Flere velger å spise mindre eller ingen kornvarer.
Flere ting kan ligge til grunn. Det kan være allergi, intoleranse, smak, konsistens eller en overbevisning om at kornvarer ikke er sunt eller bra for oss.
Uansett grunn; Når du kutter ut en matvare, så går du glipp av næringsstoffene i den matvaren.
Er du uheldig, så kan den matvaren du kutter ut være en spesielt viktig kilde til noe du ikke får gjennom annen mat. Dette kan gi mangler og helseplager.
De vanligste matvarene vi utelater fra kostholdet vårt, er korn og kornvarer.
Hva er bra med kornvarer?
Korn er blant annet en god kilde til protein, ulike B-vitaminer, fiber og jern.
Protein og B-vitaminer får vi også gjennom mange andre matvarer, og mangelsykdom er ikke så vanlig.
Fiber og jern kan det være verre med.
Fem fordeler med fiber
Halvparten av alt fiber vi får i oss kommer fra de grove kornvarene våre. Brød, knekkebrød, frokostblandinger, havregrøt, fullkornspasta, osv.
Fiber er ikke bare vomfyll. Det har også de fordelene at det:
Holder sulten på avstand
Demper søtsug
Bedrer fordøyelsen og hindrer forstoppelse
Dette er både praktisk i hverdagen, og tillegg fint for vektnedgang og når man vi beholde et stabilt blodsukker.
På lengre sikt har fiber to andre svært viktige helsefordeler, nemlig ved å
Senke kolesterolet og dermed forebygge hjerte- og karsykdom
Virke forebyggende mot kreft i mage og tarm
Andre fiberkilder
Dersom du kutter ut korn og kornvarer, må du få fiber fra andre matvarer.
Frukt og grønt, poteter, bønner, linser, nøtter og frø er gode alternativer. Dette er alle matvarer man kan spise mer av for å øke fiberinntaket.
En annen mulighet er å ta fibertilskudd.
Dersom du utelukker kornvarer pga gluteninnhold, vil du kunne bruke fullkornsris, bokhvete og havre som også er fiberrike. Bruk dette i tillegg til nøtter og frø når du baker/lager noe glutenfritt, eller tilsett fiber i form av et glutenfritt fibertilskudd slik som Fiberhusk, Fiber fin, etc.
På ferdigprodukter bør du sjekke innholdsfortegnelsen, å se etter fiber/kostfiber.
Velger du glutenfrie produkter uten fiber, vil du få problemer med å spise nok fiber i løpet av en dag.
Er du sliten, slapp og sover dårlig?
Kornvarer er også en god kilde til jern.
Det er ikke uvanlig at personer som ikke tåler eller ikke spiser kornvarer, har jernmangel.
Størsteparten av jernet i kroppen finner vi i blodet vårt. Kvinner som menstruerer og blodgivere er derfor mer utsatt for jernmangel enn andre.
Med for lite jern i kroppen vil du kunne føle deg sliten, trøtt, svimmel, sove dårlig og ha hodepine. Hverdagen kan bli veldig tung og slitsom.
Hvis kornprodukter er utelukket, så er det viktig å spise nok av andre jernrike matvarer. Dette gjelder spesielt rødt kjøtt og innmat.
I tillegg vil man kunne få jern fra skalldyr, egg, frø, grønnsaker og poteter. Av glutenfrie kornslag er også havre og hirse fine alternativer.
Glutenfrie erstatningsprodukter bidrar sjeldent med noe særlig jern, med mindre de er lagd med hirse, havre og frø. Her kan du også sjekke innholdsfortegnelsen.
Å ta jerntilskudd vil i en del tilfeller være nødvendig for å få i seg nok jern.
Ved mistanke om jernmangel skal du alltid ta en blodprøve hos legen din først.
Vit hva maten din inneholder
Det kan lønne seg å vite hva du går glipp av når du kutter ut store matvaregrupper. På den måten kan du legge opp kostholdet ditt slik at du får i deg det du trenger gjennom andre matvarer.
Hvis ikke kan du gå glipp av de næringsstoffene du trenger for å fungere best mulig i hverdagen. Og det som trengs for å forebygge sykdom på kort og lang sikt.
Hvis du trenger mer informasjon om matallergi og matintoleranse, sjekk ut nettsiden til Astma- og Allergiforbundet.