene. 

Rør olivenolje, krydder, sukker, finhakka hvitløk, hakka soltørka tomat og tomatpurè sammen i ei skål før du heller det over grønnsakene og blander godt.

Sett den ildfaste forma midt i ovnen og la den stå i minst 45 minutter, gjerne en time hvis du har tid. Kok spagetti mot slutten av steiketida. 

Bland ratatouille og spagetti sammen på en tallerken, ha over litt hakka fersk basilikum og masse(!!!) revet parmesan. Snadder!

Her kan du fint bytte ut og mikse med andre grønnsaker, for eksempel søtpotet, gulrot eller kålrabi. Bruk det du liker og har i kjøleskapet :-)