Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Hverdagsvafler - sunne, grove og gode!

Disse vaflene er supergode og kan fint erstatte brødskivene innimellom. 

Et veldig godt alternativ for barn (og voksne) som kan bli litt kresne og lei av brødmat innimellom :-)

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Variasjon. En litt artigere kveldsmat enn de vanlige brødskivene kanskje?

Hverdagsvafler - 2 porsjoner/3-4 plater

INGREDIENSER

2 egg
80 gram sammalt mel - jeg bruker ofte en blanding av havremel og fint, sammalt spelt/hvete
80 gram kesam eller cottage cheese
20 gram sukker/sukrin gold eller tilsvarende (kan fint utelates)
1 ts bakepulver
Litt kardemomme
0,5 dl melk (evt. vann)

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen egg og kesam/cottage cheese. Bruker du cottage cheese vil jeg anbefale å bruke en stavmikser så du slipper klumper i røra

  • Bland i melet litt etter litt og deretter resten av de tørre ingrediensene

  • Til slutt har du i melk i røra til den får en passe tykk konsistens

  • La alt svelle i noen minutter før du steiker

  • Server vaflene lunkne og nystekte

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Pålegg. Grove vafler kan ha både søtt og salt pålegg.

Med vafler er det mange muligheter for variasjon. Søtning er ikke nødvendig, men du kan også variere med most banan eller honning.

Type mel kan varieres etter hva du har i kjøkkenskapet, men bruk gjerne sammalt mel, så er fiber- og næringsinnholdet på topp. Å raspe ei gulrot oppi røra er heller ikke verst!

Jeg hadde litt rømme og syltetøy på vaflene. Du kan fint bruke "vanlig" pålegg også, men da ville jeg kanskje valgt å kutte søtning og kardemomme i røra. Prøv gjerne smøreost med røkelaks og vårløk eller gulost, skinke og paprika :-)


Frokostlapper med bare tre ingredienser

Innimellom får jeg fullstendig dilla på lapper. 

Disse lappene passer for de fleste. De er glutenfrie (så sant du velger glutenfrie havregryn), sukkerfrie og har godt med mettende proteiner og langsomme karbohydrater.

For å spare tid på morgenen lager jeg ferdig røra på kvelden og setter klar i kjøleskapet. Steikinga er fort gjort dagen etter.

frokostlapper

Frokostlapper - 3 lapper, 1 porsjon

INGREDIENSER

3 ss (30 gram) havregryn (eller erstatt noe med havremel)
2 ss (60 gram) cottage cheese
1 egg

Rosiner
Kanel
Eplebiter/eplerasp

FREMGANGSMÅTE

  • Bland de tre hovedingrediensene til ei tykk røre. Hvis du vil ha røra glatt kjører du alt sammen jevnt med en stavmikser eller tilsvarende, men det er slettes ikke nødvendig
  • Ha så i det fyllet du ønsker. Jeg er veldig glad i rosiner, så det er et fast innslag i frokostlappene mine. Eplerasp og kanel er også kjempegodt og gjør lappene saftigere og søtere
  • Stek på middel varme til begge sidene har fått farge
frokostlapper

Veldig gode med syltetøy ;-)

Lettvinte havrekjeks

Jeg har lenge hatt lyst til å lage meg noen skikkelig gode kjeks, og fant noen fristende havrekjeks her for en stund tilbake.

Jeg har trikset litt med oppskriften for å gjøre kjeksene noe magrere og med mindre sukker.

Disse kjeksene er raske å lage og kan fint brukes som kveldskos på en helt vanlig onsdag.

Lettvinte havrekjeks - ca. 10 stk

INGREDIENSER

50 gram mykt smør
50 gram kesam eller mager kesam
0,5 dl sukker
0,5 dl sukrin gold eller mer sukker
1 ts vaniljepulver (kan utelates)
3,5 dl havregryn
1,5 dl valgfritt mel (jeg brukte spelt)
1 egg
1 dl hakkede valnøtter
0,5 dl rosiner

FREMGANGSMÅTE

Sett ovnen på 180 grader og bland alle ingrediensene godt sammen mens ovnen blir varm. Jeg formet 10 mer eller mindre runde, flate kjeks som stekte i 18 minutter midt i ovnen.

Lager du kjeksene mindre trenger de nok noe kortere steketid. Følg med, når de begynner å få farge er de ferdige.

Varier kjeksene etter eget ønske. Du kan bruke andre nøtter, erstatte rosiner med sjokolade eller tørkede bær og teste ulike meltyper.

