Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Smuldrepai med rabarbra

For meg som ikke har rabarbra i hagen var det en gledelig overraskelse å finne rabarbra i butikken.

Jeg har liten erfaring med rabarbra, annet enn det jeg har spist opp gjennom årene med sukker på, så nå var det på tide å utvide rabarbra-repertoaret.

Først ut ble smuldrepai - absolutt ingen dårlig start!

smuldrepai med rabarbra

Smuldrepai med rabarbra - 2 porsjoner

INGREDIENSER

DEIG

30 gram havremel eller annet mel, gjerne fullkorn
20 gram havregryn
25 gram smør
25 gram sukker, sukrin gold eller annen foretrukket søtning

FYLL

En tykk stilk rabarbra - tilsvarende ca.150 gram
2 ss sukker er annen søtning
0,5 ts kanel
0,5 ss maizenna eller potetmel

FREMGANGSMÅTE

  • Sett ovnen på 190 grader og smuldre sammen smøret med de andre deigingrediensene så det er klart til bruk
  • Skrell så rabarbraen, kutt den i biter på omtrent en cm og bland sammen med sukker, kanel og maizenna
  • Legg rabarbrablandingen i bunnen av to porsjonsskåler eller annen ildfast form og dekk med smuldredeig.
  • Stek midt i ovnen i ca. 30 minutter.

Du kan fint gange opp mengden av ingredienser til ditt bruk. Dersom du skal bruke ei vanlig ildfast form må du nok regne med å firedoble denne oppskriften. Det fine med smuldrepai er at her kan man prøve seg fram og slumpe litt :)

Server smuldrepaien lunken som den er, eller med litt vaniljeis til. Smuldrepai kan du også lage med bær, eple eller annen frukt.

Hvis du har lyst til å lage deg et godt rabarbrasyltetøy, så finner du oppskrift på det her :-) 


Nøtteblanding

Denne oppskriften har blitt oppdatert, ny oppskrift HER!


Vi kommer ikke utenom at nøtter er sunt! Likevel er mange litt redd for nøtter. De inneholder mye fett og mange kalorier, men det bør ikke være en grunn til å kutte ut nøtter fra kostholdet. Så lenge man ikke overdriver mengden kan nøtter fint spises hver dag.

De fleste nøtter har mye en- og flerumettet fett. Dette fettet er i motsetning til mettet fett i all hovedsak bra for helsa vår. I tillegg inneholder nøtter en god del protein og flere andre viktige næringsstoffer.

En liten neve nøtter (20-40 gram) er fint som mellommåltid, kanskje i to-tretida på ettermiddagen når det er litt for lenge siden lunsj og litt for lenge til middag. Har du heller nøttene i yoghurten til frokost eller i salaten til lunsj har du plutselig fått et mye mer næringsrikt måltid som metter lenger, og som kanskje gjør at du ikke trenger et mellommåltid likevel. 

Så er det jo med nøtter som med all annen mat; hvis du legger det til i kostholdet ditt uten å redusere på noe annet, vil du etter all sannsynlighet gå opp i vekt. Men forhåpentligvis vil du med nøtter i kosten få et mer stabilt blodsukker, holde deg mett lenger og automatisk spise mindre av andre ting :)

Med nøttesnakk følger nøtteoppskrift. Kall det en variant av brente mandler/nøtter eller bare nøtteblanding. Inspirasjonen er hentet herfra.

Nøtteblanding

150 gram nøtter etter eget ønske - jeg brukte valnøtter, mandler og cashewnøtter
2 ss sukrin gold
1 ss smør eller margarin
Litt salt

Hakk nøttene grovt og ha dem sammen med de andre ingrediensene i ei varm stekepanne. Når smør og sukrin smelter rører du nøttene godt rundt i blandingen og lar de stå noen få minutter å godgjøre seg. Pass på så ikke varmen blir så sterk at nøttene brenner seg. Ha nøtteblandingen over på et bakepapir og avkjøl. Oppbevar i en tett boks.

