Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Kyllingsuppe med fullkornsdumplings

Høsten nærmer seg og det samme gjør suppe-sesongen.

Jeg ville lage ei suppe med kylling, og når jeg lette etter inspirasjon på nettet fant jeg ei fristende Chicken-N-Dumplings Soup. Med noen forandringer ble det dagens middag.

Dumplings oversettes nok best som melballer, men det høres ikke særlig fristende ut. Så jeg holder meg til dumplings-navnet foreløpig!

Noe av det som gjør denne suppen bra er blant annet at den inneholder hvitt kjøtt til fordel for rødt og har greit med grønnsaker. I tillegg vil fullkornsdumplingene bidra med fiber og øke metthetsfølelse.

Hvis du vil ha flere sunne kalorier kan du med fordel tilsette litt kaldpresset olivenolje etter at suppen er ferdig, det tilfører både sunt fett og god smak.

Ønsker du en glutenfri variant kan du forsøke å lage dumplings med bokhvetemel, eller bare lage suppa som den er uten dumplings :-)

Kyllingsuppe med fullkornsdumplings - 3 porsjoner

INGREDIENSER

Ca. 300 gram kylling eller kyllingfilet, i biter
En halv løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 pastinakker, i staver eller biter
2 gulrøtter, i staver eller biter
1 ss smør eller margarin
8-9 dl utblandet kyllingbuljong eller -fond
1 laubærblad
Salt og pepper

Dumplings

1,5 dl fullkornshvetemel
3 ss revet parmesan
1 dl melk
2 ts timian
Litt rosmarin, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Stek først kyllingbitene (ikke helt gjennomstekt) og sett til siden

  • Ha smør oppi ei gryte sammen med løk, hvitløk, pastinakk og gulrot. La det stå å surre litt på middels varme i noen minutter, rør innimellom

  • Tilsett kyllingfond og krydder, kok opp og la trekke i et kvarters tid.

Mens suppen trekker blander du sammen dumplingingrediensene til du får en klissete deig.

Etter trekketiden er ferdig lar du suppen få et oppkok igjen og tilsetter deigbiter på størrelse med ei teskje eller mindre.

La dumplingene trekke i suppen i 5 minutter. Tilsett kyllingbitene mot slutten, ta ut laubærbladet og suppa er fiks ferdig. Velbekomme!


Byggrynsrisotto med spinat - tilbehøret som passer de fleste middager

Risotto er et middagstilbehør som blir brukt titt og ofte her i heimen.

Det smaker ypperlig både til fisk, kjøtt og kylling.

Likevel skal det sies at hvit ris, også risottoris, er relativt næringsfattig. Et godt alternativ er derfor å lage byggrynsrisotto.

Smaken blir kjempegod og du får mye mer fiber, mer vitaminer og mineraler og færre kalorier. Sunnere, magrere og mer mettende.

Hovedforskjellen når man lager risotto av byggryn og ikke ris, er at byggrynene må ligge i bløt natten over.

Så lenge du husker det, er risottoen ferdig på 20 minutter neste dag :-)

Vær oppmerksom på at bygg inneholder gluten, så denne risottoen er ikke glutenfri.

Byggrynsrisotto, eller byggotto som det også kalles, passer til det meste.

Byggrynsrisotto, eller byggotto som det også kalles, passer til det meste.

Byggrynsrisotto med spinat - 2 porsjoner

INGREDIENSER

100 gram byggryn
2 sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
5 dl varm grønnsaksbuljong (For å være helt ærlig syns jeg det er så godt med kyllingbuljong i risottoen at jeg av og til bruker den til fisk og)
Spinat (jeg brukte en pose med 65 gram)
1 ss smør eller margarin
1-2 ss Parmesan (kan utelates)
Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

  • Hell vannet av de ferdig bløtlagte byggrynene og skyll dem godt i et dørslag

  • Smelt 1 ss smør i en kjele og ha oppi sjalottløk og hvitløk

  • La løken bli blank før du har i byggrynene. Vend grynene rundt i smøret og løken et halvt minutt før du tilsetter et par desiliter av buljongen

  • Rør jevnlig og la det meste av buljongen koke inn før du har i et par desiliter til og gjentar prosessen

  • Til slutt har du i spinat, parmesan og den siste desiliteren med buljong og rører innimellom til risottoen har en kremet konsistens og grynene gir passe tyggemotstand. Se an væskemengden litt mot slutten, kan hende må du ha litt mindre eller mer buljong. Smak til med salt og pepper.

Mens du står der og rører i risottoen kan du for eksempel steke et par fiskestykker ved siden av og gi noen aspargesbønner et raskt oppkok. Enkel, rask og god fiskemiddag!

Lag gjerne mer byggrynsrisotto når du først er i gang, og bruk restene til lunsj eller middag neste dag.

Lag gjerne mer byggrynsrisotto når du først er i gang, og bruk restene til lunsj eller middag neste dag.