Slå deg løs og bruk fantasien.

De smaker i hvert fall helt fortreffelig, både med brunost, litt smør eller akkurat som de er!


Tunfisksalat til hverdags

Man skal ikke tulle for mye med gode tradisjoner. Mamma sin tunfisksalat er en klassiker som har blitt servert på alle koldtbord som noen gang har blitt laget i heimen, og det med god grunn. Til hverdags kan det likevel være greit å ha en litt sunnere variant, så kan orginalen spares til festdager.

I denne oppskriften er mye likt som den opprinnelige varianten, men rømme har blitt byttet ut med gresk yoghurt, majones delvis erstattet med avokado og vanlig makaroni byttet ut med fullkornsmakaroni. Dette gir mer protein, fiber og sunt fett og gjør også salaten til et godt alternativ for revmatikere. Også en super måte å få i seg mer fisk på!

Ikke vær skeptisk til avokadoen før du har prøvd, den gir salaten en god konsistens!

Tunfisksalat

2 bokser tunfisk, avrent (jeg brukte tunfisk i olje, men andre varianter funker også)
¼ løk, finhakket
2-3 ss gresk yoghurt (mager eller vanlig)
1-2 ss majones
1 most avokado
Fullkornsmakaroni (jeg brukte ca 150 gram tørrvare)
Salt og pepper etter smak

Kok makaroni, la den renne av og vent til den blir kald. Bland makaronien sammen med de andre ingrediensene og så er salaten ferdig, enkelt og greit! Den holder seg minst 4 dager i kjøleskap, men dette er en relativt stor porsjon så hvis du ikke har noen til å hjelpe deg å spise den opp kan du fint halvere oppskriften.

Tunfisksalaten er veldig god på ei skive brød eller bare som den er, gjerne med noe grønt til!

Himlanne go` frokostblanding

Hverdagen er i gang igjen og da er det fint å ha en rask og mettende frokost og ty til. Tørre skiver slår ikke så veldig an på morgenen for min del, og havregrøt kan bli kjedelig i lengden. Denne frokostblandinga tar det tid å bli lei, og den er finfin for revmatikere i tillegg!

Du trenger:

200 g havregryn
100 g hakka valnøtter
50 g solsikkekjerner eller andre frø/kjerner
40 g sukrin gold (her kan du også bruke honning eller annen søtning)
1-2 ts maldonsalt (eller vanlig salt)
1 ss smeltet smør eller margarin
0,5 dl vann

Bland alle ingrediensene og fordel utover et steikebrett med bakepapir.

Stek midt i ovnen på 150 grader i en halvtime. Rør rundt i blandingen et par ganger underveis og følg litt med mot slutten så ikke det brenner seg.

Bruk oppskriften som den er eller prøv deg fram med det du liker av frø, nøtter og gryn. Selv ble jeg inspirert av denne karamellgranolaen som jeg tok utgangspunkt i. Det er heller ikke noe problem å gjøre denne frokostblandinga glutenfri, pass bare på å velge glutenfrie havregryn.

Her får du masse godt fett fra nøtter og frø og langsomme karbohydrater og betaglukaner (som er bra for kolesterolet) fra havregryn. Ha gjerne over litt skyr, kesam eller cottage cheese, det tilfører mer protein du får et supert frokostmåltid som metter lenge!

Mettende smoothie med avokado

Smoothie er en frisk og god måte å starte dagen på, spesielt for de som er lei den tørre brødskiva eller har dårlig matlyst på morgenen. Det er også en enkel måte og unngå gluten, melk eller andre allergener.

Det er likevel viktig at smoothien metter litt. Med bare frukt, bær og juice vil det ikke vare lenge før du er sulten igjen. Derfor har jeg brukt avokado og chia-frø i smoothien min. Avokado tilfører ikke så mye smak men derimot en god kremete konsistens og sunt fett som gir bedre metthetsfølelse. Chia-frøene gir også rikelig av både fett, protein og fiber som metter og fyller opp i magen. Dersom du ikke har chia-frø kan du fint bruke havregryn, linfrø eller nøtter. Smoothier er ellers en fin måte å bruke det man har tilgjengelig på.

Min smoothie

En halv banan
En halv avokado
1 dl frosne bringebær
1,5 dl juice (jeg brukte appelsin- og jordbærjuice denne gangen)
1 ss chiafrø

Kjør alt i blenderen, hell det over i et glass og kos deg!