Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Peanøttkjeks

Liker du peanøtter så liker du disse peanøttkjeksene! Peanøtter er ikke så usunt som mange tror. Ja, de har mye fett, men lite av det mettede fettet som vi skal være litt forsiktige med. De har også noe omega 6, men omega 6 i moderasjon fra nøtter og frø er mye bedre enn omega 6 fra ferdigmat. Peanøtter er også en god proteinkilde, som sammen med fettet gjør at de metter godt. Man skal være obs på at peanøtter inneholder mange kalorier, så inntaket bør ikke overdrives. Det er likevel ingenting i veien for å inkludere peanøtter i et sunt og variert kosthold.

I disse kjeksene har jeg brukt peanøttsmør. Peanøttsmør er i praksis finhakka og rørte peanøtter. Kjører du peanøtter i en kjøkkenmaskin med kniver får du peanøttsmør etter noen minutter. Kjøper du ferdig peanøttsmør (slik jeg gjorde) bør du passe på å velge et smør med mest mulig peanøtter, og det finnes flere varianter med 99-100 %. Jeg syns det er godt med litt salt i peanøttsmøret, men dersom du har en del salt i kostholdet allerede (som mange har) eller for eksempel har høyt blodtrykk, kan du med fordel velge et peanøttsmør uten salt.

Peanøttkjeks
ca.10 stk

½ dl peanøttsmør
½ dl sukrin gold
1 egg
½ dl havregryn (kan erstattes med havremel)
½ dl havremel (kan erstattes med havregryn)
½ ts bakepulver
Evt. sjokoladebiter, kokosmasse, rosiner eller annen tørket frukt

Rør først peanøttsmør og sukrin gold godt sammen og ha deretter i de andre ingrediensene og bland. Form til ca. 10 kjeks, legg på et stekebrett og stek på 175 grader i ca.15 minutter. Avkjøl kjeksene på rist. De blir sprø når de blir kalde, men ønsker du kjeksene enda sprøere kan du la de steike litt lenger til de begynner å få mer farge i kantene.

Jeg brukte både litt kokosmasse og rosiner i mine kjeks, som ga en veldig god smak..selv om sjokoladebiter sikkert er enda bedre!

En av disse er fine som en liten ettermiddagssnack når man er sulten og venter på middag eller som en energibit før eller etter trening. Bare ikke spis alle på ei gang ;)