Spis blandingen som et lite mellommåltid i seg selv, eller sammen med yoghurt, kesam eller cottage cheese og frukt som et mer komplett måltid :)

"Ny" havregrøt - grøt kokt på havremel

Dette er såpass lettvint at det nesten ikke kan regnes som en oppskrift. Havregrøt er jo ikke akkurat ukjent for de fleste.

Men la oss kalle det et tips da.

Tipset er havregrøt kokt på havremel. Kanskje ikke veldig spennende, men havregrøt kokt på mel er overraskende ulikt havregrøt kokt på gryn.

Konsistensen har mye å si for opplevelsen av måltidet, og en myk og glatt grøt blir noe helt annet enn en grøt med klumper. Jeg fikk i hvert fall en aha-opplevelse!

En av fordelene med grøt kokt på mel er at den stort sett bare trenger et raskt oppkok for å tykne og bli ferdig.

Noen minutter spart en travel morgen. 

En annen fordel er at den er enklere å spise for de minste barna som skal i gang med grøt, eller eldre og andre med tannproblemer, svelgevansker o.l. Verdt å ha i bakhodet.

Havregrøt - 1 porsjon

INGREDIENSER

1 dl havremel
2 dl melk
Ei klype salt hvis du syns det trengs

FREMGANGSMÅTE

  • Visp melk, salt og havremel i ei gryte
  • Ha gryta på middels varme og rør underveis til grøten blir passe tykk

    Det er fort gjort at grøten går fra passe tykk til for tykk, men da sper du bare med litt mer melk og har den tilbake på plata.

Server med "standard" sukker, kanel og smørøye eller slå til med fersk eller tørka frukt, bær, hakka nøtter eller frø.

Hvis du har lyst til å teste en annen variant av havregrøt, kan jeg varmt anbefale denne med mandel :-)


Frisk yoghurtis med jordbær og sitron

Det er ikke bare bananisen som går ned på høykant her i gården, det gjør også yoghurtisen. 

Yoghurtis er friskt og godt, og også veldig enkelt å lage selv. Bortsett fra den tiden det tar for isen å fryse er denne lagd på 5 minutter.

yoghurtis-crop-web.jpg

Yoghurtis med jordbær og sitron - 2 rause porsjoner

INGREDIENSER

225 gram frosne jordbær
100 gram gresk yoghurt
Skall av 1/2 liten sitron
2 ss melis

FREMGANGSMÅTE

  • Ha de frosne jordbærene i en kjøkkenmaskin og kjør til de er godt hakka
  • Ha i resten av ingrediensene og kjør på høy hastighet til du får en kremete konsistens på isblandingen. Prøv deg fram med mengden sitronskall så det ikke ender opp med å overskygge de andre smakene
  • Ha blandingen i en form og dekk med plastfolie eller lokk. Frys i minimum et par timer.

Så er det bare å kose seg med is - du trenger ikke ei gang sol for å unne deg ei skål av denne!


Muffinsboller med bringebær

Dette blir nok ikke siste gang jeg kombinerer syrlige bringebær med søt gjærbakst.

Disse bollene ble til fordi jeg hadde lyst på boller og bringebær,. I tillegg hadde noen muffinsformer som frista å bruke. 

Muffinsboller med bringebær - 4 store muffinsformer

INGREDIENSER

2,4 dl fullkornshvetemel
1,2 dl sammalt spelt
1,2 dl sikta hvetemel
1/2 pose tørrgjær
1 dl sukker (jeg erstattet halvparten med sukrin gold)
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1,2 dl melk
1 ts smør
1 egg
Rosiner
Noen få bringebær til hver bolle

FREMGANGSMÅTE

  • Bland mel, gjær, sukker/søtning, salt og kardemomme i en bolle
  • Varm melk og smør i en kjele, nok til at smøret smelter
  • La melka avkjøle seg litt så den er bortimot fingervarm, og ha den i melblandingen
  • Bland alt godt sammen og ha til slutt i egget
  • Kna deigen godt for hånd eller kjør den i en kjøkkenmaskin i minst 10 minutter
  • Dekk deigbollen med lokk eller plastikk å la stå og heve i 1-2 timer. 

