Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Fullkornspannekaker og litt om sukker

I dag deler jeg ei enkel oppskrift på pannekaker.

Disse er sukkerfrie og laget med fullkornsmel. Både sunnere og gode!

Litt om sukker og revmatikere - scroll forbi neste bilde hvis du bare vil til oppskriften :-)

Som jeg såvidt har vært inne på tidligere kan noen revmatikere oppleve å føle seg dårligere av sukker, da sukker kan øke betennelsen i kroppen.

Her er det bare egne erfaringer som kan gi deg svar på i hvor stor grad dette gjelder deg.

Mengden sukker man eventuelt reagerer på vil også være forskjellig fra person til person. Spiser du sukker daglig er det kanskje verdt å kutte helt ut en periode for å se om du føler deg bedre, eller begrense det til små mengder i helgene.

Sukker tilfører mange kalorier, men ingenting kroppen vår trenger.

For mye sukker vil ta plassen til andre viktige næringsstoffer fordi vi spiser det istedenfor mat. Alternativt vil sukkeret komme i tillegg til annen mat, som kan gi vektøkning. Ingen av delene er ønskelig for de fleste.

For revmatikere og personer med annen kronisk betennelsessykdom er det spesielt viktig å få tilført nok av de viktige næringsstoffene, for eksempel antioksidanter, vitaminer og mineraler, da kroppen har et økt behov. 

Fullkornspannekaker - 10 stk

INGREDIENSER

200 gram fullkornshvetemel
3 egg
100 gram mager kesam (kan utelates)
4 dl melk (se an hvor tykk du vil ha røra)
3 ss sukrin gold
2 ss smelta smør
Litt salt

FREMGANGSMÅTE

  • Pisk sammen alle de våte ingrediensene og pisk inn melet litt etter litt til slutt.

  • La røra svelle noen minutter før du begynner å steike. Ha gjerne litt margarin i panna hvis du er redd de vil sitte fast.

Pannekakene funker fint til middag, gjerne sammen med tomatsuppe (som jeg aldri kommer til å skjønne at er et normalt tilbehør).

For meg vil alltid pannekaker være et kosemåltid, så her ble de spist til kvelds med rørte bringebær og banan..kjempegodt!

Lettvinte havrekjeks

Jeg har lenge hatt lyst til å lage meg noen skikkelig gode kjeks, og fant noen fristende havrekjeks her for en stund tilbake.

Jeg har trikset litt med oppskriften for å gjøre kjeksene noe magrere og med mindre sukker.

Disse kjeksene er raske å lage og kan fint brukes som kveldskos på en helt vanlig onsdag.

Lettvinte havrekjeks - ca. 10 stk

INGREDIENSER

50 gram mykt smør
50 gram kesam eller mager kesam
0,5 dl sukker
0,5 dl sukrin gold eller mer sukker
1 ts vaniljepulver (kan utelates)
3,5 dl havregryn
1,5 dl valgfritt mel (jeg brukte spelt)
1 egg
1 dl hakkede valnøtter
0,5 dl rosiner

FREMGANGSMÅTE

Sett ovnen på 180 grader og bland alle ingrediensene godt sammen mens ovnen blir varm. Jeg formet 10 mer eller mindre runde, flate kjeks som stekte i 18 minutter midt i ovnen.

Lager du kjeksene mindre trenger de nok noe kortere steketid. Følg med, når de begynner å få farge er de ferdige.

Varier kjeksene etter eget ønske. Du kan bruke andre nøtter, erstatte rosiner med sjokolade eller tørkede bær og teste ulike meltyper.

Slå deg løs og bruk fantasien.

De smaker i hvert fall helt fortreffelig, både med brunost, litt smør eller akkurat som de er!