Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Irritabel tarm og lav fodmap

Jeg må få lov å skryte uhemmet(!!!) av min gode venninne og kollega Julianne Lyngstad som har skrevet bok om lav fodmap-kosthold for de som sliter med fordøyelsen, og da spesielt irritabel tarm (IBS). Boka heter "Lav fodmap - en komplett håndbok for deg med sensitiv mage".

Julianne har selv slitt med IBS i mange år, og underveis i mastergraden begynte hun for alvor å få øynene opp for forskningen rundt et kosthold kalt lav fodmap. Lav fodmap-kostholdet går ut på å spise mindre av enkelte typer karbohydrater (kalt fodmaps) som skaper spesielt mye trøbbel i tarmen for enkelte. Matvarer hvor man finner mye av disse karbohydratene er hvetemel, løk, hvitløk, epler, bønner og søtpotet, i tillegg til en rekke andre.

Boka gir en veldig fin og forståelig innføring i hva fodmaps er, hvordan de påvirker tarmen og hvordan et kosthold lavt på fodmaps best kan legges opp. I tillegg får dere massevis av gode, magevennlige oppskrifter. Dette kostholdet har hjulpet mange med irritabel tarm, og Julianne har gjort en fantastisk innsats med å nå ut til de som sliter med magen. 

Hvis du ble nysgjerrig så sjekk ut Juliannes blogg, Lyngstad ernæring. Her er det både en fin oversikt over hvilke matvarer som er høy og lav på fodmaps, mange gode oppskrifter og gode tips på veien mot bedre fordøyelse.

Utrolig godt jobba, Julianne!