Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Ekstra grove rundstykker med kli

I går benytta jeg ettermiddagen til å lage rundstykker. Ekstra grove rundstykker som vi koste oss med til frokosten i dag. Slettes ikke galt!

Det er ikke alltid så lett å bake med store deler grovt mel, det kan gjøre baksten tyngre, mindre luftig og mer smuldrete. I denne oppskriften bruker jeg halvparten siktet hvetemel, men likevel er rundstykkene ekstra grove. Dette er mulig blant annet ved å bruke kli. Kli er den ytterste delen av kornet, og det som blir fjernet når melet siktes. Ved å bruke både kli og siktet mel i baksten økes grovhetsgraden, fiber- og næringsinnholdet, samtidig som man beholder de gode bakeegenskapene.

Hvis du lurer på hvor grov bakst du får av oppskriftene du bruker, kan du enkelt sjekke med brødskala-kalkulatoren her.

Ekstra grove rundstykker med kli
16 stk

250 gram siktet hvetemel
250 gram sammalt spelt (eller annet grovt mel)
40 gram kruskakli (hvetekli)
1 pose tørrgjær
1 ts salt
2 ts sukker
3 ss rapsolje
3,5 dl vann (30-37 grader)

Eventuelt 1 egg og litt frø til pensling og pynt.

Bland alle de tørre ingrediensene og oljen. Ha i store deler av vannet, men hold igjen 0,5 dl og vurder om du trenger resten av væsken - deigen skal ikke bli for klissete. Bland sammen og elt deigen godt.

Sett deigen til heving under plast eller annet klede et lunt sted i minst 30 minutter, gjerne en time. Ha så deigen på et bakeunderlag og del i 16 biter. Rull til rundstykker, sett dem på et stekebrett og la heve i nye 30-60 minutter. Pensle med pisket egg og strø over noen frø, jeg brukte sesam og solsikke. Stek midt i ovnen på 220 grader i 10-15 minutter og avkjøl på rist.

Mmmm..luksusfrokost!