Lager du byggrynsrisotto til kylling eller kjøtt bruker du den kraften eller buljongen som hører til.

Det er også fint å variere med sopp eller andre grønnsaker istedenfor eller i tillegg til spinat :-)


Fullkornspannekaker og litt om sukker

I dag deler jeg ei enkel oppskrift på pannekaker.

Disse er sukkerfrie og laget med fullkornsmel. Både sunnere og gode!

Litt om sukker og revmatikere - scroll forbi neste bilde hvis du bare vil til oppskriften :-)

Som jeg såvidt har vært inne på tidligere kan noen revmatikere oppleve å føle seg dårligere av sukker, da sukker kan øke betennelsen i kroppen.

Her er det bare egne erfaringer som kan gi deg svar på i hvor stor grad dette gjelder deg.

Mengden sukker man eventuelt reagerer på vil også være forskjellig fra person til person. Spiser du sukker daglig er det kanskje verdt å kutte helt ut en periode for å se om du føler deg bedre, eller begrense det til små mengder i helgene.

Sukker tilfører mange kalorier, men ingenting kroppen vår trenger.

For mye sukker vil ta plassen til andre viktige næringsstoffer fordi vi spiser det istedenfor mat. Alternativt vil sukkeret komme i tillegg til annen mat, som kan gi vektøkning. Ingen av delene er ønskelig for de fleste.

For revmatikere og personer med annen kronisk betennelsessykdom er det spesielt viktig å få tilført nok av de viktige næringsstoffene, for eksempel antioksidanter, vitaminer og mineraler, da kroppen har et økt behov. 

Fullkornspannekaker - 10 stk

INGREDIENSER

200 gram fullkornshvetemel
3 egg
100 gram mager kesam (kan utelates)
4 dl melk (se an hvor tykk du vil ha røra)
3 ss sukrin gold
2 ss smelta smør
Litt salt

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen alle de våte ingrediensene og pisk inn melet litt etter litt til slutt.

  • La røra svelle noen minutter før du begynner å steike. Ha gjerne litt margarin i panna hvis du er redd de vil sitte fast.

Pannekakene funker fint til middag, gjerne sammen med tomatsuppe (som jeg aldri kommer til å skjønne at er et normalt tilbehør).

For meg vil alltid pannekaker være et kosemåltid, så her ble de spist til kvelds med rørte bringebær og banan..kjempegodt!

Søtpotetstaver som tilbehør til fiskemiddagen

Jeg hadde litt grønnsaker å bruke opp før kjøleskapet ble forlatt i ferien, så denne gangen ble det laksefilet med søtpotetstaver, brokkoli og gulrøtter. Enkelt og greit og med få ingredienser.

Søtpotetstaver, eller søtpotetfries, er en slager rundt om på ulike mat- og kostholdsblogger, og et middagstilbehør som har vært en gjenganger på mitt kjøkken ei god stund. Det er også et finfint alternativ til poteter, ris eller pasta.

Søtpotetstaver
2 personer

1 midddels stor søtpotet
2 eggehviter
Salt
Revet parmesan

Skrell og kutt søtpotet i staver på størrelse med vanlige pommes frites. Dypp søtpotetstavene i eggehvite og legg dem på et steikebrett med bakepapir. Dryss over parmesan, krydder og litt salt og steik på nest øverste eller øverste rille i ovnen på 200 grader.

Jeg pleier å la de steike i 20 minutter, men steiketida avhenger av størrelsen på stavene og ovnen din. Står brettet på øverste rille må man være litt obs så de ikke blir brent. Hvis jeg står på kjøkkenet og passer på pleier jeg slå på grillelementet på ovnen de siste minuttene. 

Det er ikke alltid jeg får søtpotetstavene like sprø, men gode blir de uansett! En dæsj med ketchup gjør også susen.

Sammen med laksen, som jeg bare stekte i steikepanna med litt salt og pepper, og de andre grønnsakene som jeg kokte ved siden av ble dette kjempegodt! :)

Ekte sørlandskomper

En av mine favorittmiddager er komper - skikkelige sørlandskomper! 

Komper er ikke spesielt sunt, dessverre. Blant annet inneholder de en god del salt og ingen grønnsaker foruten potet.

Til gjengjeld er det såpass godt med kompe at det ville vært en skam å ikke unne seg det innimellom! 

Det er også mulig å gjøre kompene sunnere hvis man vil. Ved å for eksempel servere grønnsaker ved siden av, vil du med en gang få et sunnere måltid.

Hvetemel kan også enkelt byttes ut for å gjøre kompene glutenfrie. Jeg har prøvd havremel i kompene mine, og det ødelegger absolutt ingenting for den gode smaken.

