Blogg

Ernæringsrådgiver som deler sunne og varierte oppskrifter, driver matvareopplysning og deler tips om kosthold

Fullkornsboller (nesten) uten sukker

Boller! Kanskje det beste som finnes..etter skoleboller, og komper.

Problemet med boller og meg er at jeg ikke klarer å la dem være i fred. Jeg baker og fryser ned i den tro at de skal spares til ei grei anledning, og går på en smell. Plutselig får jeg lyst på noe godt og finner et par boller i frysen, spiser, får lyst på flere og spiser enda noen. Så sitter jeg der, med tom fryser, dårlig samvittighet og vondt i magen.

Derfor lagde jeg meg en hverdagsvariant når jeg fikk lyst på boller denne gangen, og det må jeg si, disse ble overraskende gode! Ikke forvent at de smaker helt likt som vanlige hveteboller, det er tross alt snakk om 100 % fullkorn, men de er ikke så langt unna heller:)

nærbolle fjøl.jpg

Disse passer ypperlige for de som skal/vil ha lite eller ingenting sukker og hvitt mel, det være seg diabetikere, revmatikere, andre helsebevisste og små barn som er veeeldig glad i boller. Jeg kan også nesten garantere at du blir mett etter to stykker.

Det var reklamen, så var det oppskriften.

Fullkornsboller
12 stk

500 gram ekstra finmalt fullkornshvetemel
½ pose tørrgjær
1 egg, romtemperert
75 gram sukrin gold (eller annen søtning tilsvarende 75 gram sukker)
25 gram sukker (valgfritt)
3 dl melk, fingervarm
Ei klype salt
½-1 ts kardemomme
1 ss rapsolje (evt. mer smør)
40 gram smør, romtemperert (evt. mer rapsolje)
... og rosiner hvis du liker det

Bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok og bland sammen alle ingrediensene unntatt smør og rosiner. Har du ikke kjøkkenmaskin blander og elter du på den gode gamle måten! Når alt er elta godt har du i smøret og elter ennå ei stund! Deigen skal være glatt og fin, men ikke så klissete at den henger igjen i bollen.

Dekk deigen med plastikk og la heve en time eller mer. Når jeg lagde denne deigen ville den ikke heve like godt som en vanlig hvetedeig, men bollene ble luftige og gode likevel!

Etter første heving har du i rosiner, elter deigen igjen og deler i 12 biter. La deigbitene ligge noen minutter før du former dem til boller og legger dem på et bakepapir. La heve i minst 30 minutter, gjerne lenger.

Pensle bollene med sammenpisket egg eller litt melk og stek på 210 grader midt i ovnen. Følg med å ta bollene ut av ovnen når de er gyllenbrune. I min ovn var de ferdige etter 10 minutter.

La bollene avkjøle på ei rist før du smaker :)

Boller i ring.jpg

Kjempegode som de er, eller med littegrann smør på. Nam!