Liker du peanøtter så liker du disse peanøttkjeksene!
Peanøtter er ikke så usunt som mange tror.
Ja, de har en del fett, men lite av det mettede fettet som vi skal være forsiktige med. Peanøtter er også en ok proteinkilde, som sammen med fettet gjør at de metter godt.
Man skal være obs på at peanøtter inneholder mange kalorier, så inntaket bør ikke overdrives. Det er likevel ingenting i veien for å inkludere peanøtter i et sunt og variert kosthold.
I disse kjeksene har jeg brukt peanøttsmør. Peanøttsmør er i praksis finhakka og rørte peanøtter.
Kjører du peanøtter i en kjøkkenmaskin med kniver, får du peanøttsmør etter noen minutter. Kjøper du ferdig peanøttsmør (slik jeg gjorde) bør du passe på å velge et smør med mest mulig peanøtter, gjerne 99-100 %.
Jeg syns det er godt med litt salt i peanøttsmøret, men dersom du har en del salt i kostholdet allerede (som mange har) eller for eksempel har høyt blodtrykk, kan du med fordel velge et peanøttsmør uten salt.
Peanøttkjeks - ca.10 stk
INGREDIENSER
½ dl peanøttsmør
½ dl sukrin gold eller sukker
1 egg
½ dl havregryn (kan erstattes med havremel)
½ dl havremel (kan erstattes med havregryn)
½ ts bakepulver
Evt. sjokoladebiter, kokosmasse, rosiner eller annen tørket frukt
FREMGANGSMÅTE
- Rør først peanøttsmør og sukrin gold/sukker godt sammen
- Ha deretter i de andre ingrediensene og bland
- Form til ca. 10 kjeks og legg på et stekebrett
- Stek på 175 grader i ca. 15 minutter
- Avkjøl kjeksene på rist
Kjeksene blir sprø når de blir kalde, men ønsker du kjeksene enda sprøere kan du steke dem litt lenger, til de begynner å få mer farge i kantene.
Jeg brukte både litt kokosmasse og rosiner i mine kjeks, som ga en veldig god smak - selv om sjokoladebiter sikkert er enda bedre ;)
En av disse er fine som en liten ettermiddagssnack når man er sulten og venter på middag eller som en energibit før eller etter trening. Bare ikke spis alle på ei gang ;-)