Havre er naturlig glutenfritt men kan likevel bli forurenset av kornsorter med gluten under behandling og pakking. Velg derfor havre som er merket glutenfri hvis du lager disse kompene til noen med cøliaki.

kompe

Komper - 4 stk, nok til 2 glupske voksne

INGREDIENSER

1,5 kg poteter (avhengig av hvor mye vann det er i dem - dette var nypoteter med mye vann)
Mel, begynn med 0,5-1 dl
1-2 ts salt
Lettsaltet sideflesk
Timian

Dersom du lager komper til flere så ganger du opp potetmengden og prøver deg fram med hvor mye mel og salt du trenger

FREMGANGSMÅTE

  • Skrell potetene, kutt dem i biter og kjør dem gjennom ei kjøttkvern eller bruk en foodprosessor med kutteskiver. Jeg brukte foodprosessor, halvparten av potetene om gangen. Konsistensen skal være helt finhakket/most

  • Vri vannet av de oppmalte potetene. Jeg brukte et gammelt kjøkkenhåndkle og vrei et par håndfuller med poteter om gangen. Vri godt 4-5 ganger. Det er viktig å få en del vann ut av potetene slik at man kan være sparsom med melet. For mye mel gjør kompene "tyngre" og mer kompakte

  • Når potetene er vridd tilsetter du saltet og litt mel av gangen til konsistensen blir slik at deigen henger godt sammen

  • Ta en god håndfull deig, putt oppi noen terninger med lettsaltet sideflesk og form til en rund ball

Ha kompene forsiktig ned i ei gryte med kokende vann. Bruk rikelig med timian i vannet.

La kompene koke forsiktig/trekke i 1 - 1,5 time.

Så er det bare å hive innpå!

Smør er det eneste tilbehøret som gjelder på min tallerken, men her er det flere ulike tradisjoner ute og går. Bruk det du er vant med og liker.
Vel bekomme!


Fiskemiddag?

De fleste kan ha godt av å spise mer fisk, og revmatikere eller andre med mye betennelse i kroppen kan i tillegg få en ekstra betennelsesdempende effekt av omega 3 fra fisk. For friske personer anbefales det av Helsedirektoratet å spise fiskemiddag to-tre ganger i uka, noe som tilsvarer mellom 300 og 450 gram, der 200 bør være fra fet fisk som makrell, laks, ørret eller sild.
Dette er ikke alltid like lett, spesielt hvis man ikke er vant til å spise så mye fisk.

Det krever egentlig ikke all verdens å legge inn en ekstra fiskemiddag i uka, men det må bli en vane. Det kan være enkelt å velge kjøtt, egg eller kyllingfilet til middag, og plutselig har uka gått uten en eneste fiskerett på tallerkenen.

Jeg syns det funker å ha et par gode (og enkle) fiskeoppskrifter å gå ut ifra. Det skal lite til å forandre litt og plutselig få en helt ny rett, avhengig av hva som er tilgjengelig av tilbehør i kjøleskapet.

Jeg tenkte å dele ei oppskrift som jeg bruker mye, og som er inspirert av en torskerett på Trines matblogg.

Ovnsbakt torsk med paprikasmør, blomkålstappe og brokkoli
(2 porsjoner)

350-400 gram lettsaltet torskefilet
Litt salt og pepper

1 potet
½ blomkålhode
Et fedd hvitløk
Litt melk
1 ss smør
Litt salt

1 ss smør
½  ts paprikapulver
Litt chili
1 sjalottløk
Litt sitronsaft
Spekeskinke

Brokkoli eller andre grønne saker

Sett ovnen på 200 grader.
Kok potetene og blomkålen sammen med finhakket hvitløk til de er møre og klare til og stappes. Når de er ferdig kokt heller du av vannet, tar oppi smør og litt melk og stapper til du får den konsistensen du vil ha. Smak til med litt salt.

Mens poteter og blomkål koker kan du gjøre klar fisken. Legg den i en ildfast form, dryss over salt og pepper og sett den i ovnen. Etter ti minutter sjekker du om fisken har begynt å flake seg, har den det kan du ta den ut av ovnen. Steketiden avhenger av tykkelse på fiskestykkene, så her må du prøve deg fram. Ikke stek fisken for lenge, da blir den fort tørr.

Mens fisken står i ovnen og godgjør seg kan du smelte smør i en kjele, ha oppi paprikapulver, chili, sjalottløk, sitronsaft og spekeskinke og la det putre et par minutter.

Kok brokkolien et par minutter. Jeg syns den smaker best når den fremdeles gir litt tyggemotstand og har beholdt den klare, grønne fargen.

Det er viktig å beregne så tilbehøret er ferdig til torsken skal ut av ovnen, ellers må du spise kald fisk. Legg eventuelt litt aluminiumsfolie over hvis du ikke har blitt ferdig med tilbehøret.

Denne oppskriften bruker jeg noen ganger som den er, andre ganger bytter jeg blomkål med søtpotet, bytter spekekskinke med bacon eller velger en annen type fisk (på bildene har jeg brukt steinbitfilet). Paprikasmøret kan fint byttes ut med en dæsj pesto hvis du liker det. Det skal ikke være nødvendig å gå lei av det samme tilbehøret ;)