Etter heving blander du inn rosinene og deler deigen i fire biter.

Ha noen bringebær i hver deigbit og form deigen rundt så bringebærene blir liggende i midten av bollene. Jeg satte bollene i store muffinsformer, men du kan også bruke mindre former eller bare sette bollene rett på et bakepapir. Vær bare obs på at bringebærene kan finne veien ut og renne fra bollene under steking.

Dekk til bollene og la heve enda en times tid.

Etter heving pensler du bollene med sammenpisket egg eller litt melk. Stek på 200 grader midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyllenbrune.

Spiser du en av disse blir du antagelig både mett og fornøyd - det gjorde i hvert fall jeg! ;-)


Bananiskrem med bare to ingredienser

Denne bananisen er en slager hver sommer.

Med sol og varme blir ofte matlysten litt mindre, men man får desto mer lyst på noe kaldt, friskt og godt.

Isen er søt og god, og kan fungere som en liten kveldsmat, et mellommåltid eller hverdagsdessert.

bananis-3-web.jpg

Bananis - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 bananer, frosne i biter
2-3 ss kokosmelk eller annen melk
Sjokoladebiter, hakka nøtter eller andre typer strø du liker

FREMGANGSMÅTE

  • Frys bananene i biter, 4-5 biter per banan er fint. Gjør du som meg og alltid har bananbiter i frysen, så kan du lage deg is på to minutter :-) 
  • Kjør de frosne bananbitene i en kjøkkenmaskin med kniver så de blir godt hakka
  • Ha i kokosmelk og kjør videre til konsistensen endrer seg og blir myk og glatt.

    Kokosmelk/melk er ikke absolutt nødvendig, men jeg syns det runder av banansmaken og gjør seg godt. Jeg har ofte lagd bananis uten kokosmelk/væske, og det går bra det og.

Server isen med en gang, med noe godt strø på toppen eller sjokoladesaus hvis du virkelig skal kose deg :-)

Prøv deg gjerne fram med annen frossen frukt eller bær, kokosmasse, nøttesmør, sitron, mynte osv. i tillegg. Vær likevel obs på at det er bananen som gir den kremete konsistensen, så la den være hovedingrediensen.


Laks og grønnsaker i foliepakke - en fiskefavoritt på grillen

Fisk og grønnsaker i folie er en skikkelig smart fiskemiddag.

Å ovnsbake fisk og grønnsaker på denne måten er veldig lettvint, gir lite oppvask, og fisken blir kjempe god og saftig.

Test det ut hvis du ikke allerede har gjort det - gjerne på grillen hvis du har anledning til det. De fleste av oss griller nok kjøtt i løpet av sommeren.

Enkel middag. Lite oppvask og arbeid, men veldig god smak.

Enkel middag. Lite oppvask og arbeid, men veldig god smak.

Laks og grønnsaker i folie - 2 porsjoner

INGREDIENSER

2 laksestykker (125-150 gram per person)
1-2 gulrøtter
1-2 pastinakk
2 små poteter
1/2 paprika
2 sjalottløk eller 1 vårløk
1-2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
Litt finhakka chili (kan sløyfes)
Litt smør/margarin
Dill eller annet krydder etter ønske

FREMGANGSMÅTE

Ovn: 200 grader over- og undervarme. 

Hvis du vil ha potetene i foliepakken bør de kokes på forhånd eller kuttes i veldig tynne skiver for å bli ferdige. Du kan også velge å koke poteter ved siden av og kun ha fisk og andre grønnsaker i folien.

  • Skrell og kutt alt av grønnsaker. Vær obs på hvor stort du kutter. Gulrot og pastinakk må kuttes i tynne skiver for at de skal rekke å bli gjennomvarme
  • Fordel grønnsakene på to store ark med aluminiumsfolie. Legg hvert sitt fiskestykke oppå. Pass på så du har nok folie, grønnsakene må ikke ligge i et for tykt lag. Bruk heller en ekstra foliepakke bare til grønnsaker hvis foliearkene er for små
  • Ha litt smør eller margarin på fisken, og krydre med dill
  • Pakk folien sammen og stek pakkene midt i ovnen ca. 20-25 minutter. Sjekk at fisken er ferdig ved at den flaker seg når du dytter litt i den. Beregn samme tid når du har fiskepakkene på grillen, men sjekk gjerne en gang underveis.
Bare steking gjenstår. Grønnsaker er kuttet i tynne skiver og fisken er lagt oppå. Obs: Her er folien i smaleste laget, så grønnsakene ble fordelt i tre pakker istedenfor to.

Bare steking gjenstår. Grønnsaker er kuttet i tynne skiver og fisken er lagt oppå. Obs: Her er folien i smaleste laget, så grønnsakene ble fordelt i tre pakker istedenfor to.

Server gjerne med en klatt rømme på.

Dette er knallgodt, sunt og en litt morsommere måte å spise fisk på, også for barn som kan være med å bestemme innholdet i foliepakken selv :)

Hvis du vil prøve en av mine andre oppskrifter med fisk, så anbefaler jeg hjemmelagde fiskepinner eller laksefilet med byggrynsrisotto.


Digg lasagne med feta og grønnsaker

Endelig fikk jeg laget lasagne med feta og grønnsaker.

Jeg kom over denne oppskriften på Trines matblogg, og den er uten kjøtt men med fetaost og masse gode grønnsaker. Jeg lover at kjøttet ikke vil bli noe savn!

Jeg måtte lage lasagnen i går også, og satt igjen med nok til middag i dag og luksuslunsj til jobb i morgen.

Hvorfor ikke lage større middag oftere?

Det som er genialt med denne lasagnen er at det er masse grønnsaker i den. Utenom ost, litt matfløte og noen få lasagneplater er det faktisk bare grønnsaker.

Mange er litt dårlige på å få i seg nok grønt, kanskje de fleste av oss, så her er sjansen til å komme et godt stykke på vei.

Vegetarlasagne

INGREDIENSER

GRØNNSAKSSAUS

3 sjalottløk, i biter
3 fedd hvitløk, finhakket
1 chili, finhakket
3 gulrøtter, i biter eller tynne staver
1 paprika, i biter
1 squash, i biter
1 boks hakka, hermetiske tomater (400 gram)
1 dl matfløte
Krydder etter smak - jeg brukte basilikum, oregano, rosmarin og timian

FYLL OG TOPPING

300 gram spinat
150-200 gram fetaost
6-9 lasagneplater
Nok gulost til å dekke forma

FREMGANGSMÅTE

  • Kutt opp alle grønnsakene slik at de er klare
  • Fres sjalottløken i litt olje til den er blank, før du tilsetter chili og hvitløk
  • Etter et par minutter har du i gulrøtter, paprika og squash
  • La det gå enda et par minutter før du har i fløte, hakka tomater og krydder
  • Sett ovnen på 200 grader mens du lar sausen stå å putre i minst 10 minutter
  • Smak til med mer krydder, salt og pepper hvis du syns det trengs.

Varm spinaten i ei steikepanne eller gryte til den faller sammen, gjerne i to omganger, så blir det litt enklere å få plass til alt.

Finn fram ei ildfast form. Ha 1/3 av grønnsakssausen i bunnen av forma, forsett med halvparten av spinaten og smuldre så over halvparten av fetaosten.

Dekk med lasagneplater før du har en ny runde med saus, spinat og fetaost.

Ha over siste rest av saus, legg på enda et lag med lasagneplater hvis du har plass (det hadde ikke jeg) og topp med et lag ost.

Stek på 200 grader i ca. 30 minutter.

God middag! :-)